Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Η Περιφέρεια, οι φωτιές και όσα (θέλει να) “ξεχνάει” η Ρ. Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Η Περιφέρεια, οι φωτιές και όσα (θέλει να) “ξεχνάει” η Ρ. Δούρου

Ανακοίνωση με τίτλο «Η Περιφέρεια, οι φωτιές και όσα (θέλει να) “ξεχνάει” η Ρένα Δούρου» εξέδωσε η παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική με αφορμή τηλεοπτική εμφάνιση της περιφερειάρχη Αττικής κατά την οποία συζητήθηκε και η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και το Μάτι.

Συγκεκριμένα, η περιφερειακή παράταξη επισημαίνει τα εξής:

Για άλλη μια φορά στη χτεσινή της τηλεοπτική εμφάνιση η Ρ. Δούρου επανέλαβε το γνωστό της μότο «η Περιφέρεια δεν σβήνει τις φωτιές». Βέβαια, κανείς δεν ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει την δασοπυρόσβεση!

Μετά από 100 νεκρούς, όμως, καλό θα ήταν η κ. Δούρου να θυμάται τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής, αυτές που δεν φρόντισε να ασκήσει πέρσι το καλοκαίρι, ως όφειλε.

Τι (θέλει να) “ξεχνά” η Ρένα Δούρου;

Η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα να συντονίζει το έργο των διαφορετικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών -και το τι συνέβη με την έλλειψη συντονισμού νομίζουμε ότι όλοι το γνωρίζουν, πρώτοι από όλους οι άνθρωποι που ήταν εκεί! Με βάση το εγχειρίδιο Πολιτικής Προστασίας, το Συντονιστικό Όργανο συγκαλείται από την Περιφέρεια. Το Συντονιστικό συγκαλείται και για τη λήψη προληπτικών μέτρων, όταν ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

Το Συντονιστικό Όργανο δεν συγκλήθηκε, ως όφειλε, την Κυριακή 22 Ιουλίου, την προηγουμένη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όταν ήξεραν ότι η καιρική πρόβλεψη ήταν ισχυροί καταβατικοί δυτικοί άνεμοι, φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνο για όσους γνωρίζουν την τοπογραφία και τα ανεμολογικά στοιχεία της συγκεκριμένης περιοχής. Το Συντονιστικό Όργανο δεν συγκλήθηκε, ούτε έβγαλε ενημέρωση προς τους πολίτες για τους κινδύνους ώστε να είνια προετοιμασμένοι μια μέρα πριν.

Το Συντονιστικό Όργανο δεν συγκλήθηκε ούτε το μεσημέρι μετά το ξέσπασμα της μεγάλης φωτιάς στην Κινέττα (κατάσταση που κατά το νόμο δημιουργούσε υποχρέωση άμεσης συγκλησης του Συντονιστικού Οργάνου και διαρκούς του συνεδρίασης, του λόγω του χαρακτήρα της φωτιάς αυτής σαν «περιφερειακής εμβέλειας καταστροφής με υπερτοπικές επιπτώσεις») όταν είχαν ήδη ξεσπάσει οι δυτικοί καταβατικοί άνεμοι και οποιαδήποτε νέα εστία στην Αττική ήταν επίφοβη.

Το Συντονιστικό Όργανο δεν συγκλήθηκε ούτε καν νωρίς το απόγευμα, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Νταού, με αποτέλεσμα να μη γίνει ποτέ από κοινή εκτίμηση των υπηρεσιών για την εκτίμηση της πυρκαγιάς, για το προς τα πού θα πάει η φωτιά και το πώς θα έπρεπε να κινηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα, πώς θα έπρεπε να κινηθούν αντίστοιχα οι υδροφόρες της Περιφέρειας (που συνδράμουν την πυροσβεστική, αλλά κι αυτό το «ξεχνάει» η κ. Δούρου) και με αποτέλεσμα η ενημέρωση του πληθυσμού να αφεθεί στην τύχη της (πιο σωστά: στην ατυχία της!). Με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μη γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν άμεσα, από την κατευθυνση των ανέμων που ήταν δυτικοί, ακόμη και μετά το ξέσπαμσα της πυρκαγιάς!

Το Συντονιστικό Όργανο συγκλήθηκε τελικά, όχι με βάση τη φωτιά, αλλά με βάση το… πρόγραμμα του πρωθυπουργού (που μας έκανε τη χάρη, όπως περίπου είπε η κ. Δούρου, να χάσει τη βράβευσή του για να γυρίσει στην Αττική που φλεγόταν!), αφού είχε συμβεί η τραγωδία και η κυβέρνηση μαζί με την Περιφέρεια ήθελαν να βρουν τρόπο να τη χειριστούν «επικοινωνιακά»!

Η Περιφέρεια Αττικής έχει την αρμοδιότητα (με βάση το ίδιο εγχειρίδιο πολιτικής προστασίας) να προειδοποιήσει για πιθανή έκδοση εντολής εκκένωσης περιοχών από κοινού με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για προληπτικούς λόγους. Κι αυτό ήταν κρίσιμο για εκείνη τη μέρα, καθώς τυχόν δασική πυρκαγιά εκείνη την ημέρα αναμενόταν να επιδείξει εκρηκτική συμπεριφορά στην εξάπλωσή της. 

Ήταν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής να φροντίσει για να ενημερωθεί ο κόσμος που έμενε στις περιοχές καθώς και οι φορείς, από την προηγούμενη κιόλας μέρα, για να γνωρίζει ότι αν ξεσπάσει φωτιά θα πρέπει να εκκενώσει τα σπίτια του, αφού οι άνεμοι ήταν δυτικοί! Ήταν στην αρμοδιότητά της ακόμη και τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά να δώσει εντολή εκκένωσης και να συντονίσει τον τρόπο με τον οποίο θα έφευγαν οι άνθρωποι (το ότι δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης προφανώς είναι ευθύνη των Δήμων, όμως αυτό δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της Περιφέρειας). Μπορεί μια φωτιά να μη σβήσει. Δεν είναι όμως αναγκαστικό να κάψει ανθρώπους! Στην Κινέττα η εκκένωση είχε γίνει εγκαίρως, γι αυτό δεν θρηνήσαμε θύματα. Όπως έγινε, βέβαια, και στις επόμενες πυρκαγιές, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όταν εκκενώνονταν ολόκληρα χωριά για προληπτικούς λόγους –όπως έπρεπε δηλαδή να είχε γίνει εξαρχής και στο Μάτι και τη Ραφήνα.

Σίγουρα πάντως δεν είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής να κατηγορεί τους ίδιους τους νεκρούς ότι «είχαν αυθαίρετα», ή να θυμάται την άναρχη πολεοδόμηση, την κλιματική αλλαγή και τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κατόπιν εορτής –πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας όλες τις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει προχωρήσει σε δύο νομοθετικές παρεμβάσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων ΠΡΙΝ τη φωτιά και σε άλλη μία ΜΕΤΑ τη φωτιά στο Μάτι, χωρίς καν να διαμαρτυρηθεί η κ. Δούρου βέβαια!

Η πολιτική προστασία και η ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές είναι ίδια στο βουνό και στον κάμπο, σε πυκνοδομημένες και μη περιοχές, σε περιοχές με αυθαίρετη ή μη δόμηση. Γιατί η ποινή που αντιστοιχεί σε όποιον έχει αυθαίρετο είναι το να του γκρεμίσει η πολιτεία το αυθαίρετο –όχι το να τον εγκαταλείψει να πεθάνει σε μια πυρκαγιά!

Τόσους μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τόσο η Ρ. Δούρου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ και οι Πατούλης-Σγουρός, αντιμετωπίζουν το θέμα της φονικής πυρκαγιάς ως ζήτημα «επικοινωνιακού χειρισμού».

Δεν τους νοιάζουν ούτε οι νεκροί, ούτε οι συγγενείς, ούτε το δάσος που κάηκε, ούτε το πώς δεν θα υπάρξει μια παρόμοια τραγωδία στο μέλλον. Τους νοιάζει πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα «επικοινωνιακά», πώς οι μεν θα πετάξουν στους δε το μπαλάκι της ευθύνης –ενώ στο βάθος υπάρχει και η πραγματική πρόθεση ιδιωτικοποίησης της πυρόσβεσης!

Αν τους ένοιαζε πραγματικά το θέμα της δασοπυρόσβεσης, θα είχαν ασχοληθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα:

Έχει αποδειχτεί σε διαδοχικές πυρκαγιές ότι ήταν τεράστιο λάθος (που έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές και στο φυσικό περιβάλλον) η δασοπυρόσβεση έφυγε από την Δασική Υπηρεσία και πέρασε στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα αν δεν ανασυσταθεί η Δασική Υπηρεσία, με αρμοδιότητα και εκπαιδευμένο προσωπικό δασοπυρόσβεσης αποκλειστικά.

Έχει αποδειχτεί, επίσης, σε διαδοχικές καταστροφές, ότι τα διαθέσιμα μέσα δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν πάνω από μία μεγάλη εστία ανά νομό! Όταν τα πυροσβεστικά επίγεια μέσα δεν επαρκουν και πυροσβεστικά περιπολικά εγκαταλείπουν τις θέσεις τους για να πάνε να συνδράμουν σε άλλες περιοχές, τότε οι πυρκαγιές ξεσπάνε και μαίνονται ανεξέλεγκτα, όπως έγινε στο Μάτι. Όταν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα δεν επαρκούν, και πάλι οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεκγτα.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μιλούν για αυτά. Γιατί για να γίνουν αυτά χρειάζεται προσλήψεις και προσωπικό, χρειάζεται εξοπλισμό και μέσα –και όλα αυτά σημαίνουν σύγκρουση με τα μνημόνια, με τη «δημοσιονομική πειθαρχία», με τα Οικπονομικά Παρατηρητήρια των ΟΤΑ.

Εδώ και τώρα πρέπει να τεθούν αυτά τα θέματα στο τραπέζι και να τα διεκδικήσουμε, κόντρα στις προεκλογικές φανφάρες, τις επικοινωνιακές στρατηγικές κάθε υποψήφιου διαχείριστή αυτής της άθλιας κατάστασης, κόντρα στην ταξική πολιτική των κερδών για το κεφάλαιο και την υπο χρηματοδότηση όσων έχουν να κάνουν με τη ζωή όλων μας, κόντρα στη λογική ότι οι αριθμοί είναι πάνω από τις ζωές μας!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet