Τα τρία θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της 17ης Μαΐου του Π.Σ.
Τρία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν, μεταξύ άλλων, στη 16η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της 14ης Μαΐου 2015.
Πιο συγκεκριμένα:
- Έγκριση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) Δυτικής Αθήνας.
- Έγκριση σκοπιμότητας δαπάνης έκτακτης χρηματοδότησης ύψους έως 45.000 ευρώ προς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ο Ερμής».
- Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το εργατικό ατύχημα στα ΕΛ.ΠΕ. Ασπροπύργου.
Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης Δυτικής Αθήνας
Σχέδιο Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για τη Δυτική Αθήνα που θα συμβάλλει στη συνολική χωρική αλλά και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της συγκεκριμένης περιοχής, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της 16ης Συνεδρίασής του. Κατά τάχθηκαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ελληνική Αυγή» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή».
Εισηγούμενος το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Σπύρος Τζόκας, τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, ότι «Είναι γνωστό ότι η Δυτική Αθήνα έχει ιδιαίτερες δυσκολίες και σημαντικά προβλήματα. Δυστυχώς, δεν έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον που της αξίζει από τις εκάστοτε πολιτικές και στρατηγικές που μιλούσαν για ανάπτυξη της Αττικής. Στην κατεύθυνση λοιπόν της συνολικής αναβάθμισης της περιοχής, καταθέτουμε το συγκεκριμένο Σχέδιο και ευελπιστούμε ότι θα είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί και ότι θα συμβάλλουμε τελικά στην ανακούφιση αυτής της περιοχής, η οποία έχει και πολλές φτωχογειτονιές που χρήζουν βοήθειας».
«Το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Α’ και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, όπου νομίζω ότι έχουμε πολύ καλή συνεργασία και αφορά στους Δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Άγιων Ανάργυρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Φυλής και Χαϊδαρίου», πρόσθεσε ο κ. Τζόκας, ενώ περιγράφοντας τους γενικούς στόχους των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), σημείωσε ότι αυτοί είναι:
- Βελτίωση των υποδομών και των βασικών κοινωνικών εξυπηρετήσεων.
- Αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης.
- Ενσωμάτωση των λειτουργιών των κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό.
- Καταπολέμηση του κοινωνικού διαχωρισμού.
- Αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης.
- Συνετή διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος.
- Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
- Ανάπτυξη μέσων πρόσβασης και διακίνησης ανθρώπων και αγαθών φιλικών προς το περιβάλλον.
- Διατήρηση και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνηση της πόλης.
- Συμμετοχή αστικών περιοχών, που παρουσιάζουν μειονεκτικά χαρακτηριστικά, σε προγράμματα και δίκτυα διαπεριφερειακής και διευρωπαϊκής συνεργασίας.
«Όλα αυτά πρέπει να εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις του Εθνικού και Περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και των εγκεκριμένων ρυθμιστικών σχεδίων της περιοχής», συμπλήρωσε ο κ. Τζόκας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο προτεινόμενο ΣΟΑΠ, το οποίο περιλαμβάνει 55 συνολικά εστιασμένες ενέργειες και ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αθήνα, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:
- Χρόνια προβλήματα άνισης ανάπτυξης, σε σχέση με τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας (υψηλή ανεργία, πληθυσμιακή εξασθένηση, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο κ.ά.).
- Προβλήματα κοινωνικής συνοχής, λόγω ύπαρξης ευάλωτων ομάδων κατοίκων, μεταναστών και Ρομά.
- Υποβάθμιση της εικόνας και της ταυτότητας της περιοχής.
- Σημαντικές ελλείψεις σε κοινόχρηστους χώρους και ιδιαίτερα σε χώρους πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, συγκρούσεις χρήσεων γης, δυσλειτουργική ρυμοτομία.
- Προβλήματα υποβάθμισης της ποιότητας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και του εν γένει περιβάλλοντος (αέρια ρύπανση, ηχορύπανση).
- Έντονα φαινόμενα παραβατικότητας και έλλειψη αισθήματος ασφάλειας στον δημόσιο χώρο.
- Μεγάλα προβλήματα υποβάθμισης του στεγαστικού αποθέματος.
Αναφερόμενος στο κεντρικό όραμα του ΣΟΑΠ ο κ. Τζόκας τόνισε ότι «Επαναπροσδιορισμός της Δυτικής Αθήνας, ως ενός ισότιμου τμήματος της ευρύτερης Αθήνας, που αυτή τη στιγμή δεν είναι, με υπέρβαση του διαχρονικού κοινωνικού διαχωρισμού και της θεσμικά δυσμενέστερης θέσης που είχε η περιοχή». Ενώ στη συνέχεια περιέγραψε τα στάδια βάσει των οποίων εκπονήθηκε η μελέτη, καθώς επίσης και τις στρατηγικές κατευθύνσεις του ΣΟΑΠ, οι οποίες αφορούν σε:
- Βελτίωση της θέσης της Δυτικής Αθήνας και αντιμετώπιση των προβλημάτων άνισης ανάπτυξης.
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
- Χωρική και κοινωνική συνοχή.
- Αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου χώρου.
- Υιοθέτηση καινοτόμων και σύγχρονων μορφών διαχείρισης.
- Αναβάθμιση της εικόνας και της ταυτότητας του χώρου.
Ως ειδικοί στόχοι του ΣΟΑΠ, ορίζονται οι:
- Ανάκτηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
- Στήριξη της οικονομικής βάσης.
- Αναβάθμιση φυσικού περιβάλλοντος.
- Ανάκτηση και αναβάθμιση πολεοδομικού χώρου.
- Αναβάθμιση αγοράς ακινήτων.
- Αποκατάσταση αισθήματος ασφάλειας.
Ενώ, οι 55 ενέργειες που περιλαμβάνονται στο ΣΟΑΠ αφορούν σε:
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ (προώθηση κοινωνικής συνοχής μέσω βελτίωσης των υποδομών και των προσφερομένων υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, έμφαση στο ρόλο της πολιτιστικής δημιουργίας και σε πολιτικές ενίσχυσής της).
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ (ενίσχυση των παραγωγικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων με παράλληλη αξιοποίηση των αναπτυξιακών, συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της, μέτρα και δράσεις για το μετασχηματισμό προς πιο δυναμική κατεύθυνση των δραστηριοτήτων οικονομικής βάσης στην περιοχή).
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (δημιουργία χώρων πρασίνου και βελτίωση & αναβάθμιση του υπάρχοντος, ενίσχυση των περιβαλλοντικών υποδομών).
- ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ (απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων καθώς και συντήρηση, αναβάθμιση και επέκταση των υπαρχόντων, αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη σημαντικών τοποσήμων, ανάδειξη συγκεκριμένης χωρικής ταυτότητας σε επιμέρους περιοχές, ομαλή και ποιοτική διαχείριση της καθημερινότητας, έμφαση στη βιώσιμη κινητικότητα, αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού, ανάπτυξη της ψηφιακής παρουσίας των δήμων).
- ΑΚΙΝΗΤΑ (αναθέρμανση της αγοράς των ακινήτων, υποδειγματικές και πιλοτικές δράσεις για τα ακίνητα).
- ΑΣΦΑΛΕΙΑ (αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας, ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στο δημόσιο χώρο και τέλος).
- Τεχνική υποστήριξη της εφαρμογής του ΣΟΑΠ.
Ο αντιπεριφερειάρχης εστίασε σε τέσσερα συγκεκριμένα σημεία: «Για την παρακολούθηση του ΣΟΑΠ δημιουργείται Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ισότιμα οι οκτώ Δήμοι μέσω του ΑΣΔΑ και η Περιφέρεια Αττικής. Το σύνολο των σχεδιαζόμενων ενεργειών έχουν συνέργιες μεταξύ τους, πρόκειται δηλαδή για ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να ξεφύγει επιτέλους η Δυτική Αθήνα από τον φαύλο κύκλο υπανάπτυξης, στον οποίο έχει εγκλωβιστεί. Φορέας Διαχείρισης του Προγράμματος θα είναι ο ΑΣΔΑ, ενώ η χρηματοδότηση των δράσεων θα γίνει από το ΠΕΠ Αττικής, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των υπουργείων και από άλλους ευρωπαϊκούς πόρους».
Τέλος, κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Τζόκας σημείωσε ότι «Κρίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου καταλήγουμε στην πλήρη συμβατότητά του με τους κατευθυντήριους άξονες του σχετικού Νόμου, δηλαδή τη στρατηγική της Αειφόρου Ανάπτυξης, καθώς και τη χωρική, οικονομική και κοινωνική διάσταση. Δεδομένη επίσης θεωρείται και η ικανότητα του ΑΣΔΑ και των εμπλεκομένων Δήμων για τη διαχείριση και υιοθέτηση του προγράμματος. Τέλος, το ΣΟΑΠ είναι ένα έργο που πρέπει να τύχει της υποστήριξης όλων μας για να μπορέσουν επιτέλους οι φτωχογειτονιές της Δυτικής Αθήνας να ανακουφιστούν και να απαλλαγούν από τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν σήμερα».
Έγκριση σκοπιμότητας δαπάνης έκτακτης χρηματοδότησης έως 45.000 ευρώ προς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ο Ερμής»
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η σκοπιμότητα δαπάνης έκτακτης χρηματοδότησης ύψους έως 45.000 ευρώ προς το Σωματείο «Ο Ερμής», ενώ η παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο» ψήφισε λευκό.
Το θέμα είχε εισαχθεί για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία αποφασίστηκε η συζήτησή του ως τακτικού θέματος στην παρούσα.
Εισηγούμενη το θέμα, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνα Θανοπούλου και τεκμηριώνοντας τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση της Περιφέρειας προχωρά στην έκτακτη χρηματοδότηση, του Σωματείου σημείωσε ότι «Καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να δοθεί η δόση του β΄ εξαμήνου του 2014 πριν από τις εορτές. Όχι από υπαιτιότητα της Περιφέρειας Αττικής και για διάφορους λόγους ο “Ερμής” δεν συμπεριελήφθη στη λίστα των ιδρυμάτων και ως εκ τούτου δεν έλαβε το ποσό των 200.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι είναι οκτώ μήνες απλήρωτοι. Κατά συνέπεια προχωράμε στην κίνηση της έκτακτης χρηματοδότησης αποκλειστικά για το λόγο της στήριξης του Σωματείου».
Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, σημειώνοντας ότι «Ήδη από το υπουργείο Απασχόλησης εκδόθηκε η Υ.Α. που αφορά στα δικαιολογητικά για την εκταμίευση της δόσης του α΄ εξαμήνου του 2015. Συστάθηκε, με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Πολιτικής, Επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνάντηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του επανέλεγχου, αλλά και της αξιολόγησης των κριτηρίων για τις κατανομές των ποσών, τόσο για τα πιστοποιημένα ιδρύματα που ήδη επιχορηγούνται, όσο και για τα πιστοποιημένα που αιτούνται επιχορήγησης. Στόχος μας είναι να απλουστευθούν οι διαδικασίες πληρωμής, που σήμερα απαιτούν 14 διαφορετικά βήματα! Επιπρόσθετα, έχουμε καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Απασχόλησης, με το οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο, ώστε η διαδικασία αυτή να συντομευθεί όσο είναι δυνατόν περισσότερο».
Σχετικά με την καταβολή της χρηματοδότησης του 2015 σημείωσε ότι «Προχωρούμε τη δουλειά μας και για πρώτη φορά στις αρχές Ιουνίου θα πληρωθούν τα ιδρύματα την α’ δόση του εξαμήνου του 2015 και στη συνέχεια, μέσω ανοιχτής πρόσκλησης που θα δοθεί στη δημοσιότητα και μέσω των κριτηρίων που ανέφερα, θα προχωρήσουμε σε μια πιο γρήγορη, αποτελεσματική και διάφανη διαδικασία για το β΄ εξάμηνο του 2015».
Στη δευτερολογία της η κα Θανοπούλου απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Η πρώτη υπηρεσιακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 21.04.15 με αντικείμενο πολύ συγκεκριμένα θέματα: προνοιακά ιδρύματα, ετήσια επιχορήγηση, προβλήματα επιχορηγήσεων, απλούστευση διαδικασιών, λειτουργία Επιτροπής Ελέγχου και ζητήθηκε από όλους όσοι συμμετείχαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Επίσης, πριν από τον Μάρτιο, ζητήθηκε από όλα τα ιδρύματα που υπάγονται στην αρμοδιότητά μας να στείλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (π.χ. αριθμό ωφελουμένων, εργαζομένων, ισολογισμό κ.λπ.). Σήμερα, όλα αυτά τα στοιχεία βρίσκονται σε μια βάση δεδομένων και θα δοθούν στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουνίου, οπότε και υπολογίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι. Δεν είναι μόνον το πρόβλημα με τις επιχορηγήσεις. Υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως είναι οι μεταβιβαστικές πληρωμές, οι ρυθμίσεις νοσηλίων με τον ΕΟΠΥΥ, υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων κ.ά. Υπάρχουν ήδη σχετικές προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και με συγκεκριμένες τροπολογίες που έχουμε ζητήσει, στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων».
Κλείνοντάς την τοποθέτησή της η κ. Θανοπούλου σημείωσε ότι «Η λογική ύπαρξης των ιδρυμάτων είναι μια λογική που απλώς δίνει τη δυνατότητα ανάσας σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις παιδιών που χρήζουν ειδικής προστασίας και εκπαίδευσης. Η λογική μας είναι σαφώς η από-ιδρυματοποίηση και αυτό θα έπρεπε να ενταχθεί σε έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό. Αντίστοιχα για τις δομές ψυχικής υγείας η από-ασυλοποίηση. Αποτελεί πρόθεσή μας που μπορεί να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου».
Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το εργατικό ατύχημα στα ΕΛ.ΠΕ.
Κατά πλειοψηφία ελήφθη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής απόφαση σχετικά με το συμβάν στο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ., με την οποία η περιφερειακή αρχή, αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους εργαζόμενους που διακοσμήθηκαν στα νοσοκομεία, ζητεί τέσσερις άμεσες δράσεις, τόσο από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., όσο και από τα συναρμόδια υπουργεία. Της ψηφοφορίας απείχαν οι παρατάξεις «Αττική», «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο», «Ελληνική Αυγή» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή». Δικό της κείμενο ψηφίσματος κατέθεσε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ακολουθεί το κείμενο της Απόφασης:
Το νέο περιστατικό που αυτή τη φορά εκδηλώθηκε στο διυλιστήριο Ασπροπύργου έρχεται να επιβεβαιώσει την ασύμμετρη επικινδυνότητα που υπάρχει στο Θριάσιο Πεδίο, εξ΄ αιτίας της συγκέντρωσης δεκάδων δραστηριοτήτων που υπάγονται στην οδηγία SEVESO.
Τέτοια δυστυχήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κερδοφορία των Oμίλων κτίζεται, όχι από τις επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία, αλλά από τη συμπίεση του εργασιακού κόστους σε βάρος της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι μέχρι τώρα επιλογές των διοικήσεων των ΕΛ.ΠΕ. έδωσαν τη συντήρηση του εξοπλισμού σε εργολάβους και τη λειτουργία των μονάδων με νέους, αριθμητικά λιγότερους και άπειρους εργαζόμενους, καθώς τα ΕΛ.ΠΕ. στερούνται του αναγκαίου έμπειρου προσωπικού, σύμφωνα με όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Με την ελπίδα πως δεν θα θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία για περίθαλψη.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφασίζει και ζητάει:
- Από τη νέα διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. να ενημερώσει αναλυτικά και δημόσια τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πολίτες για τις αιτίες και για τα πραγματικά περιστατικά αυτής της τραγωδίας.
- Από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι η αδειοδοτούσα αρχή να πάρει ενεργά μέρος στη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, στον έλεγχο των εγκαταστάσεων που έχει αδειοδοτήσει, καθώς και σε τυχόν επιπλέον μέτρα προστασίας.
- Από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ελέγξει το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στο διυλιστήριο, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, τα ωράρια εργασίας, η τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων κ.ά. είτε πρόκειται για μόνιμους εργαζόμενους είτε για εποχικούς.
- Η Περιφέρεια Αττικής μέσω της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της άμεσα θα πάρει πρωτοβουλία συνάντησης με την Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. και με το σωματείο των εργαζομένων, για τις δραστηριότητες που υπάγονται στην οδηγία SEVESO σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και για την υλοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εργατικών ατυχημάτων (ΣΑΤΑΜΕ).
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου αναφέρθηκε στο συμβάν στο διυλιστήριο των ΕΛ-ΠΕ Ασπροπύργου, τονίζοντας ότι η περιοχή έζησε για μια ακόμα φορά τον εφιάλτη της επικινδυνότητας ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.
Στη συνέχεια και αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Αττικής στους εργαζομένους που νοσηλεύονται και στις οικογένειές τους, ευχήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, να μην χαθεί καμία ανθρωπινή ζωή, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι το θέμα έχει τρεις βασικές παραμέτρους: «Η πρώτη αφορά στην κυβερνητική πολιτική αναφορικά με προβλήματα ασφάλειας, περιβαλλοντικά, εργατικής νομοθεσίας, ελέγχων κ.λπ., απέναντι όχι σε μια οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά σε μια δραστηριότητα που όχι μόνο υπάγεται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ, αλλά περιστοιχίζεται ταυτόχρονα και από άλλες 24 ιδίου χαρακτηρισμού. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να έχει στόχο, πάντα κατά το δυνατόν, να αποφευχθούν μελλοντικά νέες η ακόμα μεγαλύτερες τραγωδίες.
»Η δεύτερη αφορά στην ευθύνη της ίδιας της εταιρείας, όπου η Κυβέρνηση έχει αποφασιστικό ρόλο στον διορισμό του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Να αντιληφθεί πως τυχόν εξέλιξη κάθε ανάλογου συμβάντος μπορεί να έχει πολύ πιο δραματικά αποτελέσματα, ώστε συνεργαζόμενη η νέα διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. με τις δημόσιες υπηρεσίες, και ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους να πάρει τέτοια μέτρα ασφάλειας που ναι μεν μπορεί αντικειμενικά να μην μηδενίζουν τον κίνδυνο, πλην όμως θα είναι τόσο αποτελεσματικά που θα τον περιορίζουν δραστικά. Η τρίτη παράμετρος αφορά στην ευθύνη της Περιφέρειας εντοπιζόμενη στην κατάρτιση εξωτερικών σχεδίων ΣΑΤΑΜΕ».
Αναλύοντας την τελευταία παράμετρο ο αντιπεριφερειάρχης συμπλήρωσε ότι «Δηλαδή σε περίπτωση που εκδηλωθεί ατύχημα υπαγόμενο στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ, εφόσον αυτό επεκταθεί εκτός των ορίων της συγκεκριμένης δραστηριότητας, να γνωρίζει κάθε φορέας, αλλά και κάθε πολίτης πώς θα αντιδράσουν οργανωμένα».
Ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε το Σώμα ότι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής, όταν ανέλαβε ως νέα διοίκηση, ήταν η πραγματοποίηση σύσκεψης με αντικείμενο ζητήματα που σχετίζονται με παρόμοιες δραστηριότητες και σημείωσε ότι «Γνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, ως νέα διοίκηση, πραγματοποιήσαμε στις 24 Σεπτεμβρίου στην ΠΕΔΑ σύσκεψη, ίσως ήταν η πρώτη που κάναμε, εξετάζοντας ζητήματα που αφορούν δραστηριότητες ΣΕΒΕΖΟ και για τα ΣΑΤΑΜΕ. Ανέφερα την ημερομηνία αποκλειστικά και μόνο για να καταλήξω στις δυσκολίες που υπάρχουν από μια δυσκίνητη δημόσια διοίκηση, την οποία ασφαλώς βρήκαμε φτιαγμένη από άλλους, αφού από τότε ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί κάποια κονδύλια για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά αυτό το κάνουμε πρόχειρα με κάτι φωτοτυπίες που έχουμε βγάλει».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επικαιροποιημένα ΣΑΤΑΜΕ «τα οποία όπως υπολογίζουμε στο τέλος του 2016 θα είναι έτοιμα, ώστε η Περιφέρεια να ανταποκριθεί πλήρως στην ευθύνη που της αναλογεί. Όταν, λοιπόν, έχει κανείς να αντιμετωπίσει μια τέτοια σύνθετη, δύσκολη και καθόλου ευχάριστη κατάσταση, όλες ασφαλώς οι προτάσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αντιμετώπισης και τιθάσευσης μιας ασύμμετρης απειλής είναι όχι μόνο καλοδεχούμενες, αλλά και πρέπει να μας ενώνουν. Βασική συνισταμένη όλων αυτών των προτάσεων πρέπει να είναι η θέση, να κηρυχτεί το Θριάσιο πεδίο περιβαλλοντικά κορεσμένη περιοχή».
Ενώ αναφερόμενος στο κείμενο – ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» σχολίασε ότι «Η παρατήρησή μου γίνεται ασφαλώς όχι αντιπαραθετικά. Όταν αναφέρει ως μια από τις αιτίες του ατυχήματος την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, θεωρώ ότι αυτό είναι μεν σωστό, πλην όμως το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και σοβαρότερο. Το λέω αυτό γιατί την 1η Σεπτεμβρίου του 1991, δηλαδή πριν από 24 χρόνια που οι εργασιακές σχέσεις ήταν ασύγκριτα καλύτερες από τις σημερινές, όχι μόνο είχαμε ατύχημα στην Πετρόλα, αλλά αυτό είχε στοιχίσει και την ζωή 14 ανθρώπων».
Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι «Όποια ανάλυση και εάν κάνει κανείς για το συγκεκριμένο συμβάν, θεωρώ πως στις δυο παρακάτω διαπιστώσεις δύσκολα θα διαφωνήσει. Η μια αφορά την ανάγκη προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων σε δραστηριότητες ΣΕΒΕΖΟ, αλλά και των πληθυσμών που βρίσκονται γύρω τους. Η άλλη το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην εργασία, το οποίο, για να το εξασφαλίσει, υποχρεώνεται να εργαστεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η άποψη μου είναι πως πρόκειται για ακραίο εκβιασμό, ενός συγκεκριμένου καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης που βάζοντας τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές έχει οριστικά χρεοκοπήσει, κάτι που δεν αποδεικνύεται μόνο από το συγκεκριμένο συμβάν, αλλά από το σύνολο των αποτελεσμάτων του, όπου και εάν εφαρμόστηκε. Επειδή δε το Θριάσιο Πεδίο ήταν κατ΄ εξοχήν πεδίο εφαρμογής αυτού του μοντέλου, αυτό που σήμερα βλέπουμε να συμβαίνει είναι αφ΄ ενός η ανεργία να έχει πάρει μαζικά χαρακτηριστικά, αφ΄ ετέρου η επικινδυνότητα να έχει ασύμμετρα αυξηθεί.
»Ας σταματήσει, λοιπόν, το παραμύθι που ακούμε επί χρόνια, στηριγμένο στο ψευτοδίλημμα ανεργία ή περιβάλλον, που δυστυχώς ορισμένοι τολμούν να το συνεχίζουν ακόμα και σήμερα που η χώρα στενάζει κάτω από την μπότα των μνημονίων. Ας καθαρίσουμε το μυαλό μας, αναφερόμενοι σε προβλήματα ζωής των ανθρώπων, και επιτέλους να διεκδικήσουμε σταθερά και αταλάντευτα όλοι και όλες μαζί, πλήρη και σταθερή εργασία σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον».
Τοποθετήσεις παρατάξεων σχετικά με την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης Δυτικής Αθήνας
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας, αφού ολοκλήρωσε την εισήγησή του, απάντησε στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που έθεσαν ορισμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Ο κ. Πρωτονοτάριος από την παράταξη «Δύναμη Ζωής» ρώτησε εάν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το Άλσος Περιστερίου που «είναι μεγάλος χώρος και εξαιρετικά αξιοποιήσιμος», αλλά και εάν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Δυτικής Αθήνας, καθώς – όπως είπε – περίμενε να δει περισσότερα στην κατεύθυνση αυτή, στο ΣΟΑΠ.
Η κ. Τσαβαλιά από την ίδια παράταξη, αφού τόνισε ότι στο σχεδιασμό κάθε δράσης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση της αναπηρίας, ζήτησε από τον αντιπεριφερειάρχη να εκθέσει πιο αναλυτικά τις δύο διακριτές δράσεις που έχουν προβλεφθεί στο ΣΟΑΠ για τους πολίτες με αναπηρία.
Σειρά ερωτημάτων έθεσε ο κ. Μαντούβαλος, επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή στην Αττική», σχετικά με το «εάν εμποδίζει κάτι τους ίδιους τους Δήμους να καταρτίσουν μόνοι τους ΣΟΑΠ; Και από πού μπορεί να αντλήσει ένας Δήμος τη σχετική χρηματοδότηση; Γιατί προκρίθηκε το συγκεκριμένο ΣΟΑΠ και ποια διαδικασία ακολουθήθηκε;».
Απαντώντας ο κ. Τζόκας, διευκρίνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι πρόσφατα παρουσιάστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ότι η αξιολόγηση γίνεται από την αρμόδια διαχειριστική αρχή, ενώ για τις δυο διακριτές δράσεις που έχουν προβλεφθεί στο ΣΟΑΠ για τους πολίτες με αναπηρία απάντησε ότι θα τις δώσει αναλυτικά στην κ. Τσαβαλιά.
Αναδεικνύοντας το ζήτημα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που θα καθυστερήσει την υλοποίηση του έργου και την απορρόφηση των κονδυλίων, ο Γιάννης Σγουρός, επικεφαλής της παράταξης «Αττική» επεσήμανε την αναγκαιότητα για αλλαγή νομοθεσίας και απλούστευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τονίζοντας ότι «Ωραίες οι ιδέες αλλά δεν είναι εύκολη η εφαρμογή τους. Δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση επίσπευση των διαδικασιών, εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία, καθώς νομοθετεί μόνο η κεντρική διοίκηση και όχι η τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι μια κουβέντα, δεν είναι μια έκθεση ιδεών. Όλοι επιθυμούμε να προχωρήσει η εφαρμογή του έργου, όμως είναι τόσες πολλές οι εμπλοκές, που πρέπει σε μία επόμενη συνεδρίαση να συζητήσουμε τις εμπλοκές των δυσκολιών που υπάρχουν για κάθε έργο, για να καταλάβετε ότι θα περάσει δεκαετία για να δούμε αποτέλεσμα».
Παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους του ΑΣΔΑ, ο κ. Μόσχος Διαμαντόπουλος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου και απαντώντας στους ομιλητές που προηγήθηκαν, σημείωσε ότι «Όσον αφορά στο θέμα του Άλσους Περιστερίου ή γενικά οποιουδήποτε ιδιαίτερου χώρου, στο πλαίσιο του ότι αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία καθορίζει μόνο ενέργειες και άξονες, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στο συγκεκριμένο Άλσος ή σε κάποιο άλλο. Αυτό που υπάρχει και συνδέεται με την ερώτηση του κυρίου Μαντούβαλου, είναι ότι κάποια στιγμή, αυτό το κονδύλι που υπάρχει σήμερα στο ΠΕΠ ή αντίστοιχα κονδύλια στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Υπουργείων, θα πρέπει να προκηρυχθούν με τη γνωστή διαδικασία που προκηρύσσονται όλα τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Η προκήρυξη αυτή θα θέτει και τα απαιτούμενα που θα πρέπει να καταθέσει ο κάθε φορέας που θέλει να διεκδικήσει χρήματα από αυτή την προκήρυξη, ένα από τα οποία είναι και η ύπαρξη ή όχι ενός ΣΟΑΠ».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο αντίστοιχο ΣΟΑΠ του Δήμου Αθηναίων υπενθύμισε στο Σώμα ότι το συγκεκριμένο ΣΟΑΠ έχει ήδη εγκριθεί από Περιφερειακό Συμβούλιο προσθέτοντας ότι «Με βάση την προκήρυξη αυτή θα γίνει η αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν για χρηματοδότηση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δηλαδή να είναι ανταγωνιστικό σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου, εάν θα είναι αυτό ή εάν θα είναι εκείνο».
Σχετικά με τα χρήματα από το ΠΕΠ Αττικής τόνισε ότι «Αυτή τη στιγμή στο ΠΕΠ υπάρχει ένα κονδύλι 270 εκατομμύρια ευρώ συν την εθνική συμμετοχή, πρέπει να φτάνει στα 300 εκατομμύρια ευρώ συνολικά και δικαιούχοι, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, είναι τρεις: ο Δήμος Αθηναίων, Πειραιά και η Δυτική Αθήνα. Είναι σαφές ότι το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό για να γίνουν όλα αυτά τα μέτρα του ΣΟΑΠ».
Και πρόσθεσε ότι «Ένα ΣΟΑΠ έχει νόημα μόνον εφόσον χρηματοδοτηθεί και από άλλες πλευρές» και έδωσε ως παράδειγμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί μέρος του ΣΟΑΠ και τη συμβολή του ΕΔΣΝΑ στην επίλυση του προβλήματος, αφού είναι ο βασικός φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης. Επίσης, άλλο ένα παράδειγμα που παρέθεσε ήταν το ρέμα της Εσχατιάς και τα αντιπλημμυρικά έργα σε αυτό, καθώς και το γεγονός ότι η κατασκευή τους θα πρέπει να καλυφθεί και από εθνική χρηματοδότηση.
Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του και όσον αφορά σε δράσεις του ΣΟΑΠ για τη στήριξη των ΑμεΑ υπογράμμισε ότι «Συνήθως γίνεται μια διάκριση μεταξύ των άυλων δράσεων και των υλικών. Έτσι στα ΑμεΑ, το ένα είναι το υλικό, δηλαδή οι αναγκαίες υποδομές, οι τεχνικές που απαιτούνται για να μπορούν να κυκλοφορούν μέσα στην πόλη, σε επίπεδο δημόσιου χώρου, δημόσιων κτηρίων. Το δεύτερο είναι οι άυλες υποστηρίξεις για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα ΑμεΑ να έχουν μια καλύτερη ζωή ποιοτικά μέσα στην πόλη».
Παίρνοντας τον λόγο ο Κωνσταντίνος Καράμπελας και πάλι από την παράταξη «Αττική», αφού έδωσε το ιστορικό των ΣΟΑΠ, επεσήμανε ότι «Η κατάρτιση του ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας είναι μια καλή στιγμή για την Αττική και τη Δυτική Αθήνα. Τα ΣΟΑΠ προβλέφτηκαν με Νόμο το 1999, αλλά μόλις το 2012 εκδόθηκαν οι προδιαγραφές για τη σύνταξή τους, εν όψει του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 υπάρχουν ειδικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της λεγόμενης “Ολοκληρωμένης Προσέγγισης στη Χωρική Ανάπτυξη” που θα έχουν ολοκληρωμένο, πολυθεματικό και πολυτομεακό χαρακτήρα για την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η ανάπτυξη, αναγέννηση πόλεων, ο αναπροσανατολισμός της τοπικής ανάπτυξης και η υποστήριξη περιοχών με ειδικά χαρακτηριστικά και ανάγκες».
«Τον Ιούλιο του 2014 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε το ΣΟΑΠ Αθήνας, σήμερα θα εγκρίνουμε το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας και καταρτίζεται και το ΣΟΑΠ Πειραιά. Τα τρία αυτά προγράμματα ΣΟΑΠ θα διαχειριστούν 270 έως 400 εκατομμύρια ευρώ. Σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων και των αναγκών τα ποσά είναι μικρά, για τη σημερινή εποχή όμως είναι κάτι» τόνισε ο κ. Καράμπελας προτείνοντας παράλληλα στην περιφερειακή αρχή την αξιοποίηση των αποθεματικών της Περιφέρειας προς την κατεύθυνση των ΣΟΑΠ.
Στη συνέχεια εκφράζοντας τη θετική ψήφο της παράταξής του σημείωσε ότι «Θα ψηφίσουμε υπέρ της έγκρισης του ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας. Πρέπει να συγχαρούμε τον ΑΣΔΑ, αλλά και όλους τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας για τη συνεργασία τους στην κατάρτιση του ΣΟΑΠ. Ο ΑΣΔΑ ιδρύθηκε το 1988 μετά από απόφαση εννέα Δήμων της Δυτικής Αθήνας για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής και την προώθηση της οικολογικής και βιώσιμης ανάπτυξής της. Είναι αναπτυξιακός σύνδεσμος του Α’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης και οι αρμοδιότητές του είναι διαφορετικές από εκείνες της Περιφέρειας. Έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο στη Δυτική Αθήνα, αλλά και μόνο το ό,τι κατάφερε η Δυτική Αθήνα να καταρτίσει το ΣΟΑΠ φτάνει για να δικαιολογήσει την ανάγκη της λειτουργίας του».
Αναφερόμενος στον ρόλο της Περιφέρειας Αττικής τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να συνεργαστεί και να βοηθήσει τον ΑΣΔΑ, ώστε να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στο ΣΟΑΠ, αλλά και στα άλλα θέματα της Δυτικής Αθήνας, ενώ έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως είναι η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για το Πάρκο «Τρίτση».
«Πριν μπω στα επί μέρους θέματα του Σχεδίου, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πλήρη διαφωνία μου με την πρώτη παράγραφο της εισήγησης του αντιπεριφερειάρχη κ. Τζόκα όπου γράφει: Η περιοχή της Δυτικής Αθήνας, του Δυτικού Τομέα, αποτελεί μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Η υποβάθμιση αυτή τονίσθηκε και από την πλήρη αδιαφορία τόσο της κεντρικής διοίκησης, όσο και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε, ενώ απευθυνόμενος στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Σπ. Τζόκα τόνισε ότι «Αυτή η αντιμετώπιση είναι μικρόψυχη. Αφού τόσο η Περιφέρεια Αττικής, όσο και η Νομαρχία παλαιότερα έκανε πάρα πολλά έργα στη Δυτική Αθήνα, έκανε τα περισσότερα έργα από ό,τι έγιναν σε άλλες περιοχές. Έγιναν αντιπλημμυρικά έργα, παιδικοί σταθμοί, μεγάλα αθλητικά έργα. Άρα, λοιπόν, δεν στέκει να λέμε ότι αδιαφόρησε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».
Στη συνέχεια και πάλι αναφερόμενος σε συγκεκριμένο σημείο της εισήγησης του αντιπεριφερειάρχη, στο οποίο αναφέρεται ότι η Δυτική Αθήνα είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου, ο κ. Καράμπελας διαφώνησε και πάλι τονίζοντας ότι «Η προσπάθεια ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής αποτελεί μια εποποιία των κατοίκων της και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού κάποτε ήταν μια περιοχή με χωράφια και άναρχη δόμηση και σήμερα διαθέτει πέντε σταθμούς μετρό, αθλητικά κέντρα, έργα υποδομών και πλειάδα επιστημόνων. Είναι μια δυναμική περιοχή με αρκετά έργα να έχουν ήδη γίνει, αλλά που χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας επιπλέον υποδομών. Εμείς που ζούμε στη Δυτική Αθήνα δεν μας αρέσει να μας λένε ότι είμαστε μια από τις υποβαθμισμένες περιοχές. Είμαστε η Δυτική Αθήνα με τα προβλήματά της και τις δυσκολίες της».
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι «Πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο χαρακτήρας της Δυτικής Αθήνας, ως περιοχής κυρίως κατοικίας, με παράλληλη στήριξη της παραγωγικής βάσης. Να προωθηθεί η αναζωογόνηση των περιοχών που παρουσιάζουν προβλήματα αστικής υποβάθμισης, κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς επίσης και η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος. Προτεραιότητα αποτελεί και η χωροθέτηση υποδομών υγείας, περίθαλψης και πρόνοιας, όπως επίσης και η διαδημοτική σύνδεση των Δήμων με μέσα μαζικής μεταφοράς. Θέλουμε, λοιπόν, ένα μοντέλο ανάπτυξης που να αλλάζει τα δομικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Αθήνας και να αξιοποιεί τα συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Αθήνας, που είναι:
- Η ύπαρξη μεγάλων δημόσιων χώρων που σήμερα δεσμεύονται από άλλους κρατικούς φορείς, αλλά αποδεσμευόμενοι μπορούν να αποτελέσουν τοπικούς και υπερτοπικούς πόλους πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. Τα Στρατόπεδα ΚΕΔΒ-ΚΕΒΟΠ, το Στρατόπεδο 301, και άλλα,
- Το Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» που η προστασία και περιβαλλοντική αναβάθμισή τους αποτελεί μόνιμη προτεραιότητα,
- Το μεγάλο απόθεμα παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, απόθεμα γης μέσα στον οικιστικό ιστό και στις περιοχές κατοικίας των εργαζομένων, που μπορούν να φιλοξενήσουν καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις χωρίς ανάλωση ελεύθερων χώρων, με άμεση πρόσβαση και στις δυο Εθνικές Οδούς και πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας,
- Οι πάνω από 700.000 κάτοικοι της περιοχής, κόσμος της εργασίας και της γνώσης, ένα παραγωγικό δυναμικό που συχνά ασφυκτιά μέσα στις συνθήκες μειωμένης τοπικής ανάπτυξης και ανεπάρκειας υποδομών. Ένας παραγωγικός πλούτος διαθέσιμος για την ανάπτυξη και τη δημιουργία».
«Είμαστε σύμφωνοι με τον κεντρικό στόχο του ΣΟΑΠ, τη στρατηγική παρέμβασης, τις κατευθύνσεις, τις αρχές υλοποίησης, τους ειδικούς στόχους και τους 17 άξονές του», σημείωσε ο κ. Καράμπελας και προχώρησε σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί ενεργειών που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο ΣΟΑΠ.
Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του κατέθεσε δυο προτάσεις στη διοίκηση της Περιφέρειας για τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων:
- μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Άμυνας για την αξιοποίηση του Μπλοκ 15 μέσα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και
- μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με τους Δήμους Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Αιγάλεω για την προστασία και ανάδειξη του Διομήδειου Κήπου και τη δημιουργία τράπεζας φυτών της Αττικής.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Αδαμοπούλου, εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο», η οποία αφού χαρακτήρισε το ΣΟΑΠ ολοκληρωμένο, καθώς, όπως τόνισε, «και οι 55 δράσεις που αναφέρονται είναι ένας πάρα πολύ ικανοποιητικός αριθμός και η ανάπτυξή τους ικανοποιητική», επεσήμανε ότι αποτελεί ερωτηματικό ο καθορισμός των προτεραιοτήτων και η χρηματοδότησή τους, καθώς «είναι απίστευτα μεγάλο το νούμερο που απαιτείται», ενώ στάθηκε και στην προσάρτηση του Δήμου Φυλής στη Δυτική Αθήνα, αφού, όπως υπογράμμισε, «η Φυλή ανήκει στη Δυτική Αττική».
Η κ. Αδαμοπούλου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απουσία δράσεων πολιτισμού από το ΣΟΑΠ, τονίζοντας ότι «η ύπαρξη υποβαθμισμένων περιοχών στη Δυτική Αθήνα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια και η βία που αποτελούν την καθημερινότητα της ζωής μας, επιβάλλουν την αναγκαιότητα για δημιουργία θυλάκων πολιτισμού, οάσεων πνεύματος, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους κατοίκους τόσων Δήμων να παραμένουν στο Δήμο τους ασκώντας, ζώντας και δημιουργώντας πολιτισμό», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία Μουσείου στη Δυτική Αθήνα».
Αναφερόμενη στις επιμέρους προγραμματικές συμβάσεις που μπορούν να συναφθούν η κ. Αδαμοπούλου έφερε ως παράδειγμα τη Λίμνη Κουμουνδούρου, που βρίσκεται στα όρια με το Δήμο Ασπροπύργου και την ένωση της Ιεράς Οδού με την Ελευσίνα, που, όπως τόνισε «δεν αφορά μόνο στον τουρισμό αλλά και στον πολιτισμό. Αφορά στην αναβάθμιση του επιπέδου όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής αλλά ολόκληρης της Ελλάδας». Τέλος, η κ. Αδαμοπούλου έκλεισε την τοποθέτησή της υπογραμμίζοντας ότι «Σήμερα κρατάμε το θετικό, ότι έγινε μια καλή εισήγηση, μία συνολική απεικόνιση με καλές προτάσεις, όμως επαναλαμβάνω ότι σήμερα που είναι νωρίς ας προστεθεί για το κομμάτι του πολιτισμού».
Στην εφαρμογή του ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας εστίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής της παράταξης «180º Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι «Η εφαρμογή των όσων συζητάμε σήμερα είναι το μεγάλο στοίχημα». Ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε ότι «η εφαρμογή είναι αυτό που περιμένουν οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας. Μιας περιοχής που έχει τα μεγάλα προβλήματα που όλοι ξέρουμε, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις. Η αποτελεσματική εφαρμογή θα κρίνει την ουσία του σχεδίου που συζητάμε. Γιατί το μεγάλο ζητούμενο είναι το πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα της περιοχής, πώς θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των συμπολιτών μας που ζουν σε μια δύσκολη και με πολλά προβλήματα περιοχή».
Ακόμη, ο κ. Κουμουτσάκος, με αφορμή την προτροπή της διοίκησης να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και αξιολογήσεις, πρότεινε στην περιφερειακή αρχή «να ανοίξει –αυστηρώς για ένα μήνα- έναν κύκλο κατάθεσης συγκεκριμένων συμβολών πάνω στο σχέδιο που παρουσιάστηκε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδίου». Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος έκλεισε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας «τρεις λέξεις είναι το συμπέρασμα της σημερινής συζήτησης: Υλοποίηση, Υλοποίηση, Υλοποίηση».
Την αντίθεση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» εξέφρασε η περιφερειακή σύμβουλος, Αλεξάνδρα Μπαλού, κατά την τοποθέτησή της για το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας, καθώς, όπως τόνισε, διαφωνούν με το πολιτικό σκεπτικό και τον πολιτικό χαρακτήρα του, που είναι αντιλαϊκός και υποτάσσεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η πολιτική, είναι συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού, που είχε προχωρήσει στην έγκριση αντίστοιχου ΣΟΑΠ για το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου στους κλάδους του εμπορίου και τουρισμού.
«Αντικειμενικά ένας σχεδιασμός» επεσήμανε η κ. Μπαλού «υποτάσσεται στην οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο οικονομίας. Τα ΣΟΑΠ αυτά προωθούνται, γιατί σήμερα αναζητούνται νέοι τομείς επιχειρηματικής δράσης, σήμερα είμαστε σε νέα φάση, στο πλαίσιο των αναγκών της επιχειρηματικότητας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπαθούν με αυτούς τους όρους να καταργηθούν όποια πλαίσια είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, όποιοι όροι υπήρχαν για προστασία του περιβάλλοντος αλλά κυρίως για την αλλαγή των χρήσεων γης. Μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα η επιχειρηματικότητα με τους νέους όρους, που περιλαμβάνουν αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, την ανειδίκευτη εργασία μέσω της δράσης διά βίου μάθηση, την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, τη λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή την αποδοχή ότι ο λαός πρέπει να πληρώνει γι’ αυτά που δικαιούται τόσο για την κατασκευή όσο και για τη χρήση τους».
Τέλος, η κ. Μπαλού επεσήμανε ότι «εμείς διαφωνούμε με τον πολιτικό χαρακτήρα του ΣΟΑΠ και για το λόγο αυτό δεν θα το ψηφίσουμε, όμως θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα έργα που θεωρούμε ότι είναι αναγκαία για τον λαό της Αττικής, και όπου έχουμε τη δύναμη, θα κάνουμε εμείς την ιεράρχηση, αλλά και όπου είμαστε μειοψηφία, θα παλέψουμε ώστε να είναι κριτήριο ιεράρχησης οι ανάγκες και όχι η διανομή κονδυλίων με βάση τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο ΕΣΠΑ. Με αυτή την έννοια εμείς θα βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στην εξέλιξη».
«Ο χωρικός σχεδιασμός σχετίζεται άμεσα με τις ασκούμενες πολιτικές» σημείωσε η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» Δέσποινα Κουτσούμπα και συνέχισε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι «Όλα αυτά που αναφέρονται στο προτεινόμενο ΣΟΑΠ είναι ένα πραγματικό ευχολόγιο. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν η απαραίτητη κοστολόγηση. Το ΣΟΑΠ περιλαμβάνει από αυτονόητα πράγματα, όπως είναι τα πεζοδρόμια, και κάποιες πολύ ωραίες προθέσεις, όπως είναι η ένταξη των Ρομά και η προσπάθεια τα παιδιά να μην εγκαταλείπουν το σχολείο ή τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση».
«Ο πραγματικός λόγος που ψηφίζεται το ΣΟΑΠ δεν είναι μόνο ότι το προβλέπει ο Νόμος, είναι ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Με αυτή την έννοια δεν έχει νόημα να κρίνουμε τις 55 δράσεις και να πούμε ποιές είναι καλές και ποιές είναι κακές, γιατί στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστούν όλες! Θα εφαρμοστούν μόνο αυτές που τελικά θα χρηματοδοτηθούν. Και το ποιες θα χρηματοδοτηθούν δεν είναι άσχετο από τις ασκούμενες πολιτικές. Για παράδειγμα, την ίδια ώρα που το συγκεκριμένο ΣΟΑΠ αναφέρει με πολύ ωραίο τρόπο τη στέγαση των Ρομά και την κοινωνική τους ένταξη, την ίδια ώρα ο κ. Πανούσης, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός, κάνει περιοδεία στη Δυτική Αθήνα και Δυτική Αττική, και υπάρχουν δημοσιεύματα με την ομιλία του εκεί, που αναφέρεται σε “μεγάλη συγκέντρωση μουσουλμανικού στοιχείου”, που τη χαρακτηρίζει “επικίνδυνη”. Με αυτήν την έννοια, όσο και ωραία πράγματα να αναφέρει το ΣΟΑΠ η κεντρική πολιτική που θα εφαρμοσθεί τελικά αυτή θα καθορίσει τα πράγματα».
Τεκμηριώνοντας την αρνητική ψήφο της παράταξής της η κ. Κουτσούμπα επεσήμανε ότι θα καταψηφίσει, γιατί δεν εμφανίζεται πουθενά στο ΣΟΑΠ η απαραίτητη κεντρική πολιτική που θα βάζει στο κέντρο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και πρόσθεσε ότι «Όλα αυτά τα ζητήματα είναι ζητήματα της κεντρικής πολιτικής. Ο πραγματικός δημόσιος χωροταξικός σχεδιασμός, που θα βοηθούσε να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα υποβάθμισης της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλων των φτωχών περιοχών της Αττικής, προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής σε σχέση με την οικονομική κρίση, να μην πούμε “ναι” σε αυτά που ζητούν οι δανειστές και θα πρέπει να προβλέπει την κατάργηση Νόμων, όπως είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, το οποίο καταργεί στην πραγματικότητα κάθε λογική σχεδιασμού υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και των λαϊκών στρωμάτων και ουσιαστικά δημιουργεί ένα χωρικό σχεδιασμό προσανατολισμένο μόνο προς το συμφέρον των επιχειρήσεων, ο Αναπτυξιακός Νόμος του Σαμαρά, ο δασοκτόνος Νόμος που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι, και διάφοροι άλλοι Νόμοι που μέσα στο συγκεκριμένο ΣΟΑΠ αναφέρονται ως δεδομένοι».
Τοποθετήσεις παρατάξεων για το θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Ο Ερμής»
Στην αποτύπωση των αναγκών, που θα καλύψει η έκτακτη χρηματοδότηση, καθώς και στην εκπόνηση σχεδίου και προγραμματισμού για την επιχορήγηση όλων των αντίστοιχων σωματείων στην Αττική, στο πλαίσιο της ίσης αντιμετώπισης, εστίασε την τοποθέτησή του ο Χάρης Δαμάσκος, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αττική», ο οποίος έλαβε το λόγο αμέσως μετά την αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Θανοπούλου.
Ο κ. Δαμάσκος, αφού επεσήμανε ότι είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη φιλανθρωπικών σωματείων και ειδικά αυτών, που η ενασχόλησή τους εστιάζεται σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς είναι γνωστό ότι οι κρατικές δομές υπολείπονται πολύ από τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα, τόνισε ότι «νομίζω πως θα είμαστε όλοι απόλυτα σύμφωνοι στη γενική ιδέα της επιδότησης αντίστοιχων Σωματείων από χρήματα της Περιφέρειας» και προχώρησε στη διατύπωση ορισμένων παρατηρήσεων:
Καταρχάς, δήλωσε την επιφύλαξή του για το αν τελικά μπορεί σύμφωνα με το Ν. 4257/2014, να επιχορηγηθεί το σωματείο ΕΡΜΗΣ, καθώς στο καταστατικό του δεν περιγράφονται οι δραστηριότητες, που προβλέπει ο Νόμος.
Επεσήμανε ότι ο κωδικός, στον οποίο παραπέμπει η εισήγηση για τη χρηματοδότηση, είναι μηδενικός και αναρωτήθηκε βάσει ποιού εγγράφου και ποιού προϋπολογισμού δίνουμε 45.000 και όχι 80.000 ή 20.000, υποστηρίζοντας ότι κάνουμε τυχαία επιχορήγηση, χωρίς μάλιστα να ξέρουμε για ποιές ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα και προχώρησε πιο πέρα το συλλογισμό του τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει σχέδιο και προγραμματισμός για την επιχορήγηση όλων των αντίστοιχων τέτοιων Σωματείων της Αττικής στα πλαίσια της ίσης αντιμετώπισης, καθώς το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη και ολιστική θεώρηση της κοινωνικής πολιτικής, που θα ασκήσουμε σ’ αυτόν τον τομέα».
Τέλος, ο κ. Δαμάσκος διευκρίνισε ότι οι απόψεις που κατέθεσε δεν αφορούν το σωματείο «Ο Ερμής», για το οποίο συμφώνησε να επιδοτηθεί, εάν αυτό είναι νόμιμο, δηλώνοντας ότι οι επισημάνσεις που διατύπωσε αφορούν την περιφερειακή αρχή, καθώς, όπως υπογράμμισε, «είμαι τελείως αντίθετος στη λήψη αποφάσεων, που υπόσχονται κάτι και στο τέλος αποδεικνύεται, ότι αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν να πραγματωθούν».
Οικονομικά στοιχεία ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργούμε Μαζί» Θάνος Τζήμερος τονίζοντας ότι «Θα ήθελα να ρωτήσω πού μπορούμε να βρούμε τις δραστηριότητες του ΕΡΜΗ; Υπάρχει κάποιο διαδικτυακό μέρος; Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να μας ενημερώσει για το πού πάνε σήμερα αυτά τα χρήματα, αλλά και πού πήγαιναν τα αντίστοιχα την περσινή χρονιά. Ο ΕΡΜΗΣ είναι ένα φιλανθρωπικό σωματείο, η φιλανθρωπία είναι θεάρεστο έργο, αλλά δεν έχουμε ιδέα εάν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης πηγαίνει σε αυτό το έργο ή κάπου αλλού, σε μισθοδοσίες προσωπικού, ας πούμε». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας την έλλειψη οικονομοτεχνικής μελέτης για τα σωματεία που ενισχύει η Περιφέρεια: «Κι αυτό αφορά κάθε ανάλογη περίπτωση. Δεν είναι δυνατόν αποφάσεις που αφορούν χρηματοδότηση να λαμβάνονται με επιχειρήματα του τύπου «είναι καλά παιδιά». Χρειάζεται σαφής οικονομική ανάλυση κόστους / αποτελέσματος. Γιατί πρέπει να πάρουν το εν λόγω ποσό κι όχι το μισό ή και το διπλάσιο;».
Παίρνοντας τον λόγο, η εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Χριστίνα Αγγελονίδη, σημείωσε ότι «Κατ΄ αρχάς δεν είναι μόνον ο “Ερμής” που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και άλλα Κέντρα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση χωρίς χρήματα ή είναι υποχρηματοδοτούμενα. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Δεν διαφωνούμε επομένως να δοθούν τα 45.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να δίνει χρήματα για τέτοιους σκοπούς, όπως είναι οι δράσεις στήριξης των ΑμεΑ». Αναφερόμενη στους απλήρωτους εργαζόμενους του Σωματείου, τόνισε ότι «Να μην ξεχνάμε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στον ΕΡΜΗ είναι απλήρωτοι οκτώ μήνες. Η κα περιφερειάρχης και ο κ. Φιλίππου (αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής) έχουν ιδίαν γνώση για κάποια από αυτά τα ιδρύματα, όπως ο “Ερμής”, μιας και τα έχουν επισκεφθεί, ασχέτως εάν δεν συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους».
Στη συνέχεια η κα Αγγελονίδη διατυπώνοντας για ακόμη μια φορά, την πάγια θέση της παράταξής της αναφορικά με την ευθύνη του Κράτους, επεσήμανε ότι «Γνωρίζετε τη θέση μας, ότι η αντιμετώπιση, φροντίδα, αγωγή και εκπαίδευση, όπως και η χρηματοδότηση των ΑμεΑ, πρέπει να είναι αποκλειστικά ευθύνη του Κράτους. Με κονδύλια από το Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό, με μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Καμία δουλειά δεν έχουν τα ιδρύματα, οι ΜΚΟ και πάσης φύσεως Σωματεία και ιδιώτες. Δυστυχώς, όπως είναι τα πράγματα, με τη συνειδητή απόσυρση του Κράτους και για να μην πληρώνουν τα παιδιά και οι εργαζόμενοι τα σπασμένα, πρέπει να πιέσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο να δοθούν τα 200.000 Ευρώ που χρωστούμε από το 2014 στο Σωματείο».
Κλείνοντας την τοποθέτησή της είπε ότι «Είναι απαράδεκτα όλα αυτά, τα περί πιστοποίησης, δηλαδή αξιολόγησης που γίνονται από ιδιωτικούς φορείς και ως παράταξη δεν αποδεχόμαστε όλη αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να ξεπεραστούν πρακτικά τα όποια διαδικαστικά ζητήματα και να πάρει ο ΕΡΜΗΣ τη χρηματοδότηση που έχει προϋπολογιστεί, όπως επίσης και άλλα Σωματεία που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση ή εκκρεμότητα. Επίσης, να βεβαιωθούμε ότι θα μπορέσει να γίνει η εκταμίευση των 45.000 Ευρώ και να μην ληφθεί σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο μια έωλη απόφαση που τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί».
Η περιφερειακή σύμβουλος, Κατερίνα Αδαμοπούλου, εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο», τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης κάθε σωματείου, που πραγματικά έχει ανάγκη, όμως πάντα με στοχευμένη και αιτιολογημένη εισήγηση, ενώ παράλληλα ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα ποιες ανάγκες θα καλυφθούν με την επιχορήγηση των 45.000 ευρώ. «Αν πάνε σε μισθούς ή άλλου είδους ανάγκες, δεν θεωρώ ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα, καθώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα σωματεία» υπογράμμισε η κ. Αδαμοπούλου.
Στη συνέχεια η κ. Αδαμοπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η απόφαση που θα λάβει το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να είναι διατυπωμένη έτσι ώστε να μην έωλη, καθώς «υπάρχουν κι άλλα σωματεία που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και αντιμετωπίζουν προβλήματα αδυναμίας πληρωμής της μισθοδοσίας του προσωπικού, παρασκευής γευμάτων, κίνησης των σχολικών λεωφορείων κ.λπ.».
Ακόμη η κ. Αδαμοπούλου τόνισε ότι «όταν αντιμετωπίζουμε ανθρωπιστική κρίση και καλείται το περιφερειακό συμβούλιο για άλλη μια φορά να καλύψει ανάγκες και υποχρεώσεις της κυβέρνησης και του κεντρικού κράτους, θα πρέπει να είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι ή τέλος πάντων ακόμη και λύση να ψάχνουμε εμείς και να φέρνουμε τέτοια θέματα προς συζήτηση, γιατί πολλά σωματεία δεν γνωρίζουν ότι, αν απευθυνθούν σε εμάς, μπορούμε να προσφέρουμε μια χείρα, έστω και μικρής, βοήθειας».
Τέλος, η κ. Αδαμοπούλου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, υπογραμμίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους χρηματοδότηση και στεκόμαστε δίπλα στον συνάνθρωπό μας» και ζητώντας από την αντιπεριφερειάρχη κ. Θανοπούλου να ενημερώσει το σώμα σε ποιές ακριβώς ανάγκες του σωματείου θα κατευθυνθεί το ποσό της χρηματοδότησης αλλά και η απόφαση που θα ληφθεί να είναι σύννομη.
Υπέρ της εισήγησης τάχθηκε η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» Δέσποινα Κουτσούμπα «υπό την προϋπόθεσή όμως ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην πληρωμή των εργαζομένων του Σωματείου».
Επίσης, συντάχθηκε με την ερμηνεία της αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής σχετικά με τον Νόμο «ώστε να μπορέσει η Περιφέρεια Αττικής να δώσει τα χρήματα με βάση αυτή την ερμηνεία του Νόμου. Υπάρχουν, λοιπόν, τρόποι να είμαστε ευέλικτοι. Θα υποστηρίξω αυτήν την ad hoc ερμηνεία, αλλά την ευελιξία αυτή θα πρέπει να τη δείξουμε και σε άλλες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Βέβαια, για να μπορέσει να περάσει από το Ελεγκτικό αυτή η ερμηνεία, θα πρέπει να υπάρξει και η απαραίτητη τεκμηρίωση».
Αναφερόμενη στην απουσία συγκεκριμένων εγγράφων από τη μεριά του Σωματείου σημείωσε ότι «Προφανώς και είναι πρόβλημα ότι εν έτει 2014 δεν υπήρχαν τα απαραίτητα χαρτιά από το Σωματείο και πρέπει επιτέλους να κάνουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο μια συνολική συζήτηση σχετικά με τα προνοιακά ιδρύματα για να μπει μια τάξη σε αυτά, ώστε ο τελικός αποδέκτης, που είναι τα παιδιά που έχουν ανάγκη αλλά και οι εργαζόμενοι που τα φροντίζουν, να μην αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα». Κλείνοντας την τοποθέτησή της τόνισε ότι «Είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες κρατικές δομές και να μην σπεύδει κάθε φορά η Περιφέρεια Αττικής να μπαλώνει τα πράγματα με επιδοτήσεις σε ιδιωτικούς φορείς».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος του Σωματείου “Ερμής”, Γιώργος Μητρόπουλος, ο οποίος αφού έδωσε το ιστορικό του Σωματείου «που έχει 29 χρόνια λειτουργίας ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, διαθέτει τέσσερις πιστοποιήσεις, έχει 90 παιδιά στο γενικό πρόγραμμα και 45 παιδιά σε πρόγραμμα κατάρτισης. Ελεγχόμαστε και εποπτευόμαστε από το υπουργείο Εργασίας κατά τον Νόμο και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής», αναφέρθηκε και στις σημαντικές περικοπές που έχουν γίνει στη χρηματοδότηση του Σωματείου, τονίζοντας ότι «Θα μπορούσαμε να ήμαστε ένα αυτοχρηματοδοτούμενο Σωματείο εάν είχαμε στοιχειώδη στήριξη από την Πολιτεία και σταθερό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, γιατί τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν υπάρχουν σταθερές χρηματοδοτήσεις και αυτό δεν έχει να κάνει με την Περιφέρεια Αττικής. Η ουσία είναι ότι η χρηματοδότηση έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Δεν είναι ευθύνη των προσώπων, αλλά ήταν συγκεκριμένες πολιτικές που οδήγησαν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση όλα τα ιδρύματα. Όλα αυτά σχετίζονται με την υστέρηση πληρωμών λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τεράστιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κάνοντας έκκληση προς την Περιφέρεια να συμβάλλει «στη μείωση αυτής της γραφειοκρατικής διελκυστίνδας. Διαχρονικά υπήρξαν σοβαρές προσπάθειες, αλλά σήμερα γίνονται με πιο οργανωμένο τρόπο. Ακούσαμε, πριν, από την αντιπεριφερειάρχη για 14 βήματα αλλά είναι πολύ παραπάνω. Δηλαδή σημαίνει 14 άτομα, 14 υπηρεσίες από τις οποίες περνάνε οι εγκρίσεις, χρειαζόμαστε 2-3 ημέρες σε κάθε υπηρεσία, επί 45 διαφορετικούς φορείς, επί τρία τηλεφωνήματα σε καθέναν, αυτό σημαίνει 3.000 τηλεφωνήματα. Η διαδικασία ξεκινά από το Υπουργείο Εργασίας, μετά πάει στην Περιφέρεια Αττικής, μετά ξαναπάει στο Υπουργείο Εργασίας, μετά στην Υπηρεσία Εντελλομένων του Υπουργείου Οικονομικών, μετά πάλι στην Περιφέρεια Αττικής», ενώ, αναφερόμενος στον Νόμο, πρόσθεσε ότι «Εμείς για παράδειγμα στον “Ερμή”, πληρώσαμε 170.000 ευρώ και μηδέν στους εργαζόμενους, γιατί αυτό μας υποχρεώνει η Πολιτεία».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι «Σας περιμένουμε όλους στις εγκαταστάσεις μας στο Ελληνικό. Είμαστε ένα χαρούμενο μελίσσι, είμαστε χαρούμενοι αλλά φτωχοί. Βγάζουμε ρεφενέ 100 Ευρώ κάθε δεύτερη ημέρα για το πετρέλαιο και τα τρόφιμα. Από Δευτέρα όμως δεν θα έχουμε χρήματα για τη λειτουργία του “Ερμή”».
Τοποθετήσεις παρατάξεων για το συμβάν στα ΕΛ.ΠΕ.
Ως «ένα προσχεδιασμένο έγκλημα» χαρακτήρισε το σοβαρό εργατικό ατύχημα στα ΕΛ.ΠΕ. Ασπροπύργου την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ο κ. Μανουσογιαννάκης επεσήμανε ότι το ατύχημα ήταν συνέπεια μιας μακράς πορείας ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των μέτρων ασφάλειας, σε μια επιχείρηση με κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο της διύλισης και γενικότερα στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της.
«Πρόκειται για ένα έγκλημα με θύτες την εργοδοσία, που για να κερδίσει θυσιάζει την υγεία, αλλά και τη ζωή των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, τις Κυβερνήσεις, παλιές και τη σημερινή, που ανέχεται και στηρίζει τη δράση της εργοδοσίας. Πρόκειται για ένα έγκλημα με θύτη την αντίληψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας» τόνισε ο κ. Μανουσογιαννάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ένθερμοι υποστηρικτές της ανάπτυξης, με γνώμονα όμως το κέρδος, που βρίσκονται απέναντι στους εργάτες που παλεύουν για καλύτερες εργασιακές συνθήκες που να προστατεύουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. Είναι εκείνοι που κατηγορούν τους εργάτες ότι διώχνουν τις επενδύσεις. Είναι εκείνοι που τους καλούν να είναι υπάκουοι για να μη δυσαρεστηθεί ο εργοδότης. Πριν από τη Χρυσή Αυγή που έχει αυτή την αντίληψη, υπήρξαν άλλοι που έστρωσαν αυτό τον δρόμο».
Στην αναγκαιότητα λήψης συγκεκριμένων και αυστηρών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια τραγικά γεγονότα στο μέλλον αναφέρθηκε ο κ. Μανουσογιαννάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πρέπει σήμερα να αντιδράσουμε απορρίπτοντας και καταδικάζοντας την αντίληψη που στρώνει το δρόμο σε τέτοια εγκλήματα και να απαιτήσουμε κι εμείς άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας για να προλάβουμε το επόμενο».
Ακόμη ο κ. Μανουσογιαννάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο που διατρέχει συνολικά η περιοχή και οι κάτοικοι αλλά και στην ανεπάρκεια των δομών υγείας της περιοχής να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά.
Τέλος, ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να απαιτήσει από την κυβέρνηση σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, ανθρώπινες συνθήκες εργασίες, με μόνιμη σταθερή δουλειά και εργασιακά δικαιώματα, να πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, να μπει τέλος στο καθεστώς των εργολάβων, στην εξαντλητική υπερεργασία των 12ωρων, να τηρούνται τα ωράρια και οι αμοιβές που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να γίνουν προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες της παραγωγής, να καλυφθούν οι θέσεις που η εταιρεία πρόσφατα κατήργησε και να καλυφθούν όλα τα έξοδα περίθαλψης των τραυματιών.
Παίρνοντας τον λόγο η εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική», Σταυρούλα Δήμου, σημείωσε ότι «Θα ήθελα κατ΄ αρχήν να εκφράσω τη θλίψη μου για το σοβαρό ατύχημα που συνέβη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των τραυματιών και στους εργαζόμενους του διυλιστηρίου. Μπορεί ως Περιφέρεια Αττικής να μην αδειοδοτούμε και να μην μπορούμε να παρέμβουμε στα ΕΛΠΕ, ωστόσο, το πρώτο μέλημά μας, μετά από το ατύχημα που έγινε, θα πρέπει να είναι να πιέσουμε την Κυβέρνηση, όπως και στο παρελθόν, να κάνει σωστούς ελέγχους. Επίσης, δεν μπορούμε να μην πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων».
Στη συνέχεια, η κ. Δήμου αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για στελέχωση και ενίσχυση της λειτουργίας του Θριασίου Νοσοκομείου επισημαίνοντας:
«Σε εμάς στην περιοχή ξύπνησαν μνήμες από το ατύχημα της Πετρόλα του 1991. Το ατύχημα αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να χτιστεί το Λάτσειο Νοσοκομείο, το οποίο τότε ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η επιχείρηση, σε μια περιοχή που πραγματικά δοκιμάζεται περιβαλλοντικά και όχι μόνο. Όμως παρ΄ όλο που έγινε το νοσοκομείο, δεν στελεχώθηκε με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, που θα το καθιστούσε ως το καλύτερο νοσοκομείο εγκαυμάτων όλων των Βαλκανίων. Αυτή τη στιγμή το Λάτσειο και το Θριάσιο Νοσοκομείο λειτουργούν αποτελεσματικά χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες και στο φιλότιμο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που εργάζονται πέρα από τις δυνάμεις τους, αλλά και γιατί έχουν έναν ικανό και αποτελεσματικό διοικητή, τον Άγγελο Λιόση, ο οποίος έχει κερδίσει τον σεβασμό των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Το νοσοκομείο, όμως, έχει υποστεί τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό του. Από τα 18 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησής του έχει δοθεί μέχρι σήμερα μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ. Και όλα αυτά σε μια τεράστια περιοχή που βρίσκεται στην άκρη της Αττικής, με πολλούς εργαζόμενους και με το συγκεκριμένο νοσοκομείο να λειτουργεί ως κυματοθραύστης στα νοσοκομεία των Αθηνών. Επιπρόσθετα, όλα τα περιστατικά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών και της Αττικής Οδού, ακόμη και από τα νησιά εξυπηρετούνται από το Θριάσιο Νοσοκομείο».
Απευθυνόμενη στην περιφερειακή αρχή τόνισε ότι «Θα πρέπει, λοιπόν κι εμείς ως Περιφέρεια να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να ζητήσουμε την καλύτερη λειτουργία του Θριασίου Νοσοκομείου και να στελεχωθεί όπως πρέπει. Επίσης, ως Αντιπεριφερειάρχης που ήμουν έχω καταθέσει περιβαλλοντική πρόταση για το Θριάσιο Πεδίο, η οποία βρίσκεται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής. Η σπουδαία αυτή μελέτη πρέπει να επικαιροποιηθεί, προκειμένου να μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί».
Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή της υπογράμμισε ότι «Εάν νομίζουν κάποιοι ότι εάν συμβεί ένα μεγάλης έκτασης ατύχημα στο Θριάσιο θα σταματήσει στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν θα κατέβει παρακάτω, είναι γελασμένοι. Ενδεχόμενο μεγάλο περιβαλλοντικό συμβάν στο Θριάσιο, θα έχει ως συνέπεια τη ρύπανση όλης της Αττικής».
Αφού εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το συμβάν στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, ο Βασίλης Κορομάντζος από την παράταξη «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο» σημείωσε ότι «Ενώνουμε κι εμείς τη δική μας ανησυχία για το ότι δημιουργούνται κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές από τον τρόπο που λειτουργούν κάποιες επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Η Πολιτεία έχει πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη όσον αφορά στον έλεγχο που πρέπει να γίνεται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, οι οποίες πέρα από το πρόβλημα που μπορούν να δημιουργήσουν στους εργαζόμενους, σε μια μεγέθυνση του προβλήματος, μπορούν να επεκτείνουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις από ένα ατύχημα σε ολόκληρη την Αττική».
Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο κύριο μέλημα της Πολιτείας, το οποίο πρέπει να είναι οι συνεχείς έλεγχοι: «Ταυτόχρονα, επειδή η ανθρώπινη ζωή αποτελεί ανυπέρβλητη αξία, την οποία προστατεύει το Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και το ανθρώπινο αίσθημα, ταυτόχρονα προστατεύεται και η εργασία. Η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι προς την κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης της πιθανότητας δημιουργίας προβλημάτων στην ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια του ατόμου και ιδιαίτερα των εργαζόμενων».
Εκπροσωπώντας την παράταξη «Ελληνική Αυγή», ο περιφερειακός σύμβουλος, Περικλής Μουλιανάκης, τόνισε ότι «καταδικάζουμε την κατάφωρη παραβίαση του ωραρίου εργασίας, την εγκληματική αμέλεια σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και την συνολική καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Ακόμη ο κ. Μουλιανάκης, επεσήμανε την ανάγκη για συνολικό επανασχεδιασμό αυτών των δραστηριοτήτων σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και τη θέση της παράταξής του για παρέμβαση σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής δεδομένου ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εξ ορισμού περιορισμένες δυνατότητες και αρμοδιότητες σε αυτό το επίπεδο.
Στη συνέχεια ο κ. Μουλιανάκης έθεσε το μείζον θέμα της απαγόρευσης επέμβασης της πυροσβεστικής υπηρεσίας στις εγκαταστάσεις, κάτι που είναι αντίθετο στην κείμενη νομοθεσία και εύλογα υποσκάπτει το έργο της προανάκρισης για τα αίτια πρόκλησης του συμβάντος (σχετική επερώτηση έχει ήδη καταθέσει στο κοινοβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης μας και βουλευτής Β΄ Αθηνών Παναγιώταρος Ηλίας).
Τέλος, ο κ. Μουλιανάκης καταδίκασε την τακτική μεγαλοεπιχειρηματιών και εργολάβων να εντατικοποιούν βάναυσα τις συνθήκες εργασίας, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος εις βάρος των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι «απαιτούμε να δοθούν άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που διέπουν τις συνθήκες εργασίας».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μουλιανάκης, με αφορμή την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης πως για το δυστύχημα αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η Χρυσή Αυγή, υπογράμμισε ότι «απαξιούμε να την σχολιάσουμε, τουλάχιστον οι συνάδελφοι ας έδειχναν την εμπάθειά τους με αφορμή άλλο θέμα και ας απέδιδαν απλώς σεβασμό στους βαρύτατα εργαζόμενους τραυματίες».
Στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας, προκειμένου να προλαμβάνονται τέτοια ατυχήματα, εστίασε την τοποθέτησή της η περιφερειακή σύμβουλος, Κατερίνα Αδαμοπούλου, από την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο».
«Κάθε μέρα, όποια δουλειά κι αν κάνουμε, όπου κι αν βρισκόμαστε, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια. Ειδικά στην περίπτωση των διυλιστηρίων πρέπει, εκτός από την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τη λήψη μέτρων ασφαλείας, οι εργαζόμενοι να ενημερώνονται, να μαθαίνουν, να περνούν από σεμινάρια για να μπορούν να προστατεύσουν τη ζωή τους, να μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες έκτακτες καταστάσεις», επεσήμανε η κ. Αδαμοπούλου.
Τέλος, η κ. Αδαμοπούλου τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει όχι μόνο να απαιτήσει από την κυβέρνηση τα αυτονόητα, δηλ. σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αλλά και να διεκδικήσει, με νομοθετική ρύθμιση, αρμοδιότητες προκειμένου να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, ασκώντας ελέγχους προληπτικούς στους χώρους και τις εγκαταστάσεις εργασίας.
«Ως προαναγγελθέν έγκλημα» χαρακτήρισε το ατύχημα στο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» Δέσποινα Κουτσούμπα και σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και καταγγέλλονται συνεχώς στην Ελευσίνα, όσο και εάν η υπόσχεση για εύρεση εργασίας στην περιοχή κλείνει πολλά στόματα. Τα περιστατικά αυτά είναι πολύ γνωστά στους κατοίκους και συνεχώς προσπαθούν να τα αναδεικνύουν. Στις 29 Μαρτίου που ασχολήθηκε η Αντιπεριφέρεια με τα ΣΑΤΑΜΕ, είχε λαμπαδιάσει ο ουρανός της Ελευσίνας. Να θυμίσω ότι πολλές φορές βγαίνουν ειδήσεις για ατυχήματα και αντιμετωπίζονται ως ότι ήταν κάτι τυχαίο, συνέβη κάπου αλλού και όχι στα ΕΛ.ΠΕ.».
Επιπρόσθετα, η κ. Κουτσούμπα τόνισε ότι «Προφανώς τα προαναγγελθέντα αυτά εγκλήματα σχετίζονται και με τις συνθήκες εργασίας και με την εντατικοποίηση της εργασίας, γιατί πολλές φορές τα μέτρα ασφαλείας υπάρχουν αλλά δεν χρησιμοποιούνται, γιατί εάν χρησιμοποιηθούν θα υπάρξει καθυστέρηση στη δουλειά. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., την οποία και καταγγέλλουμε. Και βέβαια και η αντιμετώπιση του κέρδους ως υπέρτερο της ανθρώπινης ζωής».
Ενώ, προχωρώντας την τοποθέτησή της η κ. Κουτσούμπα αναφέρθηκε στο νέο Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ., τονίζοντας ότι «Φοβάμαι ότι και η νέα κυβέρνηση με την επιλογή να διορίσει στο Δ.Σ. ως πρόεδρο έναν άνθρωπο γνωστό από τα παλιά, τον κ. Τσοτσορό, ο οποίος προφανώς δεν ανήκει ούτε στο χώρο της Αριστεράς, ούτε στον χώρο των Κινημάτων, δεν νομίζω ότι δίνει και τα καλύτερα δείγματα για μια διαφορετική κατεύθυνση των ΕΛ.ΠΕ.».
Επιπρόσθετα, επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης από τη μεριά της Περιφέρειας εξωτερικών ΣΑΤΑΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι «Όμως το θέμα δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ. Το θέμα στο οποίο έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια Αττικής είναι ο πληθυσμός του Θριασίου πεδίου. Σήμερα, κατέθεσα ερώτηση στον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής για τα ΣΑΤΑΜΕ. Διαβάζοντας τη συνέντευξη που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης και αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η Περιφέρεια Αττικής, είδα ότι μιλάει για τα εσωτερικά ΣΑΤΑΜΕ. Δηλαδή ότι κάθε επιχείρηση θα πρέπει να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Όμως, υπάρχουν και τα εξωτερικά ΣΑΤΑΜΕ. Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να εκπονήσει ένα τέτοιο Σχέδιο, δηλαδή για το τί πρέπει να κάνει ο πληθυσμός του Θριασίου πεδίου σε περίπτωση ατυχήματος και οφείλει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες. Αυτό το έχει θέσει ως αίτημα και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής με επιστολή του προς την Περιφέρεια Αττικής. Αυτό αφορά στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Πρέπει εκτός από το να πιέσουμε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, εκτός από το να δούμε ξανά τις χρήσεις στο Θριάσιο και πώς στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν συγκεντρωθεί τόσες ρυπογόνες και επικίνδυνες χρήσεις, θα πρέπει να εκπονηθεί και ένα Σχέδιο αντιμετώπισης διαφόρων περιπτώσεων ατυχημάτων στην περιοχή. Και όλα αυτά μέχρι να ξαναγίνει το Θριάσιο αυτό που θα έπρεπε να είναι και να συζητάμε για μια άλλη καλύτερη κατάσταση στο σύνολο της Δυτικής Αττικής».
Τέλος, αναφερόμενη στο κείμενο απόφασης που κατέθεσε η περιφερειακή αρχή χαρακτήρισε ως λανθασμένη τη χρήση της λέξης «συμβάν» και πρόσθεσε ότι «Θα ήταν περισσότερο συνετό να πούμε τί ενέργειες θα κάνουμε ως Περιφέρεια Αττικής. Επίσης, να ζητήσουμε από τα ΕΛ.ΠΕ. να καλύψουν πλήρως τη νοσηλεία των ανθρώπων που τραυματίστηκαν και το κόστος για την αποκατάστασή τους. Κι εμείς ως Περιφέρεια θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε ενισχύοντας οικονομικά τις οικογένειές τους».
Σχετικά άρθρα
Δεύτερη ευκαιρία για τα αδέσποτα – Ημέρα υιοθεσίας στο Άλσος Κηφισιάς
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου το πρωί η Libeto.gr και η αντιδημαρχία Φιλοζωίας του Δήμου Κηφισιάς, σε συνεργασία με τη Zenich,…
Καμπάνια «Υιοθετώ» στα σχολεία από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, που απευθύνεται στους αυριανούς ενεργούς πολίτες, τα παιδιά, ξεκίνησε ο Δήμος Φιλοθέης –…
Μεταδημότευση… αλεπούς στη Νέα Ιωνία
Μια… αλεπού εντοπίστηκε να κυκλοφορεί τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Ιωνία και το Τμήμα Φιλοζωικής Πολιτικής του Δήμου επικοινώνησε με…
Ταΐστρες για αδέσποτες γάτες στη Νέα Ιωνία
Στην τοποθέτηση σπιτιού και ταϊστρών για τις αδέσποτες γάτες, στην πλατεία Αναπήρων προχώρησε ο Δήμος Νέας Ιωνίας, με αφορμή την…
Πιο… «cat friendly» ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού
Με την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού προγράμματος για τις αδέσποτες γάτες της περιοχής, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων ο Δήμος…
Ανοιχτές εκδηλώσεις με τον Δ. Καιρίδη στις 6 Οκτωβρίου
Πρόσκληση για δύο ανοιχτές εκδηλώσεις απευθύνει σε κάθε πολίτη ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής…
Δύο επερωτήσεις από τη Μιλένα Αποστολάκη για την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στην Αττική
Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία έπληξε μεγάλο της Βορειοανατολικής Αττικής, και ιδιαίτερα το Πεντελικό όρος, αποτέλεσε αντικείμενο δύο…
Νέα Αριστερά: Ερώτηση στη Βουλή για τις τιμές ζώνης στην περιοχή Εργατικών Πολυκατοικιών στο Μαρούσι
Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε η Νέα Αριστερά, με θέμα «Αναγκαία η μείωση των…
Στα Μελίσσια στις 5/6 ο Δ. Καιρίδης
Στα Μελίσσια θα περιοδεύσει την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2023 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, για να συνομιλήσει με…
Περιοδεία του Δ. Καιρίδη σε Φιλοθέη – Ψυχικό και Βριλήσσια
Σε Φιλοθέη – Ψυχικό και Βριλήσσια θα βρεθεί την Παρασκευή 31/5 και το Σάββατο 1/6 αντίστοιχα ο Δημήτρης Καιρίδης. Ο…
Νέο ΟΧΙ, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, από τα Μελίσσια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας – Βίντεο
Για δεύτερη φορά συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς και πολίτες έξω από το…
Κοινωνικό ανάχωμα στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια – Βίντεο
Την καταγορηματική αντίθεσή τους στο επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια εξέφρασαν η δημοτική αρχή του Δήμου…
Δεν κατεβαίνει για δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης στις εκλογές του 2023 ο Τάσος Μαυρίδης – Αποχαιρετισμός με συγκίνηση, αλλά και «καρφιά»
Την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος…
Η προσαγωγή, η σύλληψη, τα πολιτικά μηνύματα και η επόμενη μέρα – Συνέντευξη Τύπου Σωτήρη Λαπιέρη
Την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλάνδρι Ενάντια, δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαπιέρης δέχθηκε απρόκλητη, όπως…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος COVID-19
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος του COVID-19, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 16th European Federation Audiology…
Διατροφή στις πανελλαδικές – Οδηγός για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση, απόδοση και ενέργεια, πόσο μάλλον την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Μπορεί να…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Δημήτρης Κούβελας: Αντιμετώπιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19
Πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που δημιουργήθηκαν εμβόλια ως το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς, υπήρξε και…
Μ. Αρτόπουλος: Μεγάλη μείωση περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό από τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας!
Μεγάλη μείωση των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του…
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.
ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA