ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στο Χαλάνδρι
Πολιτική

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στο Χαλάνδρι

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, στο πλαίσιο της πληρέστερης και εγκυρότερης ενημέρωσης των αναγνωστών του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, ξεκινά σειρά διαδικτυακών πολιτικών συζητήσεων-συνεντεύξεων ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών. Προσπαθήσαμε στα ερωτήματα που τους θέσαμε να συμπυκνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της καθημερινότητας των δημοτών, αποφεύγοντας την παρελθοντολογία και μιλώντας για το αύριο στους Δήμους που ζούμε και μεγαλώνουμε.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις θέσεις τους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν για επόμενο δήμαρχό τους.

Μετά τη σταδιακή παρουσίαση των εν λόγω συζητήσεων-συνεντεύξεων, αυτές θα αναρτηθούν σε προβεβλημένη θέση στον ιστότοπό μας ώστε, με ένα «κλικ», οποιοσδήποτε πολίτης-δημότης από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα να μπορεί να διαβάσει τα πάντα για όσους διεκδικούν την ψήφο του.

Ευχαριστούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους που, αν και μέσω μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, απάντησαν στα ερωτήματά μας, συμβάλλοντας την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ε».

Απαραίτητη διευκρίνιση προς τους αναγνώστες μας: Δυστυχώς, η επικοινωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων δημάρχων δεν ήταν απρόσκοπτη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με όλους τους συνδυασμούς. Αν κάποιοι δεν έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, δεν ήταν στις δικές μας προθέσεις. Επίσης, αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, προφανώς επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία, γι’ αυτό δεν ευθύνεται το «Ε».

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι ως ιστότοπος εξ αρχής έχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας βήμα σε οποιαδήποτε ενυπόγραφη άποψη. Αν κάποιοι από όσους δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας, για οποιοδήποτε λόγο, θεωρήσουν ότι δεν θα πρέπει να στερήσουν από τους δημότες του Δήμου τους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και μέσα από τον ιστότοπό μας, εδώ είμαστε για να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις τους…


Οι 9 υποψήφιοι δήμαρχοι + 1 παράταξη εκ των 11 υποψηφίων για τον Δήμο Χαλανδρίου.

Στον Δήμο Χαλανδρίου, στη διαδικτυακή πολιτική συζήτηση με τους υποψηφίους δημάρχους (σ.σ.: δεν λάβαμε απαντήσεις από τον νυν δήμαρχο Σίμο Ρούσσο) συμμετέχουν (αλφαβητική αναφορά) οι:

  • Στάθης Ανδρεόπουλος – ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ
  • Παναγιώτης Βάσιος – ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
  • Γιώργος Θωμάς – ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ
  • Λούλα Καρατζά – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
  • Γιώργος Κουράσης – ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ
  • Μάνος Κρανίδης – ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023
  • Γιάννης Λαδόπουλος – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
  • Άγγελος Νταβίας – ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ
  • Νίκος Πράσσος – ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
  • (Δεν δόθηκε όνομα υποψηφίου δημάρχου) – ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΕΝΑΝΤΙΑ

Σημείωση συντάκτη: Στις 25 Απριλίου 2019, οκτώ μέρες μετά τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου, η δημοτική κίνηση Χαλάνδρι Ενάντια ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου τίθεται ο κ. Σωτήρης Λαπιέρης.

Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο σας, για τα οποία θα ξεκινήσετε να αναζητείτε λύσεις από την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τη διοίκηση;

Στάθης Ανδρεόπουλος: Το πιο σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους Χαλανδραίους δημότες είναι η ποιότητα ζωής στο προάστιό μας όσον αφορά στους ελεύθερους χώρους, το πράσινο και στην καθαριότητα. Τα τρία αυτά προβλήματα δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποσπασματικά, παρά μόνο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής, με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός αστικού περιβάλλοντος που να αρμόζει και να διευκολύνει τη ζωή των Χαλανδραίων πολιτών.

Θα πρέπει να εξευρεθούν χώροι πρασίνου και περιπάτου στην περιοχή μας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαμορφωθούν μέσα στον πολεοδομικό ιστό χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων (ΣΜΑ και ΚΔΑΥ).

Διεκδικούμε το πράσινο και οραματιζόμαστε μία ευρύτερη λύση για την αποκομιδή των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, έξω από τα όρια των δήμων.

Παναγιώτης Βάσιος: Μετά από 5 χρόνια στην εξουσία της σημερινής διοίκησης τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης μας παραμένουν ανοιχτά.

Ενδεικτικά αναφέρονται το κυκλοφοριακό, η στάθμευση, η εγκληματικότητα, η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η κατασκευή παιδικών σταθμών.

Γιώργος Θωμάς: Στον Δήμο μας υπάρχουν πολλά χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα. Δυστυχώς, οι εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου, εδώ και χρόνια, δεν προχώρησαν έγκαιρα στις επιλογές εκείνες που θα στήριζαν τη λειτουργία της πόλης και τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της αγοράς της. Η πόλη δεν οργανώθηκε επί τη βάσει ενός ολιστικού αειφόρου σχεδίου, αλλά υπακούοντας και εφαρμόζοντας τις αρχές της «τακτοποιητικής» πολεοδομίας.

Η πόλη αυτή, για να καταλάβετε, αρνήθηκε το Μετρό και ποτέ της δεν πάλεψε για μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Σήμερα, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, η ανυπαρξία αθλητικών εγκαταστάσεων, η τριτοκοσμική κατάσταση των πεζοδρομίων, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα με τα οποία θα πρέπει κανείς να αναμετρηθεί από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διοίκησης του Δήμου.

Λούλα Καρατζά: Στα βασικότερα προβλήματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής:

  • Σε συνθήκες φτωχοποίησης για τον λαό, ο Δήμος επιβάλλει υπέρογκη φορολογία, «καμαρώνοντας» για περίσσευμα 16 εκατ. ευρώ. Το 70% των εσόδων προέρχεται από εμάς. Το 2018 έκανε 613 κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στον Δήμο, μέχρι 1.000 ευρώ, δέσμευσε επίσης 106 επαγγελματικά ΑΦΜ.
  • Δεν υπάρχει έλεγχος στατικότητας δημοτικών κτηρίων (ειδικά των σχολείων). Η ασφάλεια των παιδιών είναι απόλυτη προτεραιότητα.
  • Ρέμα Χαλανδρίου και Ποδονίφτης πλημμυρίζουν Συνοικισμό και Κόδρου, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές. Κανένας αρμόδιος δεν δίνει λύσεις. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μόνο έχει καταθέσει μηνυτήριες αναφορές (τελευταία 1/4/19).
  • Αν υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για υπερτοπικό πόλο αναψυχής (καζίνο, ΟΑΚΑ, Golden Hall) δίπλα στο Χαλάνδρι, θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες (ρύπανση, κυκλοφοριακό χάος, κοινωνική παθογένεια). Ο δήμαρχος «κλείνει το μάτι» στην κυβέρνηση.
  • Το 2019 δεν μπορεί να πέφτουν ταβάνια σχολείων (1ο Δημοτικό) και ο Δήμος να βάφει τις προσόψεις.
  • Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ψήφισε ο Σ. Ρούσσος και έλαβε τα συγχαρητήρια του κ. Κουράση, οδηγεί σε υποβάθμιση το Χαλάνδρι και ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα. 

Γιώργος Κουράσης: Απάντηση στα προβλήματα είναι οι λύσεις τους. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα φιλικό προς τον δημότη – συμπολίτη – επισκέπτη Δήμο. Έχουμε ήδη στα χέρια μας μια κυκλοφοριακή μελέτη ικανή να βελτιώσει τα έντονα προβλήματα που χρόνια τώρα ταλανίζουν την πόλη μας. Ανασχεδιάζουμε τη Δημοτική Συγκοινωνία, με κυκλική διασύνδεση σταθμών Μετρό – κέντρου –  γειτονιών του Χαλανδρίου. Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης, άμεση μετατροπή επιβαρυμένων οδών σε ήπιας κυκλοφορία, κατασκευή δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης, αποτελούν τις πρώτες παρεμβάσεις μας.

Μάνος Κρανίδης: Οι πρώτες ενέργειες/δράσεις μας σκοπεύουν:

  • Στις ξεχασμένες γειτονιές του Χαλανδρίου (συντήρηση πεζοδρομίων και παιδικών χαρών, ασφαλτόστρωση, καθαριότητα, πράσινο και επισκευή δρόμων, πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, αθλητικών χώρων).
  • Στην εκπόνηση σχεδίου αναβάθμισης των σχολικών υποδομών.
  • Στην εκπόνηση σχεδίου αναβάθμισης (με LED) του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού.
  • Στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου («Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί σταθμοί, Υγεία).
  • Στην πλήρη αξιοποίηση αθλητικών χώρων, στην τόνωση του σχολικού αθλητισμού και στη δημιουργία νέων υποδομών αθλητισμού.
  • Στην έναρξη υλοποίησης ψηφιακών εφαρμογών (app) άμεσης εξυπηρέτησης της καθημερινότητας των δημοτών.
  • Στην υλοποίηση ρεαλιστικού σχεδίου πολιτικής προστασίας.
  • Στην εκπόνηση ουσιαστικού project plan για τη βέλτιστη κοινωνικά αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων και δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων πρασίνου.
  • Στη διαβούλευση με τον Εμπορικό Σύλλογο και λοιπούς φορείς της πόλης με στόχο την υλοποίηση ενεργειών άμεσης τόνωσης της τοπικής εμπορικής δραστηριότητας.

Γιάννης Λαδόπουλος: Προτεραιότητά μας είναι να λύσουμε επείγοντα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Μερικά από αυτά είναι:

  • Το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο μας ταλανίζει δεκαετίες. 
  • Η πράσινη αειφόρος ανάπτυξη, η οποία είναι ανύπαρκτη σήμερα και θα βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος και θα τονώσει την οικονομία της πόλης μας.
  • Η καθαριότητα και η συνδεδεμένη με αυτή διευθέτηση του χώρου στέγασης των μηχανημάτων της αρμόδιας υπηρεσίας.
  • Η βιώσιμη αστική κινητικότητα, ώστε να μπορούν οι δημότες να κυκλοφορούν άνετα και με ασφάλεια.
  • Οι δημοτικές υποδομές, οι οποίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
  • Η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.
  • Η πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου, με βάση τη υπάρχουσα μελέτη Σιφουνάκη.
  • Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, η οποία είναι και η ενδεδειγμένη λύση προς την οποία κλείνουν όλοι οι σύγχρονοι ευρωπαϊκοί  δήμοι.
  • Τα δημοτικά τέλη που μπορούν και πρέπει να μειωθούν.

Βεβαίως, δεν είναι μόνον αυτά τα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Η δική μας δημοτική αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει, με συνέπεια και με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των Χαλανδραίων, όλα τα θέματα που θα προκύψουν.

Άγγελος Νταβίας: Για εμάς το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το Πεύκο Πολίτη – Ζώνη Δουκ. Πλακεντίας. Το τμήμα της πόλης που είναι, 30 και πλέον χρόνια μετά την έναρξη των διαδικασιών ένταξης, ακόμα εκτός σχεδίου.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες, οικόπεδα, γραμμάτια και εμμονές έχουν καταταλαιπωρήσει τους συνδημότες μας. Θα έπρεπε να είναι από τις αρχές του 21ου αιώνα το αντικείμενο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών του Δήμου.

Έχει γίνει το υποκείμενο των σχέσεων διαπλοκής και διαφθοράς αιρετών, υπηρεσιακών, εργολάβων, καθεστωτικών κομμάτων ακόμα και… φυλετικών αντιπαραθέσεων (Ρομά – Μπαλαμοί).

Απαιτείται διαπαραταξιακή επιτροπία των μελετητών, χωρίς εμπλεκόμενους, κάθαρση και επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών. Κι όταν το λέμε εμείς, δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα…

Νίκος Πράσσος: Όλα τα προβλήματα απαιτούν άμεσες λύσεις. Επιπρόσθετα, κάθε Δήμος οφείλει να φροντίζει και για τα ζητήματα που άπτονται της δύσκολης καθημερινότητας εξαιτίας της κρίσης. Οι δημότες να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι και πως είναι μέλη μιας κοινότητας που νοιάζεται γι’ αυτούς.

Για τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσει τη μοναξιά και την ανασφάλεια.

Για τους νεότερους – και κυρίως τους γονείς – να βρει λύσεις για την έλλειψη χρόνου.

Θα μπορούσε ο Δήμος να προσφέρει υπηρεσίες τηλεειδοποίησης έκτακτης ανάγκης, ώστε οι μοναχικοί συμπολίτες να νιώθουν ασφαλείς. Θα μπορούσε ακόμη να οργανώσει υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των νέων γονιών, μέσα από τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών. Να δημιουργήσει παιδικό σταθμό για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Θα μπορούσε να οργανώσει τη μεταφορά των παιδιών με σχολικά λεωφορεία.

Χαλάνδρι Ενάντια: Τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο μας είναι η βελτίωση της άμεσης καθημερινότητας των συνδημοτών μας, τα εισοδήματα των οποίων λεηλατήθηκαν από τη μνημονιακή λαίλαπα, που παρέσυρε τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών σε κατάσταση πολλαπλής ευαλωτότητας. Γι’ αυτό χρειάζεται στήριξη των δημοτών για άρση του κοινωνικο-οικονομικού αποκλεισμού, με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, στην κατεύθυνση κάλυψης αναγκών και όχι φιλανθρωπίας, με συμμετοχή και των γειτονιών στον σχεδιασμό τους.

Παράλληλα, οι Δήμοι πλήττονται από τις μειώσεις πόρων και προσωπικού, συνέπεια των πολιτικών των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η διεκδίκηση της επαναφοράς της χρηματοδότησης σε κανονικά επίπεδα και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είναι κομβικά για την ανάπτυξη δημόσιων πολιτικών.

Με δεδομένη τη διαρκή περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Στάθης Ανδρεόπουλος: Ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι έχουν μειωθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει περιέλθει σε οικονομική ασφυξία. Ως αντιστάθμισμα θα πρέπει τα έσοδα του κράτους από την ακίνητη περιουσία (ΕΝΦΙΑ) να διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, θα πρέπει να  αξιοποιήσουμε τα κατάλληλα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση έργων του Δήμου μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με άλλους Δήμους, για την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος.

Παναγιώτης Βάσιος: Από το ΕΣΠΑ (σ.σ.: Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης), κοινοτικές πρωτοβουλίες, ΣΔΙΤ (σ.σ.: Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Γιώργος Θωμάς: Λοιπόν, πάνω σε αυτό το ζήτημα, εδώ και χρόνια, από την εποχή που ήμουν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού και ερχόμουν σχεδόν σε καθημερινή επαφή με δημάρχους από όλη την Ελλάδα, ένα πράγμα είχα διαπιστώσει. Αυτό που έλειπε από τους Δήμους δεν ήταν τα χρήματα, αλλά οι ιδέες, η συνεργασία με ειδικούς, ο σχεδιασμός και το κέφι για δουλειά.

Λοιπόν, ναι. Αν υπάρχουν ιδέες και σχεδιασμός, τα λεφτά θα βρεθούν και να σας πω και κάτι, σχεδόν για όλα όσα χρειάζεται η πόλη, πέρα από τους εθνικούς πόρους, «τρέχουν» και θα «τρέχουν» πάντα, αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ιδέες, ιεράρχηση, μεθοδικότητα, κατάθεση προτάσεων και δουλειά είναι τα μυστικά της επιτυχίας για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

Λούλα Καρατζά: Θα διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από το κράτος. Θα κάνουμε δικαιότερη κατανομή των τελών καθαριότητας (να πληρώσουν οι πολυεθνικές, με έδρα Χαλάνδρι).

Δεν θα σπαταλάμε χρήματα σε «έργα βιτρίνας».

Θα αξιοποιηθούν κληροδοτήματα, χωρίς όμως να παραδοθούν στους ιδιώτες.

Γιώργος Κουράσης: Κατά την πρώτη μας δημαρχιακή θητεία κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις συνέπειες της πρωτοφανούς μείωσης των ΚΑΠ (σ.σ.: Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) σε ποσοστό 66%. Με τα νέα δεδομένα, αναθεωρήσαμε στόχους, προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό δαπανών, απορροφήσαμε περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα ΕΣΠΑ, καθώς και 3 εκατομμύρια ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Με χρηστή διαχείριση καταφέραμε να αφήσουμε ένα σπουδαίο οικονομικό απόθεμα 13 εκατομμυρίων ευρώ στην επόμενη διοίκηση.

Η «υγεία» που έβγαζε ο Δήμος το 2014 είναι η πυξίδα μας για την επόμενη τετραετία. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή χρηματοδότηση, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πιέσουμε την Περιφέρεια να υιοθετήσει μεγάλα έργα εντός του Δήμου, θα επιδιώξουμε διαδημοτικές συνεργασίες και συμπράξεις, ενώ σημαντικό ρόλο στην οικονομική πολιτική μας θα έχουν τα ΣΔΙΤ.

Λύσεις υπάρχουν και είναι μπροστά μας.

Μάνος Κρανίδης: Οι προγραμματιζόμενες δράσεις παρέμβασής μας προβλέπουν άντληση πόρων από:

  • Κρατικές χρηματοδοτήσεις (π.χ Περιφέρεια, υπουργεία, πρόγραμμα ΦιλόΔημος Ι & ΙΙ).
  • Από ευρωπαϊκά προγράμματα απευθείας από Ε.Ε. (π.χ. HORIZON).
  • Από ευρωπαϊκά κονδύλια (Έρευνα & Καινοτομία, Τεχνολογία & Ενέργεια), όπως ΕΣΠΑ (2014-2020), καθώς και νέο ΕΣΠΑ της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου (2020-2026).
  • Από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Χαλανδρίου (ιδίους πόρους).
  • Μεγάλες επιχειρήσεις (ελληνικές & διεθνείς), με έδρα στο Χαλάνδρι, μέσω διάθεσης κονδυλίων Εταιρικής & Κοινωνικής Ευθύνης για κοινωνικές ανάγκες, εκπαίδευση, νέες θέσεις εργασίας και νεανική επιχειρηματικότητα.
  • Αυτοχρηματοδοτήσεις και Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού τομέα  (ΣΔΙΤ), όπου και όταν απαιτείται, με αυστηρό δημόσιο έλεγχο.

Γιάννης Λαδόπουλος: Προφανώς, η κρατική επιχορήγηση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μοναδικός πόρος του Δήμου, συνεπώς, είναι τα δημοτικά τέλη, τα οποία είναι και αυτά δυσβάσταχτα για τους δημότες και τις επιχειρήσεις που παρεπιδημούν. Η προσπάθεια εξεύρεσης πόρων δεν μπορεί να σταματήσει.

Θα πρέπει να θέσουμε σοβαρά επί τάπητος το θέμα της κοινοπραξίας του Δήμου με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι η μόνη λύση, αλλά είναι μια λύση που πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση και να μην αποκλείεται. Μέχρι σήμερα οι υφιστάμενες ιδεοληψίες και αγκυλώσεις έχουν αποτρέψει τέτοιες συμπράξεις, εμείς, όμως, θα τις εξετάζουμε σοβαρά.

Ένας από τους στόχους μας είναι και η προσέλκυση υγειών επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να πληρώνουν αδιαλείπτως τα δημοτικά τέλη. Επιχειρήσεις που κλείνουν, δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη.

Νομίζω ότι λέω το αυτονόητο. Όμως το «ευ επιχειρείν» στο Χαλάνδρι δεν έχει αναδειχθεί ως μέλημα των δημοτικών αρχών.

Άγγελος Νταβίας: Η αυθαίρετη παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων, σύμφωνα με το «μεσοπρόθεσμο», θα συνεχιστεί ως το 2022. Δεν θα τη θεωρήσουμε ως δεδομένη, αλλά θα προχωρήσουμε στην αποφασιστική διεκδίκηση κάθε σεντ των δημοτών μας.

Οι Χαλανδραίοι υπερ-φολογήθηκαν βάναυσα και ακραία την περίοδο 2010 – 2014 και συνεχίζουν, παρά τις προσπάθειες και τα ορατά αποτελέσματα που έγιναν την περίοδο 2104 – 2019.

Με εργαλείο τη «ΦΛΥΑ», που ιδρύσαμε και υπερασπιστήκαμε από λαϊκιστές, μικρόψυχους και δολοπλόκους, μαζί με τις τοπικές δυνάμεις της αγοράς, με πολιτική βούληση και πολύ δουλειά, το Χαλάνδρι μπορεί. Η επιχειρηματικότητα της Αυτοδιοίκησης και η κοινωνική οικονομία είναι το δικό μας «γήπεδο».

Νίκος Πράσσος: Υπάρχουν πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν, ταυτόχρονα με τη χρηστή διαχείριση των ιδίων πόρων, καθώς ο Δήμος Χαλανδρίου είναι ένας οικονομικά εύρωστος και νοικοκυρεμένος Δήμος.

Για  παράδειγμα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε προγράμματα ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε να δημιουργηθεί στον Δήμο ένα ειδικό γραφείο στρατηγικής και σχεδιασμού για την απορρόφηση των  ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Χαλάνδρι Ενάντια: Η παροχή υπηρεσιών από μόνιμο προσωπικό του Δήμου και όχι εργολάβους, καθώς και η ορθολογικότερη διαχείριση πόρων με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, αποτυπωμένες σε αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες κατάρτισης συμμετοχικού προϋπολογισμού, μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της διασπάθισης του δημόσιου πλούτου, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων.

Θα επιδιώξουμε συναίνεση με τις άλλες παρατάξεις στη διεκδίκηση της αύξησης των δημοτικών φόρων των μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς να συμπαρασύρονται αυτόματα οι δημοτικοί φόροι των πολιτών.

Τα ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια, αφού αφορούν συνήθως αποσπασματικές δράσεις, που αφού τελειώσουν, επωφελούνται μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες υλοποίησης. Η αξιοποίησή τους οφείλει να συνεπικουρεί τις δημόσιες πολιτικές και την κάλυψη υπαρκτών αναγκών.

Ως βασικά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες προβάλλονται συνήθως η καθαριότητα, το πρόβλημα κυκλοφορίας – στάθμευσης και η ασφάλεια. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα;

Στάθης Ανδρεόπουλος: Στον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να ενισχυθεί ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός και να δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού, τηλεφωνικό κέντρο, υπηρεσίες διαδικτύου, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τη συνέπεια που έχουν επιδείξει οι υπάλληλοι της καθαριότητας, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, θα αναμορφώσει την εικόνα της πόλης και θα την αναδείξει σε πρότυπο καθαριότητας για τους όμορους και γειτονικούς δήμους.

Για την κυκλοφορία επιβάλλεται η δημιουργία περιφερειακού δακτυλίου στα όρια του κέντρου της πόλης, με αξιοποίηση χώρων ελεύθερης στάθμευσης, τους οποίους θα διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Δήμος. Επιδίωξή μας είναι και η έλευση της νέας γραμμής του Μετρό όσο πιο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Θα πρέπει τέλος να ενισχυθεί η Δημοτική Αστυνομία, που, σε συνδυασμό με την Ελληνική Αστυνομία, θα διαμορφώσουν ένα κλοιό προστασίας και ασφάλειας. Περιπολίες στις γειτονιές, καθημερινή παρουσία στους χώρους του Δήμου, θα αποτελούν καθημερινότητα για τα στελέχη που απαρτίζουν την αστυνόμευση του Δήμου μας.

Παναγιώτης Βάσιος: Στο θέμα της καθαριότητας, ο βασικός άξονας είναι η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η προ-διαλογή βιο-αποβλήτων.

Το θέμα της κυκλοφορίας-στάθμευσης είναι σύνθετο και απαιτείται στρατηγική πολυεπίπεδη, όπως η κατασκευή χώρων στάθμευσης, η δυνατότητα στον πολίτη για εύκολη και ασφαλή μετακίνηση, η εναλλακτική μετακίνηση, η σύνδεση του κέντρου της πόλης με το Μετρό και Προαστιακό, με δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Γιώργος Θωμάς: Ναι, αλλά θα πρόσθετα δύο ακόμα:

Πρώτον, το ζήτημα της βατότητας των πεζοδρομίων. Στο Χαλάνδρι τα πεζοδρόμια έχουν εικόνα πεζοδρομίων βομβαρδισμένης Βαγδάτης.

Δεύτερον, το ζήτημα των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς, τα δρομολόγια των οποίων χρειάζονται ανασχεδιασμό και πυκνότητα.

Επί του ερωτήματος τώρα:

Καθαριότητα: Ενίσχυση των συνεργείων αποκομιδής, «έξυπνοι» αισθητήρες στους κάδους απορριμμάτων, ώστε η Υπηρεσία να γνωρίζει πού και πότε πρέπει να παρέμβει. Εβδομαδιαίο πλύσιμο κάδων. Νυχτερινό πλύσιμο κεντρικών οδικών αξόνων και δρόμων γύρω από σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Κυκλοφοριακό-στάθμευση: Στα άμεσα μέτρα είναι η κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου και στο οικόπεδο του Δήμου στην οδό Αγ. Παρασκευής, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, με 0,50 λεπτά την ώρα, με παράλληλη εφαρμογή συστήματος «έξυπνης» στάθμευσης (Smart Parking), η ενημέρωση, μέσω αισθητήρων και ηλεκτρονικών πινακίδων, για τις διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ, η πύκνωση δρομολογίων Δημοτικής Συγκοινωνίας από τις γειτονιές προς κέντρο και σταθμούς Μετρό και η ενημέρωση για δρομολόγια μέσω κινητών τηλεφώνων.

Στα μακροπρόθεσμα μέτρα εντάσσονται η υλοποίηση του έργου κατασκευής της Γραμμής 6 του Μετρό (Φάρος Ψυχικού – Χαλάνδρι – Βριλήσσια – Μελίσσια), η κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, το σύστημα ηλεκτρονικής μίσθωσης δημοτικών ποδηλάτων, σε σταθμούς Μετρό, πλατεία Χαλανδρίου και άλλα σημεία σε γειτονιές.

Ασφάλεια: Συνεργασία με την Πολιτεία για εντατικοποίηση του ελέγχου της παραβατικότητας, παρέμβαση σε εστίες ανατροφοδότησης παραβατικών συμπεριφορών, ενίσχυση του θεσμού του αστυνόμου της γειτονιάς.

Λούλα Καρατζά: Στην καθαριότητα υπάρχει ανάγκη για υιοθέτηση σχεδίου για τη μέγιστη δυνατή πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, καθώς και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και ταφή των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΑ.

Η Φυλή όμως δεν επιτρέπεται να λειτουργεί άλλο και κυβέρνηση-Περιφέρεια δεν προχωρούν σε λύση, δέσμιοι μεγάλων συμφερόντων. Ο Δήμος Χαλανδρίου δεν πιέζει, ψάχνοντας λύσεις-«μπαλώματα». Τα ΧΕΥ 8 και ΧΕΥ 9 δεν είναι χώροι για χρήση σχετική με τα απορρίμματα. Να υπάρξει διάλογος με φορείς και πολίτες ώστε να βρεθεί λύση με χωροθέτηση εγκαταστάσεων που θα διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, αλλά και την αξιοπρεπή εργασία των εργαζομένων.

Από εκεί και πέρα, επιβάλλετε να γίνει έλεγχος στατικότητας σχολείων-δημοσίων κτηρίων, καθώς και μελέτη για κεραυνούς, φωτιές και πλημμύρες.

Τέλος, αναγκαίος είναι ο πλήρης φωτισμός της πόλης.

Γιώργος Κουράσης: Η καθαριότητα φαίνεται ένα προνομιακό πεδίο για τον κ. Ρούσσο. Επειδή είμαι άνθρωπος που βλέπει, κρίνει και συγκρίνει θα πω ότι πράγματι το πρόβλημα της καθαριότητας βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο. Ο κ. Ρούσσος, όμως, είχε την τύχη να διοικήσει σε μια περίοδο με Περιφέρεια και κυβέρνηση φιλικά εναγκαλιζόμενες μαζί του. Είχε περισσότερους από 150 συμβασιούχους στην καθαριότητα, αριθμό εργαζομένων που εμείς, σύμφωνα με τη νομοθεσία εκείνων των ημερών, αδυνατούσαμε να διανοηθούμε. Να συνυπολογίσω τις δικές μας ενέργειες για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων καθαριότητας και για την αντικατάσταση των κάδων, που καρπώθηκε η επόμενη διοίκηση. Εμείς, χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, θα «χτίσουμε» πάνω σε ό,τι παραλάβουμε, με επίκεντρο τις καλές υπηρεσίες στον Δημότη.

Για το κυκλοφοριακό, έχετε ήδη μια πρώτη εικόνα. Μεγάλος και εφικτός στόχος μας, όμως, είναι η αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας οχημάτων. Φιλοδοξούμε να δούμε ένα Χαλάνδρι με ενοποιημένους χώρους περιπάτου, από τη Ρεματιά στο ιστορικό κέντρο και στην πλατεία Φλύας, με ένα καλοσχεδιασμένο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

Τέλος, για την ασφάλεια έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, που εδράζεται στην καλή ενημέρωση των πολιτών, στις τακτικές περιπολίες ένστολων, τόσο στις πιο απόμακρες γειτονιές του Χαλανδρίου, όσο και στην αγορά της πόλης. Θα απαιτήσουμε ακόμη, άμεση επαναστελέχωση της ελλιπούς, σήμερα, Δημοτικής Αστυνομίας.

Μάνος Κρανίδης: Η κορυφαία παρέμβασή μας στα τρία αυτά ζητήματα είναι:

Καθαριότητα: Ολοκληρωμένη πολιτική ανακύκλωσης, με έμφαση στη διαλογή οργανικών απορριμμάτων στην πηγή, η οποία σήμερα βρίσκεται σε ποσοστό κάλυψης κάτω του 10%. Ταυτόχρονα, δυναμική παροχή κινήτρων στους δημότες για ουσιαστική συμμετοχή.

Κυκλοφορία στην πόλη: Συνολική πρόταση παρέμβασης στο ιστορικό κέντρο της πόλης με κύρια εργαλεία: α) Νέο σύστημα mini δημοτικών λεωφορείων για πρόσβαση στο Μετρό από κάθε σημείο στην πόλη, εντός 20 λεπτών και β) κατασκευή δύο νέων υπογείων χώρων στάθμευσης (νέο δημαρχείο – ακίνητο Μαμόπουλου, Άγιος Γεώργιος).

Ασφάλεια: Το Χαλάνδρι είναι μία πλημμελώς φωτισμένη πόλη. Υλοποιούμε σχέδιο ολικής αναβάθμισης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες (LED και φωτοβολταϊκά), ώστε να προσφέρεται στους πολίτες καθημερινή ποιότητα ζωής και ασφάλεια, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων κατά 60% τουλάχιστον.

Γιάννης Λαδόπουλος: Πάντα υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης για την καθαριότητα. Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία θα δώσει το στίγμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσο για την ασφάλεια, πιστεύουμε ότι η αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, προτείνουμε να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να σταματήσει το φαινόμενο κλεισίματος Αστυνομικών Τμημάτων σε περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη την παρουσία τους, όπως επίσης και για την επαναφορά των τακτικών περιπολιών από αστυνομικούς στους Δήμους, με την άμεση συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ. ΑΣ.

Άγγελος Νταβίας: Στην καθαριότητα απαιτείται μόνιμο εργατικό και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ανταποδοτική ανακύκλωση, με δημιουργία αυτοχρηματοδοτούμενων θέσεων εργασίας και οργάνωση της υπηρεσίας Καθαριότητας σε ενιαίο, σύγχρονο, νόμιμο λειτουργικό χώρο, όπως έχουμε υποδείξει από το 2002.

Στο κυκλοφοριακό αναγκαία είναι η άμεση σύνδεση του σταθμού Μετρό Χαλάνδρι με την πλατεία, με πυκνή Δημοτική Συγκοινωνία.

Επίσης χρειάζονται:

  • Υπόγειος χώρος στάθμευσης στο δημοτικό ακίνητο έναντι του Αη Γιώργη (στόχος τετραετίας).
  • Υπόγειος χώρος στάθμευσης στη Βασ. Γεωργίου μακροπρόθεσμα.
  • Διεκδίκηση εκτροπής της γραμμής 4 του Μετρό, για κάλυψη των αναγκών του κέντρου.

Τέλος, για την ασφάλεια απαιτούνται συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα, για πεζές περιπολίες στην πόλη, ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας και προτεραιότητα στη φύλαξη των δημόσιων χώρων. Όχι στις κλήσεις και τις εισπράξεις.

Νίκος Πράσσος: Για όλα υπάρχουν λύσεις, όταν υπάρχει καλή θέληση και συνεργασία.

Στο ζήτημα της καθαριότητας, η μεταφορά των εγκαταστάσεων των υπηρεσιών του Δήμου δίπλα στον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας έχει δικαίως προκαλέσει αντιδράσεις. Δεδομένου, μάλιστα, ότι υπάρχει εναλλακτική και άμεσα υλοποιήσιμη λύση σε έναν χώρο που αγοράστηκε πρόσφατα, πολύ κοντά στο κοιμητήριο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο αυτό θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις καθαριότητας και να δημιουργηθεί «Πράσινο Σημείο» διαλογής ανακυκλούμενων υλικών.

Όσον αφορά τη στάθμευση, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων παρέμβασης, που να περιλαμβάνει και τη συνέχιση διεκδίκησης σταθμού Μετρό στο κέντρο του Χαλανδρίου – με δεδομένο ότι εκκρεμεί η κατασκευή της U γραμμής – και την κατασκευή κεντρικού πάρκινγκ πολλών θέσεων στην αρχή της Αγ. Παρασκευής, αλλά και τη δημιουργία υπηρεσίας bus one stop, διασύνδεσης του Μετρό με το κέντρο του Χαλανδρίου.

Χαλάνδρι Ενάντια: Καθαριότητα για εμάς σημαίνει νέο αμαξοστάσιο του Δήμου, δημόσια διαχείριση της ανακύκλωσης και επέκταση της ανάκτησης από τα σύμμεικτα. Το υπάρχον σχέδιο του Δήμου υστερεί στο τμήμα της ανάκτησης από τα σύμμεικτα και, αναπόφευκτα, συμβάλλει στο «έκτρωμα» της Φυλής.

Η ανασυγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων κυκλοφορίας/στάθμευσης. Ουσιαστική λύση, όμως, στην αποσυμφόρηση του κέντρου μπορεί να παίξει η διευκόλυνση της μετακίνησης των δημοτών μέσω συχνής και όχι «εμβληματικής» Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Αν και δεν υπάρχει στην πόλη ενδημική παραβατικότητα, η μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας δημιουργεί τέτοιους κινδύνους, μαζί με τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Σε αυτό το πνεύμα θα προωθήσουμε τη διεκδίκηση της ήπιας χρήσης του κέντρου της πόλης και θα αγωνιστούμε, μαζί με τους πολίτες, ενάντια στα σχέδια για Καζίνο.

Ασφάλεια όμως είναι κυρίως η πολιτική προστασία. Σε αυτό το επίπεδο επίσης απαιτείται ευρεία συναίνεση στην εκπόνηση κατάλληλων σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, αλλά και έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά (Κόδρου, Καλαμά), καθώς και δράσεις ενημέρωσης.

Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;

Στάθης Ανδρεόπουλος: Η παράταξή μας λέγεται ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ προς τους δημότες και το περιβάλλον και λέγοντας φιλική εννοούμε «έξυπνη» και προσβάσιμη στους πολίτες, με όλα τα τεχνολογικά μέσα που παρέχονται στην εποχή μας.

Θα μπορούσε το 100% των πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα ΚΕΠ Χαλανδρίου σε καθημερινή βάση να αντλούνται και εκδίδονται ψηφιακά με την ηλεκτρονική υπογραφή του Δήμου, όπως συμβαίνει με τις άλλες υπηρεσίες της χώρας (π.χ. taxis, ΓΕ.ΜΗ. κ.ά.).

Η ψηφιακή επανάσταση αποτελεί  προϋπόθεση ώστε ο Δήμος μας να γίνει ανταγωνιστικός, εφάμιλλος των ευρωπαϊκών δήμων. «Έξυπνη» και φιλική πόλη σημαίνει ευελιξία, πρόοδος και πάταξη της γραφειοκρατίας.

Παναγιώτης Βάσιος: Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το Χαλάνδρι μας σε «έξυπνο» και βιώσιμο τόπο διαβίωσης. Μέσα από προγράμματα ευρωπαϊκά, όπως «Ορίζοντες 2020», για την ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας, αλλά και προγράμματα όπως «η έξυπνη πόλη», «έξυπνη γειτονιά».

Γιώργος Θωμάς: Το Χαλάνδρι, δυστυχώς, είναι στην κατηγορία των ψηφιακά αναλφάβητων Δήμων. Εδώ αρχίζουμε από το μηδέν. Η απάντηση, λοιπόν, είναι ΝΑΙ. Θα προχωρήσουμε σε έναν συνολικό σχεδιασμό της λειτουργίας του Δήμου, με βάση τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας, σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας, στο τέλος της 4ετίας, ο πολίτης να εκτελεί όλες του τις συναλλαγές με τον Δήμο από το κινητό του, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή του.

Εμείς εδώ είμαστε ακόμα στην εποχή που ο πολίτης θα πρέπει να βλέπει τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο για να κάνει τη δουλειά του ή να πάρει ένα χαρτί που δικαιούται…

Λούλα Καρατζά: Είναι ειρωνεία οι εργαζόμενοι που, με το μυαλό και τα χέρια τους, εξελίσσουν την τεχνολογία, να μην μπορούν να την απολαύσουν οι ίδιοι, γιατί κάποιοι την κάνουν εμπόρευμα και τη χρησιμοποιούν ακόμα και εις βάρος της υγείας μας (κεραίες κινητής).

Αξιοποίηση κάθε τεχνολογίας που διευκολύνει τη ζωή και την επικοινωνία (π.χ. εφαρμογές για στάθμευση, για βοήθεια ατόμων με αναπηρία κ.τ.λ.). Με στραμμένη τη προσοχή μας στην ασφαλή χρήση της τεχνολογίας.

Θα διεκδικήσουμε αλλαγή της νομοθεσίας για την προστασία από ακτινοβολίες.

Γιώργος Κουράσης: Στους κεντρικούς πυλώνες του προγράμματός μας είναι η ενότητα «Έξυπνη Πόλη-Smart City». Με νέους, ειδικευμένους επιστήμονες, που μας βοηθούν, θέτουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Διευρύνουμε τους χώρους ελεύθερης πρόσβασης σε WiFi, ενισχύουμε το σήμα στα ασύρματα δίκτυα των σχολείων. Προχωράμε «έξυπνες» εφαρμογές σε τομείς όπως η καθαριότητα και η στάθμευση. Δημιουργούμε ένα μόνιμο παρατηρητήριο παρακολούθησης ρύπων και εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής κυκλοφορίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Αξιοποιούμε άμεσα τις υπηρεσίες του e-kep και κάθε νέα τεχνολογική δυνατότητα, που μας προσφέρουν πλέον οι ψηφιακές πλατφόρμες.

Μάνος Κρανίδης: Κορυφαίος προγραμματικός μας στόχος είναι ο μετασχηματισμός του Χαλανδρίου σε μια «έξυπνη», ανοιχτή, αποτελεσματική και διασυνδεδεμένη πόλη, άμεσης επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας και ταχύτατης υποστήριξης της καθημερινότητάς τους.

Με εφαρμογές που θα βελτιώσουν, για τους συνδημότες μας, την αποτελεσματικότητα των σημαντικών δημοτικών υπηρεσιών (λ.χ. καθαριότητα, πολιτική προστασία, φωτισμός, «έξυπνη» στάθμευση, ποιότητα του αέρα, «Βοήθεια στο Σπίτι» για ευάλωτες ομάδες κ.λπ.).

Γιάννης Λαδόπουλος: Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου είναι μονόδρομος. Υπάρχουν υποδομές, όπως η διαδικτυακή πύλη του Δήμου, αλλά πρέπει να επεκταθούν και να διευρυνθούν.

Μια βασική παράμετρος θα ήταν η εγκατάσταση οπτικών ινών σε όλο τον Δήμο, για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών, αλλά και των δημοτών. Κάτι τέτοιο θα έφερνε και νέες καινοτόμες επιχειρήσεις στον Δήμο μας, καθώς πλέον θα υπήρχαν οι αντίστοιχες βάσεις για να λειτουργήσουν στο Χαλάνδρι.

Ακόμα, κάτι που θέλουμε να εξετάσουμε είναι η παροχή δωρεάν Wi-Fi στους κυριότερους δημόσιους χώρους του Χαλανδρίου.

Ακόμα, θέλουμε να οργανώσουμε σεμινάρια εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων στη χρήση Η/Υ, tablet και smart phone για τους μεγαλύτερους σε ηλικία δημότες μας, πράγμα το οποίο θα επιχειρήσουμε μέσω σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο δημοτικός προϋπολογισμός.

Άγγελος Νταβίας: Τα αυτονόητα είναι τα πιο επαναστατικά. Γρήγορα ναι – βιαστικά και για λόγους εντυπωσιασμού, όχι.

Σε συγχρονισμό των βημάτων με τον συνολικό ψηφιακό εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών. Με συμβατά συστήματα που θα επικοινωνούν μεταξύ τους.Παράλληλα, με τη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου, για να αξιοποιούνται τα νέα ψηφιακά εργαλεία και να διευκολύνεται η δουλειά τους προς όφελος των δημοτών και των παρερχομένων υπηρεσιών, σε αντιδιαστολή με όσα έχουμε δει και ζήσει. Τις τεχνολογίες μιας χρήσης: δελτίο Τύπου, φωτογραφία, ντουλάπι.

Έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στο Χαλάνδρι, έχουν γίνει και κινήσεις εντυπωσιασμού, που κόστισαν και δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα.

Νίκος Πράσσος: Σε μια εποχή που η φράση «έξυπνη πόλη» έχει γίνει κλισέ σε κάθε πρόγραμμα υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ελάχιστοι κατανοούν τη σημασία της, η παράταξή μας επιδιώκει να δημιουργήσει τις συνθήκες αξιοποίησης κάθε έξυπνης ιδέας για τη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη και του επισκέπτη μας, χωρίς τη διακινδύνευση της ιδιωτικότητάς του.

Θα συνεργαστούμε, λοιπόν, με τα πιο δημιουργικά κύτταρα της κοινωνίας μας, τους νέους, και τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στον Δήμο μας, για να παρουσιάζουμε λύσεις που θα μειώνουν τη γραφειοκρατία και το κόστος της, αυξάνοντας την αποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Ο λόγος είναι ότι κάθε τέτοιο εγχείρημα ενισχύει τη λογοδοσία και αξιολογεί τη διοίκηση. Και εμείς θέλουμε να αντικειμενικοποιήσουμε την ποιοτική αξιολόγηση της δημοτικής αρχής.

Χαλάνδρι Ενάντια: Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να διευκολύνουν ουσιαστικά την καθημερινότητά μας και να συμβάλλουν στη διαφάνεια και τη λογοδοσία του Δήμου, μόνο εάν τα ψηφιακά δεδομένα είναι εύληπτα και προσβάσιμα στη μεγαλύτερη μερίδα των δημοτών.

Ο Δήμος, παράλληλα με την ανάπτυξη φιλικών ψηφιακών εργαλείων, οφείλει να προβεί σε δράσεις καταπολέμησης του ψηφιακού χάσματος, όπως ενέργειες κατάρτισης ενηλίκων και ευπαθών ομάδων, διευκολύνσεις απόκτησης εξοπλισμού, δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημοτικά κτήρια και ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους  και την ορθή χρήση του διαδικτύου.

Βεβαίως, η απουσία στελέχωσης της υπηρεσίας πληροφορικής από μόνιμο προσωπικό, εκτός του ότι οδηγεί σε υπερχρεώσεις αγοράς και συντήρησης ψηφιακών συστημάτων από ιδιώτες, θέτει τον Δήμο σε ομηρεία από το περιβάλλον της αγοράς υπηρεσιών πληροφορικής, υπονομεύοντας έτσι τη βιωσιμότητά του.

Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου σας;

Στάθης Ανδρεόπουλος: Ο Δήμος δεν μπορεί να συνεχίσει στις μέρες μας να είναι πεδίο ιδεολογικών και πολιτικών συγκρούσεων του κεντρικού κράτους. Τα προβλήματα της καθαριότητας, της κυκλοφορίας, της εξεύρεσης πόρων δεν μπορεί να έχουν κομματική απόχρωση, αλλά αφορούν εξίσου και από κοινού κάθε δημότη και κάθε πολίτη.

Με το πνεύμα αυτό θα επιδιώξουμε ευρύτερες συνεργασίες με όλες τις παρατάξεις, τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους, τις κινήσεις πολιτών, με σκοπό την υλοποίηση των οραμάτων μας και την επίτευξη όλων των δημοτικών στόχων.

Παναγιώτης Βάσιος: Ο νέος εκλογικός νόμος απαιτεί την επόμενη ημέρα ευρύτερες συνεργασίες. Ο συνδυασμός μας, ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, θα συνεργαστεί με τους συνδυασμούς που έχουν πρόσημο προοδευτικό, εκσυγχρονιστικό και ευρωπαϊκό.

Γιώργος Θωμάς: Οι Δήμοι, έτσι και αλλιώς, είτε το απαιτούσε το εκλογικό σύστημα είτε όχι, θα έπρεπε να διοικούνται στη βάση διαλόγου, σύνθεσης απόψεων και ευρύτερων συνεργασιών. Και όλα αυτά κανείς θα πρέπει να τα επιζητεί κάτω στη βάση, στην κοινωνία και μέσα από διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού να οδηγείται στη διαμόρφωση προτάσεων για τη λειτουργία της πόλης.

Για την πόλη θα πρέπει να αποφασίζει η πόλη και το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς προαπαιτούμενα από τις δημοτικές παρατάξεις, να εξειδικεύει και να εξασφαλίζει τα εργαλεία υλοποίησης των αποφάσεων της βάσης.

Λούλα Καρατζά: Δήμαρχος εκλεγμένος με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, που στηρίζει το ΚΚΕ, δεν θα κάνει «αλισβερίσια», γιατί έχει «συνταγή». Αυστηρή τήρηση των προεκλογικών εξαγγελιών, σε συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες του Χαλανδρίου.

Η δύναμη της λογικής είναι ανυπέρβλητη. Ένα είναι το κριτήριο για κάθε βήμα: Τι συμφέρει τους πολλούς, τη λαϊκή οικογένεια, τους ανέργους, τους νέους, τους μικροεπαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες, τους εργαζόμενους του Δήμου.

Απέναντι σε αυτά θα τοποθετούμαστε όλοι φανερά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.

Γιώργος Κουράσης: Αποδείξαμε στην πράξη, ως μείζων μειοψηφία, ότι το Χαλάνδρι για μας υπερβαίνει πολιτικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Στηρίξαμε, χωρίς αστερίσκους, κάθε προσπάθεια της διοίκησης που έφερε θετικό πρόσημο και προήγαγε θέματα της πόλης μας. Διαφωνήσαμε εκεί που χανόταν το μέτρο και προτασσόταν η ιδεοληψία των διοικούντων. Να θυμίσω μόνο ότι η παράταξη του κ. Ρούσσου ήταν από άποψη, μέχρι να γίνει διοίκηση, ενάντια σε όλα, δεν βρήκε ποτέ κάτι θετικό σε όλες τις παλαιότερες διοικήσεις για να συμφωνήσει, προκαλούσε μάλιστα και κατεύθυνε πολλές φορές αντιδράσεις που έφευγαν από τα όρια του αποδεκτού.

Ως διοίκηση θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, με πνεύμα συνεργασίας, θα ανοίξουμε διάλογο με όλους τους συναδέλφους, με ειλικρινείς συγκλίσεις, θα τιμήσουμε την ψήφο του κάθε Δημότη. Θέλουμε να συνθέσουμε και βούλησή μας είναι αποφάσεις που θα λαμβάνουν τη μέγιστη αποδοχή.

Επιμένω να μιλάω για συνεργασίες και όχι για συναλλαγές. «Παζάρια», συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, παράκεντρα εξουσίας, είναι μακριά από τη δική μας λογική. Άνθρωποι που θα θέσουν όρους, εκβιαστικά διλήμματα και ανταλλάγματα, δεν θα είναι ποτέ αποδεκτοί συνομιλητές μας.

Μάνος Κρανίδης: Ως Κίνηση Πολιτών, η κουλτούρα της εσωτερικής μας λειτουργίας έχει ως αφετηρία τη δημοκρατική σύνθεση ιδεών και απόψεων και αυτό θέτουμε ως προαπαιτούμενο.

Κορυφαία προτεραιότητα συνεργασίας με άλλες δημοτικές παρατάξεις αποτελεί η προγραμματική σύγκλιση, συνυπολογίζοντας την ανθρωπογεωγραφία τους και τη συνέπεια λόγων και έργων κατά το παρελθόν (όπου υπάρχει).

Ταυτόχρονα αποκλείουμε συνεργασία με δημοτικές παρατάξεις των οποίων επικεφαλής ή και κεντρικά πρόσωπα επιδίδονται συστηματικά σε ύβρεις και συκοφαντίες έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων.

Τέλος, θέτουμε ως προϋπόθεση υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων τον ορισμό ατόμων (εκλεγμένων και ειδικών συνεργατών) που θα έχουν πραγματικά βιογραφικά στοιχεία και δυνατότητες, με αγάπη για το Χαλάνδρι, ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Όχι ημέτεροι, όχι φίλα προσκείμενοι, όχι ευνοιοκρατία.

Γιάννης Λαδόπουλος: Οι συνεργασίες είναι μονόδρομος με τον νέο νόμο «Kλεισθένη». Και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Ήδη, ο συνδυασμός έχει άτομα που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις.

Εμείς είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία με όλους. Είμαστε ήδη μια πολυσυλλεκτική  παράταξη και έχουμε τείνει χείρα προς όλους τους έντιμους και άξιους συνδημότες για συνεργασία, έστω και αν προέρχονται από διαφορετικές παρατάξεις.

Οπότε η απάντηση είναι: Βεβαίως και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε πάνω σε έντιμες βάσεις και χωρίς κρυφές ατζέντες. Άλλωστε, αυτό το έχουμε αποδείξει στην πολυετή πορεία μας στα δημοτικά δρώμενα της πόλης μας.

Άγγελος Νταβίας: Την Αμερική την ανακάλυψε – σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή – ο Χριστόφορος Κολόμβος, δεν είναι ανάγκη να την ξανα-ανακαλύψουμε στην Ελλάδα του 2019.

Τις  διοικήσεις συνεργασίας όμορων πολιτικών χώρων, με συνθέσεις και υπερβάσεις πάνω στο  στέρεο υπόβαθρο των προγραμματικών συγκλίσεων, με πολιτικές συμφωνίες πάνω στο τραπέζι και δημοσιοποιημένα πρωτόκολλα συνεργασιών, τα έχουν ανακαλύψει στην Ευρώπη χρόνια τώρα.

Η «γραμματιοληψία» είναι κόκκινη γραμμή, βεβαίως…

Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι δυνατότητα ουσιαστικής και αποτελεσματικής διοίκησης του Δήμου εμπεριέχει, ως εξίσου αναγκαίο και κρίσιμο προαπαιτούμενό της, και τον αναντικατάστατο ρόλο της αντιπολίτευσης. Του ελέγχου και της εξισορρόπησης των παρεκτροπών της εξουσίας.

Νίκος Πράσσος: Πολλοί λένε ότι το εκλογικό σύστημα «υποχρεώνει» σε συνεργασίες. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς κουλτούρα, χωρίς συλλογική ευφυία, χωρίς δυνάμεις που συνεργάζονται για τον κοινό σκοπό, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Ο συνδυασμός μας περιλαμβάνει νέους ανθρώπους, επαγγελματίες, ενεργά μέλη της κοινωνίας του Χαλανδρίου και επιστήμονες, που πιστεύουν στη συλλογική δράση και την ανταλλαγή εμπειρογνωσίας, απορρίπτοντας την παθογένεια του παρελθόντος των πλειοψηφικών κομματικών συστημάτων, που – κατά τεκμήριο – είχαν το αλάθητο και διαχειρίζονταν χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. 

Δεν βλέπουμε ως υποχρέωση τη συνεργασία, αλλά ως χρέος απέναντι στους δημότες μας.

Χαλάνδρι Ενάντια: Ήδη, εντός του υπάρχοντος Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέσαμε προτάσεις που έτυχαν ευρείας συναίνεσης, όπως η εναντίωση στη μετεγκατάσταση του Καζίνο στη Λ. Κηφισιάς.

Στόχος μας είναι η απλή αναλογική να αποτελέσει εργαλείο για την παραγωγή ευρύτερων συναινέσεων σε αντίστοιχα θέματα. Όμως, οι μόνιμες συνεργασίες απαιτούν βαθύτερες συμφωνίες, που δεν διαφαίνονται με κάποια παράταξη αυτήν τη στιγμή.

Παρ’ όλα αυτά, σε ζητήματα όπως η πύκνωση των ελεύθερων χώρων – χώρων πρασίνου και η εναντίωση στο Καζίνο, θα επιδιώξουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση εντός του Δ.Σ.

Δυστυχώς. όμως, υπάρχει «στον αέρα» μια διάθεση μετατροπής της απλής αναλογικής σε εργαλείο «παζαρέματος», για θέσεις και εξυπηρετήσεις. Εμάς αυτό δεν μας ενδιαφέρει και θα εναντιωθούμε σε όποιον το κάνει.

Τι θα απαντούσατε σε έναν ψηφοφόρο του Δήμου σας που θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές;

Στάθης Ανδρεόπουλος: Αυτή τη φορά επιλέγω ανεξάρτητο υποψήφιο, αυτή τη φορά επιλέγω υποψήφιο δήμαρχο για την πόλη μου και για τα προβλήματα που την απασχολούν. Θα πρέπει το Χαλάνδρι να πρωτοπορήσει, ψηφίζοντας με γνώμονα αμιγώς τοπικό και αυτοδιοικητικό και όχι με γνώμονα την ευρύτερη εθνική πολιτική συγκυρία.

Οι κάδοι, τα σκουπίδια, οι δημοτικοί σταθμοί, τα σχολεία, οι πεζόδρομοι, οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, ο πολιτισμός, το πράσινο, η ασφάλεια  είναι θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν ανεξαρτήτως του ποια είναι η κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

Αυτοδιοικητική ψήφος σημαίνει ανεξάρτητη ψήφος, σημαίνει υψηλό επίπεδο πολιτικής παιδείας για σύγχρονους δημότες, δημότες ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους.

Παναγιώτης Βάσιος: Ο συνδυασμός μας αποτελείται από καταξιωμένες προσωπικότητες στο τομέα τους και πρωτοπόρους στους κοινωνικούς αγώνες, στον αθλητισμό, στα σχολεία, στις τέχνες και στην επιχειρηματικότητα, με όρεξη για δουλειά και μεράκι για δημιουργία και προσφορά στην πόλη μας.

Έχουμε  την εμπειρία και τη γνώση να δώσουμε μια νέα προοπτική ανάπτυξης στη πόλη μας, με προτάσεις κοστολογημένες και υλοποιήσιμες.  

Γιώργος Θωμάς: Γιατί προσωπικά έχω δοκιμαστεί και έχω επιτύχει και στον τομέα του σχεδιασμού και στον τομέα της αποτελεσματικότητας, αλλά και το βασικότερο όλων, έχω μια πορεία άσκησης αξιοκρατικής διοίκησης και σωστής και διάφανης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Γιατί δεν είμαι ανεπάγγελτος, για να επιδιώκω να βιοποριστώ μέσα από το αξίωμα του δημάρχου και ούτε κοινωνικά στερημένος και ιδεοληπτικά «κολλημένος», για να αναζητώ κοινωνική καταξίωση μέσα από το αξίωμα.

Επομένως, ζητώ να με ψηφίσουν γιατί μπορώ να κάνω πράξη αυτά που λέω και το έχω αποδείξει. Δεν ζητώ να με ψηφίσουν για να μάθω…

Λούλα Καρατζά: Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στάθηκε μαχητικά και με συνέπεια, όχι μόνο τα πέντε τελευταία χρόνια, αλλά πάντα, στο πλευρό των κατοίκων του Χαλανδρίου, στις επιτροπές αγώνα για τις κεραίες (Κάτω Χαλανδρίου, Κέννεντυ, Πατήματος), στον Συνοικισμό, για τη μη εγκατάσταση του Καζίνο, στην Κόδρου για τις πλημμύρες, για τον ΧΕΥ9, για το κυκλοφοριακό στο Κάτω Χαλάνδρι και αλλού.

 Έτσι θα σταθεί και ως διοίκηση, με απόλυτη συνέπεια, σε συνεργασία με τους φορείς και τους εργαζόμενους του Δήμου:

  • Με Χαλάνδρι καθαρό, με πεζοδρόμια και πλατείες ασφαλείς και χώρους πρασίνου.
  • Με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας του πρασίνου.
  • Με πλήρη εφαρμογή του Π.Δ. προστασίας της Ρεματιάς.
  • Με βάρος στη σχολική στέγη και την Παιδεία.
  • Με κοινωνικό εξοπλισμό, προσχολική αγωγή, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ΚΑΠΗ, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από ναρκωτικά, τζόγο, διαδίκτυο κ.τ.λ.
  • Με δωρεάν πολιτισμό-αθλητισμό.
  • Με παρεμβάσεις ανακούφισης της λαϊκής οικογενείας.
  • Με στήριξη των διεκδικήσεων των εργαζομένων στον Δήμο, αξιοκρατία, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας, συνεργασία και όχι αυταρχισμό απέναντι τους.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ, καλεί όλους να σκεφτούν.

Γιατί η ζωή μας ολοένα υποβαθμίζεται; Έχουν περάσει διοικήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κάθοδος συνεχίζεται, γιατί ο κοινός παρονομαστής τους είναι ένας: Υποταγή στις επιταγές της Ε.Ε. και πλάτες στις κυβερνήσεις που τις υλοποιούν ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Έχει έρθει η ώρα για μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στα σχέδιά τους. Ψηφίζουμε, λοιπόν, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε Δήμο και Περιφέρεια για να γίνει η πραγματική διαφορά τώρα.

Γιώργος Κουράσης: Για δύο λόγους:

  • Θέλω μια πόλη φιλική, ανθρώπινη, ζωντανή, ανασχεδιασμένη στις ανάγκες του Δημότη, μια πόλη πρότυπο στο Λεκανοπέδιο.
  • Έχω τους καλύτερους συνεργάτες, έχω τις γνώσεις, τη διάθεση, την κουλτούρα συνεργασιών, μα περισσότερο απ’ όλα, έχω την αγάπη μου για το Χαλάνδρι…

Μάνος Κρανίδης: Επικεφαλής, δυνατή ομάδα και πρόγραμμα σηματοδοτούν τη σχέση ειλικρίνειας και συμπόρευσης με τον πολίτη του Χαλανδρίου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μάνος Κρανίδης είναι ένας νέος, δυναμικός, οικογενειάρχης, πολιτικός μηχανικός, με σημαντικό και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό υπόβαθρο και ουσιαστική εμπειρία στην πραγματική κοινωνία. Ένας άνθρωπος, τρίτης γενιάς Χαλανδραίος, ο οποίος, επίσης, δίνει ξεχωριστή σημασία στην άμεση καθημερινή επαφή με τον πολίτη, κάτι που λείπει εμφατικά τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η εξαιρετική ομάδα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων διαθέτει ευρεία αναλογική αντιπροσώπευση κοινωνικών, επαγγελματικών και ηλικιακών ομάδων, πλουραλισμό ικανοτήτων, καθημερινής παρουσίας στο Χαλάνδρι, με το συντριπτικό ποσοστό αυτών να θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα.

Οι δεσμεύσεις μας έχουν ως αφετηρία το όραμα μιας πόλης που μέχρι το 2023 θα έχει διαφοροποιηθεί διακριτά από το σημερινό αναποτελεσματικό μοντέλο διακυβέρνησής της. Δεν θα βαφτίσουμε το αυτονόητο ως σπουδαίο έργο, αλλά προχωράμε αποτελεσματικά σε σπουδαίες  ουσιαστικές παρεμβάσεις, νέας πνοής, για τα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης.

Σκοπός μας επιτέλους το Χαλάνδρι να γίνει ο κορυφαίος Δήμος ποιότητας ζωής.

Γιάννης Λαδόπουλος: Γιατί πιστεύουμε στην εντιμότητα και στη  δημιουργία ενός Δήμου που θα είναι «στολίδι» και που θα παρέχει στους δημότες του τα μέγιστα.

Δεν ερχόμαστε πεινασμένοι ούτε για εξουσία, ούτε για καιροσκοπικά παιχνίδια. Αλλά, ούτε για να βολέψουμε ή να βοηθήσουμε φίλους και γνωστούς.

Ζητάμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του Δήμου Χαλανδρίου ώστε να ξεκινήσει μια νέα εποχή για όλους μας. Δεν έχουμε κομματικές παρωπίδες, ούτε χρωστάμε σε κάποιον οτιδήποτε.

Ως ελάχιστη συμβολή στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου, έχω προαναγγείλει ότι θα αποποιηθώ τη δημαρχιακή αποζημίωση όταν εκλεγώ δήμαρχος.

Άγγελος Νταβίας: Θα τον κοίταγα στα μάτια, ζητώντας του να το κάνει, μόνο αν νομίζει ότι το δικαιούμαστε περισσότερο από τους συν-διεκδικητές.

Θα του ζητούσα να το κάνει, αν έχει βαρεθεί να τον εξαπατούν τα συστημικά επικοινωνιακά κατασκευάσματα και οι «Μαυρογυαλούροι».

Θα του θύμιζα ότι τα ζητούμενα της νέας εποχής, η λειτουργία του Δήμου χωρίς τεχνητή πλειοψηφία διοίκησης, για εμάς είναι το βαθύ πιστεύω μας.

Θα του θύμιζα ότι δεν έχει πάρει κανείς μας οικόπεδο στο Πεύκο Πολίτη και ότι δεν είμαστε «μαϊμού» αυτόνομη δημοτική κίνηση.

Θα του αποδείκνυα ότι όλοι μιλάνε πάνω στο δικό μας πρόγραμμα για το Χαλάνδρι…

Νίκος Πράσσος: Είμαστε νέοι, χωρίς εξαρτήσεις και ιδιοτέλεια. Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη και βλέπουμε το κάθε πρόβλημα ως ευκαιρία προσφοράς. Βλέπουμε ως πλεονέκτημα τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Είμαστε όλοι μας δεσμευμένοι να υπηρετήσουμε και όχι να εξουσιάσουμε.

Γι’ αυτούς τους λόγους καλούμε τους δημότες μας να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές. Να επιλέξουν μια ισχυρή δόση ανανέωσης των αντιπροσώπων τους στον Δήμο. Να απορρίψουν τα στενά περιθώρια πελατειακών επιλογών. Να πάρουν μέρος σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για κάθε νέο, να στηρίξουμε κάθε συμπολίτη που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες, να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή πόλη, με ασφάλεια. Μια πόλη της γειτονιάς και των παιδιών που μεγαλώνουν με φροντίδα σε ένα οικείο περιβάλλον. 

Να καλλιεργήσουμε το έδαφος για να φυτρώσει ο κάθε σπόρος πολιτισμού, οικολογίας, εθελοντισμού, φιλοζωίας και γνώσης.     

Χαλάνδρι Ενάντια: Είμαστε άνθρωποι της πόλης και όχι «επαγγελματίες πολιτικοί», όλων των ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων, που ενώσαμε τις δυνάμεις μας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, που οδήγησαν σε απόγνωση την κοινωνική πλειοψηφία.

Θα αγωνιστούμε ενάντια στο ζοφερό μέλλον που σχεδιάζεται για την Αυτοδιοίκηση, χωρίς πόρους, προσωπικό και στο έλεος εργολάβων και ιδιωτικών συμφερόντων, με στόχο να δυναμώσει η φωνή των Γειτονιών, για ένα Χαλάνδρι στο μέτρο των Ανθρώπων.

Συμμετέχουμε στις εκλογές σήμερα, όπως θέλουμε να ζούμε αύριο, με συμμετοχικές αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και με συλλογική εκπροσώπηση, ενάντια στις παραδοσιακές δημαρχο-κεντρικές προσεγγίσεις.

Σχετικά άρθρα

6 Comments

  1. Γιώργος Πέτρου

    Εγώ κρατάω όσα γράφει στο τέλος ο Γιάννης Λαδόπουλος. Από τους άλλους βλέπω μία από τα ίδια. Και το ανεξάρτητος δε με πείθει που λένε όταν μόνο ένας αποποιείται της αποζημίωσης του από το Δημαρχιλίκι. Οι αλλοι γαργάρα το κάναν. Άσε που κάποιοι έχουν έργο και κάποιοι μισθό από κόμματα να κάνουν ότι τους λένε. Ζω στο Χαλάνδρι και λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τι είναι και ποιος. Το θέμα είναι επιτελούς να μπει κάποιος πεινασμένος για έργο και όχι για εξουσία και οικονομική αποκατάσταση. Άπλα είναι τα πράγματα. Κάποιοι έχουν έργο εδώ και χρόνια στο δήμο μας και κάποιοι απλά λαϊκίζουν. Δε μνε πείθει ούτε ο νυν δημαρχος. Ειχε πέντε χρόνια με φιλικη προς αυτόν κυβέρνηση και δεν έκανε τίποτα. Τώρα ενάμιση μήνα πριν τις εκλογες το Χαλάνδρι θυμίζει ένα απέραντο εργοτάξιο. Ε όχι ρε φίλε! Ε όχι! Κάποιοι έχουμε μαγαζια και θελουμε να μπορεί να μπαινει ο κοσμος μεσα. Να μην σκεφτεται πως θα περασω από τα χαλασματα λες και ειμαστεστην ΣΥΡΙΑ. Αλλα πάντα τελευταία στιγμή κ Δημαρχε./ Πέντε χρόνια τι κάνατε;

  2. Νικόλαος

    Είναι ντροπή μόνο ένας υποψήφιος δήμαρχος να μιλάει για το Πεύκο Πολίτη. Οι άλλοι το κάνανε γαργάρα. Κι ο απών δήμαρχος καυχιέται ότι το έχει στείλει στην περιφέρεια… εδώ και ένα χρόνο. Τι κάνει η κ. Δούρου; Αλλά υπάρχουν και άλλα καθημερινά προβλήματα που κανένας δεν τα θίγει. Θα γράψω μόνο για έναι: ότι δεν μπορούμε να περάσουμε τη λεωφόρο Παπανικολή-Παλαιολόγου, ενώ στο ύψος της Υψηλάντου έπρεπε να υπάρχει φανάρι ή πεζοφάναρο ή υπόγεια διάβαση ή υπέργεια γέφυρα. Το ότι έχουν σκοτωθεί 5 άνθρωποι τα τελευταία χρόνια κανέναν δεν τον νοιάζει. (σημ. στη Φιλοθέη ή στην Παλλήνη σε κάθε διασταύρωση υπάρχει φανάρι)

  3. Γιώργος Ιωάννου

    Η Καρατζα γιατί κατεβαίνει; Δεν της φτάνει η δωρεάν στεγαση; Δεν της φτάνει ο μισθουλακος από τα κεντρικά; Τι αλλο στην ζωή της μπορεί να θέλει και χρειάζεται και την Δημαρχεία; Αναρωτιεμαι αν εχει διαβασει ποτε λίγο Μαρξ. Τετοια ζωαρα μόνο οι υψηλοβαθμοι του Σταλιν. Αλλά μην ειμαστε αδικοι, Κομισάριος ειναι, μια «Ντάτσα» για να την λεει στα καπιταλιστικα γουρουνια την χρειάζεται. Φατε σανό τωρα και ψηφίστε την εργατια. Εξαλλου ολοι μας εκει στο προλεταριάτο μας εχουν δωρισει βιλαρες για να ζουμε. Σωστά;

    1. Χαραλαμπος Στρογγυλος

      ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ; Η’ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ;

  4. sotos

    o μονος που κατι ειπε για τους ρομα είναι ο Νταβιας , ολοι οι άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα για να μαζέψουν κανένα ψηφαλακι , τον δε Ρουσσο τον θεωρό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας αλλα ειναι πονηρός . Να δούμε ο καινούργιος θα κάνει κανέναν οικονομικό ελεγχο και θα ήθελα μια απάντηση εαν ειναι αλήθεια οτι οι ιδιοκτήτες τον οικοπέδων που εχουν καταπατήσει οι ρομα εχουν κάνει αγωγή στον Δημο και ζητούν 6.500.000€ αποζημίωση διότι ο κ. Ρουσσος τους κράτησε το 2015 ενώ έπρεπέ να φύγουν

  5. sotos

    γεννήθηκα στο Χαλάνδρι , και το κακό ειναι οτι κανένας δήμαρχος δεν εχει κάνει τίποτα απο το 75 και μετα που ειχα την ευκαιρια να γυρνάω σχεδόν ολη την Αθήνα , έβλεπα δήμους που ηταν δεκα φόρες χειρότεροι απο το Χαλάνδρι να γινονται δέκα φορές καλύτερη.
    Το Χαλάνδρι ειχε την ατυχία τα χρόνια της ανάπτυξης να εχει δημάρχους κατώτερους τον περιστάσεων , πιθανός να φταίμε εμείς που τους ψηφίζουμε , ήρθαν καινουργοι ψηφοφόροι απο υποβαθμισμενες περιοχές, πχ Πετράλωνα , Βύρωνα, κυψέλη , Αμπελόκηπους και μας εκαναν μια προέκταση αυτών τον περιοχών , εαν είχαν έρθει απο Κηφισιά, Εκάλη , Βούλα, Γλυφάδα θα είχαμε γίνει διαφορετικά

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet