Συνέδριο Προστασίας Λιμνών από το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και την ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Συνέδριο Προστασίας Λιμνών από το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και την ΚΕΔΕ

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που περιλαμβάνει πάνω από 80 οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, σε συνδιοργάνωση με την Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, θα πραγματοποιήσει το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριό του στη Λίμνη Πλαστήρα (Ξενοδοχείο Καζάρμα), το τριήμερο 21-23 Νοεμβρίου 2014, με θέμα «Προστασία Λιμνών, Υδατικών Πόρων και Βιοποικιλότητας».

24ο Συνέδριο ΠΑΝΔΟΙΚΟ με θέμα 21-23 Νοεμβρίου 2014, με θέμα «Προστασία Λιμνών, Υδατικών Πόρων και Βιοποικιλότητας».Το Συνέδριο, το οποίο είναι το 10ο που συνδιοργανώνεται με την ΚΕΔΕ, απευθύνεται σε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με το περιβάλλον, συμβούλους ανάπτυξης των ΠΕΔ, οικολογικές οργανώσεις κλπ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και σημαντικό, λόγω των ολοένα αυξανόμενων προβλημάτων επάρκειας και ποιότητας των νερών και της βιοποικιλότητας. Έγκριτοι πανεπιστημιακοί και άλλοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τα θέματα του Συνεδρίου.

Δείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Δείτε την Πρόσκληση.
Δείτε τη Δήλωση Συμμετοχής.

Λίγα λόγια από το ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Οι λίμνες, φυσικές και τεχνητές, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία, λόγω και των εντεινόμενων φαινομένων της λειψυδρίας, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Επομένως η προστασία των λιμνών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα οι λίμνες συντελούν στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, την επάρκεια νερού των οικοσυστημάτων και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ είναι απαραίτητες για την ενδιαίτηση της πανίδας και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Επίσης:

  • Οι υγρότοποι, όσοι δεν έχουν εντελώς υποβαθμισθεί από τον άνθρωπο, σφύζουν από ζωή. Ιδιαίτερα θαυμαστή είναι η πληθώρα υδρόβιων πουλιών που βρίσκουν εκεί χώρους για αναπαραγωγή, φώλιασμα, τροφή και ξεκούραση.
  • Πολλά από τα είδη είναι μεταναστευτικά και προστατεύονται άμεσα ή έμμεσα από Διεθνείς Συμβάσεις (π.χ. Ραμσάρ, Βέρνης, Ρίο) και Κοινοτικές Οδηγίες (π.χ.79/409/ΕΟΚ για τα άγρια πουλιά).
  • Πολλοί υγρότοποι προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία, τη Σύμβαση Ραμσάρ και περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
  • Δίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση, εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς, προστατεύουν από πλημμύρες, ενεργούν ως φίλτρα καθαρισμού ρύπων, μειώνουν τις ζημίες από παγετούς και καύσωνες.
  • Συμβάλουν θετικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας
  • Παρέχουν ευκαιρίες για αναψυχή, άθληση, οικολογικό τουρισμό, εκπαίδευση και έρευνα.
  • Είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία, τη μυθολογία και την πολιτιστική παράδοση.
  • Παράγουν αλιεύματα και δίνουν πλούσια τροφή σε αγροτικά ζώα.
  • Η μεγάλη τους βιολογική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση καλλιεργούμενων φυτών, αγροτικών ζώων και μικροοργανισμών.
  • Η Ελλάδα έχει σήμερα περισσότερους από 400 μικρούς και μεγάλους υγροτόπους συνολικού εμβαδού πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα.
  • Ακόμα και τα νησιά του Αιγαίου, αν και φιλοξενούν λίγους και μικρούς υγροτόπους, έχουν ιδιαίτερα αξιόλογη οικολογική σημασία.
  • Οι λίμνες θεωρούνται ότι έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής ακόμη και όταν μένουν ελεύθερες από κάθε ανθρώπινη κακομεταχείριση. Επομένως η ανάγκη προστασίας τους είναι τεράστια.

Οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με την ΚΕΔΕ στον αριθμό τηλεφώνου 210 3899619 και με το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και τον κ. Κώστα Βολιώτη, στους αριθμούς  24210 38387 (10:00 – 12:00) και 6977 686838.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet