Λαμβάνονται νομικά μέτρα κατά του “πορνό της εκδίκησης”
Κόσμος

Λαμβάνονται νομικά μέτρα κατά του “πορνό της εκδίκησης”

Έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των «πρώην». Πληγωμένοι σύντροφοι (άνδρες στην πλειονότητά τους), που ο εγωισμός τους δεν μπορεί να αντέξει έναν χωρισμό, παίρνουν το αίμα τους πίσω ανεβάζοντας γυμνές φωτογραφίες τού έως τότε «άλλου τους μισού» ή -ακόμη χειρότερα- βίντεο με τις πιο προσωπικές τους στιγμές. Το φαινόμενο ονομάζεται το «πορνό της εκδίκησης». Και σιγά σιγά παίρνει τόσο μεγάλες διαστάσεις ώστε αρκετές χώρες να οδηγούνται στη λήψη νομικών μέτρων για την τιμωρία των παραβατών.

Πρώτη ήταν η Καλιφόρνια, όπου από πέρσι όσοι αρέσκονται σε τέτοιου είδους εκδικητικές πρακτικές βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών, καθώς και πρόστιμο 1.000 δολαρίων. Προς την ίδια κατεύθυνση, της ποινικοποίησης του «πορνό της εκδίκησης» βρίσκονται επίσης η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση.

Ο φόβος των νομικών επιπτώσεων είναι πράγματι ένας τρόπος αντιμετώπισης. Το ερώτημα ωστόσο είναι γιατί υπάρχουν και κυρίως γιατί αυξάνονται οι οπαδοί και οι ηδονοβλεψίες αυτού του -χειρότερου ίσως- είδους της παραβίασης της προσωπικής ζωής;

«Η “εκδίκηση του πορνό” αποτελεί συνδυασμό πολλών φαινομένων», εξηγεί στον “Nouvel Observateur” ο Κριστόφ Κολερά, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και συγγραφέας του βιβλίου «Η γύμνια: Πρακτικές και έννοιες» (La nudité : Pratiques et significations).

«Πρώτα από όλα φαινομένων, τα οποία δεν είναι απαραίτητα αρνητικά: η δύναμη της εικόνας, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει τις λέξεις, συνδέεται για ένα κορίτσι ή για μία γυναίκα με την “προσφορά”: προσφέρει με απόλυτη εμπιστοσύνη στο αγόρι ή τον άνδρα που αγαπά μία εικόνα του σώματός της ή μίας στιγμής που πέρασε μαζί του», επισημαίνει ο Κολερά.

Υπάρχουν βέβαια και τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αίσθηση της ατιμωρησίας εάν ανεβάσει κάποιος ανώνυμα εικόνες στο Διαδίκτυο, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί μία αίσθηση παντοδυναμίας στον κάτοχο των εικόνων ή των βίντεο.

Επίσης ανησυχητική, επισημαίνει ο Κολερά, είναι μία συγκεκριμένη κρίση που παρατηρείται, της ανδρικής ταυτότητας συγκριτικά με την άνοδο των γυναικείων αξιών στην κοινωνία. «Παρατηρούμε φαινόμενα δυσφορίας για μία αποτυχία στο σχολικό, οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον, τα οποία συνδυάζονται με κάποια ενοχή στην κοινωνία του αρσενικού πολιτισμού και το οποία συνδέονται με πολύ παλαιότερες μνήμες σεξιστικής καταπίεσης και βίας. Αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει μία απατηλή επιθυμία αντιπαράθεσης με την πρώην. Η άρνηση της σεξουαλικής ελευθερίας των γυναικών έρχεται να συμπληρώσει τον πληγωμένο εγωισμό και το υπαρξιακό κενό. Και η επιθυμία τού ενός συντρόφου να καταστρέψει τον άλλο έρχεται να ανακουφίσει αυτήν την προσωπική αγωνία», υποστηρίζει ο Κολερά.

Ισως όμως το πιο ενδιαφέρον σε όλη αυτήν την ιστορία είναι ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο κοινό. Οι γυναίκες δεν δημοσιεύουν τέτοιες φωτογραφίες των πρώην τους και κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει γυναικείο κοινό για το «πορνό της εκδίκησης». Αυτό και μόνο, σύμφωνα με τον Κολερά, ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για σύμπτωμα της κρίσης της ανδρικής ταυτότητας.

Πηγή: tanea.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet