Χόρεψαν και διασκέδασαν οι «απόφοιτοι» Δημοτικών Σχολείων Δήμου Κηφισιάς
Πολιτισμός

Χόρεψαν και διασκέδασαν οι «απόφοιτοι» Δημοτικών Σχολείων Δήμου Κηφισιάς

Πλημμύρισε από ελληνικούς ήχους το αίθριο του δημαρχείου Κηφισιάς το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 με χορογραφίες συρτάκι και χασάπικου που παρουσίασαν τα παιδιά της ΣΤ΄ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Κηφισιάς.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που αποχαιρετούν φέτος το Δημοτικό Σχολείο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου «Δημήτριος Βικέλας» να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό Χορού με θέμα «Σήκω Χόρεψε Συρτάκι» και μέσα από ευφάνταστες χορογραφίες ανέδειξαν με τη βοήθεια των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και των δασκάλων τους μουσικές δημιουργίες Ελλήνων συνθετών.

Με την καρδιά τους χόρεψαν οι μαθητές
Με την καρδιά τους χόρεψαν οι μαθητές

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης έχοντας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ως πεποίθηση ότι η Τέχνη αποσκοπεί στην ανύψωση της ψυχής και του πνεύματος», μετά από τον Διαγωνισμό Ζωγραφικής, οργάνωσαν τον Διαγωνισμό Χορού και έτσι τα παιδιά μέσα από κάθε χορογραφία, επιμορφώθηκαν μαθαίνοντας για τους ελληνικούς χορούς χασάπικο – συρτάκι γνωρίζοντας τα έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μέσα από την προκήρυξη, οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για το χασάπικο που είναι χορός και τύπος των τραγουδιών των Ελλήνων από τη Μακεδονία και την Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης ότι το χασάπικο αποτέλεσε βάση για το συρτάκι (δημοφιλές από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς») που στο εξωτερικό θεωρείται ο αντιπροσωπευτικότερος ελληνικός χορός. Σήμερα απαντάται σε τέσσερις μορφές: χασάπικο, χασαποσέρβικο, χασάπικο βαρύ/αργό και «πολίτικο»/ «ταταυλιανό».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθε ΣΤ΄ Τάξης έπρεπε να επιλέξουν μουσική και τραγούδια Ελλήνων συνθετών  π.χ. Γ. Ζαμπέτα, Γ. Μαρκόπουλου, Μ. Πλέσσα, Μ. Χατζηδάκι, τα οποία έχουν ερμηνευτεί από Έλληνες και ξένους τραγουδιστές και ειδικότερα σε πολλές ελληνικές αλλά και ξένες ταινίες. Όπως το: «Σήκω χόρεψε συρτάκι» σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα και στίχους Αλέκου Σακελλάριου.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν:

1ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς

  • «Zorba the Greek»
  • Επιμέλεια χορογραφίας: Ευάγγελος Μπακής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής

5ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς

  • «Συρτάκι ο χορός που μας ενώνει»
  • Επιμέλεια χορογραφίας: Αλεξάνδρα Κοσμά, δασκάλα

8ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς

  • «Να ΄τανε το ΄21»
  • Επιμέλεια χορογραφίας: Πέτρος Τσακαλίδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής

1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας

  • «Το ποδήλατό μου»
  • Επιμέλεια χορογραφίας: Αθανάσιος Γκίνης και Σπυριδούλα Πέτρου, καθηγητές Φυσικής Αγωγής

Δημοτικό Σχολείο Εκάλης

  • «Ο πιο καλός ο μαθητής»
  • Επιμέλεια χορογραφίας: Ερμιόνη Τσατσωνίρου, δασκάλα
Ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Παντελεάκης, ο αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» Αχ. Κουρέπης και ο δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος
Ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Παντελεάκης, ο αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» Αχ. Κουρέπης και ο δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Σταύρος Ζαπάντης, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού «Δημήτριος Βικέλας» και Υπεύθυνος Αθλητισμού του Δήμου Αχιλλέας Κουρέπης, ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας Ευάγγελος Αυλήτης, ο πρόεδρος της Κοινωνικής Μέριμνας Απόστολος Κασιούρας, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παντελεάκης, τα μέλη του Δ.Σ του «Δημήτριος Βικέλας» Στέλλα Κονιτοπούλου και Κική Αυγουστάτου.

Επίσης, παρούσες στην εκδήλωση ήταν και οι διευθύντριες: του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς Άλντα Αλεξανδρή, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς Ροδίτσα Ζωσιμάδου και του Δημοτικού Σχολείου Εκάλης Ειρήνη Κατσαλή.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Στ. Ζαπάντης μίλησε για τον συμβολισμό του χασάπικου, χορού που χορεύεται με πιασμένους τους χορευτές ώμο-ώμο, κίνηση που συμβολίζει τη δύναμη της ενότητας.

Ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Αθλητισμού του Δήμου Αχ. Κουρέπης μίλησε κυρίως για τη σχέση Αθλητισμού και Χορού που κοινό σημείο έχουν, όπως ανέφερε, την αρμονία και την πειθαρχία.

Τις χορογραφίες έκρινε τριμελής Αθλητική – Χορευτική Επιτροπή με τους:

  • Βασιλική Μουζη: Δασκάλα belly dance.
  • Γιούρι Ντιμιτρόφ: Προπονητής Αθλητικού Χορού στην τηλεοπτική εκπομπή «dancing with the stars».
  • Γιώργος Τραχανής: Δάσκαλος Χορού και ιδιοκτήτης Σχολής Χορού «BLAZE».

Κατά την έναρξη και τη λήξη της εκδήλωσης ο κ. Γιώργος Τραχανής, μέλος της κριτικής επιτροπής και δάσκαλος Χορού των Τμημάτων Χορού του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού, χόρεψε μαζί με τα ενεργά μέλη – μαθητές χορού των τμημάτων του «Δημήτριος Βικέλας» δύο χορούς. Το «Σήκω χόρεψε Συρτάκι» και το «Στου Όθωνα τα  Χρόνια».

Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν τα Σχολεία:

  • 1η θέση: 5ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.
  • 2η θέση: 8ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.
  • 3η θέση: 1ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet