Πυροβολήθηκε πιθανότατα ο 17χρονος μετανάστης στο επεισόδιο της Σύμης
Κοινωνία

Πυροβολήθηκε πιθανότατα ο 17χρονος μετανάστης στο επεισόδιο της Σύμης

Πιθανόν από πυροβολισμό και όχι από ασφυξία, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, επήλθε ο θάνατος του 17χρονου μετανάστη που βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου νεκρός μέσα σε δουλεμπορικό που μετέφερε δεκάδες μετανάστες ανοιχτά της Σύμης.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος ιατρός του Κέντρου Υγείας Σύμης προς τον διοικητή της 8ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού Σώματος ο θάνατος του 17χρονου προήλθε όχι από ασφυξία αλλά πιθανόν από σφαίρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα για το «σοβαρό», όπως περιγράφεται, περιστατικό, όλα συνέβησαν στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μαραθούντα της Σύμης κατά την απόπειρα εισόδου περίπου 70 μεταναστών με θαλαμηγό από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Κατά την καταδίωξη και την προσπάθεια ακινητοποίησης της θαλαμηγού από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και σκάφος της Λετονικής συνοριοφυλακής της δύναμης FRONTEX, οι διακινητές προσπάθησαν επανειλημμένα να εμβολίσουν το Λετονικό σκάφος και να διαφύγουν επιστρέφοντας προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Τούρκος, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο.

Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου.

Στο Κέντρο Υγείας Σύμης, όπως ενημέρωσε προφορικώς ο γιατρός τον διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχο Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ Αργυρίου Ιωάννη, ο θάνατος του 17χρονου αλλοδαπού υπηκόου προήλθε πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου.

Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιου Αθανασόπουλου, ήδη βρίσκεται στη Σύμη ο περιφερειακός διοικητής Νοτίου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος για να ερευνήσει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης του περιστατικού.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Ο κ. Ζώης δήλωσε: «Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων».

Για το περιστατικό ο υπουργός ενημέρωσε την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet