Δύναμη Ζωής: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Πεδίου του Άρεως που προωθεί η διοίκηση Πατούλη
Κοινωνία

Δύναμη Ζωής: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Πεδίου του Άρεως που προωθεί η διοίκηση Πατούλη

Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η Δύναμη Ζωής, όπως αναφέρει, «στους σχεδιασμούς της διοίκησης Πατούλη για ιδιωτικοποίηση της αναβάθμισης του Πεδίου του Άρεως μέσω… δωρεάς».

Η περιφερειακή παράταξη αναφέρει ότι στη Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής καταψήφισε την έγκριση εκτέλεσης έργων αναβάθμισης του Πεδίου Άρεως, στο πλαίσιο δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση. Ειδικότερα, τονίζει πως «η πρόταση του Ιδρύματος προϋποθέτει την αποδοχή των τεχνικών προδιαγραφών που το ίδιο θέτει, με φορέα υλοποίησης, όχι τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, αλλά εταιρεία που ανήκει στο ίδρυμα. Η διοίκηση Πατούλη πρωτοστατεί αρνητικά, επιλέγοντας αντί να διεκδικήσει, από την πολιτικά ομογάλακτη κυβέρνηση, πόρους και προσωπικό για την τραγικά υποστελεχωμένη Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών, να στρέφεται προς δωρεές και λογικές ιδιωτικοποίησης δημόσιων χώρων και αγαθών».

Η Δύναμη Ζωής απέρριψε, έτσι, την πρόταση της διοίκησης επισημαίνοντας ότι:

  1. «Είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην εκχώρηση σε τρίτους των υποχρεώσεων που έχει η Περιφέρεια Αττικής, όπως είναι η συντήρηση του Πεδίου του Άρεως. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η διοίκηση Πατούλη έχει παραλάβει από τη διοίκηση της Δύναμης Ζωής ολοκληρωμένη μελέτη και τεύχη δημοπράτησης για την επισκευή και συντήρηση για 3 χρόνια όλων των υποδομών του Πεδίου, που ανάμεσα σε πολλά αντικείμενα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της υδάτινης διαδρομής, του ροδώνα, των συντριβανιών, των αντλιοστασίων, των γεωτρήσεων, του χαμηλού φωτισμού, του αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, βρύσες) κ.λπ. Καθώς και δέσμευση του σχετικού ποσού των 5 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό έτους 2019, αφήνοντας για λόγους πολιτικού πολιτισμού την δημοπράτηση να την κάνει η νέα, τότε, διοίκηση. Φευ. Όχι μόνο δεν έγινε, αλλά επιχειρείται ιδιωτικοποίηση των εργασιών αναβάθμισης.
  2. Είναι, επίσης, κατηγορηματικά αντίθετη σε επεμβάσεις στον Πεδίο του Άρεως χωρίς τον έλεγχο και την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Δασών. Και τούτο, γιατί πέρα από το γεγονός ότι δεν υφίσταται έλεγχος των προδιαγραφών και της ποιότητας των επεμβάσεων, προκύπτει και σαφής κίνδυνος για την οικολογική ισορροπία του Πάρκου από την προώθηση εκτεταμένων φυτοτεχνικών εργασιών χωρίς την έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας. Προς επίρρωση του κινδύνου αυτού, υπάρχει το προηγούμενο με την βάναυση ανάλογη επέμβαση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τέτοιου είδους βλαπτική παρέμβαση δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μεγάλο, ζωτικής σημασίας Πάρκο της πρωτεύουσας».

Η περιφερειακή παράταξη με επικεφαλής τη Ρ. Δούρου σημειώνει, επίσης: «Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Δύναμης Ζωής, το 2019, παρέδωσε στη σημερινή διοίκηση το Πεδίον Άρεως ως ένα νέο πάρκο, όμορφο, λειτουργικό, καθαρό, ασφαλές, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα. Ένα πάρκο που δεν είχε καμία σχέση με τις συνθήκες εγκατάλειψης που είχαμε παραλάβει το 2014. Ενδεικτικά επί διοίκησης της Δύναμης Ζωής, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους εργαζόμενους, προχώρησε η ανάταξη του πρασίνου, επαναλειτούργησε, πλήρως ανακαινισμένο, το θέατρο “Άλσος”, αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της παραβατικότητας, διασφαλίστηκε η καθαριότητα, επαναλειτούργησαν, πιστοποιημένες, οι παιδικές χαρές, αποκαταστάθηκε ο φωτισμός κ.ά. Κι όλα αυτά ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, με πλήρη διαφάνεια και ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και παρά την βάσανο της γραφειοκρατίας που επιβάλλει υπερβολικό χρόνο για τις διαδικασίες αυτές. Αφήσαμε, λοιπόν, μια θετική παρακαταθήκη στη νέα διοίκηση, που όμως την υπονομεύει συστηματικά στη βάση της ιδεοληπτικής της προσέγγισης για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων πρασίνου.

Είναι άραγε τυχαίο ότι έχει βαλτώσει ο σχεδιασμός που είχε κάνει η διοίκηση της Δύναμης Ζωής για τη δεκαετία 2020 – 2030, με την ολοκληρωμένη διαχειριστική μελέτη που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2020;».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet