Μ. Διακολιού: Φόρος τιμής στη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Γενοκτονία των Ποντίων
Κοινωνία

Μ. Διακολιού: Φόρος τιμής στη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μήνυμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Γενοκτονία των Ποντίων απευθύνει η υποψήφια δήμαρχος Αμαρουσίου Μαίρη Διακολιού.

Ακολουθεί το μήνυμα:

Δεν ξεχνάμε – Φόρος τιμής στη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους που έγινε σαν σήμερα, στις 19 Μαΐου 1919 από τους Τούρκους.

Οι Πόντιοι, αν και ζούσαν στον Πόντο, αποκομμένοι από το υπόλοιπο ελληνικό στοιχείο μετά την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, είχαν διατηρήσει την Εθνική μας κληρονομιά και είχαν ανεπτυγμένες οικονομικά και πολιτιστικά κοινότητες, με δικά τους σχολεία, θέατρα, εφημερίδες και πλούσια πνευματική ζωή. Για τον λόγο αυτό, εμφάνιζαν και δημογραφική άνθιση.

Ισλάμ ή Ξίφος

Όμως, οι Νεότουρκοι, που ανέβηκαν στην εξουσία το 1908, θέλοντας να εκτουρκίσουν την περιοχή, με το σύνθημα «Ισλάμ ή Ξίφος», αρχικά δημιούργησαν Τάγματα Εργασίας, όπου έστελναν τους Ποντίους να εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες σε λατομεία, ορυχεία και διανοίξεις δρόμων. Παράλληλα, οι Τούρκοι καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, κατέστρεφαν τα χωριά τους ή τους εξόριζαν, αναγκάζοντας πλήθος Ποντίων να εκπατριστούν, να βγουν στο αντάρτικο, ενώ χιλιάδες πέθαναν από κακουχίες και πείνα.

Η 19η Μαΐου 1919

Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ ξεκινάει και τυπικά την ολοκληρωτική εξόντωση των Ποντίων, δίνοντας εντολή για διενέργεια πογκρόμ εναντίον τους. Σφαγές, πυρπολημένα χωριά, εκτοπίσεις πληθυσμών, δολοφονίες και αποσπάσεις παιδιών από τις οικογένειές τους για να ενταχθούν στα χαρέμια ευπόρων Τούρκων ήταν μία συνεχής κατάσταση που κράτησε τέσσερα χρόνια, ως το 1923, με θύματα πάνω από 200.000 αθώους και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Νίκος Καπετανίδης

Ένα από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων ήταν ο επιφανής δημοσιογράφος και εκδότης της εποχής, Νίκος Καπετανίδης, προοδευτικός άνθρωπος, ήρωας, με δράση υπέρ των Ελλήνων που στηλίτευε τις θηριωδίες των Τούρκων. Γι αυτό καταδικάστηκε σε απαγχονισμό σε ηλικία 32 ετών.

 Η Αναγνώριση

Η γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Βουλή το 1994, ενώ την έχουν αναγνωρίσει επίσης η Κύπρος, η Αρμενία, η Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, η βουλή της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, η Αυστρία, η Ολλανδία, και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Σήμερα – Οι δηλώσεις Ερντογάν

Ο Ερντογάν, σήμερα, διακήρυξε ότι η 19η Μαΐου «…είναι η ημέρα που διώξαμε από τα εδάφη μας τους εισβολείς, είναι η ημέρα της εθνικής βούλησης, της ομοψυχίας και της εθνικής αφύπνισης. Η 19η Μαΐου είναι ημέρα της ανάστασης του έθνους μας. Η 19η Μαΐου αποτελεί το πρώτο βήμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας…».

Στο Μαρούσι

Μπορεί οι Τούρκοι να κατάφεραν, αριθμητικά, να αφανίσουν τον Ποντιακό Ελληνισμό από τον τόπο του, αλλά η αλύγιστη ποντιακή ψυχή κατάφερε να επιζήσει. Οι Πόντιοι, όπου κι αν ξαναρίζωσαν κράτησαν τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις ρίζες σου, πλουτίζοντας τον πολιτισμό μας.

Ο τοπικός σύλλογος Ποντίων «ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ» με πλούσια πολιτιστική δράση, μας θυμίζει την προσφορά του Πόντου και των Ποντίων στη διατήρηση της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με τις εκδηλώσεις και την προσφορά του τιμά την ιστορική μνήμη. Τον ευχαριστούμε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet