«Ετέθη η ατζέντα», δήλωσε ο Τσακαλώτος μετά το 1o ραντεβού με το κουαρτέτο
Οικονομία-Αγορά

«Ετέθη η ατζέντα», δήλωσε ο Τσακαλώτος μετά το 1o ραντεβού με το κουαρτέτο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Θα ακολουθήσει η συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.

«Ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων δήλωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν μόνος στο πρώτο ραντεβού με το κουαρτέτο καθώς ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, δεν παρεβρέθηκε λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας. Ο κ. Σταθάκης θα περαβρεθεί στο νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο αύριο, Πέμπτη, στις 17:30. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, στις αυριανές επαφές θα τεθούν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Αργότερα στις 19:30, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης προβλέπει συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι επικεφαλής των δανειστών θα μείνουν για μια εβδομάδα στην Αθήνα, χρονοδιάγραμμα το οποίο θα επανεξετασθεί στο τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σήμερα πάντως στη συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο καταρτίστηκε πρόγραμμα γαι μία εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της πολύ δύσκολης -όπως προειδοποιούν όλοι- αλλά και κρίσιμης διαπραγμάτευσης οι πληροφορίες θέλουν όλα τα καυτά θέματα να παραμένουν ανοιχτά, με τους δανειστές μάλιστα σε κάποια από αυτά να μην έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους.

Αν και η ευρωπαϊκή πλευρά άφησε να ενοηθεί ότι υπήρξε σύγκλιση με το ΔΝΤ στα βασικά θέματα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει στο πόσο είναι τελικά το δημοσιονομικό κενό, με Αθήνα και Ε.Ε. να το προσδιορίζουν γύρω στα 3 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ περίπου στα 9 δισ. ευρώ. Αν δεν καλυφθεί αυτή η διαφορά των 6 δισ. ευρώ είναι προφανές πως δεν μπορούν να καταλήξουν και στο ύψος των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει το όποιο κενό τη διετία 2017-18 και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σκληρές απαιτήσεις θέλουν οι πληροφορίες να προβάλουν οι δανειστές και σε ότι αφορά τις συντάξεις, ανατρέποντας σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό σχέδιο.

Η ανάδειξη δε του θέματος -έστω και με τα μπρος πίσω- για διευθέτηση του ελληνικού χρέους αμέσως μετά την αξιολόγηση δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στην ελληνική πλευρά.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet