Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας εξετάζει η Ε.Ε.
Κόσμος

Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας εξετάζει η Ε.Ε.

Πληθαίνουν οι φωνές των Ευρωπαίων ηγετών που κάνουν λόγο για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά τις πληροφορίες για «στρατιωτική επέμβαση» και εν όψει της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών το Σάββατο. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι δηλώσεις Αμερικανών διπλωματών, ενώ σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο και με την προειδοποίηση ότι νέα αποσταθεροποίηση θα «στοιχίσει ακριβά» στη Μόσχα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία.

Από πλευράς ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ προειδοποίησε ουσιαστικά για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Οι διαψεύσεις της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την ανάμιξή της στην Ουκρανία δεν είναι αξιόπιστες δήλωσε ο εκπρόσωπος ο Τζος Έρνεστ. Αυτό, πρόσθεσε, εκθέτει τη Ρωσία στον κίνδυνο να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα οικονομικά κόστη τα οποία μπορεί να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας.

Επανέλαβε τις απειλές για κυρώσεις το Βερολίνο

Και το Βερολίνο έκανε λόγο για «στρατιωτική επέμβαση», αναφερόμενο στις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα πριν από την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία εξηγήσεις μετά τις πολλαπλές αναφορές περί παράνομων διελεύσεων (ρωσικών δυνάμεων) από τα ουκρανικά σύνορα, που καταλήγουν να συνιστούν μια στρατιωτική επέμβαση», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, η οποία δεν δικαιολογείται από τίποτε», συνέχισε ο Ζάιμπερτ. «Καλούμε κατεπειγόντως τη Ρωσία να σταματήσει κάθε ενέργεια η οποία συμβάλλει σε μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Ο Ζάιμπερτ επανέλαβε τις δηλώσεις της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο επιθυμεί να δοθεί «μια διπλωματική λύση» στην κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην επιβολή «νέων κυρώσεων» από την Ε.Ε. στη Ρωσία. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να παραδοθούν όπλα από τη Γερμανία στην Ουκρανία, ο Ζάιμπερτ πάντως, όπως και στο παρελθόν, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. «Αυτό είναι κάτι που η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει απολύτως», είπε.

Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, η Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορούν να περάσουν χωρίς συνέπειες».

Ολλανδία: Δεν πρέπει να αποκλειστούν νέες κυρώσει στη Μόσχα

Απ΄ την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία «δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα» ώστε να μεταβληθεί η στάση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε την παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία «εξαιρετικά ανησυχητική», υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Δεν τη δεχόμαστε και δεν πρέπει να αποκλειστούν επιπλέον κυρώσεις» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο Ρούτε σημείωσε ότι «η ένταξη (της Ουκρανίας) δεν θα συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης».

Μπαρόζο: Θα στοιχίσει ακριβά νέα αποσταθεροποίηση

Εξάλλου, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα «στοιχίσει ακριβά» στη χώρα του.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για μια «πολύ ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δύο ηγετών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε στον Πούτιν τη «βαθιά ανησυχία τους» για τις πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται σε μάχες στην Ουκρανία και τόνισε ότι «καταδικάζει σθεναρά τις επιχειρήσεις ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στο ουκρανικό έδαφος».

Ο Μπαρόζο κάλεσε επίσης τον Πούτιν να αντιστρέψει την πορεία των πραγμάτων, επισημαίνοντάς του ότι «είναι δύσκολο να συνεχίζουμε να συνηγορούμε υπέρ μιας συνεργασίας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παρούσα κλιμάκωση». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναφέρει με σαφήνεια ότι κάθε νέα αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία και την περιοχή θα έχει αυξημένο κόστος», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε εξάλλου ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται «είναι εντελώς αντίθετη με τις προσπάθειες που καταβάλει η Ε.Ε. ώστε να βρεθούν διπλωματικές λύσεις» στην κρίση, κυρίως όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Βρυξελλών και Ουκρανίας και τη συνέχιση της συνεργασίας της Ρωσίας με την Ουκρανία στον ενεργειακό τομέα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet