5 «όχι», 3 «αποχές» κι ένα «λευκό» για τον δήμαρχο της χούντας
Πολιτική

5 «όχι», 3 «αποχές» κι ένα «λευκό» για τον δήμαρχο της χούντας

Είχε δεν είχε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίας Παρασκευής, έφερε σε κάπως δύσκολη θέση τη διοίκηση του δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2015.

Αφορμή στάθηκε το 10ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που εισηγήθηκε ο ίδιος ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης και με το οποίο ζητείτο από το Σώμα να λάβει απόφαση για την ανάκληση της υπ΄ αρ. 2/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε στην ανάρτηση του πορτραίτου του διορισμένου από τη χούντα πρώην δημάρχου Γεωργίου Παπαγιάννη, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο Σωτήρη Κατσάρα.

Στην εισήγησή του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκε στο παρασκήνιο εκείνης της ψηφοφορίας, άφησε αιχμές για τη στάση των υπολοίπων συναδέλφων του -συμπεριλαμβανομένων εκείνων της παράταξης του νυν δημάρχου- οι οποίοι είχαν ψηφίσει την πρόταση και ζήτησε από το Σώμα «να δώσει άριστες εξετάσεις και μαθήματα Δημοκρατίας στα νέα παιδιά της πόλης μας».

Πρώτο τον λόγο επί του θέματος έλαβε ο δήμαρχος, ο οποίος αμφισβήτησε ορισμένα από τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Α. Γκιζιώτης για το τι συνέβη στην επίμαχη συνεδρίαση, λέγοντάς του ότι «αδικείς τους συναδέλφους σου». Ο κ. Γ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι από εκείνη την ψηφοφορία είχαν απουσιάσει κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, κάτι που -όπως τόνισε- απεκρύβει από τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο ίδιος αντιπρότεινε να μην αναρτηθούν πλέον οι φωτογραφίες των πρώην δημάρχων (σ.σ. έχουν ήδη κατέβει, λόγω της πρόσφατης ανακαίνισης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου), και στη θέση τους να τοποθετηθεί κάποια πλακέτα με τα ονόματά τους.

Τι δήλωσαν επί του θέματος οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ποικίλες ήταν οι απόψεις που διετύπωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) επί του συζητούμενου θέματος, οι οποίες θα μπορούσαν να «κωδικοποιηθούν» ως εξής:

Βασίλης Ζορμπάς (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Ο πρώην δήμαρχος επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο κ. Α. Γκιζιώτης για το τι συνέβη στην ψηφοφορία του 2012 και απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, είπε ειρωνικά ότι «ο Σταθόπουλος πάντα φροντίζει να την… κάνει στις δύσκολες ψηφοφορίες». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η εικόνα με τις φωτογραφίες των πρώην δημάρχων και κοινοταρχών αναρτημένες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι και η καλύτερη.

Σπύρος Αλεξίου (Φυσάει Κόντρα): Αν και είπε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, πρόσθεσε ότι τον ίδιο θα τον έβρισε σύμφωνο να υπάρχει και η φωτογραφία του Γ. Παπαγιάννη με τη σημείωση ότι τον διόρισε η χούντα και αντικατέστησε τον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο, για να το πληροφορούνται όλοι.

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Σημείωσε ότι η εθιμοτυπία και η ιστορία δεν παραγράφονται, ενώ δήλωσε και ο ίδιος αντίθετος με την ανάρτηση των φωτογραφιών στην αίθουσα, προτείνοντας να υπάρξει μία πλακέτα στην είσοδο με τα ονόματα των πρώην δημάρχων, με τη σημείωση στο επίμαχο πρόσωπο ότι διορίσθηκε από τη δικτατορία. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Α. Γκιζιώτη, ανέφερε ότι «ούτε η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν πείραξε τα στοιχεία του τσαρικού παρελθόντος».

Μαργαρίτα Δημητρίου – Καβρουδάκη (Νίκη των Πολιτών): Δικαιολόγησε τη θετική ψήφο της στη συνεδρίαση του 2012, λέγοντας ότι οφειλόταν στη νόμιμη-εκλεγμένη θητεία του Γ. Παπαγιάννη ως κοινοτάρχη. Συμφώνησε με τη μη ανάρτηση των φωτογραφιών στην αίθουσα («δεν είναι μαυσωλείο το Δημοτικό Συμβούλιο», όπως είπε χαρακτηριστικά), ζήτησε να υπάρχει ευκρινώς αναφορά στη θητεία του Γ. Παπαγιάννη ως διορισμένου δημάρχου από τη χούντα και δήλωσε ότι θα ψηφίσει την πρόταση του Α. Γκιζιώτη (τελικώς ψήφισε “λευκό).

Παναγιώτης Γκόνης (Νίκη των Πολιτών): Είπε ότι «γίνεται πολλή συζήτηση για το τίποτε», πρόσθεσε ότι καμία τιμή δεν περιποιείται στη στάση του διορισμένου από τη χούντα δημάρχου και θεώρησε ως δεδομένη την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης, δηλώνοντας ότι ψηφίζει και τις δύο προτάσεις (του δημάρχου και του Α. Γκιζιώτη).

Ιωάννης Λογοθέτης (Νίκη των Πολιτών): Τόνισε ότι είναι διαφορετικό να μιλάμε για την ιστορία και διαφορετικό για την τιμή προς ένα πρόσωπο, θεωρώντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανεξάρτητα από το «τι ήταν και τι δεν ήταν ο Παπαγιάννης, υπήρξε διορισμένος από τη χούντα». Και ο συγκεκριμένος σύμβουλος δήλωσε ότι είναι υπέρ και των δύο προτάσεων.

Δημήτριος Κονταξής (Νίκη των Πολιτών): Ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη τιμώρησε όλους τους υπαιτίους τους πραξικοπήματος, αλλά όχι τους κοινοτάρχες, «προφανώς γιατί δεν έκαναν κάτι παράνομο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, την ίδια στιγμή τόνισε πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Παρ’ όλα αυτά, ζήτησε από τους συναδέλφους του να κρίνουν τον καθένα με βάση το σύνολο της διαδρομής του και όχι μία συγκεκριμένη στιγμή, λέγοντας ότι και μεγάλες ιστορικές μορφές είχαν εμπλακεί σε συνταγματικές παρεκτροπές, θυμίζοντας τις περιπτώσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ηλία Τσιριμώκου. Τέλος, χαρακτήρισε ως «μετριοπαθή» τον Γ. Παπαγιάννη και ζήτησε να μπει το όνομά του στην πλακέτα, καθώς και να συμπεριληφθεί η φωτογραφία του σε τυχόν εκ νέου ανάρτηση των φωτογραφιών των πρώην δημάρχων της πόλης.

Μαρία Κοντοπούλου (Νίκη των Πολιτών): Υποστήριξε ότι η μη ανάρτηση της φωτογραφίας του Γ. Παπαγιάννη αλλοιώνει την ιστορική αλήθεια, προσθέτοντας ότι το να μπει το στοιχείο του διορισμού του από τη χούντα βοηθά στην κριτική στο πρόσωπό του. Κατέληξε δε, ότι η ίδια δεν έχει δικαίωμα να στερήσει κάποιο στοιχείο από τον μελλοντικό αναγνώστη της ιστορίας.

Σοφία Αϊδίνη-Παπασιδέρη (Νίκη των Πολιτών): Χαρακτήρισε ως «καταθλιπτική» την εικόνα με τις αναρτημένες φωτογραφίες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας ωστόσο ότι η ανάρτηση μίας φωτογραφίας δεν καθιστά τιμή, ούτε η αποκαθήλωσή της απαξίωση στο πρόσωπό του. «Η ζωή μας είναι αυτή που μας χαρακτηρίζει και μας τιμά ή όχι», πρόσθεσε η σύμβουλος, για να δηλώσει ότι συμφωνεί και με τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν.

Χρύσα Κολώνια (Νίκη των Πολιτών): Δήλωσε εξαρχής υπέρ και των δύο προτάσεων, προσθέτοντας ότι η αποδοχή από τον Γ. Παπαγιάννη του διορισμού του από τη χούντα συνιστά προδοσία της εμπιστοσύνης του λαού.

Γεράσιμος Βλάχος (Νίκη των Πολιτών): Ο πρόεδρος του Σώματος δήλωσε ότι είχε ψηφίσει την ανάρτηση, με βάση την περίοδο όπου ο Γ. Παπαγιάννης ήταν εκλεγμένος κοινοτάρχης. Αν και δήλωσε ως «κατάπτυση ενέργεια» την αποδοχή του διορισμού του πρώην δημάρχου από τη χούντα, αναφέρθηκε συνολικά στην οικογένεια Παπαγιάννη, η οποία -όπως είπε- δεν φταίει σε τίποτε, «πέρα από το γεγονός ότι έχει βοηθήσει πολύ κόσμο στην πόλη». Ο κ. Γ. Βλάχος είπε, τέλος, πρέπει να υπάρξει μόνο μία πρόταση για ψήφιση, τόνισε ότι ο ίδιος στηρίζει την πρόταση του δημάρχου, ενώ πρότεινε στην πλακέτα να αναφέρονται και τα ονόματα των προέδρων του Σώματος, καθώς και των δωρητών.

Διονύσιος Λέκκας (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): «Δεν ξέρω αν ήταν δήμαρχος επί χούντας, εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Παπαγιάννης είχε ευεργετήσει τους μισούς Αγιοπαρασκευιώτες», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, προσθέτοντας ότι «μάλλον κάποιοι χρωστάνε πολλά στην οικογένεια Παπαγιάννη».

Ζωή Φωτεινού (Νίκη των Πολιτών): Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής δήλωσε ότι θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα η προηγούμενη απόφαση, καθώς «σε κάποια πράγματα θα πρέπει να είμαστε εντελώς ξεκάθαροι».

Μαρία Ρεμπούτσικα (Νίκη των Πολιτών): Ανέφερε ότι κάποιοι συνάδελφοί της μιλούν συναισθηματικά, ενώ η απόφαση που καλούνται οι σύμβουλοι να λάβουν είναι πολιτική. «Ας αφήσουμε τις ευεργεσίες και τα άλλα», δήλωσε, κι ας δούμε ότι πρόκειται για κάποιον «εντολοδόχο της χούντας».

Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση): Ο εισηγητής του θέματος απέρριψε τις επισημάνσεις που έκανε ο δήμαρχος για την επίμαχη ψηφοφορία, ενώ χαρακτήρισε «άκομψη» την κίνησή του να καταθέσει και δική του πρόταση, η «η οποία σε τίποτε δε διαφέρει από τη δική μου». Εν συνεχεία, αναφερόμενος στην ουσία του θέματος, τόνισε ότι «και ο Παπαδόπουλος “πρωθυπουργός” μιας περιόδου ήταν, αλλά η φωτογραφία του δεν υπάρχει στη Βουλή, ενώ ούτε εκείνη του εκλεγμένου Χίτλερ υπάρχει στην καγκελαρία». Απαντώντας δε στο σχόλιο του κ. Τσιαμπά για την Οκτωβριανή Επανάσταση, αφού τον απεκάλεσε σκωπτικά ως «σύντροφο», του υπενθύμισε ότι τα τσαρικά στοιχεία που διατηρήθηκαν έμειναν ως έργα τέχνης και τίποτε άλλο. Τέλος, αφού είπε ότι η απουσία του δημάρχου από την προηγούμενη ψηφοφορία δεν τον απαλάσσει από την ευθύνη για το τι ψήφισε η παράταξή του, τόνισε ότι η δική του πρόταση είναι μία και μόνη: η ανάκληση της προηγούμενης απόφασης.

Γιάννης Σταθόπουλος (Νίκη των Πολιτών): Ο δήμαρχος τόνισε εξαρχής ότι ουδέποτε απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του οποτεδήποτε προέκυπταν αυτές, συμφωνώντας ότι αυτό ισχύει και για την ψηφοφορία του 2012. Επανέλαβε ότι δεν συμφωνεί με το κείμενο που συνοδεύει την πρόταση του Α. Γκιζιώτη, «γιατί αδικεί συναδέλφους μας», αλλά από τη στιγμή που έμεινε μόνο η φράση για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης, δήλωσε ότι αποσύρει τη δική του πρόταση και μένει προς ψήφιση μόνο η πρόταση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Δεν επετεύχθη ομοφωνία

Παρά την απόσυρση της πρότασης του Γ. Σταθόπουλου, πάντως, δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθεί ομοφωνία, καθώς τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας απείχαν (Γεράσιμος Βλάχος, Γιάννης Σιδέρης και Μαρία Κοντοπούλου), πέντε σύμβουλοι ψήφισαν αρνητικά (Δημήτρης Κονταξής, Βασίλης Ζορμπάς, Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, Διονύσιος Λέκκας και Αλέξανδρος Μουστόγιαννης), ενώ η κα Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη επέλεξε το «λευκό».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet