Γ. Πατούλης: Με στοχευμένες δράσεις είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε στο έργο της Πολιτείας για την πάταξη του «trafficking»
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Με στοχευμένες δράσεις είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε στο έργο της Πολιτείας για την πάταξη του «trafficking»

Το πλέγμα των δράσεων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων στη βάση και του Συμφώνου Συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας και του γραφείου του εθνικού εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, προσδιόρισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε παρέμβαση του για το θέμα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η σχετική συζήτηση των μελών της επιτροπής πραγματοποιήθηκε παρουσία του εθνικού εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλή Μοσκώφ.

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με την έκρηξη των περιστατικών κορωνοϊού να διαπιστώνεται με αυξανόμενους ρυθμούς στους πληθυσμούς των μεταναστών στην Αττική, τη Λέσβο και σε άλλες περιφέρειες, «μας φέρνει περισσότερο από ποτέ προ των ευθυνών μας, επισημαίνοντας πως η νέα κανονικότητα στον κόσμο της πανδημίας, έχει επιφέρει μία νέα πραγματικότητα στο φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων, παγκοσμίως. Όσο η παγκόσμια οικονομία ακολουθεί πτωτική πορεία δίνοντας μάχη να ξεπεράσει την πρωτοφανή παγκόσμια επιδημία, το φαινόμενο του trafficking και της εμπορίας ανθρώπων ανθίζει, όπως επισήμως καταγγέλλεται» τόνισε και υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Αττικής έχει ξεκάθαρη βούληση να συνδράμει στο έργο του εθνικού εισηγητή, για τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου δράσης κατά του «trafficking», μέσω και του σχετικού συμφώνου συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφεί σύντομα.

«Η Περιφέρεια Αττικής είναι παρούσα στην εθνική προσπάθεια»

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι είναι παρούσα, έχοντας στο επίκεντρο των πολιτικών της τον πολίτη και τη μάχη ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα στην Πολιτεία, τόσο για την αντιμετώπιση και πάταξη του φαινομένου, όπως και για το στάδιο της επανένταξης των θυμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο σκοπός είναι η συστράτευση, κατ’ αρχήν, με τα επίσημα όργανα της Πολιτείας, τους αρμόδιους φορείς και τους διεθνείς οργανισμούς:

  • Για το στάδιο του εντοπισμού, της προστασίας και περίθαλψης των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.
  • Καθώς και για την ευρύτερη διαμόρφωση πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης της ανθρώπινης εξαθλίωσης
  • Δίπλα σε κάθε ενήλικο ή ανήλικο θύμα των κυκλωμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας και χώρας προέλευσης.    

Η Περιφέρεια, επεσήμανε στη συνέχεια, διαμορφώνει συγκεκριμένο και συνεκτικό πλαίσιο συνεργασίας με το γραφείο του εθνικού εισηγητή, με αντικείμενο την υλοποίηση πλέγματος δράσεων που αποσκοπούν σε πρακτικά και μετρήσιμα αποτελέσματα:

  • Εντάσσει στο ήδη εκτεταμένο Δίκτυο Δομών Κοινωνικής Προστασίας της Περιφέρειας τη δημιουργία ειδικής δομής για τη φιλοξενία, ψυχολογική στήριξη και επανένταξη των θυμάτων εμπορίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε ανήλικα κορίτσια και αγόρια.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι από τις τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, δημιουργήθηκε η υποδομή κοινωνικού δικτύου για την κοινωνική πολιτική της περιφέρειας, καθώς και το Περιφερειακό παρατηρητήριο κοινωνικής ένταξης, που υλοποιούν στοχευμένες δράσεις για τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού με την αξιοποίηση των αναγκαίων πόρων.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο δίκτυο των 242 συνολικά, κοινωνικών δομών, που στηρίζει η Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΕΣΠΑ για την προστασία των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, αλλά και τη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε την πρόθεση να χρηματοδοτηθεί, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, και ειδική δομή θυμάτων «trafficking», που θα ειδικεύεται στην επανένταξή τους.

Ο κ. Πατούλης στην παρέμβαση του τόνισε επίσης ότι διαμορφώνονται σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, προγράμματα εκπαίδευσης, και ειδικής κατάρτισης για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ικανότητας αναγνώρισης των θυμάτων, του έγκαιρου εντοπισμού τους, της ενδεδειγμένης και κατάλληλης αντιμετώπισης και διαχείρισης τους, καθώς και ενημέρωσής τους σχετικά με τα δικαιώματά τους με σκοπό και την  διασύνδεσή με τον φορέα προστασίας (ΕΜΑ).

«Όπως είχαμε ανακοινώσει ως πρόθεσή μας από την προηγούμενη συνάντησή μας και τώρα με την εξαιρετική υποστήριξη του Εθνικού συντονιστή κάνουμε πράξη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα οι επόπτες Δημόσιας Υγείας, θα λάβουν την ειδική εκπαίδευση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς, για να συμβάλλουν κατά το μέγιστο στην εθνική προσπάθεια της ανίχνευσης του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού των θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων» σημείωσε.

«Θα συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης»

 Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με τον εθνικό εισηγητή, εφαρμόζει πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα «δέουσας επιμέλειας» σε ό,τι αφορά υπηρεσίες, προϊόντα και ό,τι άλλο σχετίζεται με το έγκλημα της Εμπορίας Ανθρώπων το οποίο αφορά σε:

  • Ανάπτυξη πολιτικών και διαδικασιών.
  • Εκτίμηση κινδύνων και αξιολόγησης/χαρτογράφησης προμηθευτών.
  • Ενέργειες εκπαίδευσης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης:

  • Eντάσσονται στο υφιστάμενο πλαίσιο υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για θύματα εμπορίας ανθρώπων.
  • Προωθείται η σημασία της καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα.
  • Υλοποιούνται καμπάνιες και εκδηλώσεις αφύπνισης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και των ίδιων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που αποτελούν «ομάδες υψηλού κινδύνου» για το φαινόμενο της ανθρώπινης εμπορίας και εκμετάλλευσης.

«Πρόταση του περιφερειάρχη Αττικής για την προάσπιση της ασφάλειας μεταναστευτικών πληθυσμών»

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο περιφερειάρχης σε μια προσωπική του πρωτοβουλία και πρόταση, που σκοπό, όπως επεσήμανε, έχει τη συνδρομή με ειδικά ηλεκτρονικά προγράμματα αντιμετώπισης και πρόληψης της πανδημίας σε όλες τις γλώσσες των μεταναστών, με πιο εξειδικευμένα τα προγράμματα εκείνα που θα απευθύνονται και στα παιδιά των μεταναστευτικών πληθυσμών στην Ελλάδα, «ώστε στο χέρι των υποψήφιων και μη θυμάτων του διεθνούς τραφικιγκ, στο κινητό τους τηλέφωνο, να υπάρχει “ο φίλος” της ασφάλειας της ζωής και της υγείας τους».

Όπως διευκρίνισε, έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να διερευνηθούν οι δυνατότητες υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας και πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προτείνει να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ελληνική και τις διεθνείς υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, για να προφυλάσσει, ενώ παράλληλα, θα επιμορφώνει, θα καθοδηγεί και θα προλαμβάνει υπέρ της ασφάλειας της υγείας και της ζωής των αδυνάμων, των ευάλωτων, αλλά και των κακοποιημένων, καθώς και του κάθε πολίτη του κόσμου που μπορεί φθάνει στην πατρίδα μας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet