Εντυπωσίασε το αφιέρωμα στη Μεγάλη Ελλάδα
Κοινωνία

Εντυπωσίασε το αφιέρωμα στη Μεγάλη Ελλάδα

Η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων και η Πνευματική Κίνηση Βορείων Προαστίων πραγματοποίησαν εκδήλωση – αφιέρωμα στη Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia) Κάτω Ιταλία, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 στις 19:30 στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης.

Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών, Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη, και η πρόεδρος της Πνευματικής Κίνησης, Βιβή Μπάγιου.

Η πρόεδρος της Ένωσης, Καλ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη, στον σχετικό χαιρετισμό συνεχάρη τον σεμνό και αξιόλογο αθλητή, με μικρασιάτικη καταγωγή, Παναγιώτη Τριανταφύλλου, κάτοικο Μελισσίων, που τιμά την πατρίδα του, τιμά τον τόπο του, αφού είναι ήδη ασημένιος παραολυμπιονίκης στο Ρίο, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξιφασκίας με αμαξίδιο, που με τη δύναμή του και τη θέλησή του αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ξεχασμένη  Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia) που ήταν η επικράτεια των διαφόρων αρχαίων ελληνικών αποικιών στη Σικελία και νότια Ιταλία.

Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας ή Γκρίκοι ή Γραικάνοι ευρύτερα, αποτελούν  μια μειονότητα όχι και τόσο γνωστή, η οποία ωστόσο είναι κληρονόμος μια τεράστιας ιστορικής παράδοσης που χρονολογείται κατά πολλούς ακόμα χιλιετίες στο παρελθόν. Ειδικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρατηρήθηκε έντονη τάση ιταλοποίησης του ελληνικού στοιχείου, με την πλειονότητα της νέας γενιάς πλέον να μην γνωρίζει καθόλου τη διάλεκτο.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες τα Γκρίκο έχουν αρχίσει να γνωρίζουν μια αναβίωση μέσω της μουσικής. Συγκροτήματα από Ελλάδα και Ιταλία δημιουργούν νέα τραγούδια ή ηχογραφούν παλαιά στην Κατωιταλική διάλεκτο προκειμένου να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές τη γλώσσα και τις ιδιαιτερότητες αυτής της κουλτούρας. Όπως συχνά δηλώνουν μέλη γραικανικής κοινότητας, οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες στην ψυχή και Ιταλούς μόνον στα χαρτιά.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Χαρίτωνας Γραικός και Κωνσταντίνος Κωνσταντάτος.

Ο κ. Χαρίτωνας Γραικός αναφέρθηκε διεξοδικά στα ιδιαίτερα ιστορικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Μεγάλης Ελλάδας, με παράλληλη προβολή αρχειακού ντοκιμαντέρ για τη Μεγάλη Ελλάδα από την ΕΤ3.

Η Σύμπραξη Χορωδιών «Ύμνος και Παράδοση» της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων και ο «Όμιλος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής» Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων υπό τη διεύθυνση του κ. Χαρίτωνα Γραικού και με συνοδεία της ορχήστρας «Ηδύφωνο», τραγούδησαν χαρακτηριστικά παραδοσιακά τραγούδια της Μεγάλης Ελλάδας.

Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για τον χορό ταραντέλα-pizzica-pizzica.

Ο δεύτερος ομιλητής, ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στην ορθοδοξία και στα ορθόδοξα μοναστήρια της Κάτω Ιταλίας . Ακολούθησε το μουσικό συγκρότημα Encardia με ιδιαίτερα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας που συνεπήραν το κοινό και με το τελευταίο τραγούδι το τμήμα Senior Ballet της Πνευματικής Κίνησης Βορείων Προαστίων με χοροδιδάσκαλο τον κ. Θωμά Γκουντή χόρεψε την ταραντέλλα.

Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Καληνύφτα» της Κάτω Ιταλίας τραγουδισμένο απ’ όλους και με τη συμμετοχή του ενθουσιασμένου κοινού.

Την εκδήλωση, η οποία κατά γενική ομολογία υπήρξε εντυπωσιακή τίμησαν με την παρουσία τους, o πρώην αντιδήμαρχος Μελισσίων Χρήστος Παναγιωτίδης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πεντέλης, Γεώργιος Καρβουνάκης, εκπρόσωπος της δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Πεντέλης Φωτεινή Μαρκαντώνη και εντεταλμένη σύμβουλος για τον τομέα Πολιτισμού, Άρτεμις Αργύρη και εντεταλμένη σύμβουλος για τη Δ.Κ. Νέας Πεντέλης και Πολιτισμικής Αναβάθμισης και Προβολής της Πολιτιστικής Ταυτότητας του Δ. Πεντέλης, οι τοπικοί σύμβουλοι Δ.Κ. Μελισσίων Γ. Δημητράκης και Δ.Κ. Νέας Πεντέλης, η Μαρίνα-Μαρία Μπουκίου, η πρόεδρος του ΣΦΕ, Ευαγγελία Βλυσίδου-Λεονταρίδου, ο πρόεδρος του συλλόγου «Οι Φύλακες του Δάσους Μελισσίων», Κωνσταντίνος Δημητράκης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet