Ο πρόεδρος του ΚΑΟ Μελισσίων στο «Ε»: Τα κρούσματα στην ανδρική ομάδα, η αντίδραση σε πρώτο χρόνο, αλλά και οι στόχοι του συλλόγου
Αθλητισμός

Ο πρόεδρος του ΚΑΟ Μελισσίων στο «Ε»: Τα κρούσματα στην ανδρική ομάδα, η αντίδραση σε πρώτο χρόνο, αλλά και οι στόχοι του συλλόγου

Σάββατο πρωί το «Ε» βρέθηκε στο κλειστό των Μελισσίων, όπου από νωρίς μικροί αθλητές έκαναν ντρίμπλες, κοψίματα και δοκίμαζαν την ευστοχία τους στις βολές, κάτω από τα βλέμματα των  προπονητών τους. Είναι τα νέα «φυντάνια» του Καλαθοσφαιρικού Αθλητικού Ομίλου Μελισσίων (ΚΑΟΜ) που, σε λίγα χρόνια, ίσως τα δούμε να καρφώνουν με τις «μεγάλες» ομάδες…

Τα χαζέψαμε για λίγο, αλλά μετά έπρεπε να συνομιλήσουμε και με τον νέο πρόεδρο του συλλόγου, τον κ. Άγγελο Πραγιάτη, ξεκινώντας τη συζήτηση μαζί του όχι από τον σύλλογο -όπως ήταν η αρχική πρόθεσή μας- αλλά από ένα ατυχές γεγονός που είχε να κάνει με την εμφάνιση κρουσμάτων Covid-19 σε αθλητές της ανδρικής ομάδας…

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Κύριε Πραγιάτη ο σύλλογος ήρθε στην επικαιρότητα για έναν όχι και τόσο ευχάριστο λόγο. Τι ακριβώς συνέβη με τα κρούσματα σε αθλητές σας;

Είχαμε ένα φιλικό, εκτός έδρας, με μια ομάδα των Βορείων Προαστίων, σε μια αναμέτρηση που διεξήχθη υπό συνθήκες που δεν έπρεπε…

Ποιος είναι αυτός ο σύλλογος;

Δεν μπορούμε να το πούμε ακόμη, γιατί δεσμευόμαστε από την ΕΟΚ (σ.σ.: Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης), η οποία θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Επειδή, όμως, οφείλουμε ως σύλλογος να υπερασπισθούμε τα μέλη μας, αλλά και τη δημόσια υγεία, σε λίγες μέρες θα κινηθούμε κι εμείς νομικά εναντίον της συγκεκριμένης ομάδας, διότι έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχα προβλήματα εξαιτίας του συγκεκριμένου σωματείου και σε άλλους συλλόγους.

Όταν λέτε ότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα στον αγώνα τι εννοείτε;

Φέρεται να υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη συγκεκριμένη ομάδα, με βάση τεστ, αν όχι την προηγουμένη του αγώνα, τουλάχιστον την επομένη. Ως όφειλε, το συγκεκριμένο σωματείο θα έπρεπε να μας ενημερώσει άμεσα, κάτι που δεν έπραξε κι άφησε να περάσουν αρκετές μέρες. Εμείς, έχοντας κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι υπάρχουν τα κρούσματα αυτά στον εν λόγω σύλλογο, ενεργήσαμε προληπτικά, και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες που προβλέπονται στις οδηγίες της γενικής γραμματείας Αθλητισμού και του ΕΟΔΥ. Απομονώσαμε πλήρως την ανδρική ομάδα από τις εγκαταστάσεις, αναστείλαμε κάθε δραστηριότητά της, όλοι τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα, σε συνεργασία με τον ιατρό αναφοράς που έχουμε, και εν συνεχεία και τα 20 μέλη της συγκεκριμένης αποστολής πέρασαν από τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, ανεπίσημα το άλλο σωματείο, τη Δευτέρα το πρωί, ενώ ο αγώνας είχε διεξαχθεί την Πέμπτη, μας επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν δύο κρούσματα σε αθλητές του.

Τα αποτελέσματα των τεστ της δικής μας αποστολής βγήκαν την Τρίτη το μεσημέρι, όπου πλέον μάθαμε ότι υπήρχαν πλέον δύο κρούσματα. Σε σύσκεψη του Δ.Σ. του συλλόγου μας και παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιποι παίκτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους, εμείς επιλέξαμε να μπει όλη η ομάδα σε αυστηρή ενεργητική επιτήρηση, για να αποφύγουμε ακόμη και την πιθανότητα να μετατραπεί κάποια διάγνωση από αρνητική σε θετική, παρουσιάζοντας κάποια συμπτώματα εκ των υστέρων, όπως και όντως έγινε με κάποιον αθλητή μας.

Από εκεί και πέρα, έχουμε υποβάλει όλα τα αναγκαία έγγραφα στον ΕΟΔΥ και η ομάδα πλέον μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της, αφού έχουν τηρηθεί όλες οι προθεσμίες που έπρεπε.

Άρα, χωρίς να έχετε επίσημη ενημέρωση από το άλλο σωματείο, και μόνο με βάση πληροφορίες, εσείς πήρατε μέτρα;

Ακριβώς. Εμείς δράσαμε με βάση τις υποψίες κρουσμάτων, λόγω κάποιων πληροφοριών που λάβαμε. Γι’ αυτό και ο ΕΟΔΥ, η γ.γ. Αθλητισμού, η ΕΟΚ και η ΕΣΚΑ (σ.σ.: Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής) μας έχουν συγχαρεί για την υποδειγματική διαχείριση των κρουσμάτων.

Υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τις άλλες ομάδες σας, τη γυναικεία ή τις ακαδημίες;

Κανένα απολύτως πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο ευθύνης που έχουμε απέναντι στους αθλητές μας, τους γονείς τους, αλλά και γενικότερα την κοινωνία, ενημερώσαμε εγκαίρως τα μέλη μας με έκτακτο ενημερωτικό δελτίο. Επίσης, ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα, βάσει πρωτοκόλλου και συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης, ο οποίος και προέβη άμεσα σε απολύμανση των εγκαταστάσεων, το γήπεδο έκλεισε για δύο ημέρες για προληπτικούς λόγους και όλα βαίνουν καλώς.

Παρ’ όλα αυτά ο κορωνοϊός είναι εδώ, όπως και η ανησυχία των γονιών. Πόσα αυτό έχει επηρεάσει τις εγγραφές στον σύλλογό σας;

«Πρώτιστος στόχος μας είναι να δημιουργούμε αθλητικές προσωπικότητες».

Νομίζω ότι ο κορωνοϊός είναι πλέον μια πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε τουλάχιστον μέχρι να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε υγειονομικό επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι κι εμείς ήμασταν επιφυλακτικοί σχετικά με τη φετινή χρονιά, φαίνεται ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει τόσα χρόνια με τους γονείς είναι γερές. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και φέτος, που -σε μια τόσο δύσκολη περίοδο- οι γονείς μάς εμπιστεύονται έμπρακτα. Επέστρεψαν όλοι οι αθλητές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και εκείνο που μας έχει εκπλήξει είναι ότι παρατηρείται και μια αυξητική τάση στις εγγραφές.

Πάντως, θα ήθελα να πω στον κόσμο να μην διστάσει να εμπιστευθεί τα παιδιά του στα αθλητικά σωματεία, ακόμη κι αυτή την περίοδο. Τα αθλητικά σωματεία έχουν λάβει όλα τα μέτρα προστασίας και τηρούν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αντιλαμβανόμαστε το άγχος των γονέων, αλλά να θυμούνται ότι είμαστε κι εμείς γονείς. Και όπως δεν θα θέλαμε να διακινδυνεύσουμε την υγεία των δικών μας παιδιών, και επειδή θεωρούμε και τα δικά τους παιδιά, δικά μας παιδιά, δεν θα διακινδυνεύαμε, ποτέ και για κανέναν λόγο, την υγεία τους.

Ας γυρίσουμε λίγο προς τα πίσω. Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ΚΑΟΜ;

Ο σύλλογός μας ξεκινά ουσιαστικά το 2011, οπότε το σωματείο Αθλητικός Σύλλογος Ερμής Μελισσίων προχώρησε σε αλλαγή επωνυμίας, απορροφώντας παράλληλα το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Αθλητικού Ομίλου Μελισσίων (ΑΟΜ) και έκτοτε λειτουργεί ως Καλαθοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Μελισσίων (ΚΑΟΜ), με έδρα τη Δημοτική Ενότητα Μελισσίων.

Ο σύλλογός μας διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και πλέον αναγνωρίσιμες υποδομές στην Αττική. Έχουμε δύο βασικούς πυλώνες, τις ανδρικές και γυναικείες ομάδες. Και επίσης είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε ίσως από τους ελάχιστους συλλόγους στην Ελλάδα που διαθέτουμε ένα μοναδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα παιδιά από ηλικίας 3 έως 5 ετών, τα λεγόμενα «Μελισσάκια», τα οποία επιδιώκουμε, μέσα από το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, να μάθουν τα «μυστικά» του αθλήματος κι εν συνεχεία να ενσωματωθούν στην αθλητική εκπαίδευση πιο ομαλά.

Πόσους αθλητές έχει ο σύλλογος;

Αυτή τη στιγμή δεν έχουν κλείσει οι εγγραφές μας, αλλά μπορούμε να τους υπολογίσουμε γύρω στους 350.

Οι «μεγάλες» ομάδες μας πού αγωνίζονται;

Η γυναικεία ομάδα αγωνιζόταν πέρσι στην Α1 Εθνική, αλλά με επιλογή δική μας θα αγωνισθεί φέτος στην Α2 και οι άνδρες μας θα αγωνισθούν στη Β’ Εθνική.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι τη φετινή χρονιά, σε συνεργασία με τους αξιόλογους προπονητές που διαθέτουμε, αποφασίσαμε να εμπιστευθούμε νέα παιδιά από τις δικές μας ακαδημίες, τόσο στη γυναικεία, όσο και στην ανδρική ομάδα, που να διαθέτουν ενθουσιασμό, να λειτουργούν με βάση τις αξίες του συλλόγου, ώστε να αποκτήσουν χρόνο συμμετοχής και αντίστοιχες εμπειρίες. Φανταστείτε ότι -για παράδειγμα στην ανδρική μας ομάδα- αυτή τη στιγμή έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε τον μικρότερο μέσο όριο ηλικίας όλων των εθνικών κατηγοριών, στα 20,5 έτη.

Δεν βάζουμε υπέρμετρους στόχους, αλλά επιδιώκουμε να έχουμε έναν σύλλογο που να εκπέμπει υγεία και εμπιστοσύνη και να παραμείνει πρότυπο. Γιατί, ξέρετε, το δύσκολο δεν είναι να φθάσεις στην κορυφή, αλλά να διατηρηθείς εκεί, εξακολουθώντας όμως να προσφέρεις το ίδιο καλά αυτό που κάνεις.

Εσάς τι ήταν αυτό που σας έκανε να εμπλακείτε ενεργά στα διοικητικά του ΚΑΟΜ και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία;

Ήμουν και στο παρελθόν μέλος της διοίκησης του ΚΑΟΜ -και μάλιστα επί της εποχής του Ερμή Μελισσίων- ενώ υπήρξα και αθλητής στον Καλαθοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο Μελισσίων.

Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να εμπλέκονται με τον αθλητισμό άνθρωποι που είναι ενεργοί και έχουν διάθεση να προσφέρουν πραγματικά.  

«Διαθέτουμε ένα μοναδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα παιδιά από ηλικίας 3 έως 5 ετών…».

Πώς εννοείτε εσείς αυτή την προσφορά; Τι σχέδια έχετε κατά νου και πού θέλετε να… πάτε τον ΚΑΟΜ;

Ο ΚΑΟΜ έχει επιτύχει πάρα πολλά πράγματα μέχρι σήμερα κι αυτό οφείλεται στους αξιόλογους ανθρώπους που έχουν περάσει από τον σύλλογο είτε ως μέλη διοίκησης, είτε ως προπονητές, είτε ως αθλητές. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν από ένα κομμάτι αξίας, που συνέθεσε αυτό που είναι σήμερα ο σύλλογός μας.

Φιλοδοξία μας -γιατί η ιδιαιτερότητα αυτού του συλλόγου είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένας πρόεδρος, αλλά μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύει πάνω στους στόχους που έχουμε θέσει- είναι να μπορέσει να λειτουργήσει με ακόμη πιο επαγγελματικά πρότυπα, δημιουργώντας μεγάλες υποδομές παιδιών που θα στελεχώσουν τις ομάδες του, αλλά κυρίως να δημιουργήσει αθλητικές προσωπικότητες. Κι αυτό το τελευταίο είναι το δυσκολότερο κομμάτι και το στοίχημα που έχουμε βάλει. Για εμάς είναι σημαντικό τους αθλητές που διαπαιδαγωγούμε να μπορέσουμε να τους δώσουμε όλες αυτές τις αξίες που θεωρούμε σημαντικές, όπως της ομαδικότητας και της συλλογικής προσπάθειας, και μάλιστα με τρόπο που πραγματικά να τους διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη αθλητική προσωπικότητα.

Από πλευράς κεντρικής διοίκησης, αλλά και Αυτοδιοίκησης, υπάρχει στήριξη; Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι συγκεκριμένες σχέσεις;

Ο ΚΑΟΜ είχε και εξακολουθεί να διατηρεί άριστες σχέσεις με όλους του αθλητικούς φορείς της Πολιτείας, από τους οποίους απολαμβάνει και αναγνωρισιμότητα και εμπιστοσύνη.

Στο αυτοδιοικητικό κομμάτι, ο Δήμος Πεντέλης όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται κοντά στον σύλλογο, μας παρέχει αυτές τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις προς χρήση και συνεργαζόμαστε στενά για να αντεπεξέλθουμε στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του ΚΑΟΜ.

Δεν σας κρύβω πάντως ότι υπάρχει και κάποιο αρνητικό στοιχείο, που δεν αφορά μόνο τον δικό μας Δήμο, αλλά γενικότερα, και είναι ότι θα περιμέναμε η Αυτοδιοίκηση να είναι πιο κοντά στα τοπικά αθλητικά σωματεία. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς, που παρέχουν υπηρεσίες ουσιαστικά εκπαίδευσης στα παιδιά, και νομίζω είναι καιρός να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δούμε πώς μπορούμε να αλληλοβοηθηθούμε έμπρακτα, ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα.

Σε τι είδους στήριξη ακριβώς αναφέρεστε;

Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει για όλα τα αθλητικά σωματεία μια περισσότερο έμπρακτη στήριξη σε οικονομικό επίπεδο, με τη μορφή επιχορηγήσεων. Βέβαια, αυτό να γίνει με τη θεσμοθέτηση αυστηρών κριτηρίων, τα οποία είναι αναγκαία ώστε να υπάρχει και ισότιμη κατανομή των όποιων πόρων και να αποκλείονται φαινόμενα που αμαυρώνουν τον αθλητισμό σε τοπικό επίπεδο.

Είμαι Μελισσιώτης, είμαι γονιός και έχω παιδιά. Γιατί να τα φέρω στον ΚΑΟΜ και να μην τα πάω σε κάποιον άλλον τοπικό σύλλογο;

Εγώ θα σας προτρέψω, πρώτα απ’ όλα, να ξεκινήσουν τα παιδιά σας τον αθλητισμό και, μάλιστα, επειδή το θέλουν τα ίδια και όχι οι γονείς τους. Αυτό είναι ένα δύσκολο κομμάτι που αντιμετωπίζουμε. Δικός μας στόχος είναι όταν θα επιστρέψει το παιδί στο σπίτι του, να είναι το ίδιο που θα πει στον γονέα πόσο ικανοποιημένο είναι. Γι’ αυτό όταν μας ρωτούν οι γονείς αν αρέσει στα παιδιά τους η προπόνηση, τους απαντάμε: δείτε το χαμόγελό τους όταν επιστρέφουν στο σπίτι. Αν το παιδί μείνει ικανοποιημένο, το ίδιο θα πάρει τους γονείς τους από το χέρι το επόμενο Σαββατοκύριακο και θα τους φέρει εδώ…

Εμείς αυτό το κλίμα δημιουργούμε στον ΚΑΟΜ και το ίδιο κλίμα αντανακλάται και σε όλα μέλη του συλλόγου μας, από τον πρόεδρο, μέχρι τους προπονητές και τους αθλητές μας. Δείτε, όταν θα φεύγετε από εδώ, πόσοι γονείς παραμένουν στον εξωτερικό χώρο μαζί μας, σε οικογενειακό κλίμα…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet