Αποκατάσταση του Υμηττού συζητούν τώρα οι εμπλεκόμενοι φορείς
Περιφέρεια Αττικής

Αποκατάσταση του Υμηττού συζητούν τώρα οι εμπλεκόμενοι φορείς

Συνεδρίασαν την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 μετά από κοινή πρόσκληση των αντιπεριφερειαρχών Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνας Κυπριανίδου και Νοτίου Τομέα Αθηνών Χρήστου Καπάταη, τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων του Κεντρικού και Νότιου Τομέα, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με θέμα «Δράσεις αποκατάστασης του όρους Υμηττού μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στις 17-7-2015».

Συνεδρίαση των ΣΟΠΠ με τους αντιπεριφερειάρχες Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών
Συνεδρίαση των ΣΟΠΠ με τους αντιπεριφερειάρχες Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών

Στη συνεδρίαση των ΣΟΠΠ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ), της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, της ΕΛΛΑΣ, της Δ/νσης Δ10 της Περιφέρειας Αττικής, 651 ΑΒΥΠ του ΣΠΑΥ, των Δήμων Βύρωνα, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Νέας Σμύρνης, Ηλιούπολης, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Καισαριανής και των Εθελοντικών Οργανώσεων της Δασοπροστασίας Καισαριανής, της Δασοπροστασίας Παπάγου – Χολαργού ΔΑΠΑΧΟ, της Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Βύρωνα.

Από τους αντιπεριφερειάρχες δόθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, ιδιαίτερη έμφαση στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων και στη λειτουργία του συντονισμού και τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την αποσαφήνιση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων, ώστε να αναληφθούν άμεσες δράσεις αποκατάστασης, χωρίς φαινόμενα αλληλοεπικαλύψεων που μειώνουν την αποδοτικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.

Η προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κα Καραμάνου έκανε μια σύντομη ανασκόπηση δράσεων που αναλήφθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής τόσο για την υποβοήθηση του έργου της καταστολής, όσο και για την αρωγή των πληγέντων, μετά από το καταστροφικό συμβάν.

Ο κ. Καρέτσος διευθύνων σύμβουλος στην ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με την ιδιότητά του ως δασολόγος και με τη χρόνια εμπειρία του στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, αναφέρθηκε στη δυσκολία που εμφανίζουν πλέον τα μεσογειακά συστήματα ν΄ αναγεννηθούν από μόνα τους, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων λαθών, συστήνοντας την απομάκρυνση των καμένων δέντρων από τον Υμηττό και κυρίως των κωνοφόρων, ελέγχοντας και διατηρώντας τις άκαυστες νησίδες για τη μελλοντική αναπαραγωγή του δάσους.

Επίσης, επισημάνθηκε ο διαφαινόμενος κίνδυνος αύξησης των πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στη λεκάνη απορροής όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και τονίστηκε η αναγκαιότητα για τη χρησιμοποίηση κορμοδεμάτων ως αντιδιαβρωτικό έργο για τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα και το σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση των σχετικών έργων.

Η εκπρόσωπος της Δ/νσης Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κα Βερδή διαβεβαίωσε τα μέλη του ΣΟΠΠ ότι η σύνταξη της σχετικής μελέτης είναι σχεδόν έτοιμη, επισημαίνοντας ωστόσο τη δυσκολία εκτέλεσης των έργων, εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού, που απαιτείται για την επίβλεψη των σχετικών έργων.

Ο εκπρόσωπος του τμήματος ορεινών υδρονομικών έργων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Στάμου, αναφέρθηκε επίσης στη διπλή δράση των ορεινών υδρονομικών έργων τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πριν από το φθινόπωρο.

Ο Δήμος Ηλιούπολης και ο ΣΠΑΥ σε συνεργασία με το Δασαρχείο ανέλαβαν να συμβάλουν στις δράσεις αποκατάστασης με επεμβάσεις σε καθαρισμούς από τα φερτά υλικά επτά υφιστάμενων φραγμάτων στα κατάντη κοντά στους οικισμούς και εμβάθυνση στις κοίτες τους. Επίσης, προσφέρθηκαν να συνδράμουν τη Δ/νση Αναδασώσεων με τη διάθεση προσωπικού τους.

Η χρηματοδότηση των ανωτέρω έργων προβλέπεται ότι θα γίνει από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου.

Περαιτέρω, ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κ. Φοίβος Θεοδώρου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα έργα συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων στον αστικό ιστό (καθαρισμοί ρεμάτων, φρεατίων κ.τ.λ.) προκειμένου ν΄ αποφθεχθούν «ξαφνικές πλημμύρες» στα κατάντη.

Από όλους σχεδόν τους παρευρισκόμενους τονίστηκε ιδιαίτερα το έργο και η συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων στην καταστολή της πυρκαγιάς και έγινε ένας σύντομος απολογισμός των δράσεων κατά τη διάρκεια της καταστολής.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος κλείνοντας τις εργασίες των ΣΟΠΠ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αποτίμηση θα πρέπει να συνεχιστεί και τα υπηρεσιακά σχέδια θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται προκειμένου να έχουμε πάντα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Ευχαρίστησε, επίσης, όλους του εμπλεκόμενους φορείς και οργανώσεις, για την προσφορά τους στην καταστολή της πυρκαγιάς αναγνωρίζοντας ότι παρά την καλή διάθεση και πρόθεση που υπάρχει απαιτείται περισσότερη υποστήριξη σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet