Φυσάει Κόντρα στην Αγ. Παρασκευή: Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας
Κοινωνία

Φυσάει Κόντρα στην Αγ. Παρασκευή: Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνει η δημοτική παράταξη Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 στις 19:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής (Αγίου Ιωάννου 27).

Σε σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη επισημαίνει:

Εκδήλωση Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και συνολικά τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Με αφορμή τη φετινή 8η Μάρτη, παίρνει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση εκδήλωσης και πλατιάς συζήτησης με αγωνίστριες του φεμινιστικού κινήματος.

Μόνο ευνοϊκή για τα δικαιώματα των γυναικών δεν είναι η συγκυρία στο πλαίσιο της οποίας τιμάται η φετινή 8η Μάρτη. Παρά τον σημαντικό συμβολικό και πολιτικό αντίκτυπο των μαζικών φεμινιστικών κινητοποιήσεων (πορείες, απεργίες γυναικών κοκ) που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο το τελευταίο διάστημα, η έμφυλη ισότητα, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ υποκειμενικοτήτων υπονομεύονται διαρκώς από την πατριαρχία και τον καπιταλισμό.

Η περίπτωση του Μπολσονάρο στη Βραζιλία αντιπροσωπεύει μία σημαντική εκδοχή  ακροδεξιάς νεοφιλεύθερης πολιτικής θεμελιωμένης σε ένα επιθετικό σεξιστικό, ομοφοβικό και ρατσιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο. Η υποτίμηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών, ο περιορισμός της πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την αναπαραγωγική υγεία, η απειλή για την απονομιμοποιήση των εκτρώσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου αποτελούν εκδηλώσεις ενός αναδυόμενου νέο-συντηρητισμού που στοχοποιεί τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα.

Στη χώρα μας, ο θλιβερός απολογισμός των γυναικοκτονιών και των στατιστικών στοιχείων που καταδεικνύουν αύξηση των ποσοστών της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αντανακλούν ανησυχητικές εξελίξεις για την έμφυλη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών. Επιπλέον, η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύει καθώς και η διάλυση της κοινωνικής πολιτικής έχουν ενισχύσει και μεγαλώσει τις ανισότητες φύλου στο πεδίο της εργασίας. Η μισθολογική ανισότητα, η ανεργία και η επισφαλής ελαστική εργασία επικαθορίζουν τη θέση των εργαζόμενων γυναικών και της νεολαίας, παρά τις οποίες προσχηματικές απόπειρες προσωρινής διαχείρισης τους από την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, η πάλη ενάντια στο σεξισμό και την έμφυλη βία και οι κινητοποιήσεις μετά τη δολοφονία του Ζακ αντανακλούν βαθύτατη ριζοσπαστικοποιήση για τα ζήτηματα της έμφυλης καταπίεσης όχι ως δευτερεύουσας σημασίας, αλλά ως άρρηκτα συνδεδεμένων με όλες τις μορφές ταξικών και φυλετικών καταπιέσεων μέσα στην κοινωνική κρίση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την 8η Μάρτη καθώς και την απεργία γυναικών που έχει προκηρυχθεί για την ίδια ημέρα με τη συμμετοχή φεμινιστικών συλλογικοτήτων, εργαζομένων και σωματείων, το σχήμα Φυσάει Κόντρα οργανώνει την Παρασκευή 01.03 στις 19:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Παρασκευής εκδήλωση – συζήτηση με ομιλήτριες τις:

  • Ειρήνη Γαϊτάνου, πολιτική επιστήμονας
  • Κατερίνα Γιαννούλια, Συνέλευση 8η Μάρτη, ΓΣ ΑΔΕΔΥ
  • Ζανέττα Λυσικάτου, Δ.Σ. Σωματείου εργαζομένων Νοσ. «Άγιος Σάββας», Γ.Σ. ΟΕΝΓΕ

Συντονίζει η Μαντώ Ρομπολάκη, μέλος του Φυσάει Κόντρα και της φεμινιστικής ομάδας Sabbat.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet