Δημοτική Αστυνομία: Πότε θα βγει η προκήρυξη για τις 1.264 μόνιμες θέσεις – Το χρονοδιάγραμμα
Φωτογραφία: Intime
Αυτοδιοίκηση

Δημοτική Αστυνομία: Πότε θα βγει η προκήρυξη για τις 1.264 μόνιμες θέσεις – Το χρονοδιάγραμμα

Με την επίσημη υποβολή των αιτημάτων από τους δήμους της χώρας, στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για τις μόνιμες θέσεις που επιθυμούν να καλύψουν για τη Δημοτική Αστυνομία, προχωρά η διαδικασία για την κατάρτιση της τελικής προκήρυξης που θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ. Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. 

Σύμφωνα με πηγές του ΑΣΕΠ, η προκήρυξη που αφορά 1.264 μόνιμες προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών δεν έχει ακόμα φτάσει στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής. Κάτι που αναμένεται να γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία με την υποβολή των αιτημάτων από τους Δήμους.

Στη συνέχεια εντός του Φεβρουαρίου, το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει στην κατάρτιση της σχετικής προκήρυξης. Στη συνέχεια η προκήρυξη θα αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και μετά από περίπου δύο εβδομάδες θα εκδοθεί, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΥΠΕΣ – εφόσον ακολουθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα – η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει την Άνοιξη. Με το χρόνο βέβαια διεξαγωγής των εθνικών εκλογών να καθορίσει και την πορεία της συγκεκριμένης προκήρυξης.

Η προκήρυξη θα θέτει ηλικιακά κριτήρια και θα ορίζει μία σειρά από υγειονομικές, ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες.

Η προκήρυξη για τις 1.264 προσλήψεις αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου και αφορά υποψηφίους Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κριτήρια, αθλητικές δοκιμασίες

Οι υποψήφιοι για τις θέσεις του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να έχουν συμπληρώσει το εικοστό (20ό) έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το τριακοστό
    πέμπτο (35ο) έτος αυτής για όλες τις κατηγορίες προσωπικού.
  • να έχουν ανάστημα, χωρίς υποδήματα, τουλάχιστον ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) οι γυναίκες και ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) οι άνδρες,
  • να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους. Η κατάσταση
    της υγείας των υποψήφιων υπαλλήλων, πιστοποιείται με γνωματεύσεις παθολόγου ή γενικού ιατρού και ψυχιάτρου

Οι υποψήφιοι που κρίνονται κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Δρόμο 100 μ. σε χρόνο δεκαέξι δευτερολέπτων [16΄΄ (μία προσπάθεια)].
  • Δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο τεσσάρων λεπτών και είκοσι δευτερολέπτων [4 και 20΄΄ (μία προσπάθεια)].
    γ) Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον ενός μέτρου [1.00 μ. (τρεις προσπάθειες)].
  • Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον τριών μέτρων και εξήντα εκατοστών [3,60 μ. (τρεις προσπάθειες)].
  • Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον τεσσερισήμισι μέτρων (4,50 μ.), ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις αθλητικές δοκιμασίες της παρ. 3 υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, και η δομή της προσωπικότητας. Η συνέντευξη διενεργείται μετά το πέρας των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών, οπότε και συντάσσεται αυτοτελές πρακτικό εξατομικευμένης κρίσης για κάθε υποψήφιο στο οποίο αναφέρεται η τελική κρίση, με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Ποια πτυχία ζητούνται

Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου, τα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας είναι τα εξής:

  • Για τον κλάδο Π.Ε. Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.
  • Για τον κλάδο Τ.Ε. Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής
  • Για τον κλάδο Δ.Ε. Δημοτικής Αστυνομίας: Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (ΙΕΚ ή Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή
  • Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ΙΕΚ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή
  • Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) Β΄ κύκλου Σπουδών ή
  • Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (ΕΠΛ) ή
  • Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (ΤΕΛ) ή
  • Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών [άρθρο 1 ν.δ. 580/1970, (Α΄ 139)] ή
  • Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή
  • άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας

Πρόσθετα προσόντα διορισμού

Παράλληλα, το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι για όλους τους κλάδους του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας, ως πρόσθετα προσόντα διορισμού ορίζονται τα εξής:

Γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) στα αντικείμενα: (α) επεξεργασίας κειμένων, (β) υπολογιστικών φύλλων και (γ) υπηρεσιών διαδικτύου.

Η κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Β’ κατηγορίας ή δίκυκλης μηχανής, τουλάχιστον 50 κυβικών εκατοστών.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet