Ενότητα: Κατασπατάληση εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο
Ποιότητα Ζωής

Ενότητα: Κατασπατάληση εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο

Για “κατασπατάληση του δημόσιου και δημοτικού ταμείου” κατηγορεί τη δημοτική Αρχή Αμαρουσίου η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, αναφορικά με τις παρεμβάσεις της πρώτης στο εμπορικό κέντρο της πόλης, με παρέμβασή της στη σχετική Επιτροπή Διαβούλευσης.

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει:

Το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της πόλης έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση Πατούλη, αλλά και προηγούμενα από τη διοίκηση Τζανίκου, σε “μαύρη τρύπα” κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο και δημοτικό ταμείο και χρυσοφόρα «κότα» για εργολάβους και όχι μόνο.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα σε δέκα χρόνια:

  • Ξηλώθηκαν όλοι οι δρόμοι που είχαν άσφαλτο και στρώθηκαν με γρανιτένιους κυβόλιθους.
  • Ξηλώθηκαν οι κυβόλιθοι και ξανάπεσε άσφαλτος και μάλιστα με συνεχή ράβε-ξήλωνε του οδοστρώματος λόγω κακής ποιότητας κατασκευής.
  • Μπήκαν μπάρες στις εισόδους του κέντρου για την αποτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, που σχεδόν δεν λειτούργησαν ποτέ.
  • Ξηλώθηκαν η πλατεία Κασταλίας, η πλατεία Εθνικής Αντίστασης  και η πλατεία Ηρώων και τοποθετήθηκαν ξύλινα υπόστεγα αμφιβόλου αισθητικής.
  • Έγινε το περιβόητο έργο της «βιοκλιματικής» ανάπλασης από την πλατεία Αγ. Λαύρας μέχρι τον ΗΣΑΠ και ξαναξηλώθηκαν τα ήδη ξηλωμένα, ενώ ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια των εργασιών χάθηκαν πολλά μεγάλα δέντρα.
  • «Στεγανοποιήθηκαν» με επίστρωση βερνικιού οι πλάκες της«βιοκλιματικής» ανάπλασης.
  • Άλλαξαν προς το χειρότερο οι χρήσεις γης.
  • Το διατηρητέο Λουμίδη κατέρρευσε και εξακολουθεί να είναι υποθηκευμένο σε Τράπεζα.
  • Ο κοινόχρηστος χώρος του Αμαλίειου χρησιμοποιείται από τις παρακείμενες εταιρίες σαν πάρκινγκ.
  • Με παράνομη άδεια της πολεοδομίας το οικόπεδο «Καρούζου» χάσκει ημιτελές μέσα στην καρδιά της πόλης
  • Οι πεζόδρομοι του κέντρου είναι σε κακή κατάσταση και ασυντήρητοι.
  • Το κέντρο έγινε πεδίο άσκησης νεοφιλελεύθερων πειραμάτων με εφαρμογή των ΣΔΙΤ.
  • Εγκαταστάθηκε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που δεν λειτούργησε ποτέ λόγω κατάργησης της Δημοτικής αστυνομίας και ακόμα δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν αγωγές και διεκδικήσεις του εργολάβου από τον Δήμο.
  • Πρόκειται να αρχίσει η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης 270 θέσεων στην πλατεία Ευτέρπης, που θα επιδεινώσει μελλοντικά το κυκλοφοριακό, ενώ άμεσα θα οδηγήσει στο κλείσιμο τα καταστήματα της πλατείας.
  • Σχεδιάζεται το γήπεδο «Σπύρος Λούης» να γίνει γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας… 3.500 θέσεων.

Επιπλέον τσιμεντοποιήθηκε το οικόπεδο Παναγόπουλου, τα τραπεζοκαθίσματα επεκτείνονται ανεξέλεγκτα, οι πολεοδομικές παραβάσεις είναι αμέτρητες, η όχληση των κατοίκων του κέντρου από τη χρήση μουσικών οργάνων στα καταστήματα έχει χτυπήσει «κόκκινο», ο θόρυβος και το καυσαέριο είναι εκτός ορίων, η παράνομη στάθμευση παραμένει ανεξέλεγκτη.

Ο δημόσιος χώρος συρρικνώθηκε και καμμία αισθητική παρέμβαση δεν έγινε.

Αντίθετα, τα κεραμικά έργα τέχνης, που δωρήθηκαν στην πόλη στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων από διάσημους ξένες καλλιτέχνες, αφέθηκαν απροστάτευτα στην καταστροφική μανία ανεγκέφαλων χούλιγκαν.

Παραμένει αντικείμενο διερεύνησης αν αυξήθηκε η εμπορική κίνηση στο κέντρο. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται. Αντίθετα  και λόγω της κρίσης, παλαιά καταστήματα βάζουν λουκέτο και πολλά νέα ανοίγουν για να κλείσουν σε λίγους μήνες. Οι «λευκές νύχτες», στις οποίες οι επιχειρηματίες επένδυσαν πολλά, δεν λειτούργησαν παρά μόνο σαν πυροτέχνημα.

Τώρα τελευταία, έναντι 180.000 ευρώ τον χρόνο, δόθηκε η φύλαξη του εμπορικού κέντρου σε ιδιώτη (παλαιότερα το 2013-14 είχαν βρεί την «πατέντα» ΚΟΙΝΣΕΠ) για να «αποτρέψει» ζημιές που οφείλονται κυρίως στον κακό σχεδιασμό του.

Παράλληλα, με όλα αυτά δόθηκαν πάνω από 400.000 ευρώ από το “Πράσινο Ταμείο” για την αγορά διατηρητέου νεοκλασικού δίπλα από το «Σπ. Λούης», όταν στην παρακείμενη γειτονιά των Αγ. Αναργύρων εκκρεμούν:

  • H ανάπλαση των οδών Νερατζιώτισσας, Γούναρη, Θέμιδος και Αγ. Κωνσταντίνου.
  • Η  απόκτηση του οικοπέδου Μυλωνά, μοναδικού ελεύθερου χώρου στην περιοχή.

Εκατομμύρια ευρώ κυριολεκτικά χάθηκαν στη «μαύρη τρύπα» της σπάταλης κακοδιαχείρισης, χωρίς κανένα κοινωνικό, περιβαλλοντικό, αισθητικό ή οικονομικό όφελος.

Σήμερα η διοίκηση, συνειδητοποιώντας την αποτυχία της πολιτικής της, έρχεται στην Επιτροπή Διαβούλευσης να ζητήσει προτάσεις από τους φορείς για να «επανεξετάσει όλο το φάσμα της λειτουργίας του ιστορικού εμπορικού κέντρου από μηδενική βάση».

Δευτερεύουσες παρεμβάσεις, μπαλώματα δηλαδή εκ των υστέρων, που αποδεικνύουν την προχειρότητα, την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού, την υιοθέτηση της λογικής του εντυπωσιασμού και των έργων βιτρίνας.

Αν λοιπόν κάποιος θέλει να δώσει ένα παράδειγμα αποτυχημένης πολιτικής πολεοδομικής ανάπλασης στα κέντρα των πόλεων, το Μαρούσι είναι τυπική περίπτωση και παράδειγμα προς αποφυγή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet