Εργασίες υψηλού κινδύνου, εργολαβίες υψηλού κόστους…
Φωτογραφία: freepik.com
Ενυπόγραφα

Εργασίες υψηλού κινδύνου, εργολαβίες υψηλού κόστους…

Το τραγικό εργατικό ατύχημα στον Παπάγο και τα πρωτόκολλα ασφαλείας

Το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο ενός εργαζομένου του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, ο οποίος καταπλακώθηκε από δένδρο κατά τη διάρκεια εργασιών στον προαύλιο χώρο σχολείου, φέρνει με επώδυνο τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα των μέτρων ασφαλείας και των μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που θα πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των ανθρώπων που παλεύουν για το μεροκάματο. Ανεξαρτήτως του εάν ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες για τα προστατευτικά μέτρα που είχαν ληφθεί κατά το προαναφερόμενο συμβάν, η αλήθεια είναι ότι -λίγο έως πολύ- όλοι έχουμε ακούσει για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην απόδοση των  ΜΑΠ σε αρκετούς δήμους, ενώ έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια εργαζόμενους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με στοιχειώδη έως ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας.

Είτε ευθύνονται οι δήμοι, είτε αμελούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να μπει ένα τέλος στη συγκεκριμένη κατάσταση. Ατυχήματα και δυστυχήματα θα γίνονται πάντοτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούνται ευλαβικά τα όποια πρωτόκολλα προβλέπονται σε κάθε περίπτωση…

«Τσιμέντο να γίνει» στα Μελίσσια;

Το άμεσο κίνδυνο να χαθούν πολύτιμοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι στα Μελίσσια, μετατρεπόμενοι σε τσιμεντένια κτήρια, καταγγέλλει -εντός κι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου- η δημοτική παράταξη της τέως δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά. Η Συμπολιτεία κατηγορεί τη διοίκηση της δημάρχου Νατάσσας Κοσμοπούλου ότι κωλυσιεργεί σχετικά με την εξέταση των ενστάσεων επί της αναθεώρησης του ΓΠΣ στα Μελίσσια, ζητώντας παράλληλα «πάγωμα» της έκδοσης οικοδομικών αδειών στα οικόπεδα που προορίζονται για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους. Η δημοτική αρχή, από την πλευρά της, βλέπει πίσω απ’ όλα αυτά «ανούσιες συμπράξεις συμφερόντων» και «γκρίζες συμφωνίες».

Πάντως, οι πολίτες των Μελισσίων το μόνο που δεν θέλουν είναι να δουν την πόλη τους να μετατρέπεται σε γκρίζο τοπίο και προς αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου οφείλουν όλοι οι τοπικοί παράγοντες να βάλουν τα δυνατά τους.

Αμφισβητεί την εργολαβία στην πλατεία Πέρρου ο Γρηγόρης Λέων

Με εργολάβους ασχολούνται και στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, όπου η εκεί αντιπολίτευση κατηγορεί τη δημοτική αρχή του δημάρχου Μάριου Ψυχάλη ότι προχωρεί εν κρυπτώ στην ανάπλαση της περιβόητης πλατείας Πέρρου, στην Πεύκη. Η παράταξη του κ. Γρηγόρη Λέοντος έφερε το θέμα εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας ότι δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη για το έργο, το οποίο ωστόσο δόθηκε με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που βρίσκεται σε αναστολή καταχώρησης από το ΓΕΜΗ, με το μέγιστο του οικονομικού ανταλλάγματος που θα μπορούσε να προσφερθεί.

Επίσημη απάντηση από τον Δήμο δεν υπάρχει προς το παρόν, αλλά -ως φαίνεται- το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί την τοπική κοινωνία. Ελπίζουμε να μην αποτελέσει αφορμή για νέες καθυστερήσεις στην παράδοση ενός έργου που χρόνια περιμένουν οι κάτοικοι της περιοχής…

13 χρόνια για τη διευθέτηση ενός ρέματος στο Μαρούσι

Διασφαλίστηκαν από την Περιφέρεια Αττικής οι απαιτούμενοι πόροι για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι. Το έργο, πάγιο αίτημα δεκαετιών, θεωρείται μείζονος σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Βόρειου Τομέα Αθηνών, καθώς η μη υλοποίησή του μέχρι σήμερα ευθύνεται για σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα που έχει αντιμετωπίσει η ευρύτερη περιοχή.

Η προσπάθεια να υπάρξει διευθέτηση του ρέματος ξεκίνησε το 2016, πέρασε από «40 (γραφειοκρατικά) κύματα» και πλέον αναμένεται να έχει παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2029. Τι θα γίνει ενδιάμεσα με τον φόβο των πλημμυρών; Ένας Θεός ξέρει…

Στις πλατείες… αγκομαχά η Αγία Παρασκευή

Τα τραπεζοκαθίσματα που μπήκαν στον γκαζόν στο μικρό πάρκο Αγίας Τριάδος και Ψαρών στην Αγία Παρασκευή συνεχίζουν να «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής αρχής, ενώ «ηλεκτρισμένες» είναι και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται στον συγκεκριμένο χώρο.

Την ίδια στιγμή, η παράδοση της αναπλασμένης πλατείας Άη Γιάννη αντιμετωπίζεται με ανάμικτα σχόλια από τους κατοίκους, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης της πρώην δημοτικής αρχής, Βασίλης Σάρκουλας, αφήνει αιχμές για τον δήμαρχο Γιάννη Μυλωνάκη, ότι -μέσω συμπληρωματικής σύμβασης- έδωσε στον εργολάβο της ανάπλασης της πλατείας με απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ επιπλέον, «με θολές και ασαφείς δικαιολογίες».

Πέρα από τις όποιες κόντρες, ενδιαφέρον έχει να δούμε για πόσο θα… κρατήσει η ανάπλαση στη συγκεκριμένη πλατεία, η οποία έχει αποτελέσει στο πρόσφατο παρελθόν τόπο εκδήλωσης ακόμη και συγκρούσεων μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet