Αντίδραση αιρετών για τη μεταφορά μεταναστών στο Ελληνικό
Αυτοδιοίκηση

Αντίδραση αιρετών για τη μεταφορά μεταναστών στο Ελληνικό

Την αντίδραση των δημάρχων Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Παλαιού Φαλήρου προκάλεσε η είδηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά μεταναστών στον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, οι τέσσερις δήμαρχοι τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε ΄αποθήκη ψυχών΄», ούτε «να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών».

Παράλληλα, επικρίνουν την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα χωρίς τη στοιχειώδη προετοιμασία, αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ζητούν συνάντηση με τον Γ. Μουζάλα ώστε να έχουν επίσημη ενημέρωση.

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ

Στη 1 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας η ΚΕΔΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ αντιπροσωπεία της, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, θα συναντηθεί με τον Γιάννη Μουζάλα.

Παράλληλα, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς και θα παρθούν αποφάσεις για τον τρόπο που θα πρέπει να δράσουν οι δήμοι το επόμενο διάστημα προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που έχει πλέον διαμορφωθεί.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας της προσεχούς Δευτέρας επισημαίνει ότι:

«Η ΚΕΔΕ από την άνοιξη του 2015 είχε επισημάνει στη συνάντηση που έγινε με την τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, πως η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση και διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, καθώς και οι ιδεοληψίες γύρω από την πολιτική των “ανοιχτών συνόρων”, θα δημιουργούσε τεράστια αδιέξοδα στη χώρα. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Η χώρα και κυρίως οι Δήμοι που αποτελούν χώρους πρώτης υποδοχής και στη συνέχεια φιλοξενίας βουλιάζουν από τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι Δήμοι μόνοι τους, χωρίς βοήθεια και με τα δικά τους περιορισμένα μέσα και δομές προσπαθούν να δώσουν λύσεις και να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Η κυβέρνηση ακόμη δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, να αδυνατεί να υλοποιήσει όσα έχει συμφωνήσει με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και αναλώνεται σε κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα.

»Ακόμη και η συνδρομή της Frontex ζητήθηκε όταν υπήρξε κίνδυνος αποβολής της χώρας μας από τη Συνθήκη του Σένγκεν.

»Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα ακόμη τα hot spots στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση και ο διαχωρισμός των προσφύγων με τους μετανάστες, με αποτέλεσμα από τη μια να καθυστερεί η διαδικασία προώθησης των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αφετέρου να μην μπορεί να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει την επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής τους και κυρίως την Τουρκία, η οποία έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δέχεται πίσω τους μετανάστες οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν ως πύλη εισόδου τους για την Ευρώπη.

»Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί την αδράνεια και την έλλειψη σχεδίου. Δεν βγάζουμε την ουρά μας απέξω, θέλουμε να συμβάλλουμε θετικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, που είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, στον βαθμό όμως που μας αναλογεί.

»Δεν θα υποκαταστήσουμε την κυβέρνηση, αλλά θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα την υποχρεώσουν επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως έχουμε κάνει ως θεσμός κι εμείς και με το παραπάνω. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η χώρα και οι Δήμοι μας σε αποθήκη απελπισμένων ψυχών, δεν θα ανεχτούμε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η κοινωνική ειρήνη στις τοπικές μας κοινωνίες.

»H Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της στη διαχείριση του προσφυγικού. Η κεντρική εξουσία τι κάνει;».

Η επιστολή των τεσσάρων δημάρχων

Αναλυτικά η επιστολή των δημάρχων έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Υπουργέ κ. Μουζάλα,

»Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την ολοένα αυξανόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Νότια Αθήνα, στα γήπεδα Χόκεϊ του Ελληνικού και Ταε Κβο Ντο του Π. Φαλήρου.
» Η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Η Πολιτεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση και αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

»Αυτό που ξεκίνησε πριν από 3 μήνες με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, έχει τώρα μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες.

»Τον περασμένο Σεπτέμβρη μας είχατε δεσμευτεί προσωπικά ότι τέλη Οκτωβρίου θα είχε κλείσει η προσωρινή δομή στο Ελληνικό, δέσμευση που δυστυχώς δεν τηρήσατε. Αντί γι΄αυτό, μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης χιλιάδων μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο σε ερειπωμένα κτίρια και αντίσκηνα.

»Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε ‘αποθήκη ψυχών’ αφού δεν πληροί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών – και όχι Σύρων προσφύγων – στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις τοπικές μας κοινωνίες σε επαγρύπνηση.

»Σας ζητάμε, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε επισήμως, άμεσα και εμπεριστατωμένα, στα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

1. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής; Είναι επισήμως γνωστό πλέον ότι ανάμεσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που διέρχονται ή καταλήγουν στη χώρα μας βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία.

2. Πώς θα διασφαλίσετε τη δημόσια υγιεινή, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα χώρο που δεν πληροί σχεδόν καμία προδιαγραφή για το σκοπό αυτό;

3. Ως τι θα λειτουργήσουν προσωρινά οι εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου; Κέντρο υποδοχής; Κέντρο φιλοξενίας; Κέντρο διαμετακίνησης; Και το κυριότερο: Θα είναι μια ανοιχτή ή κλειστή εγκατάσταση;

4. Για πόσο διάστημα σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Ελληνικό για το σκοπό αυτό;

5. Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση και το κόστος φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών;

6. Ποιος και με ποιο τρόπο θα κάνει την καταγραφή των αλλοδαπών;

7. Πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες;

»Κύριε Υπουργέ,

»Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ήδη η Νότια Αθήνα και οι δήμοι μας 3 μήνες τώρα έπραξαν το καθήκον τους ανθρωπιστικά όπως όφειλαν.

»Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις και τον βαθύ προβληματισμό μας. Αναμένουμε άμεση συνάντηση μαζί σας και αναλυτική επίσημη ενημέρωση.

Οι δήμαρχοι: Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet