«Φλερτ» Ρωσίας – Ιράκ με το βλέμμα στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία
Κόσμος

«Φλερτ» Ρωσίας – Ιράκ με το βλέμμα στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Η Ρωσία δηλώνει ότι θα εξέταζε αίτημα του Ιράκ για αεροπορικές επιδρομές στη χώρα κατά στόχων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ότι η Βαγδάτη δεν της το έχει ζητήσει.

Από την πλευρά του, ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δηλώνει ότι θα καλωσόριζε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, αλλά σημειώνει ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο ρώσος υπουργός σημείωσε ότι το Ιράκ δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές και τόνισε: «Είμαστε ευγενικοί, δεν πάμε κάπου εάν δεν μας προσκαλέσουν».

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα εξέταζε ένα τέτοιο αίτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής.

Από την πλευρά του και προκαλώντας μάλλον έκπληξη καθώς η ιρακινή κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, ο ιρακινός πρωθυπουργός είπε στο France 24 ότι θα καλωσόριζε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, σημειώνοντας ότι δεν έχει συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο με τον ρώσο πρόεδρο.

Ο Αμπάντι σημείωσε ότι στόχος της Ρωσίας στη Συρία είναι να πολεμήσει τους τζιχαντιστές και τόνισε ότι «θα τον κατέπλησσε» αν τα ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν άλλους στόχους.

«Η Ρωσία θέλει πραγματικά να πολεμήσει το Ντάες (σ.σ. ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και να στρέψει την πολεμική μηχανή της εναντίον του. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία θεωρεί το Ντάες ως μια άμεση απειλή για την εθνική της ασφάλεια» είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

«Θα ήταν απροσδόκητο» τα ρωσικά βομβαρδιστικά να πλήξουν άλλους στόχους, πέραν αυτών του Ισλαμικού Κράτους, «δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 Ρώσοι που πολεμούν στο πλευρό του Ντάες, που είναι σκληραγωγημένοι μαχητές, τρομοκράτες, εγκληματίες» συνέχισε.

«Αν επιστρέψουν στη Ρωσία, θα προκαλέσουν χάος στη χώρα. Πιστεύω επομένως ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να πολεμήσει το Ντάες και ελπίζω ότι θα το κάνει» είπε.

«Είναι επίσης προς το συμφέρον μας να μοιραζόμαστε πληροφορίες» με τη Ρωσία και το Ιράν, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ.

«Όμως δεν έχουμε σκοπό να διεξάγουμε ή να συμμετάσχουμε σε μια επιχείρηση στη Συρία. Ο στόχος μας είναι να εκδιώξουμε το Ντάες από το Ιράκ» υπογράμμισε ο Αμπάντι.

Η Ρωσία εξαπέλυσε την Τετάρτη και την Πέμπτη αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Συρία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet