Φ. Αλεξόπουλος: Στην ελληνική αγορά ισχύει το «δόγμα της κλειστής στρόφιγγας»
Γνώμες

Φ. Αλεξόπουλος: Στην ελληνική αγορά ισχύει το «δόγμα της κλειστής στρόφιγγας»

Οι Τράπεζες δεν έχουν καμία διάθεση να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων από το 2009 έως και σήμερα. Παρά την επικοινωνιακή «φούσκα» των ξένων funds που χρησιμοποίησαν ότι θα αγόραζαν τα κόκκινα δάνεια και θα απεμπλεκόταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας, τίποτα, και ελάχιστα θετικά βήματα, έχουν γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση για την «είσοδο» της οικονομίας στην κανονικότητα.

Γράφει ο Φώτης Αλεξόπουλος*

Προφανώς κάτι φοβίζει τους τραπεζίτες στο νέο διεθνές περιβάλλον της οικονομίας που έχει διαμορφωθεί και δεν γνωρίζουμε εμείς οι κοινοί θνητοί. Πάντως σίγουρα και από μεριά της κυβέρνησης, αλλά και του τραπεζικού συστήματος στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι κοινό μυστικό ότι βρισκόμαστε σε περίοδο: «ένα βήμα μπροστά και δέκα βήματα πίσω».

Άλλωστε, θεωρώ ότι οι τράπεζες έχοντας σε καθεστώς «ομηρίας» τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν επωφεληθεί από την ελληνική κυβέρνηση με πολλές «ανα-κεφαλαιοποιήσεις μέσα από τον κρατικό κορβανά. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Τελευταίο αποκορύφωμα είναι και η είσπραξη μικροποσών από χρεώσεις που θα ξεπερνούν τα 650 εκατομμύρια ετησίως από τους καταναλωτές. Άρα μιλάμε για χρηματικά ποσά που μόνο μέσα σε βάθος δεκαετίας, θα μπορούσαν να «αντικαταστήσουν» κόκκινα δάνεια αξίας άνω των 6,5 δισ.

Οι ελληνικές τράπεζες ίσως είναι από τα μοναδικά οικονομικά συστήματα παγκοσμίως που έχουν διαμορφώσει δική τους «πατέντα». Δηλαδή, ενώ η λειτουργία των τραπεζών οφείλεται στην πώληση και τοκισμού χρήματος, αντίθετα στην ελληνική αγορά ισχύει το δόγμα: «Το κλείσιμο της στρόφιγγας». Κάτι που μας προβληματίζει όλους τα τελευταία 10 έτη στην χώρα μας. Δηλαδή έχεις ένα μαγαζί με παπούτσια, αλλά για 10 χρόνια δεν πουλάς ούτε ένα ζευγάρι;

Επίσης, αυτή η εμμονή του τραπεζικού συστήματος να μην θέλει να υπάρχει κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων και εφαρμογή της εξωδικαστικής επίλυσης, έμενα προσωπικά με αφήνει άναυδο και παράλληλα με βάζει σε διάφορες σκέψεις.

Τέλος, σε αυτή τη χώρα που όλοι μιλούν για επιστροφή της κανονικότητας θα υπάρξει σταθερή πολιτική βούληση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα;

*Μέλος του ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet