Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τον Γιάννη Σμπώκο
Κοινωνία

Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τον Γιάννη Σμπώκο

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον άλλοτε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού «Ερμής 2», επί θητείας στο υπουργείο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Το δικαστήριο αποφάσισε αναστολή στην έκτιση της ποινής που επέβαλε στα στελέχη της υπηρεσίας Αντ. Κάντα και Ν. Λεονταρίτη 20 ετών.

Το δικαστήριο, μετά από πολύμηνη διαδικασία, κήρυξε ένοχο για βαριές κατηγορίες τον Γιάννη Σμπώκο, που ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών για παράνομες αμοιβές που έλαβε μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο από τα υποβρύχια και τα TORM1.

Στον κ. Σμπώκο, επί σειρά ετών στενότατο συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου. το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ενώ στους δύο συγκατηγορουμένους του, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και το στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Νίκο Λεονταρίτη, δέχθηκε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Έτσι στον κ. Κάντα επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών και στον κ. Λεονταρίτη 20 ετών, αλλά έκανε δεκτά τα αιτήματά τους για αναστολή στην έκτιση της κάθειρξης που τους επιβλήθηκε.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας αντιμετώπιζε κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Tο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε ως μη νόμιμο το αίτημα του Γιάννη Σμπώκου για αναστολή της ποινής του.

Οι δικαστές επέβαλαν στους Κάντα και Λεονταρίτη περιοριστικούς όρους για υποχρεωτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα, τρεις και δύο φορές τον μήνα αντίστοιχα και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα. Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε 10ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενος άλλος ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, ο οποίος έχει αποβιώσει.

Για την προμήθεια του επίμαχου συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού, φέρεται να έχει τελέσει απιστία, κατά το κατηγορητήριο, και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αδίκημα ωστόσο που έχει παραγραφεί για τον πρώην υπουργό καθώς δεν ασκήθηκε δίωξη από τη Βουλή.

Ο Αντ. Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, έχει ομολογήσει ότι δωροδοκήθηκε για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, ενώ ο άλλοτε προϊστάμενός του, διευθυντής Εξοπλισμών Γ. Σμπώκος είχε αρνηθεί την κατηγορία.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet