Δράση για μια Άλλη Πόλη: Διαδικτυακά μαθήματα για την Ελληνική Επανάσταση στις 9 και 23/3 και 6/4
Πολιτισμός

Δράση για μια Άλλη Πόλη: Διαδικτυακά μαθήματα για την Ελληνική Επανάσταση στις 9 και 23/3 και 6/4

Η δημοτική παράταξη Δράση για μια Άλλη Πόλη, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Eπανάσταση του 1821, διοργανώνει τρία ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα, στις 9 και 23 Μαρτίου και 6 Απριλίου με την καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στην Κοινωνιολογία των Οργανώσεων, Ιωάννα Τσιβάκου, όπως ενημερώνει το γραφείο Τύπου του συνδυασμού.

Λίγα λόγια για τα μαθήματα από τους διοργανωτές

Τα μαθήματα έχουν ως στόχο την ανάδειξη των πολιτισμικών και κοινωνικών συνιστωσών που διαμόρφωσαν το ελληνικό υποκείμενο, κατά τη στιγμή της εθνικής επανάστασης και αυτές που το διαμορφώνουν σήμερα. Θα επικεντρωθούν κυρίως στον Έλληνα την εποχή που άρχισε ο επαναστατικός αγώνας και στον σημερινό Έλληνα, ιδίως στη νέα γενιά. Ποιοι παράγοντες είχαν και έχουν συγκροτήσει τον τρόπο που αντιλαμβανόταν και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, ποιες ήταν και είναι οι βαθύτερες πεποιθήσεις και αξίες του; Για να αναδειχθούν αυτά τα ζητήματα, θα συγκριθεί ο πολιτισμικός τύπος του Έλληνα με αυτόν του δυτικού ατόμου, προχωρώντας στη διαλεύκανση των διαδικασιών της εξατομίκευσης (ή εξατομικισμού) και των θεσμών που καθόρισαν το τελευταίο.

Επιπλέον, επειδή συχνά χρησιμοποιούνται όροι δυσνόητοι για το μορφωμένο μεν, αλλά μη εξειδικευμένο στις κοινωνικές επιστήμες κοινό, θα επιχειρηθεί -ιδιαίτερα για τα δυτικό άτομο- η (κατά το δυνατόν εκλαϊκευμένη) επιστημονική προσέγγιση εννοιών όπως «εξατομίκευση», «δυτική γραφειοκρατία», «νεοφιλελευθερισμός».

Προφανώς, σε τρία μαθήματα δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν επαρκώς όλα τα ζητήματα, η φιλοδοξία όμως είναι, να δοθούν οι πληροφορίες που θα συμβάλλουν στην κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων μας, αλλά και των αλλαγών που συντελούνται σήμερα στο περιβάλλον μας. Με αυτόν τον τρόπο επιθυμούμε να συμβάλλουμε με μια διαφορετική οπτική στον εορτασμό του 1821, όχι μέσω μιας εξιστόρησης των γεγονότων, αλλά μέσω της πολιτισμικής και θεσμικής ανάλυσης της εποχής και του επαναστατημένου λαού.

Τα τρία διαδικτυακά μαθήματα θα γίνονται ανά δεκαπενθήμερο και θα διαρκούν μία ώρα: 45 λεπτά για «παράδοση» και 15 λεπτά για απαντήσεις σε τυχόν υποβληθείσες ερωτήσεις, επισημαίνει η Δράση.

Για την παρακολούθηση συνδέεστε την καθορισμένη ημέρα (Τρίτη), 10 λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα, (8μ.μ.), στη σελίδα της Δράσης στο facebook απ’ όπου η εκδήλωση μπορεί να κοινοποιείται.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet