Ανδρέας Νεφελούδης: Ελπίζω στη λογική της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς κ. Κεχαγιά
Κοινωνία

Ανδρέας Νεφελούδης: Ελπίζω στη λογική της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς κ. Κεχαγιά

Με ανοικτή επιστολή απαντά ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, στη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, σχετικά με το ζήτημα της φιλοξενίας παιδιών προσφύγων στην πτέρυγα Μπόμπολα του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».

Ο κ. Νεφελούδης επισημαίνει ότι η κ. Κεχαγιά ανήκει στον κόσμο «της φοβικότητας, του υφέρποντος ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της απανθρωπιάς».

«Θα ήταν άδικο για την πόλη μας να χαρακτηριστεί, μέσω του δικού σας υποδείγματος, ως πόλη αφιλόξενη, ξενοφοβική και έρπουσα στον ρατσισμό» επισημαίνει προς τη δήμαρχο Πεντέλης ο κ. Νεφελούδης και τονίζει ότι «ελπίζει στη λογική της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς».

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή του κ. Ανδρέα Νεφελούδη:

«…Στον Πεντάλοφο Κοζάνης έφθασαν τα πρώτα τέσσερα ασυνόδευτα κορίτσια – προσφυγόπουλα που θα φιλοξενηθούν στην Εστία Πενταλόφου, ενώ τις επόμενες ημέρες ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει έως τα 40 άτομα, τον μέγιστο αριθμό ανθρώπων που μπορεί να φιλοξενήσει η συγκεκριμένη εστία.

»Τις τέσσερις έφηβες υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Βοΐου, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, η αντιδήμαρχος Φωτεινή Ζιάρα, που φέρει την ευθύνη από πλευράς του Δήμου στη διαχείριση της φιλοξενίας τους, ο πρόεδρος της ορεινής κοινότητας, Κώστας Χονδροκώστας, και αρκετοί από τους κατοίκους της περιοχής. Ξεχωριστή στιγμή στη διάρκεια της υποδοχής των ασυνόδευτων κοριτσιών ήταν η παρουσία 20 Αλβανών μαθητών και μαθητριών του διαπολιτισμικού Γυμνασίου και Λυκείου που μένουν και αυτοί στην Εστία Πενταλόφου…».

Αξιότιμη κ. δήμαρχε,

Η παραπάνω αναφορά τμήματος της σχετικής είδησης από τον Πεντάλοφο Κοζάνης δημοσιεύεται για να τιμήσει την υπερήφανη και αλληλέγγυα στάση συμπατριωτών μας από την Κοζάνη, αλλά και την ανθρώπινη διάσταση που μπορεί να έχει η ελληνική Αυτοδιοίκηση όταν δεν διακατέχεται από τις δικές σας απόψεις. Σε αυτήν την αναφορά συμπυκνώνεται η εικόνα των δύο κόσμων της χώρας μας, αλλά και της ελληνικής Αυτοδιοίκησης.

Από τη μια ο κόσμος της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της φιλοξενίας και των ιστορικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών της χώρας μας και από την άλλη ο κόσμος της φοβικότητας, του υφέρποντος ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της απανθρωπιάς.

Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία, εσείς δυστυχώς για την όμορφη πόλη μας, αλλά και για το σύνολο της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία.

Αφορμή για αυτήν την απάντηση αποτέλεσε η δική σας ανοικτή επιστολή στους βουλευτές της περιοχής μας, πολύ συνοπτικά θα ήθελα να παρέμβω σε αυτό τον επιστολικό διάλογο σημειώνοντας για το συγκεκριμένο θέμα τα παρακάτω:

  1. Δεν με ενδιαφέρει ουδόλως και νομίζω κανέναν πολίτη, να λύσουμε το μέγα εσωκομματικό θέμα που ανέκυψε στον χώρο της Ν.Δ. και της κυβέρνησης. Όπως λέει ο λαός μας ας προσέχατε όταν εξαπατούσατε τους πολίτες, όταν εκτρέφατε τα πιο ακραία ρατσιστικά σύνδρομα των οπαδών σας, όταν μεγαλώνατε στους κόλπους σας το αυγό του φιδιού. Τώρα το πρόβλημα που ψευδώς, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις (Πρέσπες, Μάτι, εργασιακά, πλεονάσματα κ.λπ.), αναφέρατε ότι το δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχτήκατε εκ των υστέρων με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού σας ότι είναι γεωπολιτικό. Αλλά όμως τη ζημιά την κάνατε στην πατρίδα μας. Τώρα; Τώρα ήρθε η ώρα της σοβαρότητας, δηλαδή της εξεύρεσης λύσεων. Και η ώρα της σοβαρότητας σκοντάφτει σε όλο αυτό το έκτρωμα που δημιουργήσατε. Σας καταλαβαίνω και θλίβομαι, γιατί δεν σας ενδιαφέρει να λύσετε κάποιο πρόβλημα αλλά απλώς να μην δυσαρεστήσετε τους πολίτες που όλο το προηγούμενο διάστημα είχατε αφιονίσει ξενοφοβικά.
  2. Με δεδομένη την παραπάνω παραδοχή, θέλω να σας θέσω μια δυό πινελιές για το σύνολο της πολιτικής που ασκείτε πάνω στο επίδικο ζήτημα:
    • Λέτε ότι θέλετε να βοηθήσετε για να λυθεί το θέμα χωρίς όμως να προτείνετε καμία εναλλακτική πρόταση, άρα η αναφορά σας ότι θέλετε να λυθεί το θέμα είναι ανακριβής και παραπειστική.
    • Λέτε ότι δεν συμφωνείτε για τη μεταφορά των 100 παιδιών στην πτέρυγα Μπόμπολα και τα επιχειρήματά σας μεταφέρουν στην πόλη μας όλη τη δυσωδία που ξεχύθηκε από την αντίστοιχη επιστολή της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης η οποία αποδοκιμάστηκε. Όταν βασικό σας επιχείρημα είναι ότι ο χώρος είναι στο κέντρο της πόλης, μου θυμίζει μια επαίσχυντη πρόταση να πάνε οι πρόσφυγες στη Μακρόνησο (μακριά από μας) γιατί;. Ότι ο χώρος είναι κοντά σε σχολεία. Γιατί είναι κακό αυτό; Εκτός αν εννοείται αυτά τα άκρως ρατσιστικά που ισχυρίζεται η κ. Φαίη Νικητοπούλου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης. Πράγμα ντροπιαστικό για τον Δήμο μας, που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει πολλές φορές μετανάστες.
    • Λέτε ότι θέλετε ο χώρος να παραμείνει για χρήση Νοσοκομείου. Που βέβαια σήμερα δεν λειτουργεί ως τέτοιο. Που ήσασταν, όμως, όταν έκλεινε η πτέρυγα Μπόμπολα από την κυβέρνησή σας; Τώρα θυμηθήκατε την ανάγκη νοσοκομείου; Εγώ λοιπόν ισχυρίζομαι ότι το όψιμο ενδιαφέρον σας για το «Φλέμιγκ» είναι υποκριτικό. Δεν σας ενδιαφέρει το νοσοκομείο, όπως και δεν σας ενδιέφερε όταν έκλεινε, όπως δεν σας ενδιαφέρει η θέση των εργαζομένων εκεί. Γιατί αν σας ενδιέφερε θα μπορούσατε να είχατε υποστηρίξει μια άλλη διαδικασία για τον χώρο, έτσι ώστε και η δυνατότητα προσωρινής αξιοποίησης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επιτευχθεί και να μην χαθεί από το Υπουργείο Υγείας και να διαφυλαχθούν όλες οι θέσεις εργασίας του προσωπικού του «Φλέμιγκ». Η λύση αυτή είναι να γίνει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΦΚΑ, του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  3. Τέλος μιλάτε για ανθρώπινη ασπίδα, χωρίς ίσως να αντιλαμβάνεστε τι ένστικτα ενεργοποιείτε. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι είστε η πρώτη πολίτης της πόλης μας και οφείλετε πάνω από όλα να προβάλλετε ως μέτρο πολιτικής την νηφαλιότητα, τη σύνθεση και την πολιτισμένη διευθέτηση των διαφορών. Βέβαια καταλαβαίνω πως ξενοφοβία, ρατσισμός και φοβικότητα δεν έχουν καμία σχέση με τη νηφάλια πολιτική, αλλά οι συμπολίτες μας, όχι εγώ, φαντάζομαι ότι σας ψήφισαν για άλλο λόγο και όχι για να δημιουργείτε «ανθρώπινες ασπίδες» ξενοφοβίας, υποκρισίας και απανθρωπιάς.
  4. Κλείνοντας κ. δήμαρχε πρέπει να ξέρετε ότι θα ήταν άδικο για την πόλη μας να χαρακτηριστεί, μέσω του δικού σας υποδείγματος, ως πόλη αφιλόξενη, ξενοφοβική και έρπουσα στον ρατσισμό. Δεν αξίζουν αυτοί οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για την Πεντέλη, των εργατών μαρμάρου, για τους πρόσφυγες που κατά χιλιάδες μένουν στα Μελίσσια, για τους χιλιάδες κατοίκους με την πλούσια πολιτισμική παράδοση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Ελπίζοντας στη λογική της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Ανδρέας Νεφελούδης, οικονομολόγος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet