Ενστάσεις μειοψηφίας για το “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” του Δήμου Πεντέλης
Κοινωνία

Ενστάσεις μειοψηφίας για το “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” του Δήμου Πεντέλης

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, στη συνεδρίαση της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου 2016, η ίδρυση και λειτουργία του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» του Δήμου (Ιδρύθηκε και ξεκινά το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Πεντέλης). Μειοψήφισαν οι κ.κ. Αντώνης Φειδοπιάστης (Πεντέλη εν Δράσει) και Σπύρος Κωνσταντάς (Λαϊκή Συσπείρωση), οι οποίοι εξέφρασαν και τις εντονότερες ενστάσεις.

Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης
Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης αναφέρθηκε στην πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει στη δημιουργία του συγκεκριμένου θεσμού, που θα προωθεί την πνευματική και πολιτιστική ζωή της πόλης, προαναγγέλλοντας ήδη τα πρώτα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την οργανωτική – επιστημονική ομάδα, που θα αναλάβει το εγχείρημα.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα συμβούλων της μειοψηφίας, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι το όλο εγχείρημα προετοιμάζεται εδώ κι ένα χρόνο, ενώ για τη φιλοξενία των εκπαιδευτικών αναγκών του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» θα χρησιμοποιηθούν διάφοροι χώροι στον Δήμο Πεντέλης, αρχής γενομένης από το Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων. Επίσης, τόνισε ότι από το Σώμα ζητείται στην παρούσα φάση η έγκριση της ίδρυσης και λειτουργίας και η εξουσιοδότησή του να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, η οργανωτική – επιστημονική ομάδα θα φροντίσει για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τις συνεργασίες με πανεπιστημιακούς φορείς, τις πιστοποιήσεις σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς κύκλους και ό,τι άλλο χρειαστεί. Από δε πλευράς Δήμου, στην παραπάνω επιτροπή θα μετέχει η θεματική αντιδήμαρχος Άντα Μπούσουλα Χάνου, στις αρμοδιότητες της οποίας ανήκουν και τα θέματα Παιδείας.

Άντα Μπούσουλα Χάνου
Άντα Μπούσουλα Χάνου

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος ανέλαβε να απαντήσει τα υπόλοιπα ερωτήματα των συμβούλων, δηλώνοντας ότι το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» δεν θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του Δήμου, αφού θα βασίζεται στην εθελοντική εργασία των καθηγητών που θα το στελεχώσουν, ενώ εξέφρασε την απορία της για τις επίμονες ερωτήσεις του κ. Αντ. Φειδοπιάστη, για το εάν υπάρχει συγκεκριμένη επίσημη συνεργασία με κάποιο πανεπιστημιακό φορέα, λέγοντας ότι υπάρχουν επαφές με καθηγητές, αλλά  τα θέματα αυτά θα τα χειριστεί η οργανωτική-επιστημονική ομάδα.

Μειοψηφία: Δεν είναι «καλοδουλεμένη» η εισήγηση
Αντώνης Φειδοπιάστης
Αντώνης Φειδοπιάστης

Σοβαρές ενστάσεις επί του εγχειρήματος προέβαλε ο επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη εν Δράσει, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο όρος «πανεπιστήμιο» για μία προσπάθεια που δεν «στεγάζεται» κάτω από κανέναν επίσημο πανεπιστημιακό φορέα, δεν μπορεί να παρέχει πιστοποιήσεις, δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύμβαση και «ουδείς γνωρίζει σε τι ακριβώς αφορά».

Για μη «καλοδουλεμένη» εισήγηση, «μιας μόνο σελίδας», έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος του Σώματος, δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας, Κώστας Καλλιανιώτης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η παράταξη στην οποία ανήκει θα συναινέσει, αφού πιστεύει σε οτιδήποτε συμβάλει στην προαγωγή της γνώσης και στην επιμόρφωση.

Κώστας Καλλιανιώτης
Κώστας Καλλιανιώτης

Την ίδια στιγμή, όμως, επεσήμανε ότι το Σώμα καλείται να ψηφίσει επί «ενός τίτλου», χωρίς να υπάρχει «συγκροτημένη μελέτη», ουσιαστικά εξουσιοδοτώντας «εν λευκώ» τον δήμαρχο για να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα, αναφέροντας παραδείγματα άλλων δήμων που λειτουργούν για χρόνια ανάλογους θεσμούς, κάλεσε τη διοίκηση να φέρει στο Σώμα μία ολοκληρωμένη εισήγηση για το όλο εγχείρημα, ώστε το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» να λειτουργήσει αποτελεσματικά και όχι ως «κύκλος διαλέξεων».

Σπύρος Κωνσταντάς: Τι κρύβεται από πίσω;

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε ότι η εισήγηση «χαντακώνει» τον όρο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», για να αναρωτηθεί στη συνέχεια εάν η διοίκηση έχει επιλύσει όλα τα άλλα προβλήματα του Δήμου και «τώρα, το μόνο που της απομένει είναι η δημιουργία “Ελεύθερου Πανεπιστημίου”».

Σπύρος Κωνσταντάς
Σπύρος Κωνσταντάς

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του, ο κ. Σπ. Κωνσταντάς ανέφερε ότι «εμένα άλλα μου φαίνονται ότι υπάρχουν πίσω από τη δημιουργία αυτού του πανεπιστημίου», ενώ πρότεινε αντί να χρησιμοποιηθούν «κάποιοι καθηγητές που δεν έχουν τι να κάνουν το απόγευμα και προσφέρουν εθελοντικά μαθήματα» για τους εκπαιδευτικούς κύκλους, να αξιοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό φοιτητές.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet