Β. Μήκας: «Ευκαιρία για αξιοποίηση του ΕΘΙΑΓΕ από τον Δήμο»
Ποιότητα Ζωής

Β. Μήκας: «Ευκαιρία για αξιοποίηση του ΕΘΙΑΓΕ από τον Δήμο»

Μία διαφορετική άποψη για το ζήτημα του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ ΑΒΚ218 στη Λυκόβρυση παρουσιάζει ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πεύκη» και μέλος της Επιτροπής φορέων και πολιτών για το ΑΒΚ218, Βασίλης Μήκας, ο οποίος μιλά για ευκαιρία πρότασης αξιοποίησης του κτήματος από τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και όχι για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Β. Μήκας, υποστηρίζοντας την άποψή του, παραθέτει, σε άρθρο του, γραπτή διαβεβαίωση του ΤΑΙΠΕΔ του οποίου σκοπός είναι «η αξιοποίηση σε συνεργασία με τον Δήμο και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις παρούσες χρήσεις, ώστε η όποια ανάπτυξη να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και να είναι επωφελής τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία» και θεωρεί την πρόταση της διατήρησης της υφιστάμενης χρήσης του χώρου «παγίδα», καθώς, όπως αναφέρει, εάν το Δημόσιο για δικούς του λόγους μεταφέρει τις υπηρεσίες μπορεί να αφήσει το ακίνητο να «ρημάζει».

Ο ίδιος θεωρεί τη διήμερη κινητοποίηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου εντός του χώρου του κτήματος, μία ευκαιρία για τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης να «προβάλει την άποψή του για ανάγκη οικονομικά βιώσιμης αξιοποίησης, ωφέλιμης για την τοπική κοινωνία», εφόσον δεν υπάρξουν «υπερβολές στη συνθηματολογία». 

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Βασίλη Μήκα:

Για το ακίνητο ΑΒΚ218 του Δημοσίου, δεν προκύπτει ούτε «ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» ούτε «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ», αλλά ευκαιρία για «ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ» του από τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης

Βασίλης ΜήκαςΑπό τη στιγμή που το ακίνητο ΑΒΚ218 του Δημοσίου, (πρώην υπ. Γεωργίας, σύνορα Λυκόβρυσης-Μεταμόρφωσης) μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, γίνεται αναφορά σε συνθήματα όπως:

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ
Σχετικά με τη χρήση του φορτισμένου όρου «ΕΚΠΟΙΗΣΗ»:

Το ακίνητο ΑΒΚ218 του Δημοσίου, εκτάσεως περίπου 100 στρ., έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), μαζί με άλλα περίπου 80.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα. Στο site του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι σκοπός του είναι η αξιοποίηση των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, που επί του παρόντος τα διαχειρίζονται υπηρεσίες όπως ΕΤΑΔ, ΔΕΚΟ ή υπουργεία. Στο site αυτό έχει δημοσιευθεί ο κατάλογος των 80.000 ακινήτων που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους και ενδεικτικά σχέδια ανάπτυξης.

Ήδη, ο Δήμος έχει πάρει γραπτή διαβεβαίωση του ΤΑΙΠΕΔ (έγγραφο με πρωτόκολλο εισερχομένων Δήμου 9813-14/8/2014) ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο, «σκοπός είναι η αξιοποίηση σε συνεργασία με τον Δήμο και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις παρούσες χρήσεις, ώστε η όποια ανάπτυξη να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και να είναι επωφελής τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία». 

Δεν προκύπτει λοιπόν πουθενά ότι ο «κακός» δημόσιος φορέας ΤΑΙΠΕΔ, θέλει την «ΕΚΠΟΙΗΣΗ» γενικά της δημόσιας περιουσίας και συγκεκριμένα του ΑΒΚ218.

Ο όρος είχε χρησιμοποιηθεί στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 100-3/6/14 κατά τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τότε όμως δεν υπήρχε η προαναφερθείσα διαβεβαίωση του ΤΑΙΠΕΔ. Τώρα πλέον δεν δικαιολογείται η χρήση του όρου «ΕΚΠΟΙΗΣΗ».

Σχετικά με το σύνθημα για την «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ»:

Προφανώς αναφέρεται στο γενετικό υλικό των αμπελιών που καλλιεργούνται στο ΑΒΚ218 από το Ινστιτούτο Αμπέλου. Υπάλληλος του Ινστιτούτου, στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής φορέων & πολιτών για το ΑΒΚ218, ανέφερε ότι καλλιεργούνται εκεί περίπου 200 κλήματα. Ήδη η προαναφερθείσα διαβεβαίωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν οι παρούσες χρήσεις. Οι υπάλληλοι του Ινστιτούτου ανέφεραν, επίσης στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, ότι σχεδιάζεται, υπηρεσιακά, η μεταφορά του Ινστιτούτου στο Ηράκλειο Κρήτης. Προφανώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γνωρίζουν πώς να μεταφέρουν το «γενετικό» υλικό, όπως κάνει ο τελευταίος αμπελουργός όταν ζητάει νέα ποικιλία από το Ινστιτούτο ή όταν ξεκινάει καινούργιο αμπέλι από το γενετικό υλικό του χωραφιού του!!! Το σύνθημα, λοιπόν, περί «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ» δεν έχει αντίκρισμα, είτε παραμείνουν τα κλήματα εκεί, είτε αναπτυχθεί η συλλογή αλλού, από τις υπηρεσίες για δικούς τους λόγους.

Ευκαιρία για «ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ» από τον Δήμο μας:

Οι υπάρχουσες (αγροτικές δραστηριότητες ΕΘΙΑΓΕ) ή προτεινόμενες από το ΓΠΣ (τυπογραφείο/συνεργείο) κρατικές χρήσεις, δεν ταιριάζουν με τον προαστιακό χαρακτήρα των όμορων Δήμων.

Ο Δήμος, από παλιά, είχε άποψη για αξιοποίηση του ακινήτου ΑΒΚ218, διάφορη από τις χρήσεις αυτές. Ήδη κατάφερε να του παραχωρηθεί από κοινού με τον Δήμο Μεταμόρφωσης, τουλάχιστον το 1/5 του χώρου, όπου με επιτυχία χρηματοδότησε και ανέπτυξε σημαντικές αθλητικές υποδομές που είναι απολύτως αναγκαίες και κατάλληλες για τα προάστια μας.

Επίσης αποφάσεις παλαιοτέρων Δημοτικών Συμβουλίων ζητούσαν παραχώρηση στον Δήμο, επιπλέον σημαντικού μέρους του ακινήτου για τις χρήσεις α) κλειστό αθλητικό γυμναστήριο, β) κέντρο υγείας αστικού τύπου, γ) χώρο στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων, δ) αμαξοστάσιο ε) χώρο ανακύκλωσης & επεξεργασίας πράσινων και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου & στ) οικιστικό πρόγραμμα του Δήμου.

Στη συνημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 100-3/6/14, έχουν εντυπωσιακά περιοριστεί οι προτεινόμενες χρήσεις, και περιλαμβάνουν μόνο τις παρούσες, με εμφανή εξαίρεση τον γενικό όρο «χώρος αναψυχής», που σε πλατιά ερμηνεία μπορεί να περιλάβει και το «Εκθεσιακό Κέντρο» που είναι το μόνο ενδεικτικό σχέδιο ανάπτυξης που αναφέρει πλέον το site του ΤΑΙΠΕΔ για το ΑΒΚ218. Βέβαια στην παρούσα συγκυρία, δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα για το ΑΒΚ218, μια και δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος αγοραστής, οπότε υπάρχει άνεση «επαναστατικής γυμναστικής» με προβολή της εύκολης πρότασης της χρήσης που υπάρχει τώρα. Αυτό όμως πιθανόν να γίνει παγίδα εάν φτάσει ο κόμπος στο χτένι δηλ. αν κάποτε βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής ή αν δεν βρεθεί, και το Δημόσιο για δικούς του λόγους μεταφέρει τις υπηρεσίες και αφήσει το ακίνητο να «ρημάζει», σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι τώρα. Ήδη η φωτογραφία της εισόδου του ακινήτου, που προβάλλεται στο blog της επιτροπής, δείχνει μία κατεστραμμένη πινακίδα και ασυντήρητους κήπους και τοιχοποιία. Τότε οι παρούσες χρήσεις πιθανότατα δεν θα είναι βιώσιμες για τον οικονομικά επιβαρυμένο Δήμο μας.

Πρόσφατα, η από 24/9/2014, ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής φορέων & πολιτών για το ΑΒΚ218, κατά την πρώτη συνεδρίασή της υπό την προεδρία του νέου δημάρχου κ. Τάσου Μαυρίδη, ζητάει την εκπόνηση «Προμελέτης για τις προτάσεις αξιοποίησης».

Συμπερασματικά, εφόσον το Δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, άνοιξε την υπόθεση της αξιοποίησης των ακινήτων του, είναι ευκαιρία ο Δήμος να προωθήσει την αναμφίβολη πρόθεσή του, ώστε το συγκεκριμένο ακίνητο του Δημοσίου να αξιοποιηθεί με ήπιες χρήσεις. Είναι αναγκαίο όμως να προταθεί λύση αξιοποίησης, επωφελής για την τοπική κοινωνία αλλά και οικονομικά βιώσιμη, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και τις παρούσες χρήσεις, όπως προτείνει και το ΤΑΙΠΕΔ. Η πρόταση αξιοποίησης μπορεί να γίνει μόνο με εκπόνηση σοβαρής μελέτης όπως ομόφωνα ζήτησε η Επιτροπή φορέων & πολιτών και όχι με ανεδαφική συνθηματολογία. Η επερχόμενη κατάθεση του Τεχνικού Προγράμματος είναι ευκαιρία να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη για έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την εκπόνηση προμελέτης.

Η διήμερη κινητοποίηση (17-18/10) εντός του χώρου του ΑΒΚ218, που ομόφωνα αποφάσισε η Επιτροπή Φορέων & Πολιτών, εφόσον δεν υπάρξουν υπερβολές στη συνθηματολογία, είναι μια άριστη ευκαιρία να ανοίξει ο Δήμος στους πολίτες του, τον χώρο του ΑΒΚ218, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν μόνο οι εκεί δημόσιες υπηρεσίες και να προβάλει την άποψή του για ανάγκη οικονομικά βιώσιμης αξιοποίησης, ωφέλιμης για την τοπική κοινωνία.

Βασίλης Μήκας
Χημικός Μηχανικός
Πρόεδρος Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΠΕΥΚΗ»
Μέλος της Επιτροπής φορέων & πολιτών για το ΑΒΚ218

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet