Πρόταση για δημιουργία Δικτύου κατά της Βίας από τον Φ. Αλεξόπουλο
Κοινωνία

Πρόταση για δημιουργία Δικτύου κατά της Βίας από τον Φ. Αλεξόπουλο

Ο τέως δημοτικός σύμβουλους Αγίας Παρασκευής και γραμματέας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, Φώτης Αλεξόπουλος, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας, προτείνει τη δημιουργία Δικτύων κατά της Βίας στου Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο του bullying. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού ή αλλιώς Bullying, όπως έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια.

Η πρωτοφανής έξαρση της σχολικής βίας στη χώρα μας σχετίζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην οικονομική κρίση και συμφωνούν όλοι, ότι κάτι πρέπει να γίνει ΕΔΩ και τώρα.

Έχουμε διαπιστώσει πλέον όλοι μας ότι σχολικός εκφοβισμός δεν είναι ένα απλό πείραγμα ή ένα αστείο μεταξύ δυο μαθητών ή μαθητριών, όπως γινόταν παλιά. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πιο σύνθετο φαινόμενο και αυτό που τον ξεχωρίζει από το πείραγμα και τον τσακωμό, είναι η έντασή του, η διάρκειά του, η ανισορροπία δύναμης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και η συναισθηματική επίδραση που έχει πάνω στα παιδιά.

Τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν και αρνούνται να πάνε σχολείο. Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά και νευρικά. Από την άλλη μεριά, οι γονείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και δηλώνουν άγνοια.

Με λίγα λόγια ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια κατάσταση επαναλαμβανόμενη, που κατευθύνεται σε συγκεκριμένα παιδιά, από παιδιά που υπερέχουν σωματικά και έχουν ως αποτέλεσμα το παιδί που εκφοβίζεται να νοιώθει απομονωμένο, να βιώνει άγχος και φόβο.

Θεωρώ ότι είναι ένα σοβαρό θέμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα πρέπει αναλάβει δράση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, με αρχή τη δημιουργία Δικτύων κατά της Βίας στα Σχολεία, με τη συνδρομή των Δημοτικών Σχολικών Επιτροπών, τις Ενώσεις Γονέων, τους εκπαιδευτικούς και πρωτίστως τους διευθυντές των σχολείων.

Η βάση της πρότασής μου για Δίκτυα κατά της Βίας στους Δήμους τονίζει περισσότερο την ανάγκη εντοπισμού και επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη νεανική εγκληματικότητα.

Σίγουρα ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών θα πρέπει να κινηθεί σε μια απόλυτη ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Το κοινωνικό μήνυμα και ο στόχος των Δικτύων θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος: Ούτε ένας μαθητής θύμα βίας και εκφοβισμού ξανά στα σχολεία μας.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ θα πρέπει να σκοπεύει:

  1. Στην αποτελεσματική πρόληψη.
  2. Στηναντιμετώπιση της εκδήλωσης βίας μεταξύ μαθητών στο σχολείο.
  3. Στη δημιουργία πλαισίου επιστημονικού και κοινωνικού διαλόγου.
  4. Στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα αναγνώρισης, πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.
  5. Στην επιμόρφωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών.
  6. Στην ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και όλης της τοπικής κοινωνίας.
  7. Στη συγκρότηση και λειτουργία συναφών δικτύων στις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet