ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στο Μαρούσι
Πολιτική

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στο Μαρούσι

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, στο πλαίσιο της πληρέστερης και εγκυρότερης ενημέρωσης των αναγνωστών του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, ξεκινά σειρά διαδικτυακών πολιτικών συζητήσεων-συνεντεύξεων ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών. Προσπαθήσαμε στα ερωτήματα που τους θέσαμε να συμπυκνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της καθημερινότητας των δημοτών, αποφεύγοντας την παρελθοντολογία και μιλώντας για το αύριο στους Δήμους που ζούμε και μεγαλώνουμε.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις θέσεις τους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν για επόμενο δήμαρχό τους.

Μετά τη σταδιακή παρουσίαση των εν λόγω συζητήσεων-συνεντεύξεων, αυτές θα αναρτηθούν  σε προβεβλημένη θέση στον ιστότοπό μας ώστε, με ένα «κλικ», οποιοσδήποτε πολίτης-δημότης από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα να μπορεί να διαβάσει τα πάντα για όσους διεκδικούν την ψήφο του.

Ευχαριστούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους που, αν και μέσω μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, απάντησαν στα ερωτήματά μας, συμβάλλοντας την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ε».

Απαραίτητη διευκρίνιση προς τους αναγνώστες μας: Δυστυχώς, η επικοινωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων δημάρχων δεν ήταν απρόσκοπτη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με όλους τους συνδυασμούς. Αν κάποιοι δεν έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, δεν ήταν στις δικές μας προθέσεις. Επίσης, αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, προφανώς επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία, γι’ αυτό δεν ευθύνεται το «Ε».

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι ως ιστότοπος εξ αρχής έχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας βήμα σε οποιαδήποτε ενυπόγραφη άποψη. Αν κάποιοι από όσους δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας, για οποιοδήποτε λόγο, θεωρήσουν ότι δεν θα πρέπει να στερήσουν από τους δημότες του Δήμου τους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και μέσα από τον ιστότοπό μας, εδώ είμαστε για να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις τους…

Οι 11 υποψήφιοι δήμαρχοι στον Δήμο Αμαρουσίου.

Στον Δήμο Αμαρουσίου, στη διαδικτυακή πολιτική συζήτηση με τους υποψηφίους δημάρχους συμμετέχουν (αλφαβητική αναφορά) οι:

  • Θεόδωρος Αμπατζόγλου – ΜΑΡΟΥΣΙ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
  • Πάνος Βραχνός – ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΑΘΑΡΗ ΓΡΑΜΜΗ
  • Νώντας Γαρδέλης – ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ
  • Μαίρη Διακολιού – ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ
  • Γιώργος Καραμέρος – # ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
  • Δάμων Κλαπάκης – ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
  • Λευτέρης Μαγιάκης – ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
  • Γιάννης Νικολαράκος – ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
  • Δημήτρης Πολυχρονιάδης – ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
  • Κώστας Ρώτας – ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΡΟΥΣΙ
  • Θανάσης Φωτόπουλος – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Σημείωση συντάκτη: Τελικώς, ο συνδυασμός Για Ένα Νέο Μαρούσι, με επικεφαλής τον Δάμωνα Κλαπάκη, δεν θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, όπως αποδεικνύεται στην υπ΄ αριθμ. 268/2019 απόφαση του Πρωτοδικείου.

Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο σας, για τα οποία θα ξεκινήσετε να αναζητείτε λύσεις από την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τη διοίκηση;

Θεόδωρος Αμπατζόγλου: Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε βάρος στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Στην ενίσχυση της καθαριότητας και την αισθητική αναβάθμιση του προαστίου μας. Στην καλύτερη οργάνωση της κυκλοφορίας και στάθμευσης στο κέντρο, αλλά και τις γειτονιές του Αμαρουσίου. Στη διατήρηση κι αναβάθμιση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών και προγραμμάτων του Δήμου, με προτεραιότητα στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και, κυρίως, της απασχόλησης των νέων συμπολιτών μας.

Πάνος Βραχνός: Τα προβλήματα της καθημερινότητας, κυκλοφοριακό, στάθμευση, ασφάλεια των πολιτών, καθαριότητα καθημερινά και παντού, σταδιακός προγραμματισμός για την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων, ασφαλτόστρωση παντού, όπου απαιτείται και διάνοιξη όλων των αδιάνοικτων δρόμων, καλαίσθητα πεζοδρόμια ανά γειτονιά, θέματα ηχορύπανσης, τόνωση της τοπικής αγοράς και των επαγγελματιών, εξεύρεση θέσεων εργασίας για τους νέους του Δήμου μας, είναι από τα πρώτα θέματα που θα ασχοληθούμε.

Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου είναι και θα είναι το πρώτιστο μέλημά μας.

Νώντας Γαρδέλης: Ζούμε σε μια πόλη η οποία τα τελευταία 30 χρόνια αναπτύχθηκε άναρχα, με κύριους συντελεστές τη μεταφορά συντελεστού δομήσεως, τις μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής και τις κατ’ αποκοπή εκδόσεις αδειών υπερ-δομήσεων. Τα αποτελέσματα είναι ορατά και σε ένα βαθμό διαχειρίσιμα.

Ως βασικά προβλήματα μπορούμε να αναφέρουμε:

  • Συνέπειες οικονομικής κρίσης – ανεργία: Σε προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας στην πόλη μας. Ποσοστιαία μείωση των δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που εντάσσουν στο δυναμικό τους εργαζόμενους – κατοίκους του Δήμου μας.
  • Κυκλοφοριακό: Στην πόλη μας ζούμε περίπου 80 χιλιάδες κάτοικοι, ενώ άλλοι 100 χιλιάδες είτε διέρχονται, είτε εργάζονται σε αυτήν, κάτοικοι άλλων περιοχών, σε μια έκταση που παραμένει η ίδια. Αποτέλεσμα κυκλοφοριακό χάος και υψηλές τιμές ρύπων. Πρόταση για επέκταση του δακτυλίου μονών ζυγών από το «δακτυλίδι», αγορά 10 νέων οικολογικών λεωφορείων (συλλέκτες στην οροφή τους ηλιακής ενέργειας). Πυκνότερα δρομολόγια σε όλες τις πολεοδομικές ενότητες.
  • ΧΕΥ: Άμεση τροποποίηση όλων των ΧΕΥ και χαρακτηρισμός αυτών ως κοινοφελών-κοινόχρηστων χώρων του Δήμου και απόκτησή τους, μέσω του Πράσινου Ταμείου.     

Μαίρη Διακολιού: Οι έως σήμερα δημοτικές αρχές κατανάλωσαν τεράστιο κεφάλαιο δημοτικών και κοινωνικών πόρων για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων και κομματικών επιδιώξεων σε βάρος της ποιότητας ζωής μας και του τζίρου των οικογενειακών, τοπικών επιχειρήσεων, ενώ ακολούθησαν κατά γράμμα τις μνημονιακές πολιτικές.

Συνεπώς, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι όσα αφορούν την ποιότητα της καθημερινότητας του Μαρουσιώτη και την παραμελημένη κοινωνική συνοχή. Ενδεικτικά: κυκλοφοριακό, στάθμευση, κακοσυντηρημένοι δρόμοι και πεζοδρόμια, καθαριότητα, κακοφωτισμένα πάρκα και πλατείες, υποβάθμιση του κέντρου που επηρεάζει τους εμπόρους και τις περιουσίες των Μαρουσιωτών. Αναφορικά με την κοινωνική συνοχή, οι ελλιπείς κοινωνικές παροχές του Δήμου που θα πρέπει να αυξηθούν.

Γιώργος Καραμέρος: Κοιτάξτε γύρω σας προσεκτικά στους δρόμους και τις γειτονιές. Όλα θέλουν αλλαγή, ανασχεδιασμό, συντήρηση, αφοσίωση.

Το κυκλοφοριακό ασφυκτικό. Καθαριότητα και ασφαλτοστρώσεις σε κακή κατάσταση. Ο χωρικός σχεδιασμός «καρκινοβατεί» εδώ και δεκαετίες πια. Η Δημοτική Συγκοινωνία θέλει αναδιοργάνωση εκ βάθρων. Το ΟΑΚΑ και το κτήμα Συγγρού πρέπει να μπουν περισσότερο στη ζωή του Δημότη. Χρειάζονται από νέα σχολεία έως και νέα φανάρια, που δεν έχουν γίνει εδώ και δώδεκα χρόνια.

Το Μαρούσι εκτός από όνομα να αποκτήσει και τη χάρη.

Δάμων Κλαπάκης: Η πόλη είναι μια  ζωντανή οντότητα, έχοντας τις υποχρεωτικές  πολεοδομικές ανάγκες οι οποίες και καθορίζουν και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αυτές καλύπτονται με μια σειρά βασικές, επιστημονικά προκαθορισμένες, λειτουργίες και εγκεκριμένες και δημοσιευμένες υποχρεωτικές ελάχιστες προδιαγραφές κοινωνικής υποδομής και χρήσεις γης.

Αν δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν σωστά, δημιουργούν μια αρρωστημένη, καταστροφική κατάσταση για όλους Τα ανωτέρω, παρανομώντας (όπως και στο Μαρούσι), δεν εφαρμόζονται σε κανέναν Δήμο, προκαλώντας χάος και υποβάθμιση ζωής.

Λευτέρης Μαγιάκης: Ως βασικότερα προβλήματα του Δήμου μπορούν να αναφερθούν τα εξής:

  • Η δημοπράτηση του έργου για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, καθώς και των έργων απορροής ομβρίων.
  • Η αναθεώρηση του ΓΠΣ, η ένταξη στο σχέδιο, η επίλυση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων.
  • Η υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και η καθαριότητα της πόλης.
  • Η οργάνωση της ελεγχόμενης δωρεάν στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο και στις γειτονιές. Η Βιώσιμη Κινητικότητα και η ασφαλής μετακίνηση πεζών, ΑμεΑ, ευπαθών ομάδων.
  • Η Βιώσιμη Κινητικότητα και η ασφαλής μετακίνηση πεζών, ΑμεΑ, ευπαθών ομάδων.
  • Η διασφάλιση των αιθουσών για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.
  • Η βελτίωση όλων των δομών κοινωνικών υπηρεσιών και αλληλεγγύης του Δήμου.
  • Η υλοποίηση των μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζόμενων του Δήμου.
  • Η δρομολόγηση ενεργειών για την ίδρυση δημοτικού χώρου πολιτισμού στην πόλη.

Γιάννης Νικολαράκος: Εκτός από τα βασικά προβλήματα που χρονίζουν στον Δήμο μας, όπως η ασφάλεια, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, ο φωτισμός και η πρόσβαση για τα ΑμεΑ, προτεραιότητα για εμάς έχει η λειτουργία του Δήμου με ίδιους πόρους, προς όφελος των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι,  βασιζόμενοι σε προγράμματα που έχουμε ήδη σχεδιάσει, στοπεύουμε στο να γίνει το Μαρούσι «πόλη-πρότυπο», έτσι ώστε να μπορεί να επενδύει, από τα έσοδα, σε νέα έργα υποδομής. Για εμάς προτεραιότητα έχει ο πολίτης και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Τα βασικά προβλήματα, δυστυχώς εν έτει 2019, είναι γνωστά και είναι τα ακόλουθα, χωρίς σειρά προτεραιότητας:

  • Ασφάλεια
  • Καθαριότητα
  • Δρόμοι και πεζοδρόμια
  • Προσβάσεις ΑμεΑ
  • Φωτισμός
  • Πλατείες και παιδικές χαρές
  • Σχολεία και ΚΑΠΗ

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουμε λύσεις εκ των υστέρων, διότι και αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες, με τη διαφορά ότι – βάσει του προγράμματός μας – είναι εύκολες, οικονομικές και πρακτικά εφαρμόσιμες.

Δημήτρης Πολυχρονιάδης: Το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, που επιβάλλουν ο «Καλλικράτης» και ο «Κλεισθένης», που σημαίνει αυστηρή επιτροπεία από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας και ελεγχόμενους-ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς εις βάρος των κοινωνικών αναγκών. Το καθεστώς «οικονομικής ασφυξίας» που επιβλήθηκε στους Δήμους λόγω της τεράστιας μείωσης της κεντρικής χρηματοδότησης. Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου (π.χ. φύλαξη κέντρου, ηλεκτροφωτισμός) και η προώθηση της «ανταποδοτικότητας» σε αυτές (συνδρομές σε πολιτιστικές-αθλητικές παροχές, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κ.λπ.). Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ελαστική εργασία και χειροτερεύουν οι εργασιακοί όροι σε μόνιμους και συμβασιούχους. Τα συσσωρευμένα χρέη του Δήμου (ετήσια εξυπηρέτηση χρεών Δήμου, σχεδόν 10 εκατομμύρια). Το ξεπούλημα των δημόσιων χώρων στην περιοχή μας (ΟΑΚΑ, ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, 162 ακίνητα που πέρασαν στο Υπερταμείο πρόσφατα), αλλά και η προώθηση των έργων παραχώρησης εκμετάλλευσης-ΣΔΙΤ σε εργολάβους (π.χ. πάρκινγκ πλ. Ευτέρπης). Έλλειψη σύγχρονων σχολικών μονάδων, καθώς και έργων υποδομής για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών (αποχέτευση, όμβρια, αντιπλημμυρικά).

Κώστας Ρώτας: Καθώς συνεχίζουμε να περνάμε μια βαθειά οικονομική κρίση, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας είναι η δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμά μας ξεκινά με μια δέσμη μέτρων που, με τρόπο πρακτικό και αξιοπρεπή, αποσκοπούν στη διευκόλυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού των συμπολιτών μας.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται δράσεις όπως πρωινό και μεσημεριανό φαγητό στα σχολεία, γεύματα στα ΚΑΠΗ, μείωση των δημοτικών τελών, πληρωμή υπηρεσιών του Δήμου με βάση το εισόδημα, δωρεάν ίντερνετ και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Ακολουθεί η δραστική αναβάθμιση υπηρεσιών, όπως η συγκοινωνία και η καθαριότητα και ένα πρόγραμμα άμεσων έργων σε κάθε γειτονιά, που λεπτομερώς αναφέρω στις αντίστοιχες συναντήσεις μου.

Το πρόγραμμά μας κλείνει με σειρά μελετών, έργων και παρεμβάσεων που αντιμετωπίζουν τις άμεσες προκλήσεις μιας πόλης, που είναι η τεχνολογική επανάσταση και η κλιματική αλλαγή.

Θανάσης Φωτόπουλος: Τα σημαντικά προβλήματα θεωρούμε ότι είναι:

  • Τοπική υπερφορολόγηση λαϊκών στρωμάτων και αυτοαπασχολούμενων, υψηλή τιμολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών, χαμηλή αναλογικά συμμετοχή του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Ιδιωτικοποίηση σημαντικών υπηρεσιών του Δήμου, όπως καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, επιμέρους αντικείμενα άλλων υπηρεσιών.
  • Ανεπάρκεια βασικών υποδομών και παρεμβάσεων, όπως παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, κρατικές υποδομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, χώροι πρασίνου, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, κυρίως σε σχολεία και δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, δασοπροστασίας, δικτύου λυμάτων, δικτύου ομβρίων, ασφαλούς οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού.
  • Κωλυσιεργία ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης.
  • Ανορθολογικό σύστημα καθαριότητας, επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους.
  • Κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω υπερ-συσσώρευσης χρήσεων εθνικού και μητροπολιτικού χαρακτήρα, ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Με δεδομένη τη διαρκή περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Θεόδωρος Αμπατζόγλου: Τρεις είναι οι βασικές πηγές. Καταρχήν οι δικοί μας πόροι, τα χρήματα που εισπράττουμε από τους δημότες, τα οποία πρέπει να τα επιστρέφουμε με έργα και υπηρεσίες ποιότητας. Με εξορθολογισμό και μείωση δαπανών, όπου υπάρχει περιθώριο, θα βρούμε μέρος των χρημάτων που χρειαζόμαστε.

Δεύτερη πηγή, το ΕΣΠΑ, η ΕΤΕΠ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εφόσον υπάρχουν ώριμες μελέτες, μπορούμε να διασφαλίσουμε πόρους για απαραίτητα έργα.

Και τρίτον, εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, όπως ο «Φιλόδημος» ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπάρχει ασφαλώς και το «εργαλείο» των ΣΔΙΤ, η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η χρηματοδότηση δημόσιου ενδιαφέροντος έργων, με ιδιωτικά κεφάλαια. 

Πάνος Βραχνός: Οι βασικοί πυλώνες του οικονομικού προγράμματος του συνδυασμού μας περιλαμβάνουν: Την αναδιάρθρωση των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων του Δήμου, με διεθνή αδιάβλητο διαγωνισμό, με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από τα σημερινά, την ορθολογικοποίηση των δαπανών και τη δραστική μείωση των εξόδων επικοινωνίας, την άμεση και διαρκή ανά έτος μείωση των υπέρογκων δημοτικών τελών, τη μέγιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και τον ακριβή καθορισμό και τη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

Νώντας Γαρδέλης: Πρέπει να υπάρξει πλήρης στελέχωση του γραφείου ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την υλοποίηση έργων και υπηρεσιών.

Επίσης, απαιτείται εξέταση μέρους της αναχρηματοδότησης των δανείων μας, ώστε να επιδιωχθεί χαμηλότερο επιτόκιο για την υλοποίηση στοχευμένων έργων.

Μαίρη Διακολιού: Η εμπειρία από την οικονομική κρίση απέδειξε ότι οι δήμαρχοι που πίστεψαν και πάλεψαν για την αυτονομία των ΟΤΑ από την κεντρική εξουσία και τις κομματικές γραμμές  πέτυχαν σημαντικές νίκες προς όφελος των δημοτών. Σήμερα, αυτή την αυτονομία οι νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές διαχρονικά την εκμηδενίζουν, δεσμεύοντας τα αποθεματικά των Δήμων και περιορίζοντας τη δυνατότητα διαμόρφωσης ιδίως κοινωνικής πολιτικής.

Συνεπώς, παρ’ όλο που επεξεργάζομαι τρόπους νέων ή συμπληρωματικών χρηματοδοτήσεων, το ζήτημα δεν είναι τόσο αυτό, όσο η αναδιάρθρωση των προτεραιοτήτων, ώστε η υπάρχουσα χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με διεκδίκηση για αποκατάσταση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των Μαρουσιωτών.

Γιώργος Καραμέρος: Πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες και να στρέψουμε τους ίδιους πόρους του Δήμου μας στις βασικές ανάγκες της πόλης, από τις δευτερεύουσες εκδηλώσεις και δράσεις.

Μπορούμε να αντλήσουμε χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, μεμονωμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μεγαλύτερα έργα, αλλά και πόρους από τον β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Νοικοκύρεμα και γνώση χρειάζονται.

Δάμων Κλαπάκης: Η σωστή οικονομική, σύμφωνα με τον νόμο, διαχείριση (όπως και  σε μια οικογένεια) είναι να προκαταβάλλονται οι υποχρεωτικές δαπάνες, οι οποίες πρέπει να προηγούνται των προαιρετικών και, κυρίως, των παράνομων  ρουσφετιών.

Οι Δήμοι εισπράττουν από το κράτος και από τους κατοίκους αρκετά χρήματα για τις ανάγκες της λειτουργίας τους. Δυστυχώς, ατιμώρητα, οι δήμαρχοι (λες και είναι οι Δήμοι δικό τους μαγαζί και τα λεφτά δικά τους) τα δαπανούν, με την ανοχή της διαπλοκής που τους «προώθησε» για αντισυνταγματικές παράνομες πελατειακές προσλήψεις, πρώτα των οικογενειακών και διακομματικών κύκλων (πολλές φορές χωρίς αναγκαίο  αντικείμενο) και μετά επιλεκτικά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Επειδή δε τα ρουσφέτια είναι πολλά, παρανομώντας δεν πληρώνουν ούτε το ΙΚΑ των εργαζομένων και παράλληλα «φορτώνουν» τους επόμενους δημάρχους με τεράστια χρέη και δάνεια.

Λευτέρης Μαγιάκης: Έσοδα μπορούν να εξοικονομηθούν με τους εξής τρόπους:

  • Περικοπή της σπατάλης του κ. Πατούλη, που εκτιμούμε ότι θα μας αποφέρει γύρω στα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
  • Διεκδίκηση κρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που να υπηρετούν υπαρκτές ανάγκες της πόλης.
  • Χρηματοδότηση για έργα από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.
  • Επαναφορά του τέλους 2% στις επιχειρήσεις του Golden Hall.
  • Διαχρονικές αποζημιώσεις, που προσδοκούμε να φέρουν στον Δήμο η «τακτοποίηση» του Mall και η λήψη μέτρων για το Ψαλίδι και Αγ. Θωμά.
  • Διαγραφή μέρους του χρέους του Δήμου (160 εκατ. ευρώ) προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Είσπραξη των οφειλών από τους 70, περίπου, μεγαλοφειλέτες του Δήμου.
  • Διεκδίκηση για αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ) και απόδοση των παρακρατηθέντων από το κράτος πόρων, που υπερβαίνουν για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα 20 δισ. ευρώ.

Γιάννης Νικολαράκος: Το Μαρούσι είναι από μόνος του ένας πλούσιος Δήμος. Φιλοξενεί τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες της χώρας, τα μεγαλύτερα μαιευτήρια και νοσοκομεία, τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα και όχι μόνο.

Για εμάς η αυτοχρηματοδότηση του Δήμου είναι μονόδρομος. Οι μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις επιβάλλουν νέα οικονομική πολιτική για την επιβίωση των δήμων. Η σωστή διαχείριση, αλλά και οι στρατηγικές συνεργασίες, είναι για εμάς αφετηρία για πολλά καινοτόμα προγράμματα, που όχι μόνο θα φέρουν έσοδα στον Δήμο, αλλά θα δημιουργήσουν εκ νέου πλούτο. Έχει έρθει η ώρα ο Δήμος Αμαρουσίου να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν, όπως και να εισπράξει αυτά που του οφείλουν.

Τα έσοδα των δήμων προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη και κρατικές/ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, καθώς επίσης και από δωρεές (όχι απαραίτητα οικονομικές), δημοτών και εταιρειών (ΣΔΙΤ). 

Με έξυπνες αναβαθμίσεις σε υπάρχουσες δομές, αλλά και εκ νέου υλοποιήσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και πρακτικές, εξαλείφοντας, παράλληλα, παράνομα «φαινόμενα» που μαστίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πόροι υπερ-επαρκούν για την εφαρμογή ενός, και δεν μπορώ να το επισημάνω αρκετά, εύκολου, οικονομικού και πρακτικού προγράμματος, όπως του συνδυασμού μου.

Δημήτρης Πολυχρονιάδης: Δεν θεωρούμε δεδομένες τις περικοπές, παλεύουμε για την αναίρεσή τους και διεκδικούμε την αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος, σε συνδυασμό με την επιβολή φορολογίας στις επιχειρήσεις μεγάλου κεφαλαίου, όπως π.χ. το κατασκευαστικό (κεφάλαιο), που επί τόσα χρόνια λυμαίνονται τις χρήσεις γης και ακινήτων υπερτοπικού χαρακτήρα, με πλήρη ασυδοσία και σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Αμαρουσίου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι τακτικές των δημοτικών αρχών της χώρας, όπως και οι προηγούμενες του Αμαρουσίου, που αναζητούσαν οικονομική ανάσα από τα «ψίχουλα» τύπου ΕΣΠΑ, είναι μη βιώσιμες και δεν προσβλέπουν σε καμιά περίπτωση στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κώστας Ρώτας: Η πρώτη και η πιο φθηνή πηγή χρηματοδότησης είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας του Δήμου και η εξάλειψη της σπατάλης. Όσοι γνωρίζουμε τα εσωτερικά του Δήμου, ξέρουμε καλά τα περιθώρια που υπάρχουν.

Υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο ποσό ανείσπρακτων εσόδων από μεγάλες επιχειρήσεις, η καθυστέρηση των οποίων αγγίζει την ύπαρξη ποινικών ευθυνών.

Η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δήμου, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η δημιουργία νέων πηγών εσόδων, θα είναι οι άλλοι τομείς χρηματοδότησης.

Τέλος, τα κοινοτικά κονδύλια θα κατευθύνονται εκεί που τα χρειάζεται ο Δήμος και όχι για περιττά «έργα», που εξυπηρετούν εργολάβους ή μεσάζοντες και τα οποία στο τέλος ο κόσμος τα λοιδορεί δικαίως. Δυστυχώς, τέτοια παραδείγματα υπάρχουν αρκετά.

Θανάσης Φωτόπουλος: Προσβλέπουμε σε δημοτική αρχή που έχει προτεραιότητα έργα και παρεμβάσεις στήριξης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των άλλων εργαζόμενων, της νεολαίας, συνολικά της λαϊκής οικογένειας, που μπορούν να προωθηθούν με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Με πόρους που θα προέλθουν από το μεγάλο κεφάλαιο, με δικαιότερη κατανομή των τελών καθαριότητας, αλλά και από την κεντρική διοίκηση, όπου χρειαστεί με αγωνιστική διεκδίκηση.
  • Με χρήματα από τον εξοβελισμό των πολυδάπανων έργων «βιτρίνας» και πρόταξη έργων που βελτιώνουν την ασφάλεια και ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων.
  • Με στοχευμένες παρεμβάσεις ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών, αντίσταση σε αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές, στήριξη των αγωνιστικών ταξικών διεκδικήσεων.

Ως βασικά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν του πολίτες προβάλλονται συνήθως η καθαριότητα, το πρόβλημα κυκλοφορίας – στάθμευσης και η ασφάλεια. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα;

Θεόδωρος Αμπατζόγλου: Η προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης αποτελεί προτεραιότητα. Θα αναλάβουμε δράσεις ενημέρωσης, και ευαισθητοποίησης των κατοίκων και επιχειρήσεων της πόλης μας, γιατί χωρίς τη δική τους ενεργοποίηση, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.

Στο ζήτημα της κυκλοφορίας, θα υπάρξει συνολική επανεκτίμηση, μέσω επικαιροποιημένων μελετών των κυκλοφοριακών δεδομένων σε κάθε γειτονιά του Αμαρουσίου και στο πλαίσιο αυτό, θα μελετήσουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στις περιοχές που εμφανίζουν μεγάλη εμπορική δραστηριότητα. Η αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας και η προώθηση ενός νέου μοντέλου αστικών μετακινήσεων αποτελούν μέρος του σχεδίου μας.

Τέλος, για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας θα αναβαθμίσουμε το δίκτυο του δημοτικού φωτισμού, θα προχωρήσουμε στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και θα επιδιώξουμε να έχουμε καθημερινή συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που έχει την κύρια ευθύνη στον τομέα αυτό. 

Πάνος Βραχνός: Στην καθαριότητα θα επιδιωχθεί να υπάρξουν καινουργής νέος μηχανολογικός εξοπλισμός όπου απαιτείται, σύγχρονα μέσα, διαρκής συγκέντρωση απορριμμάτων, πεντακάθαρη πόλη.

Για το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση θα προωθήσουμε ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων, διάνοιξη αδιάνοικτων, έλεγχο κυκλοφορία, πλήρη αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας.

Τέλος, για την ασφάλεια σκοπεύουμε, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, να παρέχουμε υπηρεσίες άμεσης παρέμβασης όπου χρειάζεται. Επίσης, σκοπεύουμε στην επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, θα παρεμβαίνει άμεσα, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Νώντας Γαρδέλης: Οι προτάσεις σε καθέναν από τους τομείς που αναφέρετε είναι:

  • Καθαριότητα: Εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης για την ανακύκλωση. Νέα απορριμματοφόρα, που συνδυάζουν την αποκομιδή και την πλύση των κάδων και κατά συνέπεια λιγότερα δρομολόγια – υγιεινή των κάδων. Πρόταση για τη δημιουργία διαδημοτικού ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών).
  • Κυκλοφορία-ασφάλεια: Σύνδεση με όλες τις πολεοδομικές ενότητες του Δήμου με νέας τεχνολογίας λεωφορεία. Χαρακτηρισμός της οδού Ευκαλύπτων ως ήπιας κυκλοφορίας. Μονοδρόμηση τμήματος της επέκτασης της οδού Αγίου Κων/νου – Βύρωνος. Δημιουργία-κατασκευή του παράλληλου δρόμου της Αττικής οδού προς το Ψαλίδι, ως δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.
  • Στάθμευση: Επανεξέταση της δημιουργίας ελεγχόμενης στάθμευσης με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, με απόσπαση τμήματος αυτής στον Δήμο.

Μαίρη Διακολιού: Στην καθαριότητα προτεραιότητά μας είναι να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός της εξ υπαρχής, με κέντρο τον άνθρωπο και τον εργαζόμενο. Άλλωστε, σήμερα, το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων-ανακυκλωσίμων δεν καλύπτεται από την εφαρμογή του ισχύοντος Τοπικού Σχεδίου, που θα επιβαρύνει τον δημότη επιπλέον.

Για την κυκλοφορία-στάθμευση προτείνουμε προκαταρκτικά την εκπόνηση Μελέτης Βιώσιμης Κινητικότητας, για ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να λήξει επιτέλους η αποσπασματική λογική των επιμέρους ρυθμίσεων ανά γειτονιά.

Στην ασφάλεια μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε μία ασφαλή, αλλά όχι αστυνομοκρατούμενη πόλη, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και αναβαθμίζοντας τους δημόσιους χώρους (π.χ. φωτισμός), ώστε να προλαμβάνουμε μάλλον, παρά να καταστέλλουμε.

Γιώργος Καραμέρος: Με ρωτάτε για βασικούς άξονες του προγράμματός μας που θα παρουσιαστεί σύντομα και θα είναι το πληρέστερο που παρουσιάστηκε ποτέ στο Μαρούσι. Προς το παρόν στο enomenomaroussi.gr οι συνδημότες μας καταθέτουν ακόμα καθημερινά πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες.

Παρ’ όλα αυτά, με μια σειρά δημόσιων πρωτοβουλιών που έχω πάρει τις τελευταίες εβδομάδες, με συναντήσεις σε Ελληνική Αστυνομία, Αττικό Μετρό και άλλους φορείς, έχουν αναδειχθεί κάποιες προτεραιότητές μας ως πιθανή μελλοντική διοίκηση.

Δάμων Κλαπάκης: Για την ασφάλεια, η διαφθορά και εγκληματικότητα είναι επιλογή της διαπλοκής και θα συνεχιστεί όσο αυτή ελέγχει την πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Και φυσικά από επίορκους δικαστές, όταν απαλλάσσονται οι κύριοι υπεύθυνοι, επώνυμοι παράγοντες και διεφθαρμένοι (κυρίως ρουσφετολογικά διορισμένοι) δημόσιοι υπάλληλοι.

Για τον λόγο αυτό η εγκληματικότητα συνεχώς θα πολλαπλασιάζεται.

Το πρόβλημα κυκλοφορίας και η δωρεάν στάθμευση είναι, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την επιστήμη, θέμα πολεοδομικού σχεδιασμού και υποχρέωση του Δήμου, αλλά, προς εξυπηρέτηση παράνομων εργολαβικών συμφερόντων, οι διοικήσεις εξυπηρετούν τα παράνομα εργολαβικά συμφέροντα (πολλά τα λεφτά) και τα προσωπικά τους προβλήματα και κανείς δεν ασχολείται, καθώς – μέσω των πολεοδομικών παρανομιών – καταστρέφοντας την πόλη, πλουτίζουν παράνομα ιδιώτες και όλοι οι ενδιάμεσοι.

Για την καθαριότητα να πάνε στα απορριμματοφόρα όσοι έχουν διοριστεί ρουσφετολογικά για καθαριότητα και έχουν στρογγυλοκαθίσει σε πολυθρόνες.

Λευτέρης Μαγιάκης: Στον τομέα καθαριότητας-διαχείρισης απορριμμάτων προτείνουμε:

  • Άμεση εφαρμογή της μελέτης του Πολυτεχνείου για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.
  • Χρηματοδότηση της δημιουργίας των υποδομών και της αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού από το χρηματικό υπόλοιπο των 30 εκατ. ευρώ του Δήμου.
  • Δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων και του οδοκαθαρισμού, χωρίς παραχώρηση σε ιδιώτες και ΣΔΙΤ.

Για την κυκλοφορία-στάθμευση απαιτούνται:

  • Ολικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας – Κυκλοφοριακές μελέτες.
  • Διανοίξεις οδών, πεζοδρόμια, ασφαλείς ποδηλατόδρομοι, πεζογέφυρες στη Λ. Κηφισιάς.
  • Δωρεάν ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο και τις γειτονιές. Ενίσχυση και αναδιάρθρωση Δημοτικής Συγκοινωνίας.
  • Μακροπρόθεσμα, υπογειοποίηση Λ. Κηφισιάς, κάλυψη Αττικής Οδού, διάνοιξη Λεωφόρου Κύμης, Γραμμή 4 Μετρό.

Τέλος, στο θέμα της ασφάλειας θα πρέπει να υπάρξουν:

  • Καλλιέργεια κοινοτικού πνεύματος και δικτύων αλληλεγγύης στις γειτονιές.
  • Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας. Πρόσληψη σχολικών φυλάκων.
  • Αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού, με ίδιους πόρους του Δήμου.

Γιάννης Νικολαράκος: Στην καθαριότητα θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα:

  • Εκσυγχρονισμός δομών καθαριότητας.
  • Απλούστευση και εφαρμογή ενεργειών ανακύκλωσης.
  • Εκπαίδευση επί θεμάτων ανακύκλωσης σε όλες τις βαθμίδες.
  • Καλλιέργεια νέας κουλτούρας καθαριότητας.

Για το κυκλοφοριακό θα πρέπει να υπάρξουν:

  • Εφαρμογή προδιαγραφών για τους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
  • Νέες θέσεις στάθμευσης σε δημοτικά πάρκινγκ.

Για τον τομέα ασφάλειας χρειάζονται:

  • Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Επαρκής Φωτισμός LED.

Δημήτρης Πολυχρονιάδης: Πλήρης και οργανωμένη υπηρεσία καθαριότητας, με δημόσιο χαρακτήρα (όχι με εκχωρήσεις σε ιδιώτες εργολάβους και ΣΔΙΤ), με μόνιμο και επαρκή προσωπικό καθαριότητας και διαχείριση-ανακύκλωση των σκουπιδιών από Δημόσιο Φορέα για όλη την Αττική.

Για το κυκλοφοριακό απαιτούνται κατασκευή δημόσιων και δωρεάν χώρων στάθμευσης στις παρυφές της πόλης και επαρκής Δημοτική Συγκοινωνία, με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα.

Όσο για την ασφάλεια των πολιτών, αυτή εξασφαλίζεται με εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών (σε συνεργασία με το κράτος), με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας, της ανεργίας, της μάστιγας των ναρκωτικών, ρατσιστικών επιθέσεων κ.λπ., και όχι με καταστολή και «απογείωση» της αστυνομοκρατίας ή με ανάθεση της φύλαξης περιοχών της πόλης σε ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης, όπως έκανε η δημοτική αρχή Πατούλη με το εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου.

Κώστας Ρώτας: Καθαριότητα σημαίνει νέος στόλος οχημάτων και άλλων μηχανικών μέσων, χρήση νέας τεχνολογίας και, κυρίως, καλή επαφή και συνεργασία με τους εργαζομένους.

Κυκλοφοριακή βελτίωση σημαίνει άμεση αναβάθμιση της συγκοινωνίας, που πρέπει να ξαναγυρίσει στα επίπεδα που ξεκίνησε, ελεγχόμενη αλλά δωρεάν στάθμευση και χρήση τηλεματικής και σχετικών τεχνολογιών, για την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών φόρτων. Αυτά τα μέτρα δίνουν χρόνο για σωστές κυκλοφοριακές και πολεοδομικές μελέτες και παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Ασφάλεια σημαίνει σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός, ασύρματα δίκτυα για άμεση ειδοποίηση σε παρεμβατικά συμβάντα και Δημοτική Αστυνομία. Το πρόγραμμά μας για μια «Έξυπνη Πόλη» απαντά στα ζητούμενα αυτά.

Θανάσης Φωτόπουλος: Προβάλλουμε, επίσης, την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη φορολεηλασία λαϊκού εισοδήματος, την έλλειψη υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προσχολικής αγωγής κ.ά.

Καθαριότητα:

  • Κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης.
  • Τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, που τώρα παραβιάζονται.
  • Συμμόρφωση προς τους κανόνες δημόσιας υγείας, πρωτίστως πλύσιμο κάδων και οχημάτων.
  • Αποφασιστική παρέμβαση σε ΕΔΣΝΑ και Περιφέρεια για γενναία χρηματοδότηση ώστε να αρχίσουν άμεσα δράσεις ουσιαστικής ανακύκλωσης.

Κυκλοφοριακό – Στάθμευση:

  • Αντίσταση απέναντι στο φιλομονοπωλιακό σχεδιασμό κυβέρνησης και δημοτικής Αρχής για Μαρούσι – υποδοχέα κάθε υπερτοπικής δραστηριότητας για τα κέρδη του κεφαλαίου.
  • Ενίσχυση – επέκταση της τοπικής συγκοινωνίας σε συνδυασμό με κεντρικά δρομολόγια – κορμούς υπό ενιαίο κρατικό φορέα για όλο το συγκοινωνιακό έργο στην Αττική.

Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;

Θεόδωρος Αμπατζόγλου: Η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι ένα εγχείρημα που δεν αφορά μόνον την Αυτοδιοίκηση, αλλά το σύνολο του Κράτους μας. Η ψηφιακή εποχή για να γίνει πράξη, και να μην είναι μια επικοινωνιακή φούσκα, απαιτεί μια σειρά από προϋποθέσεις. Απαιτείται πολιτική βούληση, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία και εξοπλισμός, καθώς και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ο Δήμος Αμαρουσίου μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη μετεξέλιξη στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι σήμερα,  αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα.

Πάνος Βραχνός: Απλά και κατανοητά θα επιδιώξουμε την άμεση εξυπηρέτηση του δημότη για την παροχή εγγράφων και δικαιολογητικών (e-KEΠ), την αναφορά προβλημάτων-παραπόνων, την ασφάλεια και την προστασία του πολίτη, με κλήσεις έκτακτης ανάγκης και άμεσης σύνδεσης με τη Δημοτική Αστυνομία, τις πληρωμές στον Δήμο, τις υπηρεσίες πράσινης ενέργειας και καθαριότητας, τις θέσεις εργασίας σε εταιρείες που εδρεύουν στο Μαρούσι και την άμεση κάλυψη, κατά προτεραιότητα, από λίστα βιογραφικών νέων ανέργων της πόλης μας.

Νώντας Γαρδέλης: Είναι απαραίτητη η σύνδεση όλης της πόλης με δίκτυα οπτικών ινών, για την ελεύθερη πρόσβαση του internet. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση GPS σε όλα τα οχήματα του Δήμου.

Μαίρη Διακολιού: Στόχος είναι ο Μαρουσιώτης, μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία, να μην ταλαιπωρείται από τη γραφειοκρατία, να παρέχονται στον ίδιο και στην επιχείρησή του πληροφορίες διαδικτυακά και να μην χρειάζεται ο ίδιος να προσκομίζει τα δικαιολογητικά του, γιατί θα το κάνει αυτόματα, διά της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, η διοίκηση. Έτσι, θα ενισχυθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα.

Επίσης, η ψηφιακή τεχνολογία παίζει καταλυτικό ρόλο στην «έξυπνη» στάθμευση, και στους «έξυπνους» αθλητικούς χώρους».

Απαραίτητο είναι να εγκατασταθούν αναβαθμισμένα ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς, δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης πολιτών και αιρετών στις ψηφιακές δεξιότητες.

Γιώργος Καραμέρος: Πέρα από υποψήφιος δήμαρχος και με εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση, είμαι και ένας νέος άνθρωπος που ζω αναζητώντας στην καθημερινότητά μου ψηφιακές λύσεις. Θέλω, λοιπόν, ο Δήμος Αμαρουσίου, που φιλοξενεί μάλιστα στην έδρα του τις μεγαλύτερες εταιρείες αυτού του κλάδου, να είναι πρωτοπόρος και υπόδειγμα.

Θα μου επιτρέψετε να αφήσουμε για την παρουσίαση του προγράμματός μας το πλήρες σχέδιο για μία σύγχρονη ψηφιακή πόλη. Ενδεικτικά πάντως σας αναφέρω την ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών και εφαρμογών που προσφέρονται στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, της ποιότητας ζωής, των ευφυών δικτύων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας και της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Δάμων Κλαπάκης: Η ψηφιακή εποχή σίγουρα άλλαξε τη ζωή μας και ήδη  είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής. Το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία κυρίως από τους νέους και ανήλικους και φυσικά να μην χρησιμοποιείται μονομερώς για πολιτική διαφήμιση των εχόντων, οι οποίοι μόλις εκλεγούν τα παίρνουν πολλαπλάσια, κάτω από το τραπέζι.

Λευτέρης Μαγιάκης: Με την ψηφιακή τεχνολογία μπορούμε να διαχειριστούμε πολλές λειτουργίες της πόλης, ώστε να παρέχονται αξιόπιστες, γρήγορες και φθηνές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Βελτιστοποίηση και έλεγχος φωτισμού, στάθμευση, περισυλλογή απορριμμάτων, κυκλοφορία, αιτήματα δημοτών, e-ΚΕΠ  (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη), τηλε -φροντίδα ευπαθών ομάδων και ΑμεΑ.

Επιδίωξή μας ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα είναι συμβατός με τις υπόλοιπες ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους και θα είναι δυνατόν να υλοποιείται σταδιακά, ανάλογα και με τους διαθέσιμους πόρους.

Πολιτική μας επιλογή η υλοποίηση των συστημάτων από εξειδικευμένους οίκους, με μεταφορά τεχνογνωσίας στον Δήμο, ώστε η κεντρική διαχείριση και λειτουργία του συστήματος να γίνεται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του Δήμου, με κοινωνικά κριτήρια.

Γιάννης Νικολαράκος: Η ψηφιακή εποχή μέχρι σήμερα μοιάζει σα να μην έχει έρθει ακόμη στο Μαρούσι.

Είναι για εμάς αυτονόητο ότι θα εκμεταλλευτούμε όλα τα μέσα που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία για τη διευκόλυνση των πολιτών, αλλά και την έκρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Αυτό σημαίνει νέες εφαρμογές επικοινωνίας των πολιτών με τον Δήμο, αλλά και του Δήμου με τους πολίτες, νέες smart υπηρεσίες για τη μέγιστη ασφάλεια των πολιτών. Εξελιγμένα συστήματα εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών, σύστημα διαχείρισης παραπόνων και αιτημάτων και πολλά άλλα.

Παράλληλα θα εντάξουμε νέες τεχνολογίες και στην καθημερινή διαβίωση των Μαρουσιωτών μέσα στην πόλη.

Δημήτρης Πολυχρονιάδης: Θα επιδιώξουμε, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση (αρμόδια υπουργεία, Περιφέρεια κ.λπ.), την ανάπτυξη δημόσιων δομών παροχής δωρεάν ψηφιακών υπηρεσιών προς όλους τους δημότες-πολίτες.

Ωστόσο, επειδή το ζήτημα της ένταξης ψηφιακών και ηλεκτρονικών μέσων στην καθημερινή ζωή των πολιτών ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους όσον αφορά στην προστασία των ατομικών δεδομένων, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα στη διαχείριση των όποιων δεδομένων, ώστε να μη θίγονται ατομικές και συλλογικές ελευθερίες.

Κώστας Ρώτας: Το Μαρούσι ήταν πρωτοπόρο και πρέπει να ξαναγίνει στον τομέα της ψηφιακής επανάστασης.

Κορμός της προσπάθειας αυτής θα είναι το νέο σύστημα οδοφωτισμού, με φωτιστικά LED και ευρυζωνικό ασύρματο δίκτυο ιδιοκτησίας Δήμου. Ένα έργο που το έχουμε σχεδιάσει στο ένα τρίτο του κόστους που πήγε να δοθεί σε ιδιώτη. Ένα έργο που θα φέρει και νέα έσοδα στον Δήμο.

«Καρδιά» όμως της νέας ψηφιακής επανάστασης είναι η τεχνολογία blockchain, που όχι μόνο αλλάζει όλη τη λογική της μηχανογράφησης, αλλά καθιστά δημόσια και προσιτά σε όλους τους κατοίκους τα οικονομικά και νομικά δεδομένα του Δήμου. Εδώ, η τεχνολογία φέρνει τον κάτοικο κοντά στην πολιτική.

Θανάσης Φωτόπουλος: Σημειώνουμε ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης μεγαλώνει όλο και περισσότερο η «ψαλίδα» ανάμεσα στις δυνατότητες, που προσφέρουν οι σύγχρονες επιστημονικο-τεχνικές κατακτήσεις και η τεχνολογία από τη μία και της αξιοποίησής τους προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων από την άλλη.

Στο πλαίσιο, πάντως, αυτό:

  • Θα ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση των υπηρεσιών του Δήμου, για ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, πλήρη και σε «παρόντα χρόνο» παρακολούθηση των έργων που έχει δημοπρατήσει ο Δήμος, καθώς και των δεσμεύσεων του Δήμου προς τρίτους και αντιστρόφως.
  • Θα εκσυγχρονιστεί σταδιακά ο εξοπλισμός και το υποτυπώδες λογισμικό καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου, περιλαμβανομένων των συνεργείων επισκευής και συντήρησης.

Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου σας;

Θεόδωρος Αμπατζόγλου: Μπορούμε να εγγυηθούμε τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας του Δήμου Αμαρουσίου από την επομένη των εκλογών, αφού διαθέτουμε κουλτούρα συναίνεσης.

Ως άνθρωπος, αλλά και ως πολιτικό στέλεχος, από όποια θέση ευθύνης κι αν υπηρέτησα, επεδίωξα τη σύνθεση και τη συνεργασία. Το ίδιο μοντέλο διοίκησης θα εφαρμόσω και ως δήμαρχος. Ένα μοντέλο διοίκησης που θέλει τον πολίτη πρωταγωνιστή, με διαφάνεια και συμφωνίες «πάνω από το τραπέζι», στη βάση κοινών προγραμματικών αρχών κι αξιών.

Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την επιλογή των πολιτών. Αυτός που θα εκλεγεί δήμαρχος από το 51% των πολιτών πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, επιδιώκοντας πάντοτε πεδία δημιουργικών συνθέσεων, προς όφελος της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας της πόλης μας.

Πάνος Βραχνός: Στην περίπτωση που αυτό αποτελέσει εκλογική απαίτηση και αυτό θα γίνει γνωστό την πρώτη Κυριακή των εκλογών, τότε – στη βάση προγραμματικού λόγου, με θέσεις και αρχές – δημόσια θα καθορίσουμε τη στάση μας και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και στην πολιτική ομπρέλα του συνδυασμού μας, του οποίου ο συμβολισμός του είναι καθαρή γραμμή και αντίστοιχα πρόταση.

Νώντας Γαρδέλης: Ασφαλώς και θα υπάρξουν συνεργασίες στη βάση όχι κομματικών πολιτικών, αλλά των προτεραιοτήτων των αναγκών που χρειάζεται η πόλη μας.

Ο νέος νόμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναδείξει τον ρόλο των δημοτικών συμβούλων και την επάρκεια για την τιμητική θέση που θα τους δώσουν οι συμπολίτες μας.

Μαίρη Διακολιού: Συνθέσεις και συνεργασίες είναι εφικτές μόνο επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων, γιατί μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πλην όμως, αυτές οι συγκλίσεις θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και να αποδεικνύονται στην πράξη από τις διαχρονικές πολιτικές επιλογές και θέσεις των δημοτικών παρατάξεων.

Γιώργος Καραμέρος: Οι όποιες συνεργασίες θα γίνουν στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Οι δημότες στις 26 Μαΐου και αν χρειαστεί στις 2 Ιουνίου πρέπει πρωτίστως να επιλέξουν νέο δήμαρχο και να δώσουν ισχυρή εντολή για το ποιος μπορεί να πάει αυτή την πόλη εμπρός.

Δάμων Κλαπάκης: Πρόσφατα ο συνδυασμός μας έθεσε τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν την πόλη και ζήτησε δεσμευτικές απαντήσεις από όλους. Φυσικά, κανείς υποψήφιος για «ψηλό» καπέλο δεν τόλμησε να απαντήσει, αποδεικνύοντας ότι όλοι είναι «κατασκευάσματα» ή αποδεκτοί του ίδιου «σωλήνα», κάτι που καταγγείλαμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο πολλές φορές στους εσκεμμένα «κουφούς» ενωμένους (διοίκηση – αντιπολίτευση) φερόμενους αριστερο-δεξιούς ή δήθεν ανεξαρτήτους και κομματικούς υπάλληλους.

Λευτέρης Μαγιάκης: Είμαστε σταθερά υπέρ της απλής αναλογικής. Με το ισχύον σύστημα ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη Κυριακή είναι πολύ μικρός για τη δημιουργία αξιόπιστων προγραμματικών συγκλίσεων και ευνοούνται πιθανές συναλλαγές.

Σε επίπεδο διοίκησης, η εκτελεστική ευθύνη θα πρέπει να είναι αποκλειστικά του δημάρχου. Οι αντιδήμαρχοι θα πρέπει να είναι πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του και να  προέρχονται από τον συνδυασμό του.

Η επίτευξη των αναγκαίων συναινέσεων και συγκλίσεων σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου και κοινωνίας είναι άλλης τάξεως ζήτημα, καθαρά πολιτικό.

Σε ό,τι μας αφορά, σε περίπτωση που οι Μαρουσιώτες μας αναδείξουν στη δημοτική αρχή, θα πολιτευθούμε με βάση τις παραπάνω αρχές.

Αν βρεθούμε στη μειοψηφία, θα ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να αναλάβουμε θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Γιάννης Νικολαράκος: Για μένα, τη διαφορά αλλά και την πρόοδο την κάνουν πάντα οι ομάδες και όχι οι μονάδες. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό και θέλει να καλλιεργήσει κλίμα διχόνοιας ή αντιπαλότητας, προφανώς έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του.

Εμείς, και εγώ προσωπικά, επιδιώκουμε πάντα την καλή συνεργασία προς όφελος του Δήμου και των δημοτών μας.

Δημήτρης Πολυχρονιάδης: Δεν πρόκειται να στηρίξουμε παρατάξεις που εκπροσωπούν μνημονιακές πολιτικές. Οι όποιες συνθέσεις με άλλες δημοτικές παρατάξεις σε ό,τι αφορά τα θέματα του Δήμου μπορούν να γίνουν αυστηρά και μόνο πάνω στη βάση της εκλογικής μας διακήρυξης και των πολιτικών στοχεύσεων που αυτή επιβάλλει.

Άλλωστε, με το συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας για να μας εμπιστευτούν να τους εκπροσωπήσουμε. Όσοι, λοιπόν, από τους εκπροσώπους των άλλων δημοτικών παρατάξεων θεωρούν ότι συμφωνούν με το πρόγραμμά μας και την εκλογική μας διακήρυξη μπορούν από την επομένη των εκλογών, εφόσον έχουμε εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, να απευθυνθούν σε εμάς αποκλειστικά και μόνο στη βάση της αποδοχής του προγράμματός μας.

Κώστας Ρώτας: Συναίνεση μπορεί να προκύψει με βάση αρχές και προγράμματα. Σε ό,τι αφορά τις αρχές, εμείς λέμε ότι όλα τα παλιά και τα νέα θα είναι στο φως. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και ο νοών νοείτω.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, περιμένω να δω προτάσεις συγκεκριμένες. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα βλέπω μόνο φωτογραφίες με γελαστά πρόσωπα υποψηφίων…

Θανάσης Φωτόπουλος: Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ως συνδυασμός του ΚΚΕ στην Τοπική Διοίκηση, δεν θα πάρει μέρος στο μετεκλογικό αλισβερίσι για το μοίρασμα των θώκων σε αντιδημαρχίες και άλλα «οφίτσια». Οι ιδεολογικοπολιτικές της αρχές, οι στόχοι και η πρακτική της είναι ασύμβατες με αυτές των παρατάξεων των αστικών κομμάτων, που ομοφωνούν στην υλοποίηση της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής Κυβέρνησης και Ε.Ε. και οι όποιες διαφορές τους περιορίζονται σε λεπτομέρειες σχετικά, κυρίως, με τρόπους υλοποίησης των πολιτικών αυτών, σε συνδυασμό με προσωπικές φιλοδοξίες και άλλες επιδιώξεις.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, σε κάθε περίπτωση και από όποια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα στηριχθεί στη δύναμη των εργαζομένων (αυτούς άλλωστε εκπροσωπεί) και θα δράσει με συνέπεια, έργα και λόγια, από θέση λαϊκής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα που τους  αφορούν.

Τι θα απαντούσατε σε έναν ψηφοφόρο του Δήμου σας που θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές;

Θεόδωρος Αμπατζόγλου: Για τρεις λόγους. Πρώτον, έχουμε την απαραίτητη γνώση, τη διοικητική και οργανωτική  εμπειρία, για να διαχειριστούμε έναν Δήμο με απαιτήσεις, όπως ο Δήμος Αμαρουσίου. 

Δεύτερον, έχουμε μια πολύ ισχυρή ομάδα. Στον συνδυασμό μας συμμετέχουν έμπειρα και ικανά στελέχη, αλλά και πολλοί νέοι υποψήφιοι. Όλοι τους, πρόσωπα καταξιωμένα στην τοπική μας κοινωνία, αλλά και στον πολιτικό, κοινωνικό κι επαγγελματικό στίβο. Αυτή η ικανή ομάδα μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική διακυβέρνηση του Δήμου, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία που δημιουργεί η εφαρμογή του «Κλεισθένη» στην Αυτοδιοίκηση.

Και τρίτον, έχουμε ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα, που ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης.

Πάνος Βραχνός: Διαθέτουμε ολοκληρωμένη και καθαρή πρόταση, ξεκάθαρο πρόγραμμα, στο οποίο αναμένουμε να τοποθετηθούν και οι άλλοι συνδυασμοί, απόδειξη αυτοδιοικητικής πορείας και όχι ηγεσία πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας, πολυσυλλεκτικό συνδυασμό εκλεκτών και έμπειρων ανθρώπων και ξεκάθαρες θέσεις. Σε όλα, που ήδη ανακοινώσαμε ανά περιοχή, μάλιστα. Θέλουμε να παράγουμε έργο για το Μαρούσι.

Θέλουμε να γράψουμε ιστορία γι΄ αυτήν την πόλη. Υποσχόμαστε προς όλους ότι στο τέλος της πρώτης τετραετίας το Μαρούσι θα είναι μια αγνώριστη πόλη και ο Δήμος Αμαρουσίου θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων των υπόλοιπων δήμων.

Προσωπικά, θέλω και επιθυμώ να υπηρετήσω τους δημότες. Θα εξαντλήσω την όποια πολιτική μου παρουσία στην υπηρεσία των Μαρουσιωτών. Η Αυτοδιοίκηση είναι λειτούργημα, προσωπικά έτσι το βλέπω, όπως ως λειτούργημα υπηρέτησα για πολλά χρόνια την Ιατρική.

Γιατί η μόνη μας αισιόδοξη φιλοδοξία είναι το Μαρούσι και μόνο το Μαρούσι. Καθαρή γραμμή, καθαρή πρόταση, ξεκάθαρες θέσεις, αυτοδιοικητικές θέσεις, είναι η συμβολο-σειρά σήμερα της σκέψης μας και αύριο της πρακτικής μας. Και αυτό σε ένα διαταραγμένο «γκρίζο» τοπικό τοπίο πολιτικών αντιπάλων μας, που εκτιμώ ότι, πέραν των κομματικών υποστηρικτών τους (βαπτιζόμενων χρισμάτων), δεν διαθέτουν γνώση και πείρα που θα «πυρώσει» τους Μαρουσιώτες να συστρατευτούν μαζικά μαζί τους. Και μεγαλύτερη απόδειξη δεν είναι άλλο από το ότι, ενώ έλαβαν χρίσματα με χαρά, στην πορεία κατάλαβαν ότι πρέπει να τα αρνηθούν, όπως ο Πέτρος πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις…

Νώντας Γαρδέλης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα «ανοικτό πανεπιστήμιο» για όλους. Πρόθεσή μου είναι να μεταλαμπαδεύσω τα 22 χρόνια της εμπειρίας μου σε αυτήν, με νέους ανθρώπους κάθε επαγγέλματος, για μια συνετή, χρήσιμη και αποτελεσματική διοίκηση για τους πολίτες.

Η ιστορία της οικογένειάς μου και η δική μου, προσωπικά, αποτελεί εγγύηση για τους δημότες-κατοίκους μας.

Δεν ξεκινώ απ την αρχή, γνωρίζω, αφοσιώνομαι σε ό,τι επιχειρώ, «πατάω» γερά στην πόλη που υπηρετώ με συνέπεια πολλά χρόνια.

Μαίρη Διακολιού: Πρώτον, τα άτομα που απαρτίζουν τον συνδυασμό μας είναι ικανά, επαγγελματικά και κοινωνικά καταξιωμένα, με δυνατότητα προσφοράς.

Δεύτερον, αντίθετα από τους ανθυποψηφίους, είμαστε άμεσα και έμμεσα αδέσμευτοι από κομματικές γραμμές, χωρίς καν να διαβούμε κομματικές πόρτες πριν θέσουμε υποψηφιότητα.

Τρίτον, έχουμε ασχοληθεί και γνωρίζουμε τα προβλήματα, υποστηρίζοντας αταλάντευτα, με εντιμότητα και συνέπεια, όχι το συμφέρον των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά το συμφέρον της καθημερινότητας των Μαρουσιωτών.

Τέταρτον, προσωπικά, η πολιτική μου στάση, μέσα και έξω από το Δ.Σ., όλα τα χρόνια της ενασχόλησής μου, είναι πανομοιότυπη με τις προεκλογικές μου θέσεις, εχέγγυο ότι εκείνοι που θα με εμπιστευθούν δεν θα προδοθούν.

Γιώργος Καραμέρος: Γιατί το #Ενωμένο Μαρούσι είναι ένας συνδυασμός που σηματοδοτεί πραγματική αλλαγή για την πόλη, με νέους ανθρώπους, αλλά με μεγάλη εμπειρία στους κρίσιμους τομείς. Δεν είμαστε κομματική πρόταση και δεν έχουμε χρίσματα ή δεσμεύσεις.

Κάποιοι διοίκησαν την πόλη από 12 έως 28 χρόνια και ζητούν παράταση της στασιμότητας. Δεν υπάρχει περιθώριο για στασιμότητα ή πειράματα.

Δάμων Κλαπάκης: Πάντως σε αυτές τις εκλογές το παράδοξο είναι ο «πόλεμος» της ομάδας πιστή στον Πατούλη κατά του Αμπατζόγλου και η σε φιλικό(!!!) κλίμα συνάντηση Καραμέρου – Πατούλη το αποδεικνύει…

Εμείς, χωρίς δεσμευτικές θέσεις, ως προαναφέρουμε, δεν «βάφουμε τα χέρια μας», καταστρέφοντας την πόλη, την ποιότητα ζωής και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς. Οι 5.000 παρεμβάσεις μας κατά της διαπλοκής το αποδεικνύουν.

Ας πάρουμε παραδείγματα: Mall, που μόνο κάπηλους συναντάμε. Με αίτησή μας (απόφαση 1528/2003 ΣτΕ) κρίθηκε παράνομο και εκκρεμούν και δύο ακόμα δίκες (5.6.19 και 24.10.19) να πληρώσει ο Λάτσης 600 εκατ. στον Δήμο (αποφάσεις Ειδικών Ανακριτών, μετά παραγγελία Εισαγγελέων). Και επιπλέον συζητήθηκαν και αναμένουμε άλλες δύο αποφάσεις να κλείσουν τα μαγαζιά του παράνομου Mall.

Σημειωτέον ότι για το Golden Hall, από τις αρχικές 100 προσφυγές διαφόρων (για να έχουν να λένε), μείναμε μόνοι στο ακροατήριο, οι άλλοι «λάκισαν», γι’ αυτό τα ερωτήματά σας προς τους υποψηφίους θα έπρεπε καλύτερα να ήταν «τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα για την  πόλη», γιατί τα «θα-θα» την επομένη θα έχουν ξεχαστεί…

Λευτέρης Μαγιάκης: Είμαστε παρόντες στα αυτοδιοικητικά της πόλης μα από το 2002, με το ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και πιο παλιά. 

Διαθέτουμε γνώση των προβλημάτων και την απαραίτητη εμπειρία για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Μπορούμε να δώσουμε άμεσες λύσεις.

Διακριθήκαμε για τη συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων, την αξιοπιστία και την ανιδιοτέλειά μας. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Αντικρούσαμε δυναμικά και ανυπότακτα τις επιδιώξεις μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.

Αγωνιζόμαστε για ισχυρούς δήμους, με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Αυξημένους ανθρώπινους, οικονομικούς πόρους και αρμοδιότητες, ενάντια στο περιοριστικό μνημονιακό πλαίσιο του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη».

Επιδιώκουμε τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του δημότη σε όλες τις υποθέσεις που τον αφορούν. Στηρίζουμε τους αγώνες του για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Έχουμε ανοιχτό μέτωπο απέναντι στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον φασισμό.

Γιάννης Νικολαράκος: Θα απαντούσα ότι κάθε πολίτης που περνάει την κουρτίνα για να ρίξει την ψήφο του θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά ποιους επιλέγει, με γνώμονα το προσωπικό βιογραφικό των υποψηφίων και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα που δεν έχουν καμία θέση σε έναν Δήμο.

Στον δικό μου συνδυασμό έχουν ενταχθεί άνθρωποι εργαζόμενοι και επιτυχημένοι, που έχουν αποδείξει τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας στον τομέα του. Τονίζω τη λέξη ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Κανείς δεν περιμένει να κάνει καριέρα μέσα στον Δήμο και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος ότι το κίνητρο της υποψηφιότητάς μας είναι η προσφορά και η βελτίωση του επιπέδου ζωής του κάθε πολίτη στον Δήμο μας.

Δημήτρης Πολυχρονιάδης: Γιατί θέλουμε να σταθούμε απέναντι στον Δήμο-«τέρας» και «ντίλερ» επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και στο γενικότερο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της αγοράς και του κέρδους, της Ε.Ε., του «Κλεισθένη».

Θέλουμε να εκφράσουμε τους φτωχούς, τους ανέργους, τη νεολαία, τους πρόσφυγες, τους αποκλεισμένους αυτής της πόλης, να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα Ανταρσίας. 

Στη δημοτική μας Κίνηση μετέχουν αγωνιστές των κινημάτων, ενεργοί στο εργατικό, φοιτητικό, νεολαιίστικο, αντιπολεμικό, αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό κίνημα, αγωνιστές από την αντικαπιταλιστική, αντισυστημική, μαχητική και αντιδιαχειριστική αριστερά.

Η Κίνησή μας απευθύνεται σε όλους όσους βιώνουν τη βαθιά κρίση στην πόλη, μπαίνουν στο περιθώριο, βιώνουν την καταπίεση και τη βία, σε όσους ονειρεύονται.

Σημειώστε ότι «στόχος μας είναι να δράσουμε, να δείξουμε πως υπάρχει η επαναστατική εναλλακτική προοπτική που έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει πολιτικές και να αλλάξει τις ζωές μας».

Κώστας Ρώτας: Είμαστε οι μόνοι που έχουμε γνώση, εμπειρία και κυρίως συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Θανάσης Φωτόπουλος: Θα αναπτύξουμε όσα παραπάνω εκθέσαμε στις εύστοχες ερωτήσεις σας.

Θα υπενθυμίσουμε τα πεπραγμένα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ της δημοτικής περιόδου που κλείνει:

  • Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου και γενικότερα.
  • Διεκδίκηση έργων και δράσεων αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, δασοπροστασίας, βελτίωσης γενικότερα των όρων διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών.     
  • Αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, χαριστικής στο μεγάλο κεφάλαιο, εχθρικής στο πενιχρό λαϊκό βαλάντιο.

Τέλος, θα του ζητήσουμε να κάνει την πραγματική διαφορά ψηφίζοντας ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε Δήμο και Περιφέρεια Αττικής, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet