Υπερψηφίστηκε η κατάργηση της «απλής αναλογικής» στις εκλογές της Τ.Α.
Υπουργεία

Υπερψηφίστηκε η κατάργηση της «απλής αναλογικής» στις εκλογές της Τ.Α.

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και επί της αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου με το οποίο αντικαθίσταται το ισχύον εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης πλειοψηφικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι υλοποιείται μία ρητή προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και ένα πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των αιρετών.

Ο κ. Βορίδης απέρριψε τις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί αντιδημοκρατικότητας, επισημαίνοντας ότι με το ποσοστό του 43% συν μία ψήφο που έχει οριστεί για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή, επιτυγχάνεται η επαρκής εκπροσώπηση των πολιτών και επιχειρηματολόγησε υπέρ του κατώτατου ορίου 3% που έχει τεθεί ως βάση για την είσοδο των υποψηφίων συνδυασμών στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται μία επαρκής εκπροσώπηση εναρμονισμένη με το εκλογικό σύστημα που ισχύει στις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, ο υπουργός υπερασπίστηκε τη διάταξη που προβλέπει τη μείωση των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, τονίζοντας ότι αυξάνεται παράλληλα η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στην κατεύθυνση συγκρότησης δυνατότερων και ανταγωνιστικότερων ψηφοδελτίων. Μάλιστα επεσήμανε ότι τα ανταγωνιστικότερα ψηφοδέλτια συνεπάγονται και ενδυνάμωση της διαδικασίας, γεγονός που θα οδηγήσει με τη σειρά του στην αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρωπίνου δυναμικού.

Όπως είπε, η πριμοδότηση των 3/5 του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, εξασφαλίζει την πλειοψηφία του νικητή συνδυασμού, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Εξάλλου, ο κ. Βορίδης αιτιολόγησε την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για την ανάδειξη των προέδρων των Κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα να καλλιεργείται ένα είδος «ψευδοαυτονομίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που αφορούν το αξίωμα του προέδρου και τα Τοπικά Συμβούλια συνεχίζουν να ισχύουν.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποκαθίσταται η διοικητική παράλυση και η πολιτική αρρυθμία που προκάλεσε η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής, απόρροια της κουλτούρας συνεργασιών που επεδίωξε να επιβάλει, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα απέτυχε στην εφαρμογή του, καθώς απέδειξε ότι δεν αποφέρει κανένα διοικητικό προϊόν και δημιουργεί αποδεδειγμένα δυσλειτουργίες. Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί για ποιον λόγο η απλή αναλογική δεν «αγκαλιάστηκε» από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και όλοι τάχθηκαν απέναντι στη συνέχιση της εφαρμογής της.

Τέλος, αναφορικά με την τροπολογία που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο και εμποδίζει καταδικασθέντες να κατέχουν κομματικά αξιώματα, τόνισε ότι με αυτή ρυθμίζεται μία βαθιά αντινομία που ίσχυε μέχρι σήμερα στην έννομη τάξη, καθώς από τη μία υπήρχαν καταδικασθέντες για διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης και αφετέρου αυτοί οι ίδιοι εξακολουθούσαν να υποδύονται τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Πρέπει να εναρμονίσουμε την ποινική έννομή μας τάξη με τη διοικητική έννομή μας τάξη και αυτό πράττουμε τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: υπουργείο Εσωτερικών

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet