Αγ. Παρασκευή: Όταν οι Δήμοι ακροβατούν νομικά για να ασκήσουν κοινωνική πολιτική
Κοινωνία

Αγ. Παρασκευή: Όταν οι Δήμοι ακροβατούν νομικά για να ασκήσουν κοινωνική πολιτική

Ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής στη συνεδρίαση της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου 2019. Το εν λόγω ζήτημα -το οποίο κρίνουμε ότι θα έπρεπε να είχε επιλυθεί σε μια μη δημόσια συνεδρίαση, λόγω των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που το χαρακτήριζαν (κάτι που εξάλλου σημείωσε και η αντιδήμαρχος Ελένη Δάβαρη)– αφορούσε «συζήτηση ενημέρωση θεμάτων-προβλημάτων που έχουν προκύψει στο κληροδότημα Πρίγκουρη».

Πώς δημιουργήθηκαν τα… προβλήματα

Βασίλης Σάρκουλας

Αρχές Αυγούστου του 2019, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλης Σάρκουλας, λαμβάνει ένα έγγραφο από την ΕΥΔΑΠ, το οποίο τον ενημερώνει για λαθραία υδροληψία σε ένα από τα διαμερίσματα του κληροδοτήματος Πρίγκουρη, τα οποία διαχειρίζεται ο Δήμος, καθώς και μία υπερβολική κατανάλωση της τάξεως των 1.152 κυβικών. Όντως, υδραυλικός του Δήμου που μεταβαίνει στο σημείο που υποδείχθηκε διαπιστώνει τη λαθραία υδροληψία και διακόπτει την παροχή. Ταυτόχρονα, αρχίζει έρευνα για το ποιος διέμενε στη συγκεκριμένη οικία, αφού σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Δήμου το διαμέρισμα ήταν κενό! Τελικώς, αποκαλύπτεται ότι στο σπίτι διέμενε μια γυναίκα, η οποία αντιμετώπιζε οξύ πρόβλημα στέγασης και είχε λάβει την άδεια από την προηγούμενη διοίκηση να φιλοξενηθεί στον χώρο.

Αντίστοιχο πρόβλημα προέκυψε και με την παροχή ρεύματος, το οποίο μάλιστα άλλη ένοικος διαμερίσματος είχε «πάρει» στο όνομά της, εν συνεχεία αποχώρησε, αλλά οι λογαριασμοί εξακολουθούσαν να βαραίνουν την ίδια.

Επειδή ο Δήμος δεν μπορούσε να αναλάβει την αποπληρωμή των οφειλών που προέκυψαν από τις παραπάνω περιπτώσεις, το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ακολούθησε πολύωρη συζήτηση, η οποία -όπως επισημάνθηκε από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους- μόνο «ζημιά» μπορούσε να επιφέρει τόσο στους ανθρώπους που διαμένουν στα συγκεκριμένα διαμερίσματα, όσο και στους χειρισμούς από πλευράς Δήμου.

Τι αποκαλύφθηκε από τη διάρκεια των διαλόγων στο Δημοτικό Συμβούλιο; Ότι τόσο ο νυν δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, επί της προηγούμενης διοίκησής του, όσο και ο τέως δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, είχαν παραχωρήσει άδεια σε αναξιοπαθούντες πολίτες της Αγίας Παρασκευής να κατοικήσουν διαμερίσματα του κληροδοτήματος Πρίγκουρη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οξείες στεγαστικές ανάγκες τους. Η διαφορά ήταν ότι η διοίκηση Ζορμπά είχε περάσει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο (έστω κι αν, όπως υποστήριξε ο κ. Σταθόπουλος, κι αυτό ήταν παράτυπο σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου), ενώ εκείνη του κ. Σταθόπουλου δεν έπραξε το αντίστοιχο.

Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, το κίνητρο και των δύο δημάρχων ήταν να λύσουν άμεσα το μείζον κοινωνικό ζήτημα που είχε προκύψει με συνανθρώπους μας, χωρίς ωστόσο να λάβουν υπόψη τη στάση των εταιρειών κοινωνικής ωφελείας. Κι αυτό καθώς ναι μεν η παραχώρηση των διαμερισμάτων, εφόσον ήταν απόφαση του Δήμου, δεν «σκόνταφτε» πουθενά, ωστόσο η πληρωμή των λογαριασμών δεν μπορούσαν να «περάσουν» από το δημοτικό ταμείο…

Και από την άλλη, υπάρχει και η εκκρεμότητα του κληροδοτήματος Πρίγκουρη, όπου η προηγούμενη διοίκηση κατέληξε (με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) σε μια μορφή συμβιβασμού με τους «φερόμενους» κληρονόμους, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ ο νυν δήμαρχος εμφανίζεται αντίθετος με αυτή τη συμφωνία, προαναγγέλλοντας ότι θα την προσβάλλει δικαστικώς, καθώς δεν αναγνωρίζει δικαιώματα επί του κληροδοτήματος στους προαναφερόμενους κληρονόμους. Γιατί επηρεάζει αυτό την υπόθεση που εξετάζουμε; Μα γιατί, όταν ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Κονταξής προσπάθησε να βρει λύση με την ΕΥΔΑΠ για το χρέος της ενοίκου που είχε δημιουργηθεί, ώστε αυτό να καταβληθεί σε δόσεις, η εταιρεία ζήτησε τις υπογραφές όλων των συνιδιοκτητών του διαμερίσματος, κάτι που αρνήθηκε να κάνει η πλευρά των «φερόμενων» κληρονόμων.

Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα

Γιάννης Σταθόπουλος

Τον «γρίφο» που δημιουργήθηκε ανέλαβε να λύσει ο τέως δήμαρχος, ο οποίος ενημέρωσε ότι προτίθεται να αναλάβει προσωπικώς την εξόφληση της οφειλής προς τις εταιρείες κοινωνικής ωφελείας, «αναγνωρίζοντας το λάθος μου», όπως είπε, αλλά προσθέτοντας ότι δεν έπραξε τίποτε περισσότερο από αυτό που έχει κάνει και ο νυν δήμαρχος, δηλαδή να βοηθήσει συμπολίτες του που έχουν ανάγκη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ο κ. Σταθόπουλος ότι ο ίδιος επέλεξε, σε αντίθεση με τον κ. Ζορμπά, να μην βάλει τους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν για την παραχώρηση των διαμερισμάτων, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν «παράτυπο», κατηγορώντας τον νυν δήμαρχο για «υποκρισία».

Λύνεται το πρόβλημα; Και βέβαια όχι, αφού οι άνθρωποι που διαμένουν ακόμη και σήμερα στα εν λόγω διαμερίσματα δεν έχει αποσαφηνισθεί πώς θα μπορέσουν να τα ηλεκτροδοτούν και να τα συνδέουν με τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ, από τη στιγμή που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, ενώ ακόμη και αυτή η παραχώρηση των οικιών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, που είναι αναγκασμένη να ακολουθεί το «γράμμα του νόμου»…

Γιάννης Μυλωνάκης

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, του ποια διαδικασία θα ακολουθήσει η νυν δημοτική αρχή και με ποια κριτήρια θα παραχωρεί εφεξής τα συγκεκριμένα διαμερίσματα σε πολίτες που έχουν ανάγκη, το ζήτημα θα πρέπει να εξετασθεί και από νομικής πλευράς, προκειμένου να επιλυθεί χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία για τους κοινωνικά αδύναμους συνανθρώπους μας. Και σίγουρα το θέμα κάθε άλλο παρά ενδείκνυται για πολιτική εκμετάλλευση ή «πλειστηριασμό ανθρωπιάς», όπως παρατήρησε σε παρέμβασή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αλλάζουμε, Γιάννης Μυλωνάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κοινωνική πολιτική «θα πρέπει να ασκείται με κανόνες», ώστε να μην δημιουργούνται τέτοιου είδους προβλήματα, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι των λοιπών παρατάξεων, ζήτησαν επίμονα από τη διοίκηση να καταθέσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος, όπως και της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Ανδρέας Γκιζιώτης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης, έκανε λόγο για «συμπτώματα ακραίας φτώχειας», τόνισε ότι ο Δήμος «μόνο συμβολικά» μπορεί να συμβάλλει στο οξύ πρόβλημα έλλειψης στέγης πολλών συνανθρώπων μας, ενώ ζήτησε να διευρυνθούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου που μπορούν να ανακουφίσουν τους άστεγους πολίτες.

Μελίνα Αλεφαντή

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της κίνησης Φυσάει Κόντρα, Μελίνα Αλεφαντή, αφού χαρακτήρισε ως κοινωνικά αγαθά το ρεύμα και το νερό, ζήτησε να αναλάβει ο Δήμος την πληρωμή τους, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει τα συγκεκριμένα διαμερίσματα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ως κοινωνικές δομές φιλοξενίας και να βρεθούν και νέα για τον σκοπό αυτό.

Κωνσταντίνος Κρητικίδης

Σε πιο ρεαλιστική βάση κινούμενος, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Αλλάζουμε Κωνσταντίνος Κρητικίδης, σημείωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει καμία σχετική απόφαση, αφού αυτή δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί από τις υπηρεσίες του Δήμου, λόγω του ότι δεν θα ήταν σύννομη, προσθέτοντας ότι αυτό που θα είχε νόημα είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ώστε να δημιουργηθούν έσοδα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μια πιο δυναμική κοινωνική πολιτική, μέσα από επιχορηγήσεις ενοικίων κ.λπ.

Βασίλης Ζορμπάς: Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα

Βασίλης Ζορμπάς

Ο δήμαρχος, χωρίς να ανοίξει πλήρως τα… χαρτιά του, είπε ότι η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου θα ελέγξει την οικονομική κατάσταση των διαμενόντων στα διαμερίσματα του κληροδοτήματος, θα ερευνήσει αν υπάρχουν άλλες οικογένειες που να αντιμετωπίζουν ακόμη οξύτερα στεγαστικά προβλήματα και μετά θα υπάρξει εισήγηση για το ποιοι θα χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες κατοικίες.

Ωστόσο, ερωτώμενος από εκπρόσωπο της Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών (σ.σ.: φορέα που είχε συμβάλει στην ανακαίνιση των διαμερισμάτων προκειμένου αυτά να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις συνθήκες για τη φιλοξενία ανθρώπων) εάν σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση των διαμερισμάτων από άστεγους πολίτες, απάντησε ότι «όλα είναι ανοιχτά» και ότι η διοίκησή του θα επανεξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet