Ο Θάνος Μικρούτσικος αναχώρησε για το στερνό το μπάρκο
Ενυπόγραφα

Ο Θάνος Μικρούτσικος αναχώρησε για το στερνό το μπάρκο

Θάνος Σταθόπουλος
[email protected]

…Κι εγώ που τόσο επόθησα μια μέρα να ταφώ/σε κάποια θάλασσα βαθειά στις μακρινές Ινδίες/θα ‘χω ένα θάνατο κοινό και θλιβερό πολύ/και μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες [Nίκος Καββαδίας – «Ιδανικός κι ανάξιος εραστής»].

Μόνο αυτό δεν θα έχει ο Θάνος Μικρούτσικος«έναν θάνατο κοινό και θλιβερό πολύ». Η θλίψη είναι για όλους εμάς, που μάθαμε την αναχώρησή του κι ακόμη αρνούμαστε να τη χωνέψουμε.

Παραμονές της αναγγελίας του θανάτου του, συζητούσα με μια φίλη για τον Νίκο Καββαδία και στη σκέψη μου ερχόταν διαρκώς ο Θάνος Μικρούτσικος. Αυτούς τους δύο τους είχα πάντα αξεδιάλυτα μέσα μου. Δεν μπορούσα να μνημονεύσω τον έναν δίχως να τρυπώσει στη σκέψη μου και ο άλλος.

Και δεν είμαστε μόνο όσοι έχουμε ισχυρές μνήμες από την Πάτρα, που θεωρούμε τον Θάνο Μικρούτσικο ως τον δικό μας άνθρωπο. Είναι απίστευτα πολλοί αυτοί που έδεσαν τις ζωές τους μαζί του.

Ακόμη και όσοι δεν τον γνώρισαν ποτέ από κοντά, τον αισθάνθηκαν τόσο δικό τους. Μεγάλωσαν μαζί του, ταξίδεψαν, έκλαψαν, ερωτεύθηκαν, χώρισαν, με λίγα λόγια έζησαν…

Γι’ αυτό η απώλειά του συγκλονίζει. Γιατί την αισθάνεσαι δικιά σου. Γιατί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, θα θάψουμε ο καθένας μας ένα κομμάτι της νιότης του, μια κυματώδη διαδρομή ζωής, τα ταξίδια που δεν πραγματοποιήσαμε ποτέ κι εκείνα που μας «τσάκισαν» στα βράχια και μας… τράβηξαν στη στεριά με τους ναυαγιστές.

Σε τέτοιους ανθρώπους δεν ταιριάζουν οι θρήνοι, παρά μόνο εάν είναι βουβοί. Ο Θάνος Μικρούτσικος τα είπε όλα και τα έκανε όλα, όσο ζούσε. Ό,τι και να γράψεις γι’ αυτόν φαντάζει λίγο. Μόνο να τον κατευοδώσεις μπορείς, γιατί για τον Θάνο μας δεν θα δικαιωθεί ποτέ ο στίχος του ποιητή «…μα ούτε φουστάνι στη στεριά κι ούτε μαντήλι».Γι’ αυτόν θα είναι αναρίθμητα τα μαντίλια που θα τον συνοδεύουν στο στερνό το μπάρκο του.

Και κάπου εκεί θα μείνει μετέωρη η φωνή της Μάνας:

– Γιέ μου πού πας; Μάνα, θα πάω στα καράβια. [Νίκος Καββαδίας – «7 νάνοι στο ss Cyrenia»].

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet