Κοινή δράση για την προστασία και ανάδειξη του Υμηττού και του Περιβάλλοντος προγραμματίζουν στην Αγία Παρασκευή
Κοινωνία

Κοινή δράση για την προστασία και ανάδειξη του Υμηττού και του Περιβάλλοντος προγραμματίζουν στην Αγία Παρασκευή

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες της Αγίας Παρασκευής, δημοτικούς συμβούλους, πολιτιστικούς, εθνικοτοπικούς, γονεϊκούς, κοινωνικούς συλλόγους, σωματεία εργασιακά και εκπαίδευσης και προς κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη απευθύνει ο Σύλλογος Τσακού, για την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, στις 8μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα συζητησης τη συγκρότηση Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Αγίας Παρασκευής για τον Υμηττό και το Περιβάλλον.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «ο Υμηττός είναι δασικός ορεινός όγκος εξαιρετικής σημασίας για το λαό της Αττικής και είναι κρίσιμο να προστατευτεί και να αναδειχθεί, ακόμα περισσότερο μετά τις καταστροφικές επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στην Αττική και σε όλη τη χώρα». Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει, «στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και στο νέο διάταγμα χαρακτηρίζεται Περιφερειακό Πάρκο, που επεκτείνεται προς νότο μέχρι τη θάλασσα και διαμορφώνεται σε ένα ενιαίο πάρκο κυρίως αναψυχής, θέας και πεζοπορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Η συζήτηση που προγραμματίζει ο Συλλογος Τσακού θα έχει ως βάση την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο (7/7/2023) της πόλης, η οποία και αναφέρει τα εξής:

«Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του Δήμου Αγίας Παρασκευής, κάτοικοι φορείς και συλλογικότητες της Πόλης εκφράζουμε την ανησυχία μας και την αντίθεσή μας για τις εξελίξεις σε σχέση με το σχέδιο  Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό.

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί η Στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Υμηττού. Δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την πραγματική προστασία του.
  • Στηρίζουμε την κατεύθυνση της 146/2022 γνωμοδότησης του 5ου Τμήματος του ΣΤΕ.
  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήματα.
  • Ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία του περιβάλλοντος και την πυροπροστασία.
  • Κατάργηση του νομικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμούς, καταπατήσεις, εκχερσώσεις και γενικά αλλαγή της χρήσης και του χαρακτήρα των δασικών οικοσυστημάτων.
  • Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία και διαχείριση των λεκανών απορροής με άμεση και ορθολογική οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων.
  • Ίδρυση και στελέχωση Δασαρχείου Υμηττού.

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ παραμένει αποκλεισμένη από τον ‘’φυσικό της κήπο’’, τον Υμηττό. Διαχρονικά παραδόθηκε το σύνολο του μετώπου σε Αμερικανικό Κολλέγιο, Δημόκριτο, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στρατιωτικές εγκαταστάσεις (ΣΔΑΜ, Στρατόπεδο Κυρίτση), Κοιμητήριο. Η Περιφερειακή Υμηττού και οι κόμβοι, υποβάθμισαν ακόμη περισσότερο το Περιβάλλον.

Καμιά επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και του DEREE.

Η έκταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαιρουμένων των κτιριακών εγκαταστάσεων (χωρίς καμιά επέκταση) να αποδοθεί στην Πόλη και τους κατοίκους της αποκλειστικά σαν πράσινος ελεύθερος χώρος αναψυχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι  Συλλογικότητες της Πόλης θα συντονίσουν τις ενέργειές τους προς την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα και κάθε αρμόδιο φορέα».

Η αναλυτική ανακοίνωση του Συλλόγου για τον Υμηττό και το Περιβάλλον:

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet