Θα το… ξαναδούν για τα τροφεία των παιδικών σταθμών στον Δήμο Πεντέλης
Κοινωνία

Θα το… ξαναδούν για τα τροφεία των παιδικών σταθμών στον Δήμο Πεντέλης

Μπορεί τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 να τη… μονοπώλησε η συζήτηση για τη φημολογούμενη δημιουργία hot spot σε ιδιωτική κλινική των Μελισσίων, ωστόσο υπήρξε ακόμη ένα θέμα που -αν μη τι άλλο- είχε το ενδιαφέρον του.

Ο λόγος για το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 21/2019 απόφασης του ΝΠΔΔ Ο.Κ.Π.Α. του Δήμου Πεντέλης που αφορά τον καθορισμό των τροφείων 2019 – 2020 Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πεντέλης». Μόνο που κάθε άλλο παρά επικαιροποίηση αφορούσε το όλο θέμα, αφού -όπως αποδείχθηκε εκ της συζητήσεως- δεν υπήρξε απόφαση(!) η οποία θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί.

Και για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η απόφαση του ΟΚΠΑ (Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης) ουδέποτε πήρε το «πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού τον Ιούλιο που έγινε η σχετική συζήτηση, είχαν μεσολαβήσει εκλογές, είχε καταψηφισθεί η προηγούμενη διοίκηση, η οποία και αποφάσισε να αναβάλλει το θέμα, προκειμένου η νέα δημοτική αρχή να εξετάσει τα σχετικά στοιχεία και να λειτουργήσει με βάση τη δική της πολιτική.

Νίκος Τόλιος

Άρα, όπως επισήμανε ο κ. Νίκος Τόλιος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της πρώην διοίκησης, Δημοτική Συμμαχία (και τελευταίος πρόεδρος του ΟΚΠΑ, πριν η νέα δημοτική αρχή προχωρήσει στην κατάργηση του Νομικού Προσώπου», επρόκειτο ουσιαστικά για τη λήψη μιας νέας απόφασης.

Απόφαση που τελικώς δεν προέκυψε, αφού το θέμα αποσύρθηκε, προκειμένου να εξετασθούν όλες οι παράμετροι, σε συνεργασία με τις παρατάξεις και τους πρώην προέδρους του ΟΚΠΑ, ώστε να αποφασισθεί ποιο θα ήταν το πλέον ενδεδειγμένο ύψος τροφείων.

Σπύρος Κωνσταντάς

Πώς φθάσαμε, όμως, σε αυτή την απόφαση; Όλα ξεκίνησαν με την πρόταση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σπύρου Κωνσταντά, ο οποίος ουσιαστικά πρότεινε αυτό που χρόνια ζητά η παράταξή του, δηλαδή την κατάργηση των τροφείων.

Λευτέρης Κοντουλάκος

Πρόταση την οποία έσπευσε να στηρίξει η παράταξη του κ. Αντώνη Φειδοπιάστη, Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, προτείνοντας μάλιστα να μπει προς ψήφιση, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης Μπροστά Μαζί, Λευτέρης Κοντουλάκος, που είπε ότι «λεφτά υπάρχουν», επικαλούμενος την επιχειρηματολογία της διοίκησης για την κατάργηση των δύο νομικών προσώπων (μαζί με τον ΟΚΠΑ, καταργήθηκε και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού – ΟΠΑΘ), για εξοικονόμηση περίπου 600.000 ευρώ.

Γιώργος Κατσικογιάννης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πεντέληθεν, Γιώργος Κατσικογιάννης, αντιπρότεινε να υπάρξει απαλλαγή από τα τροφεία για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και από εκεί και πάνω να γίνει μια αναδιαμόρφωση των σχετικών επιβαρύνσεων για τους δημότες.   

Παρεμβαίνοντας ο κ. Τόλιος στη συζήτηση, αφού διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. του ΟΚΠΑ, άρα δεν τίθεται θέμα επικαιροποίησης, συντάχθηκε με την πρόταση για απαλλαγή από τροφεία για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, ακόμη και για μηδενικά τροφεία γενικώς, ενώ στη συνέχεια της συζήτησης πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση, ώστε οι από κοινού οι πρώην πρόεδροι του ΟΚΠΑ να φέρουν συγκεκριμένη πρόταση για το ποιο μπορεί να είναι το ύψος μείωσης των τροφείων.

Άγγελος Παλαιοδήμος

Από πλευράς διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και πρώην πρόεδρος του ΟΚΠΑ, Άγγελος Παλαιοδήμος, τόνισε ότι το θέμα είναι «πολυσύνθετο», εξέφρασε την άποψη ότι η πραγματοποίηση αναλογιστικής μελέτης για το ύψος μείωσης των τροφείων μπορεί να καθυστερήσει και ήδη έχει ξεκινήσει η νέα περίοδος φιλοξενίας των παιδιών, προσθέτοντας ακόμη ότι η πρόταση για δωρεάν τροφεία ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποιον «κόφτη» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των παιδιών που μπορεί να δεχθούν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου.

Γεωργία Μητροπούλου

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γεωργία Μητροπούλου, δήλωσε ανοιχτή στις συνεργασίες και τις συναινέσεις, σημείωσε ωστόσο ότι «δυστυχώς, δεν υπάρχει δωρεάν παιδεία στη χώρα»,  ενώ πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να εξετασθεί η μείωση των τροφείων σε δύο φάσεις, συναινώντας στην πρόταση για αναβολή του θέματος.

Αντώνης Φειδοπιάστης

Κάτι το οποίο δεν αποδέχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, ο οποίος χρέωσε στη διοίκηση «πρεμούρα» για την κατάργηση των νομικών προσώπων, χωρίς να έχει διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Επίσης, ο κ. Φειδοπιάστης τόνισε ότι δεν υπάρχει αναδρομικότητα στη χρέωση των τροφείων και ότι ο Δήμος παρανόμως τα εισπράττει χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση, ενώ επέμεινε στην πρόταση για μηδενική επιβάρυνση των γονιών. Μάλιστα, δήλωσε ότι η δική του παράταξη δεν θα μετέχει σε καμιά επιτροπή για την εκ νέου εξέταση του θέματος.

Νατάσα Κοσμοπούλου

Τέλος, την έκπληξη έκανε η αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Εξυπηρέτησης των Πολιτών, Νατάσα Κοσμοπούλου, η οποία δεν δίστασε να αναγνωρίσει ως λάθος την «πρόωρη κατάργηση» των προαναφερόμενων νομικών προσώπων, αλλά και να συνταχθεί με την πρόταση του κ. Κωνσταντά για μηδενικά τροφεία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο, στην παρούσα φάση που έχουν ήδη καταβληθεί κάποια τροφεία από τους γονείς, θα δημιουργούσε προβλήματα, προτείνοντας και εκείνη να υπάρξει συνάντηση με τους πρώην προέδρους του ΟΚΠΑ, ώστε να συζητηθεί το εν λόγω θέμα. Επίσης, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, είπε ότι -πέρα από τα τροφεία- θα πρέπει να εξετασθούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους παιδικούς σταθμούς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet