Τακτικοί ψεκασμοί κατά των κουνουπιών από τον Δήμο Βριλησσίων
Κοινωνία

Τακτικοί ψεκασμοί κατά των κουνουπιών από τον Δήμο Βριλησσίων

Προγράμματα ψεκασμών σε σημεία όπου μπορούν να αναπτυχθούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών πραγματοποιούνται σε τακτικούς κύκλους επαναλαμβανόμενων εφαρμογών προνυμφοκτωνιών σε περιοχές των Βριλησσίων, από συνεργεία του Δήμου Βριλησσίων, καθώς και από αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής.

Οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει, όπως ενημερώνει ο Δήμος, από τις αρχές Μαρτίου (7 Μαρτίου) και επαναλαμβάνονται ανά 15-20 ημέρες, ανάλογα και με τις εποχικές και καιρικές συνθήκες, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών μέσω κουνουπιών.

Η μέθοδος καταπολέμησης προνυμφών που εφαρμόζεται παρουσιάζει, σύμφωνα με τον Δήμο, τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντική συμβατότητα. Η αντιμετώπιση των εντόμων γίνεται σε υδάτινες επιφάνειες που αποτελούν εστίες αναπαραγωγής, με κατάλληλα σκευάσματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο τυπικός κύκλος εργασιών προνυμφοκτονίας, περιλαμβάνει (α) έλεγχο εστιών, (β) καταγραφή της αφθονίας των προνυμφών και (γ) εφαρμογές προνυμφοκτόνων σκευασμάτων στις εστίες οι οποίες επαναλαμβάνονται ανά 20ήμερο.

Οι εκτελούμενες επαναλαμβανόμενες δράσεις του Δήμου Βριλησσίων θα συνεχιστούν μέχρι το φθινόπωρο, καθώς για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του ζητήματος έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιούνται τακτικά μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος επισημαίνει, επίσης, τα εξής:

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διαγνώσθηκαν ήδη τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2019, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Πιερίας (Δήμο Κατερίνης) και το άλλο στην Π.Ε. Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου).

Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες και περιοχές της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και ότι, με βάση την ενημέρωση των ειδικών επιστημόνων του ΕΟΔΥ, ήταν «αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές».

Δεδομένων και των τρεχουσών θερινών συνθηκών υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, υπογραμμίζεται, ότι για την πρόληψη της αναπαραγωγής των κουνουπιών, πέραν των κατάλληλων ενεργειών περιορισμού της έντασης και των συνεπειών του προβλήματος, οφείλουμε όλοι να λαμβάνουμε μέτρα, αφενός αυτοπροστασιας, κι ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και αφετέρου αποτροπής συνθηκών εμφάνισης και πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, η οποία γίνεται σε στάσιμα νερά, πιατάκια γλαστρών, σιφώνια και φρεάτια σπιτιών, παραμένουσα υγρασία στους κήπους, κλπ. Υποχρεούμαστε να συμβάλλουμε ΟΛΟΙ στην αντιμετώπιση του προβλήματος, φροντίζοντας να μην δημιουργούνται στάσιμα νερά και απομακρύνοντας άμεσα τα νερά μέσα από τους κήπους, τις βεράντες και γενικότερα από όλους τους χώρους των σπιτιών μας.

Οδηγίες για προστασία από τα κουνούπια
από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet