Ορ. Κύρτσης: Μετατρέποντας τον Πολιτισμό σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την Αγ. Παρασκευή
Πολιτική

Ορ. Κύρτσης: Μετατρέποντας τον Πολιτισμό σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την Αγ. Παρασκευή

Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μετατραπεί ο Πολιτισμός σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη της Αγίας Παρασκευής αναλύει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Αλλάζουμε Ορέστης Κύρτσης.

Ο κ. Κύρτσης, ο οποίος συμπορεύεται με τον υποψήφιο δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη επισημαίνει τα εξής:

Μετατρέποντας τον Πολιτισμό σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη
Πώς η Αγία Παρασκευή μπορεί να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα των Βορείων Προαστίων

Η πόλη μας διαθέτει ένα αξιόλογο πολιτιστικό κεφάλαιο με μεγάλη δυναμική, που όμως βρίσκεται σε ύπνωση. Το κεφάλαιο αυτό ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί με εξωστρεφείς και πολλαπλασιαστικές δράσεις, ώστε να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την Αγία Παρασκευή.

Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε, ως Δήμος, εργαστήρια τέχνης, ιδιαίτερα δραστήρια και δημιουργικά, καταξιωμένα σε εθνικό επίπεδο, καθώς η ιστορία τους είναι μεγάλη και η εξέλιξή τους τα καθιστά κορυφαία και γνωστά σε όλη τη χώρα.

Το 1990 ένας σημαντικός Έλληνας ζωγράφος, ο Αλέκος Κοντόπουλος κληροδότησε στον Δήμο μας το εργαστήριό του και τα έργα του που αποτελούν το ομώνυμο μουσείο, καθώς και τον χώρο που οικοδομήθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Μια αξιόλογη βιβλιοθήκη που αριθμεί χιλιάδες τίτλους και ενεργά μέλη, με πληθώρα δράσεων και προγραμμάτων.

Πρόσφατα ο Δήμος μας απέκτησε ένα κτήριο ορόσημο για την πολιτιστική μνήμη του τόπου, τη Βίλα Ιόλα, που αναζητά την ιστορική του δικαίωση μετά από 30 χρόνια φθοράς. Αυτές οι οντότητες, στις οποίες οφείλει να προστεθεί και το Δημοτικό Ωδείο, μπορούν να δημιουργήσουν το υλικό για μια πολύπλευρη και ολιστική πολιτιστική επανάσταση για την πόλη μας.

Γίνεται σαφές ότι η Αγία Παρασκευή χρειάζεται άμεσα έναν ενιαίο και αποκλειστικό φορέα Πολιτισμού, λειτουργικό και απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλληλοσυγκρουόμενες δράσεις και διαχειριστικές λογικές, ο οποίος θα συγκεντρώσει όλες τις υπάρχουσες δομές. Ο Γιάννης Μυλωνάκης και οι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ σκοπεύουμε όχι μόνο να αναστήσουμε τη δυναμική της πολιτιστικής παραγωγής της πόλης, αλλά να της δώσουμε εντελώς νέο χαρακτήρα. Έχοντας μελετήσει προσεκτικά πρακτικές άλλων δήμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θέτοντας ως στοίχημα την πολιτιστική αφύπνιση και ενεργοποίηση των δημοτών σχεδιάζουμε:

Να εντάξουμε τη βιβλιοθήκη στο δίκτυο δημοτικών βιβλιοθηκών «future library» που θα διευρύνει τη διάδραση με άλλες βιβλιοθήκες στη βάση κοινών projects, εκδηλώσεων, έργων, ψηφιακών συνδρομών σε άλλες βιβλιοθήκες – επιστημονικά – λογοτεχνικά περιοδικά, αλλά και θα ανοίξει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Να δημιουργήσουμε ψηφιακό μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, που θα παρουσιάζεται το σύνολο του έργου του.

Να αναπτύξουμε «Media Lab»: διαδραστικά εργαστήρια εκμάθησης ψηφιακών προγραμμάτων, νέων μέσων, social media κ.λπ., όπου θα λειτουργεί διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός με εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς και χώρος διαδραστικών συνεργασιών και συναντήσεων (Co-Working Lounge – Brain Pulse Rooms).

Να εντάξουμε στην καλλιτεχνική εκπαίδευση πρόγραμμα εκμάθησης Ψηφιακών Μορφών Τέχνης (animation, video art) και Γραφικών Τεχνών.

Να αναδείξουμε τη Βίλα Ιόλα ως χώρο πολιτισμού με ψηφιακές συλλογές και ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα, επιχειρηματικό HUB σχετικό με τον πολιτισμό και θερμοκοιτίδα start-up επιχειρήσεων. Δράσεις που θα καταστήσουν τον εμβληματικό αυτό χώρο διαδημοτικό πόλο έλξης.

Να θεσμοθετήσουμε ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ με ποικίλες δράσεις, με τη διεύρυνση του παλιού δεκαημέρου «Αλέκος Κοντόπουλος»

Οι παραπάνω θέσεις – και πολλές ακόμη που θα δημοσιευτούν στο πρόγραμμά μας  – δεν αποτελούν χίμαιρες, ούτε μαξιμαλιστικές επιδιώξεις. Πρόκειται για πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε άλλους δήμους, για εργαλεία άμεσα διαθέσιμα και για πόρους που μπορούν να αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ιδιωτικό τομέα. Οι συμπράξεις, άλλωστε είναι το κλειδί για κάθε πετυχημένη και βιώσιμη στρατηγική.

Η δική μας στρατηγική της ανοιχτής πόλης, ενός ολιστικού δήμου που αξιοποιεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, έχει ως βασικό της άξονα τη δυναμική και αειφόρο πολιτιστική κινητικότητα. Οι δημότες της Αγίας Παρασκευής έχουμε δικαίωμα σε αυτήν και θα το διεκδικήσουμε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet