Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου: Να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση για υπηρεσίες πρόληψης
Κοινωνία

Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου: Να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση για υπηρεσίες πρόληψης

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, ο Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου τονίζει ότι «χρειάζεται να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση για υπηρεσίες πρόληψης, για ανάπτυξη και στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των δημόσιων ιατρείων μαστού, τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, την απολύτως δωρεάν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και χορήγηση φαρμάκων των ασθενών».

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου αναφέρει:

«Η πρόληψη δεν είναι προσωπική μόνο υπόθεση της κάθε γυναίκας, αλλά πρωταρχική ευθύνη του κράτους. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν, σκοντάφτουν πάνω στην τραγική ανεπάρκεια δημόσιων και δωρεάν μονάδων Υγείας, αλλά και στην οικονομική αδυναμία των λαϊκών οικογενειών, που εμποδίζουν τις γυναίκες να τις κάνουν.

Οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποχρηματοδοτούνται, κλείνουν ή υπολειτουργούν, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας επεκτείνεται με ευθύνη διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων. Ενδεικτικά, από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς κάθε χρόνο από το 2016 και έπειτα πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για μαστογραφίες κατά μέσο όρο 740.000 ευρώ, ενώ από τις συνολικές μαστογραφίες ετησίως το 26% έγιναν στον δημόσιο και το 74% στον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση, θα γιγαντώσει τα προβλήματα και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες στα αρπακτικά της ιδιωτικής Υγείας. Γι’ αυτό απαιτείται η απόσυρσή του».

«Μίνιμουμ πακέτο» αντί για ολοκληρωμένη πρόληψη

Ακόμη, ο Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου επισημαίνει:

«Η απουσία δημόσιων μονάδων ΠΦΥ και η ταύτιση της πρόληψης με διαφημιστικές καμπάνιες αναδεικνύονται και στα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου “Φώφη Γεννηματά” για τον καρκίνο του μαστού, για το οποίο η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι “για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα καθολικής πρόσβασης σε πληθυσμιακό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου”: Έχουν διενεργηθεί μόλις 40.000 μαστογραφίες, εκ των οποίων σε 2.411 γυναίκες εντοπίστηκαν έγκαιρα ευρήματα, σε 5.104 γυναίκες ο έλεγχος ήταν αρνητικός και σε 17.605 υπήρξαν καλοήθη ευρήματα.

Το αφήγημα του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου απέχει από τις πραγματικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες της επιστήμης στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ενώ ακόμα κι αυτό το κουτσουρεμένο πρόγραμμα διακατέχεται από κόφτες, όπως: Η δωρεάν μαστογραφία αφορά μόνο τις γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών που έχουν ΑΜΚΑ, δεν έχουν κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. Ενώ για δωρεάν ιατρική επίσκεψη και υπερηχογράφημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εντοπιστεί κάποιο εύρημα».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet