Κοινωνία Παρούσα: Έλλειψη υποδομών ή έλλειψη πολιτικής βούλησης στον Δήμο Κηφισιάς
Κοινωνία

Κοινωνία Παρούσα: Έλλειψη υποδομών ή έλλειψη πολιτικής βούλησης στον Δήμο Κηφισιάς

Για «έλλειψη υποδομών» ή «έλλειψη πολιτικής βούλησης και σύγχρονης εκπαιδευτικής αντίληψης» κάνει λόγο η δημοτική παράταξη Κοινωνία Παρούσα σχετικά με την αναβολή εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Κηφισιάς.

Συγκεκριμένα, η παράταξη, με επικεφαλής την Αγγελική Παπάζογλου, επισημαίνει τα εξής:

Ο κύκλος των παλινωδιών και των αιφνιδιαστικών ενεργειών της δημοτικής αρχής και του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο μας κατά το τρέχον έτος, κλείνει με δυσάρεστο, αν και αναμενόμενο τρόπο: την αναβολή εφαρμογής του μέτρου για τον επόμενο χρόνο.

Παρατηρούμε δε με έκπληξη τη δημοτική αρχή να παρουσιάζει την εξέλιξη αυτή περίπου ως νίκη δεχόμενη ο Δήμος Κηφισιάς να περιλαμβάνεται στους μόλις 13 Δήμους που αν και, με δική τους απόφαση, είχαν συμπεριληφθεί για να εφαρμόσουν τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, πλην όμως εξαιρέθηκαν για τη φετινή χρονιά λόγω έλλειψης υποδομών. Ακόμη περισσότερο μας προβληματίζει το γεγονός ότι, ενώ το υπουργείο Παιδείας και με την παλιά και με τη νέα πολιτική του ηγεσία εργάστηκε συστηματικά για να αντιμετωπιστούν οι όποιες ελλείψεις έτσι ώστε από τους 52 Δήμους που αντιμετώπιζαν το σχετικό ζήτημα να βρεθούν λύσεις για τους 39 εξ αυτών αλλά όχι για την Κηφισιά. Διερωτόμαστε, λοιπόν, γιατί ο Δήμος μας με όλες τις δυνατότητες που διαθέτει αλλά και τη σαφή στήριξη της κεντρικής διοίκησης δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει αυτό που ο ίδιος έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο; Γιατί αυτό το πισωγύρισμα που αντιστρατεύεται τα δικαιώματα των νηπίων και προνηπίων καθώς και των οικογενειών τους για καθολική πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν δίχρονη προσχολική εκπαίδευση;

Η ουσία είναι ότι πρόκειται για την υιοθέτηση μίας παρωχημένης εκπαιδευτικής αντίληψης αλλά και για σαφή έλλειψη πολιτικής βούλησης που οδήγησε σε ολιγωρία παρά τις αρχικές ενέργειες που είχαν δρομολογηθεί ώστε ο Δήμος μας να είναι σε θέση να ανταποκριθεί από άποψη υποδομών για την εφαρμογή του μέτρου.

Ως Κοινωνία Παρούσα είχαμε εγκαίρως εγείρει τις ανησυχίες μας για την εξέλιξη αυτή με την οποία έχουν αφεθεί σε εκκρεμότητα έως τον Δεκαπενταύγουστο γονείς και προνήπια που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί και θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν προβεί στις σχετικές διαδικασίες για την εγγραφή τους πλέον στους παιδικούς σταθμούς. Οι παιδικοί σταθμοί, ωστόσο, έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία υποδοχής παιδιών σύμφωνα με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» με το σύστημα των κουπονιών (voucher) με αποτέλεσμα να έχουν καλύψει τη δυναμικότητά τους. Άρα είτε τα προνήπια θα ενταχθούν ως υπεράριθμα στους παιδικούς σταθμούς είτε αναμένεται οι γονείς να λάβουν ένα κουπόνι των 180 ευρώ, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για όσα παιδιά δεν βρίσκουν θέση, για να κατευθυνθούν τελικά στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ως Κοινωνία Παρούσα καλούμε τη δημοτική αρχή να διασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης, νηπιαγωγείων, προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών το προσεχές σχολικό έτος ώστε όλα τα παιδιά να καλυφθούν και να τους παρασχεθούν σύγχρονοι ποιοτικοί όροι εκπαίδευσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet