Η Ρ. Δούρου στον υγρότοπο Βουρκαρίου Μεγάρων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Περιφέρεια Αττικής

Η Ρ. Δούρου στον υγρότοπο Βουρκαρίου Μεγάρων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Για τη διοίκησή μας οι δράσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή ήσαν επί 4,5 χρόνια σταθερή παράμετρος όλων των πολιτικών μας, είτε πρόκειται για την αντιπλημμυρική προστασία είτε για τη διαχείριση των απορριμμάτων» υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την επίσκεψή της σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, στον υγρότοπο Βουρκαρίου Μεγάρων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στην επίσκεψη το «παρών» έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νάσος Αναγνωστόπουλος, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΠΕ Δυτικής Αττικής.

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, επιλέξαμε να επισκεφθούμε έναν από τους 15 οριοθετημένους υγροτόπους στην Αττική, τον υγρότοπο του Βουρκαρίου, εδώ στα Μέγαρα, στη Δυτική Αττική, που πλέον χαρακτηρίζεται περιφερειακό πάρκο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου. «Το ενδιαφέρον της διοίκησής μας για τους υγροτόπους, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτόν εδώ στο Βουρκάρι, δεν είναι συγκυριακό ούτε αποσπασματικό» σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι «εντάσσεται στην Περιφερειακή Στρατηγική μας για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που εδώ και 4.5 χρόνια υπηρετεί δύο στόχους». Αφενός τη συστηματική προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη των υγροτόπων της Αττικής, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος με τη χρηματοδότηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων. Και αφετέρου την αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για αυτούς τους χώρους εξαιρετικής υψηλής βιολογικής αξίας, πόρους οικολογικού πλούτου, χώρους που προσφέρουν πολλές δυνατότητες για εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, όπως ενημερώνει η Περιφέρεια Αττικής, αυτή η στρατηγική συνδέεται εκτός των άλλων και με τη γενικότερη Διαχείριση των Υδάτων και την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής. Πρόκειται δηλαδή, όπως τονίζει η Περιφέρεια, για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πλαίσιο της υλοποίησης σημαντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Life, στο οποίο μετέχει ως εταίρος η Αττική, για τη διαμόρφωση Ολοκληρωμένων δράσεων στην κατεύθυνση της διατήρησης και διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Στο επίκεντρο η προστασία και η ανάδειξη των 50 υγροτόπων της Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής προάγει, όπως τονίζει, σταθερά την προστασία και την ανάδειξη των 50 υγροτόπων της που αποτελούν νησίδες βιοποικιλότητας, πολύτιμες περιοχές για τη φύση και τον άνθρωπο.

Ειδικότερα για τον υγρότοπο Βουρκαρίου, τον μεγαλύτερο σε έκταση υγρότοπο της Δυτικής Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής, ως φορέας υλοποίησης έργου που ολοκληρώθηκε το 2017, χρηματοδοτούμενου από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (με τίτλο «Αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων Αττικής»), με εταίρους φορείς που ασχολούνται με θέματα βιοποικιλότητας – Φορέα Διαχείρισης Σχινιά, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων και Νορβηγικό Ερευνητικό Ίδρυμα (ΝΙΒΙΟ) – και σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) είχε επιλέξει το Βουρκάρι ως 1 από 4 υγροτόπους για την παρακολούθηση θεμάτων βιοποικιλότητας και περιβαλλοντικών παραμέτρων των υδάτων του υγροτόπου αλλά και αποκατάστασής του.

Στο πλαίσιο του έργου είχαν πραγματοποιηθεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για θέματα του υγροτόπου, ενώ έχει εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο που αναφέρει στοιχεία της ταυτότητάς του και της οικολογικής του σημασίας. Το πιο σημαντικό, ίσως, είναι ότι έχει συνταχθεί Οδηγός Ενεργειών όπου περιγράφονται μία σειρά μέτρων για τον Υγρότοπο του Βουρκαρίου και γίνεται προεκτίμηση του κόστους τους.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet