Η Περιφέρεια Αττικής δίνει συμβουλές για την προστασία του ιατρικού προσωπικού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
Κοινωνία

Η Περιφέρεια Αττικής δίνει συμβουλές για την προστασία του ιατρικού προσωπικού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του υγειονομικού προσωπικού που απασχολείται στα ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η Περιφέρεια Αττικής απευθύνει σχετικές οδηγίες, οι οποίες αποτελούν εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στην οποία μετέχει και η Περιφέρεια Αττικής.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει σχετικά ότι «αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα μας, λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η προστασία του ιατρικού προσωπικού σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί προτεραιότητα. Με δεδομένη την υποστελέχωση στις δομές αυτές, αλλά και τον κίνδυνο να μπουν σε καραντίνα στελέχη υγείας σε περίπτωση που νοσήσουν, γεγονός που θα επιτείνει το πρόβλημα της ανεπάρκειας προσωπικού, απαιτείται η ενίσχυση των προληπτικών μέτρων».

Ειδικότερα η περιφέρεια Αττικής, συστήνει στο ιατρικό προσωπικό των ιατρείων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), τα κάτωθι:

  • Εφόσον υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία του ασθενούς με ύποπτα συμπτώματα (πυρετός – βήχας – δύσπνοια) και ιδίως εφόσον έχει υπάρξει πρόσφατο ταξίδι εκτός Ελλάδος ή πιθανή επαφή με άλλο κρούσμα με «covid-19» τον κατευθύνουμε να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ στον τηλ. αριθμό 1135 ή να επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ για μεταφορά του στα νοσοκομεία αναφοράς.
  • Σε κάθε ιατρείο θα πρέπει κοντά στην εξωτερική πόρτα να υπάρχει επιτοίχιος συσκευασία απολυμαντικού. Στο χωλ ή μετά την είσοδο θα υπάρχει δοχείο απορριμμάτων για να ρίχνονται τα απολυμαντικά μαντιλάκια που μπορεί να χρησιμοποίησε ο ασθενής. Το δοχείο απορριμμάτων θα έχει εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.
  • Ο χώρος αναμονής (σαλόνι) θα πρέπει πριν τη λειτουργία του ιατρείου ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να καθαρίζεται και να αερίζεται επαρκώς (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια).
  • Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτή την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά και διαφημιστικά φυλλάδια.
  • Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.
  • Εάν η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού καλό είναι να ενημερώνεται ο ασθενής ότι εάν έχει βήχα να προσέλθει με μάσκα μετά από εκτίμηση του ιατρού.
  • Ο ιατρός ανάλογα με το ύποπτο περιστατικό και το είδος της εξέτασης θα έχει στην διάθεση του γάντια, μάσκα, ποδιά, αντισηπτικό για τα χέρια, για να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας και θα καθαρίζει κάθε φορά επαρκώς τα όργανα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί μετά από κάθε ασθενή (στηθοσκόπιο, καρδιογράφο, οξύμετρο, υπερήχους κ.λπ.).
  • Δίνει στον ασθενή τις γραπτές οδηγίες του ΕΟΔΥ που του έχει προμηθεύσει η πολιτεία.
  • Σε κάθε φορέα ΠΦΥ όποιος υποδέχεται αρχικά τον ασθενή πρέπει να φέρει ενδεδειγμένη μάσκα.
  • Εάν από την εξέταση προκύψει πιθανότητα μόλυνσης από SARS-CoV-2 ο ασθενής παραπέμπεται σε νοσοκομείο αναφοράς μέσω του ΕΚΑΒ.
  • Σε  ασθενείς που προσέρχονται στο ιατρείο για εξέταση και εφόσον υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη, πρέπει στην είσοδο της γραμματείας του ιατρού να γίνονται οι ακόλουθες ερωτήσεις: 
  1. Εάν υπάρχει πυρετός – βήχας ή δύσπνοια.
  2. Εάν έχει γίνει ταξίδι εκτός Ελλάδος σε ύποπτες για μόλυνση χώρες με SARS-CoV-2 τις τελευταίες 14 ημέρες, όπως ανακοινώνονται εκάστοτε από τον ΕΟΔΥ.
  3. Εάν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα από SARS-CoV-2 ή εργαζόταν σε χώρο όπου έχει εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα.

Εφόσον υπάρχει θετική απάντηση σε κάποια από τις ανωτέρω ερωτήσεις, γίνεται εξέταση κατά προτεραιότητα, δίνεται μάσκα στον ασθενή και τον κατευθύνουμε σε ξεχωριστό μεμονωμένο εξεταστήριο, αν υπάρχει η δυνατότητα. Η εξέταση γίνεται με τον ιατρό και τους νοσηλευτές να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας όπως ενδεδειγμένη ποδιά μίας χρήσεως, μάσκα, γάντια, προστατευτικά γυαλιά. Μετά το πέρας της εξέτασης τα υγειονομικά υλικά μίας χρήσεως απορρίπτονται σε ειδικό δοχείο για μολυσματικά υλικά και η αποκομιδή τους πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές.

Ο ιατρός και όλο το προσωπικό μετά το πέρας της εξέτασης κάνουν καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, τοποθετούν αντισηπτικό και ακολουθούν τις αντίστοιχες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μετά την αποχώρηση του ασθενούς όλοι οι χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet