Οδηγός Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων προς δήμους
Περιφέρεια Αττικής

Οδηγός Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων προς δήμους

«Βήμα κρίσιμης σημασίας στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας και του νέου μοντέλου, στη βάση της συνδυασμένης δράσης Β΄ και Α΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων», χαρακτηρίζει τον Οδηγό Σύνταξης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Απορριμμάτων που ενέκρινε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), σε επιστολή της προς τους δημάρχους της Αττικής, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

«Σήμερα ο ΕΔΣΝΑ με τον Οδηγό που σας αποστέλλει, υποδεικνύει μια διαδικασία για την κατάρτιση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης (ΤΣΔ). Η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ εγγυώνται τη στήριξη των δήμων στη διαδικασία αυτή. Παράλληλα, στους δήμους ανήκει η αρμοδιότητα της σύνταξης και της οργάνωσης των μηχανισμών υλοποίησης των ΤΣΔ. Κοινή μας ευθύνη απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον είναι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση που συνιστά το νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στοχεύσεις που δεν βρίσκονται στο ύψος του διακυβεύματος: της εγκαθίδρυσης ενός επωφελούς για την οικονομία, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων», τονίζει μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης στην επιστολή της προς τους 66 δημάρχους.

Στην επιστολή σημειώνεται επίσης ότι ο Οδηγός Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, «συνιστά το κρίσιμο εργαλείο υλοποίησης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, με την εφαρμογή των αρχών της πρόληψης και της μείωσης των σύμμεικτων αποβλήτων σε επίπεδο δήμου με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος.

»Η τοπική διαχείριση περνάει συγκεκριμένα μέσα από:

»α) την ανάπτυξη νέων δράσεων, συντονισμένα στην κατεύθυνση των τριών προτεραιοτήτων που θέτει η ανάστροφη πυραμίδα της ιεράρχησης (όπως προβλέπει η οδηγία – πλαίσιο 2008/98 κι έχει ενσωματωθεί στον νόμο 4042/12), δηλαδή της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης – κομποστοποίησης.

»β) Τη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων των δήμων.

»γ) Τη διασφάλιση της κοινωνικής συμμετοχής, συναίνεσης καθώς και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

»δ) Την τροφοδοσία με στοιχεία και προτάσεις της διαδικασίας αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Για τον λόγο αυτό οι δήμοι της Αττικής θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των τοπικών σχεδίων ως τα μέσα του Ιουνίου».

Κλείνοντας την επιστολή της η περιφερειάρχης Αττικής αναφέρεται στον αποφασιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δυο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νέου αυτού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου αυτό να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης:

«Κάναμε ήδη την αρχή σε μια μακρά και δύσκολη πορεία. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.

»Σήμερα έχει έλθει η ώρα της σοβαρής, συστηματικής δουλειάς. Έχει έλθει η ώρα να αποδείξουμε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει τη βούληση, τη γνώση και την ικανότητα να διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες που κινδυνολογούν και καταστροφολογούν. Να δείξουμε ότι μπορούμε να καταστήσουμε τη διαχείριση απορριμμάτων από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας, ισχυρό χαρτί ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και πρότυπο χρηστής δημόσιας διοίκησης».

Δείτε την επιστολή.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet