Video

Πλήθος προγραμμάτων & δράσεων από τον ΣΒΑΠ – VIDEO

Στην παρουσία των προγραμμάτων και δράσεων που «τρέχουν» στην παρούσα περίοδο από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων (21 Local Agenda) προχώρησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Κουράσης και ο γενικός διευθυντής, Παύλος Καμάρας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, στα γραφεία του ΣΒΑΠ.

Γιώργος Κουράσης, πρόεδρος Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων
Γιώργος Κουράσης, πρόεδρος Συνδέσμου
για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων

Όπως επεσήμανε ο κ. Γ. Κουράσης οι συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα εντάσσονται στο συνολικότερο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019 του Συνδέσμου, το οποίο καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των Δήμων – μελών.

Οι βασικοί 4 άξονες του Επιχειρησιακού Προγράμματος αφορούν στο Αστικό Περιβάλλον, το Φυσικό Περιβάλλον, την Κοινωνική Συνοχή και τα Μητροπολιτικά Έργα.

Σε ότι αφορά τις επιμέρους δράσεις, αυτές κωδικοποιούνται ως εξής:

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  1. Πρόγραμμα προώθησης της χρήσης ποδηλάτων στους Δήμους (η σχετική μελέτη επιχειρεί να «κουμπώσει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα πάνω στον προγραμματισμένο μητροπολιτικό ποδηλατόδρομο και τον Αττικό ποδηλατόδρομο).
  2. Πρόγραμμα για τη χρήση Φυσικού Αερίου και ηλεκτρισμού στα δημοτικά οχήματα των Δήμων – μελών (έχει ήδη συνταχθεί μελέτη έως και σε επίπεδο οικονομοτεχνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων).
  3. Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στους δημοτικούς φωτισμούς (έχει συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη, αλλά μάλλον έχει αποκλειστεί η χρηματοδότησή του από πόρους ΕΣΠΑ, άρα θα προχωρήσει είτε με αυτοχρηματοδότη, είτε με ίδια κεφάλαια των Δήμων. Πάντως, η εξοικονόμηση ενέργειας από την εφαρμογή του αναμένεται να ξεπεράσει το 70%).
  4. Πρόγραμμα για την ίδρυση διαδημοτικού κυνοκομείου (έχει προχωρήσει η πρώτη φάση και αναμένεται η ολοκλήρωση των επόμενων δύο).
  5. Πρόγραμμα για την ίδρυση διαδημοτικού κοιμητηρίου (έχει συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας και αναζητείται κατάλληλος χώρος, σημείο στο οποίο εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα).

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Με ίδιους πόρους του ΣΒΑΠ προωθούνται τα εξής:

  1. Πρόγραμμα για την προώθηση της ψηφιακής πλατφόρμας www.ekptoseisprosfores.gr (υλοποιείται σε συνεργασία με τους επιμέρους Εμπορικούς Συλλόγους των Δήμων – μελών και αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προωθήσουν τις υπηρεσίες και τα αγαθά τους).
  2. Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής στους Δήμους – μέλη και τα σχολεία.
  3. Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, κυκλοφοριακού φόρτου και ηχορύπανσης, καθώς και μετρήσεις μικροσωματιδίων σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο».

Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ο Σύνδεσμος προωθεί τη διαδημοτική συνεργασία των Δήμων – μελών του στους τομείς:

  • Πολιτισμού.
  • Κοινωνικής Μέριμνας.
  • Αθλητισμού & Νέων.

Στο πλαίσιο της δράσης καταγράφονται οι δομές και υποδομές στους προαναφερόμενους τομείς, ενώ συστήνονται διαδημοτικές επιτροπές προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των Δήμων – μελών, με συντονιστή τον Σύνδεσμο.

Δ. ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ

Ο Σύνδεσμος προετοιμάζεται για τη συμμετοχή του σε προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ) και για την κατάθεση σχετικών προτάσεων, όπως για τα προγράμματα:

  • LIFE.
  • Urbact III.
  • InterregMED.

Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «5000 and 1 SEAPs, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Ε. ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Μέσα από συναντήσεις με δημάρχους, ο Σύνδεσμος προωθεί τη διεύρυνση των μελών του με Δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής.

Ήδη, σε τελικό στάδιο ένταξης (έχουν ληφθεί ήδη οι σχετικές αποφάσεις των επιμέρους Δημοτικών Συμβουλίων κι αναμένεται το «πράσινο φως» από το Δ.Σ. του Συνδέσμου) βρίσκονται οι Δήμοι Παπάγου-Χολαργού, Παλλήνης και Μαρκόπουλου.

Παύλος Καμάρας: Δεν αυτοσχεδιάζουμε, λειτουργούμε στρατηγικά
Παύλος Καμάρας, γενικός διευθυντής Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων
Παύλος Καμάρας, γενικός διευθυντής Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Π. Καμάρας αναφέρθηκε στη γενικότερη φιλοσοφία των προγραμμάτων και δράσεων του Συνδέσμου, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτά βασίζονται σε στρατηγικό σχεδιασμό και όχι σε «αυτοσχεδιασμούς».

Στόχος τους, όπως εξήγησε, είναι να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τους Δήμους – μέλη του Συνδέσμου, να αποδεικνύουν τη χρησιμότητά τους, να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, καθώς και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και, φυσικά, να μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet