Συζήτηση για τα οικονομικά των Σχολ. Επιτροπών με… ιδεολογική διάσταση
Κοινωνία

Συζήτηση για τα οικονομικά των Σχολ. Επιτροπών με… ιδεολογική διάσταση

Η συζήτηση για τις εγκρίσεις των οικονομικών απολογισμών της Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης για τα έτη 2012 και 2013 στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου (Τετάρτη 6 Απριλίου 2016) έδωσε το έναυσμα για ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, αλλά και… εξ ιδίων βέλη προς τη διοίκηση.

Δημήτρης Κάππος
Δημήτρης Κάππος

Ο κ. Δημήτρης Κάππος, από πλευράς δημοτικής Αρχής, αιτιολόγησε την καθυστέρηση στην υποβολή των απολογισμών στη λογιστική δυσκολία τιμολόγησης κάποιων στοιχείων. Ωστόσο, όπως είπε, με εξαίρεση κάποια ζητήματα με τα κυλικεία των σχολείων, δεν εντοπίστηκαν «σοβαρά προβλήματα» στην οικονομική κατάσταση της Σχολικής Επιτροπής. Απαντώντας δε σε σχετικές επισημάνσεις δημοτικών συμβούλων, ενημέρωσε ότι έχουν αποπληρωθεί τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ, ενώ προς το τέλος της βαίνει και η τακτοποίηση των οφειλών προς την Εφορία.

«Συμμαζέψαμε το… χάος»

Γιώργος Κουράσης
Γιώργος Κουράσης

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι σε Δράση υποστήριξε ότι οι δύο Σχολικές Επιτροπές προέκυψαν από τη συγχώνευση «τριάντα και πλέον Σχολικών Επιτροπών» που λειτουργούσαν στον Δήμο, κάτι που -όπως είπε- δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα στον έλεγχο της διαχείρισής τους και στη συγκέντρωση των οικονομικών στοιχείων τους. Στο γεγονός αυτό απέδωσε ο κ. Γιώργος Κουράσης την καθυστέρηση της σύνταξης των απολογισμών, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε «κανένα θέμα ολιγωρίας από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου».

Μύρων Ανδριανάκης
Μύρων Ανδριανάκης

Προχωρώντας, τον συλλογισμό του κ. Γ. Κουράση, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι Μύρων Ανδριανάκης, επικαλούμενος τα στοιχεία των απολογισμών, αλλά και παλαιότερες αιχμές για την οικονομική κατάσταση των Σχολικών Επιτροπών, ανέφερε ότι η ύπαρξη υπολοίπων 212.000 ευρώ και 160.000 ευρώ αντιστοίχως για τα έτη 2012 και 2013 «δείχνουν την καλή δουλειά που έγινε». Στα δε σχόλια συμβούλων της μειοψηφίας ότι τα υπόλοιπα εμφανίζονται γιατί δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλές σε ΔΕΚΟ και Εφορία, ο κ. Μ. Ανδριανάκης ανταπάντησε ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να ενισχύει τις Σχολικέ Επιτροπές στο συγκεκριμένο θέμα.

Βέλη… εξ ιδίων
Παναγιώτης Τζούρας
Παναγιώτης Τζούρας

Ωστόσο, τη σκληρότερη κριτική προς τη διοίκηση επεφύλασσε το πρώην μέλος της παράταξης της πλειοψηφίας και νυν ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Τζούρας. Όπως υποστήριξε, λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζαν οι Σχολικές Επιτροπές στην όλη λειτουργία τους, η παράταξη της πλειοψηφίας, Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, «μονίμως καταψήφιζε τους απολογισμούς», ενώ αναρωτήθηκε «γιατί τώρα ακολουθεί διαφορετική πολιτική;».

Πάντως, ο κ. Π. Τζούρας απέρριψε τους ισχυρούς τη μειοψηφίας περί καλής λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας ότι «δεν κρατούνταν πρακτικά στις συνεδριάσεις τους», «ουδείς μάζευε τα χρήματα από τα κυλικεία» κ.λπ.

Τέλος, έθεσε και την «ιδεολογική πλευρά» τους ζητήματος, θυμίζοντας στη διοίκηση την προηγούμενη θέση της, ότι δηλαδή η λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών εντάσσεται «στη λογική του νεοφιλελεύθερου κράτους να φορτώσει τα έξοδα των σχολείων στους Δήμους και στους γονείς».

«Είναι θέμα διαχείρισης και όχι ιδεολογίας»
Θεόδωρος Αλεξίου
Θεόδωρος Αλεξίου

Από πλευράς διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Θεόδωρος Αλεξίου, δήλωσε ότι η λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών κατά το παρελθόν υπήρξε «προβληματικότατη» και όταν ανέλαβε η διοίκηση βρέθηκε μπροστά στο «δίλημμα» εάν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις προς ΔΕΚΟ και Εφορία, αλλά τελικώς «επέλεξε να μη ρισκάρει την ομαλή λειτουργία των Επιτροπών».

Σίμος Ρούσσος
Σίμος Ρούσσος

Στο θέμα παρενέβη και ο δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε ότι το 2012 οι Σχολικές Επιτροπές επιδοτήθηκαν από τον Δήμο με 750.000 ευρώ, ενώ το 2015 το ποσό αυτό μειώθηκε στα 480.000 ευρώ κι αυτό «κάτι δείχνει για τη διαχείριση που έγινε». Παράλληλα, ο κ. Σίμος Ρούσσος τόνισε ότι ο Δήμος κάλυψε με 345.000 ευρώ τα χρέη των Σχολικών Επιτροπών, αλλά και τη λειτουργία τους, ενώ αναφέρθηκε και στη μέχρι σήμερα εργολαβία των 200.000 ευρώ για συντηρήσεις στα σχολεία.

Απαντώντας στον κ. Π. Τζούρα, ο δήμαρχος είπε ότι η αλλαγή στάσης που χρεώνεται στη διοίκηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών σε όλα τα επίπεδα. Όπως τόνισε με έμφαση, «σήμερα ψηφίζουμε για την ομαλή συνέχιση και χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ψήφιση των απολογισμών».

«Εγώ δεν παίρνω την ευθύνη να δημιουργήσω προβλήματα στο μέλλον των Σχολικών Επιτροπών και να “τινάξω στον αέρα” τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Σ. Ρούσσου, για να προσθέσει ότι είναι άλλο η ιδεολογία και άλλο η διαχείριση των προβλημάτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet