Γ. Κουτσικάκης: Διαβάζοντας το βιβλίο «Οι Μαγκουφανιώτες θυμούνται»
Πολιτισμός

Γ. Κουτσικάκης: Διαβάζοντας το βιβλίο «Οι Μαγκουφανιώτες θυμούνται»

Τις θετικές του εντυπώσεις από την ανάγνωση του βιβλίου «Οι Μαγκουφανιώτες θυμούνται» μοιράζεται με όλους ο κ. Γιώργος Κουτισκάκης, κάτοικος Πεύκης, μέσα από το ακόλουθο κείμενο.

Διαβάζοντας το βιβλίο «Οι Μαγκουφανιώτες θυμούνται» από τον Σύλλογο «Πευκιώτικες Ρίζες»

Δεν γεννήθηκα ούτε μεγάλωσα στην Πεύκη. Δεν τη γνώρισα σαν Μαγκουφάνα. Ήρθαμε να μείνουμε όταν παντρευτήκαμε το 1989. Η Πεύκη με κέρδισε από την πρώτη στιγμή! Στην αρχή νοικιάσαμε σπίτι, μετά αγοράσαμε, μετά έφερα και το οδοντιατρείο εδώ.  Από την αρχή ξεκίνησα να περπατάω για να τη γνωρίσω, να συναντήσω τους ανθρώπους της, συνήθεια που συνεχίζω ακόμα. Την αγαπώ, τη θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου αφού εδώ γεννήθηκαν και μεγαλώνουν τα παιδιά μου, τη νοιάζομαι και προσπαθώ να προσφέρω ότι μπορώ. Κατά συνέπεια ότι  σημαντικό γίνεται ή γράφεται για την Πεύκη με ενδιαφέρει και με αφορά. (Τα ασήμαντα τα παρακάμπτω…).

Ξεκλέβοντας όσο χρόνο μπορούσα, διάβασα το βιβλίο. Η ανάγνωση με συνάρπασε. Έμαθα για την ιστορία της πόλης, την ανθρωπογεωγραφία της και την ιστορία των ανθρώπων που γνώρισα και φίλων που απέκτησα.

Η αμεσότητα των διηγήσεων με συγκίνησε έστω κι αν είμαι μεταγενέστερος Πευκιώτης. Πόσοι ξεριζωμένοι ήρθαν εδώ! Οι καταγραφές για το «Τριανέμι» στην αρχή  όπως και το παράρτημα με την ιστορία της Μικράς Ασίας εμπλούτισαν τις γνώσεις μου.

Η Πεύκη που κι εγώ γνώρισα με τον καιρό εξελίσσεται και αλλάζει κάτι που είναι αναπόφευκτο. Και άλλοι κάτοικοι επωφελούνται της όμορφης πόλης μας, εμπλουτίζοντας τον ανθρώπινο ιστό. Με θλίβει όμως όταν γίνονται κακόγουστες παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τον προαστιακό χαρακτήρα της πόλης μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να στρατευτούμε όλοι, ώστε να διατηρήσουμε το ύφος και το χρώμα του προαστίου μας, τα δάση μας, τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, να προάγουμε τον πολιτισμό και να καλλιεργήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις.

Θέλω να συγχαρώ θερμά όσους συνετέλεσαν στη συγγραφή και έκδοση αυτού του βιβλίου και ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας που μοιράστηκαν μέσα από αυτό τις προσωπικές τους ιστορίες και να συστήσω επίσης θερμά, να το προμηθευτούν και να το διαβάσουν όσο περισσότεροι μπορούν, παλαιότεροι και νεότεροι. Άλλωστε γιορτές έρχονται. Προσφέρεται και για δώρο!

Γιώργος Κουτσικάκης

Χειρουργός οδοντίατρος Μ.Μ.Sc.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet