H Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη τίμησε τις Μητέρες για την πολύπλευρη προσφορά τους
Κοινωνία

H Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη τίμησε τις Μητέρες για την πολύπλευρη προσφορά τους

Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων τίμησε επτά γυναίκες «Πρότυπα Μητρότητας» σε μία συγκινητική ανθρωπιστική εκδήλωση που αγκάλιασε πλήθος κόσμου και φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Τις Μητέρες που συγκίνησαν το ακροατήριο με τις προσωπικές τους ιστορίες, τίμησε η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη.

«Απόψε τιμούμε τη Μητέρα στο πρόσωπο “ηρωίδων” γυναικών που μέσα από τον ρόλο της Μητέρας, μέσα από τον προσωπικό τους αγώνα και την προσωπική τους διαδρομή, προσδίδουν υπέρτατη σημασία στην έννοια της Μητρότητας. Είναι μια γιορτή που σηματοδοτεί τον συλλογικό σεβασμό της ανθρωπότητας απέναντι στο ιερό πρόσωπο της Μάνας, που έχει αναχθεί ως το πανανθρώπινο σύμβολο της ζωής, της ανιδιοτελούς αγάπης και της αυτοθυσίας» ανέφερε η πρόεδρος του Ομίλου, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, ανοίγοντας την ομιλία της.

Η κ. Πατούλη αναφέρθηκε στις προκλήσεις μπροστά στις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η σύγχρονη Μητέρα, αλλά και στις πρωτοβουλίες που μπορεί να λάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να στηρίξει την εργαζόμενη μητέρα, την άνεργη, την κακοποιημένη. «Επτά γυναίκες, στα πρόσωπα των οποίων τιμούμε τη Μητέρα, την προσφορά, το έργο, τον αγώνα, τις αγωνίες, τις επιτυχίες που έχουν ως σημείο αναφοράς τον μητρικό ρόλο» τόνισε.

Ακολούθως σημείωσε:

Η Γιορτή της Μητέρας δεν είναι και δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια απλή επέτειο τυπικής αναγνώρισης και έκφρασης κάποιων “ανέξοδων” ευχών. Αντιθέτως, θα πρέπει να λειτουργεί ως σταθμός απολογισμού για το τι έχουμε πράξει μέχρι σήμερα για τη στήριξη αυτής της μεγάλης δότριας Ζωής, αλλά και ως έναυσμα προβληματισμού για το πρέπει ακόμη να πράξουμε ώστε να υποστηρίξουμε τον σύγχρονο ρόλο της.

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να σταθεί με ουσιαστικό και πρακτικό τρόπο στο πλευρό της Μητέρας, εξασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων:

  • Κίνητρα στα νέα ζευγάρια για τεκνοποίηση και ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και των οικογενειών που ανήκουν στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
  • Σύγχρονες και επαρκείς δομές εκπαίδευσης των παιδιών από τη βρεφική ηλικία.
  • Σχολές Γονέων, αλλά και δομές στήριξης της ανάπτυξης του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.
  • Μέτρα για την ουσιαστική διευκόλυνση του διπλού ρόλου της γυναίκας – μητέρας.
  • Μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με δομές ενημέρωσης, πληροφόρησης, στήριξης και προστασίας των κακοποιημένων μητέρων, γιατί η έμφυλη βία αφορά σε όλη την τοπική κοινωνία.

Θα πρέπει να μπει ψηλά στην αυτοδιοικητική ατζέντα μας το θέμα των δημοτικών παιδικών σταθμών. Ανεξαρτήτως της υπαρκτής στενότητας οικονομικών πόρων, θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η «επένδυση» στη Μητέρα και κατ’ επέκταση στα παιδιά είναι, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, εθνικά επιβεβλημένη, για μια χώρα που γερνά επικίνδυνα και ταυτόχρονα χάνει πολλούς νέους της, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Άρα, θα πρέπει «χθες» να διευρύνουμε το δίκτυο των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ώστε να μην μένει κανένα παιδί εκτός των συγκεκριμένων δομών. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε σε κάθε Μητέρα τη δυνατότητα να συνδυάζει απρόσκοπτα τον μητρικό ρόλο της με τους άλλους ρόλους που καλείται να διαδραματίσει καθημερινά, ως γυναίκα και ως εργαζόμενη.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταστήσουμε τις πόλεις μας φιλικές προς τη Μητέρα, όσο και αν ακούγεται κάπως παράξενα αυτό. Όσες από εμάς δοκίμασαν κάποια στιγμή στη ζωή τους να κινηθούν με ένα παιδικό καροτσάκι στους δρόμους ενός μεγάλου αστικού κέντρου ξέρουν πολύ καλά πόσο δύσκολο ήταν αυτό εξαιτίας των κακοσυντηρημένων ή ανύπαρκτων πεζοδρομίων, της άναρχης στάθμευσης των διαφόρων οχημάτων, της κακής οδηγικής παιδείας μας, της έλλειψης υποδομών εύκολης προσβασιμότητας. Όλα αυτά, η Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση, με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, να τα αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά, διευκολύνοντας την καθημερινότητα της Μητέρας.

Παράλληλα, βάρος πρέπει να δοθεί και στο θέμα της ασφαλούς ψυχαγωγίας και άθλησης των παιδιών μας, μέσα από τη δημιουργία νέων παιδικών χαρών και αθλητικών χώρων, αλλά και της διαρκούς συντήρησης – πιστοποίησης των ήδη υφιστάμενων ώστε να τηρούνται όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές που απαιτούνται για την ασφαλή χρήση τους.

Απαραίτητη είναι, επίσης, η δημιουργία συμβουλευτικών και άλλων δομών που θα στηρίζουν τη σύγχρονη Μητέρα στις διαρκείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως η διαχείριση της σχέσης με τα παιδιά της, ο έγκαιρος εντοπισμός διαφόρων προβλημάτων συμπεριφοράς τους, η ενημέρωση για τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά από τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και άλλα πολλά.

Ιδιαίτερα σήμερα που, δυστυχώς, αυξάνονται ραγδαία οι μονογονεϊκές οικογένειες, που η ενδοοικογενειακή βία μόνο σπάνια δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, είναι άμεση ανάγκη να δημιουργήσουμε δομές ψυχολογικής στήριξης της Μητέρας-Γυναίκας, ώστε να τη βοηθήσουμε να ξανασταθεί στα πόδια της, να πιστέψει και πάλι στον εαυτό της, ώστε να μπορέσει με τη σειρά της να μεγαλώσει τα παιδιά της, δηλαδή τους αυριανούς πολίτες της κοινωνίας μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όλα τα παραπάνω που ανέφερα και ακόμη περισσότερα, δεν είναι ακατόρθωτα. Εκείνο που απαιτούν είναι όραμα, βούληση, σχέδιο, προγραμματισμό και κυρίως συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας και άρα, βρίσκεται στα χέρια εκείνων των Γυναικών που το κυοφορούν, το γεννούν και το μεγαλώνουν.

Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη Γιορτή της Μητέρας είναι να προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή των παραπάνω δράσεων κι ακόμη περισσότερων.

Δηλαδή, να περάσουμε από τα «ευχολόγια» στα έργα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να «ανθίσει» η μητρική αγάπη, που είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει, αλλά και να συντηρήσει στον κόσμο γύρω μας, τις υψηλότερες ανθρώπινες αξίες.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους της Ιεροσύνης, ο πατέρας Δημήτρης Παπαδάκης, μίλησε για την ιερή αποστολή της Μητέρας, και τη σχέση ευλάβειας μεταξύ Μητέρας και τέκνου, αρετές που η Εκκλησία διαφυλάσσει και τιμά.

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα χαιρετισμού απηύθυνε και ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του μητρικού ρόλου και στην αναγκαιότητα ουσιαστικής στήριξης της Γυναίκας – Μητέρας.

Για τον προσωπικό τους αγώνα προσδίδοντας υπέρτατη σημασία στην έννοια της Μητρότητας τιμήθηκαν:

  • Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Σύμβολο Προσφοράς και Μητέρα όλων των παιδιών που δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα κατά του καρκίνου. Την τιμητική πλακέτα εκ μέρους της κ. Βαρδινογιάννη, παρέλαβε η εκπρόσωπος του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Ασπασία Γυφτοπούλου.
  • Η μαμά της Μαριλένας, Άννα Κυρώζη-Γερογιάννη, Πρότυπο Γυναίκας Αγωνίστριας. Ο αγώνας της για τη Μαριλένα, είναι ένας αγώνας ζωής που μας έχει συγκινήσει όλους.
  • Η Ευανθία Κατσούλη, πολύτεκνη Μητέρα και Πρεσβυτέρα π. Χρήστου Κατσούλη. Στο πρόσωπό της τιμήθηκε το πρότυπο Μητέρας Αντοχής και Δύναμης. Η βράβευση προκάλεσε τη συγκίνηση της κόρης της Άννας Κατσούλη, που τραγούδησε a cappella στη βραδιά.
  • Η Μαρία Νούλια, ως πρότυπο Μητέρας Ελπίδας και Ζωής, γιατί χάρη στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» και τον προσωπικό της αγώνα μαζί με το παιδί της, κατάφερε ο μικρός Λάμπρος να νικήσει τον παιδικό καρκίνο.
  • Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια του Μαραθωνίου Δρόμου Μαρία Πολύζου, ως Πρότυπο Μητέρας που συνδυάζει τα ρεκόρ και τις επιδόσεις με τον μητρικό ρόλο, τον σημαντικότερο Μαραθώνιο της Μητρότητας.
  • Η μητέρα του Χρυσού μας Παραολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τριανταφύλλου, Μαγιόρκα Τριανταφύλλου, ως Πρότυπο Μητέρας «Αληθινής Αγκαλιάς» και Προστάτιδος.
  • Η Χριστίνα Τσέτουρα, Γενική Γραμματέα του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α ως Πρότυπο Μητέρας σε διττό ρόλο Μητέρας και Πατέρα, που διάγει με αξιοπρέπεια τον προσωπικό της Γολγοθά.

Τις βραβεύσεις πραγματοποίησε η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων κ. Πατούλη, από κοινού με τον επικεφαλής του Συνδυασμού, Μαρούσι Μπορείς. Το μέλλον στα χέρια σου, Επαμεινώνδα Γαρδέλη.

Οι παιδικές φωνές της χορωδίας του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Εύης Χλωρού, «χρωμάτισαν» μουσικά τη βραδιά ερμηνεύοντας τραγούδια αφιερωμένα στη μητέρα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από την παιδική χορωδία του «ύμνου» του Ομίλου με τίτλο «Χίλιες καρδιές».

Την παρουσίαση της βραδιάς έκανε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Ομίλου Νίκος Παπαδάκης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε η δυνατότητα εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet