Αλ. Τσίπρας: “Ο Σόιμπλε να λυπάται τους λαούς που δεν σηκώνουν κεφάλι”
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: “Ο Σόιμπλε να λυπάται τους λαούς που δεν σηκώνουν κεφάλι”

Δεν μπορούν πια κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι χώρα αποικία ούτε στους Έλληνες σαν να είναι οι παρίες της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μία μέρα μετά το άκαρπο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, ήδη ο ελληνικός λαός αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε μια διαφορετική χώρα. «Όχι, δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια οικονομικά μας προβλήματα, δεν προλάβαμε να επουλώσουμε τις πληγές τις οικονομικής κρίσης, όμως αυτό που άλλαξε ριζικά στο συναίσθημα του μέσου πολίτη είναι ότι δεν αισθάνεται πια αυτή την απαξίωση και τον εξευτελισμό».

«Πρωτοφανής ενότητα λαού και κυβέρνησης – Θέλουμε λύση, όχι ρήξη»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρωτοφανή οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης, «που μας γεμίζει δύναμη και αντοχή και στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι παροώσα, αγωνίζεται όρθια για να βγει από την παγίδα της λιτότητας, του χρέους». Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε.

Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία που επιδιώκει με τους εταίρους της, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας». «Οτιδήποτε άλλο είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας» πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων, η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Θέλουμε λύση, όχι ρήξη. Δεν έχουμε αυτοσκοπό τη ρήξη, αυτοσκοπός μας είναι η βιώσιμη λύση».

«Ο κ. Σόιμπλέ έχασε την ψυχραιμία του»

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χθες στο Eurogroup έχασε την ψυχραιμία του όχι γιατί καταφέρθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά γιατί εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό.

«Θα ήθελα με φιλική διάθεση να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό, να μη λυπάται του λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα» σημείωσε.

Πάντως, έσπευσε να χαρακτηρίσει ατυχή τη γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αυγή και απεικόνιζε τον κ. Σόιμπλε με στολή ναζί, που -όπως είπε- δεν εκφράζει την κυβέρνηση και τον λαό. «Κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με τα φαντάσματα της ιστορίας», σημείωσε.

«Συγκεκριμένοι κύκλοι θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικά και στο σχέδιο Μοσκοβισί κατά το χθεσινό Eurogroup, το οποίο, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση το αποδέχθηκε ως πλαίσιο συζήτησης.

Όπως ανέφερε, προέβλεπε επέκταση της δανειακής σύμβασης, όχι του προγράμματος, που θα οδηγούσε σε ενδιάμεση τετράμηνη συμφωνία ως μεταβαστικό στάδιο προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, 15 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ το αντικατέστησε με ένα νέο που η ελληνική πλευρά δεν είχε υπ΄ όψιν της.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπούσε να ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση σε μη συμφωνία χθες το βράδυ.

Πρόσθεσε ότι με το νέο κείμενο ζητούσαν από την Ελλάδα την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και των μέτρων της και να προχωρήσει σε μέτρα όπως ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα.

Κάνοντας λόγο για προκλητικό έγγραφο, υποστήριξε ότι συγκεκριμένοι κύκλοι θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση, παίζοντας με το μέλλον της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, μίλησε για κλίμα δήθεν ομοφωνίας των 18 στο Eurogroup, ότι πρέπει να εφαρμοστεί το μνημόνιο στην Ελλάδα, που, όπως είπε, δεν αντιστοιχεί στο πολιτικό κλίμα, όπως φάνηκε και στη Σύνοδο Κορυφής.

«Εμείς καλούμε όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, και για να προστατεύσουν τη σταθερότητα στην εύθραυστη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι βαθύτητα πολιτική, με γεωπολιτικές προεκτάσεις.

«Τη λύση θα δώσουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης»

Όπως είπε, αυτή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, ενώ υπογράμμισε ότι τη λύση θα τη δώσουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης «και γι΄ αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι λύση μπορεί να υπάρξει και θέλουμε να υπάρξει, αρκεί να θελήσουν όλοι να υπάρξει».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, με ψυχραιμία, λέγοντας στην αλήθεια στον ελληνικό λαό… δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο παρελθόν της μιζέριας, της κατάθλιψης και της αξιοπρέπειας».

Έρχονται ν/σ για προστασία της κατοικίας, ρύθμιση 100 δόσεων, εργασιακά

Προαναγγέλλοντας την άμεση κατάθεση νομοσχεδίων (την Πέμπτη) για άμεσα μέτρα προστασίας της κατοικίας των πολιτών και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα Ταμεία και το Δημόσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δηλώσεις.

Γνωστοποίησε ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις θα ψηφιστούν το αργότερο έως την Παρασκευή το βράδυ και με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε «να παρεί ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν».

Έκανε ακόμη γνωστό ότι το επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί και άλλο νομοσχέδιο που θα βάζει «τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα» και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα έρθουν στη Βουλή και τα ν/σ που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση, «τις μεγάλες παράπλευρες απώλειες της λάθος συνταγής του μνημονίου». 

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet