Ενυπόγραφα

Σε… αναμμένα κάρβουνα οι δήμοι ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται πλέον οι δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα καθώς τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές είναι γεγονός, θέτοντας εκτός λειτουργίας τμήματα σχολείων ή και ολόκληρες σχολικές μονάδες. Παράλληλα, το φάσμα ενός ευρύτερου lockdown -έστω και σε όχι γενικευμένη μορφή όπως αυτό του περασμένου Μαρτίου- είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ προσπάθησε να καταγράψει το επίπεδο προετοιμασίας, αλλά και να αποτυπώσει το κλίμα που επικρατεί στους 12 Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, ρωτώντας τους ίδιους τους δημάρχους.

H Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να σηκώσει μεγάλο βάρος στο κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας, οφείλοντας να διατηρήσει «όρθιους» τους μηχανισμούς και τις κοινωνικές δομές της…

Οι απαντήσεις τους, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, εστιάζουν σε τρία βασικά στοιχεία: Θα ήθελαν περισσότερο «λυμένα» τα «χέρια» τους, σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα, δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά ανησυχούν ιδιαίτερα για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου τοπικού lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται, για άλλη μια φορά, να σηκώσει μεγάλο βάρος στο κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας, οφείλοντας να διατηρήσει «όρθιους» τους μηχανισμούς και τις κοινωνικές δομές της, ώστε ο πολίτης, αλλά και ο επαγγελματίας, να μην αισθανθεί μόνος και αβοήθητος μπροστά στην πρωτόγνωρη κρίση -υγειονομική, κοινωνική και οικονομική- που αντιμετωπίζει.

Ο βαθμός στον οποίο θα ανταποκριθεί και στο νέο αυτό στοίχημα θα καθορίσει και το μέλλον που μπορεί ο αυτοδιοικητικός θεσμός να διεκδικήσει την αυριανή μέρα…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet