Με λογική… Χότζα αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση
Ενυπόγραφα

Με λογική… Χότζα αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου 2015, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προχωρεί σε έκτακτη γενική συνέλευση (Έκτακτη Γ.Σ. ΚΕΔΕ για την οικονομική κατάσταση των δήμων, την 1η Δεκεμβρίου) για να εξεταστεί η οριακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι δήμοι της χώρας και να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις που θα αποτρέψουν ένα γενικευμένο «λουκέτο» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι, λίγο πολύ, γνωστά σε όλους. Υψηλά χρέη, εκατοντάδες εκατ. ευρώ θεσμοθετημένων πόρων που δεν αποδίδονται από την κρατική διοίκηση, υψηλά επιτόκια δανεισμού, «κολλημένα» έργα ΕΣΠΑ και πλήθος νέων αρμοδιοτήτων που έχουν μεταφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς βέβαια την αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων σε ποιες αποφάσεις θα οδηγηθεί το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης  πρώτου βαθμού και μέχρι ποιου σημείου η αναμενόμενη πίεση που θα ασκήσει στην κυβέρνηση θα αποδώσει άμεσους καρπούς (Γ. Πατούλης: Η στάση της κυβέρνησης θα καθορίσει ενδεχόμενες κινητοποιήσεις μας). Εκείνο που γνωρίζουμε, όμως, με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση αφήσει στη σημερινή οικονομική μοίρα της την Αυτοδιοίκηση.

Οι συνέπειες από μία οικονομική κατάρρευση των Δήμων θα τροφοδοτήσουν 
αλλεπάλληλες αρνητικές εξελίξεις (υπό τη μορφή ντόμινο) σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, 
δημιουργώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες τριβές σε ένα ήδη καταπονημένο κομμάτι του πληθυσμού.

Οι συνέπειες από μία οικονομική κατάρρευση των Δήμων θα τροφοδοτήσουν αλλεπάλληλες αρνητικές εξελίξεις (υπό τη μορφή ντόμινο) σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, δημιουργώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες τριβές σε ένα ήδη καταπονημένο κομμάτι του πληθυσμού. Ακόμη και με ελλείψεις, οι Δήμοι, μέσα από το πλήθος των κοινωνικών δομών που έχουν δημιουργήσει, κατορθώνουν να καταπραΰνουν κάπως τις συνέπειες από τα οικονομικά πλήγματα που έχουν δεχθεί πολλοί συνάνθρωποί μας και, κυρίως, προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε εκείνη τη μερίδα των συμπολιτών μας που αισθάνονται να μην έχουν στον ήλιο μοίρα.

Σε περίπτωση που και οι Δήμοι «σηκώσουν τα χέρια ψηλά», δηλώνοντας αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όλες οι παραπάνω κοινωνικές ομάδες θα βρεθούν κυριολεκτικώς στον αέρα. Οι κρατικές κοινωνικές δομές είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα κατορθώσουν να αναπληρώσουν το απίστευτα μεγάλο κενό που θα δημιουργηθεί και τότε, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να γίνει στη χώρα.

Βέβαια, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν κάποιοι ότι το παραπάνω σενάριο είναι υπερβολικά ακραίο και ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να «διοχετεύει», έστω και με «το σταγονόμετρο», εκείνους του πόρους που θα αποτρέπουν την πιθανότητα μίας «ανεξέλεγκτης πτώχευσης» των Δήμων. Μπορεί και να έχουν δίκιο, αλλά θα πρέπει ίσως να θυμηθούν το παλιό ανέκδοτο με τον γάιδαρο του Χότζα, που πάνω που τον είχε μάθει να μην τρώει, εκείνος ψόφησε…

Άρα, για να αποφύγουμε τυχόν… αιφνίδιους θανάτους, καλό είναι οι κυβερνώντες να αφουγκραστούν την αγωνία των αιρετών, να εγκύψουν πάνω στα προβλήματα που αυτοί επισημαίνουν (τα οποία, εξάλλου, είναι προβλήματα της ίδιας της χώρας) και να βρουν από κοινού τη «χρυσή τομή».

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει συνειδητοποιήσει, από τους πρώτους μήνες της θητείας της, ότι όποτε έπαιξε στην… κόψη του ξυραφιού, εκβιάζοντας καταστάσεις, τελικώς «μάτωσε» και η ίδια και πολύ περισσότερο «μάτωσαν» οι πολίτες αυτής της χώρας. Ας ευχηθούμε να πήρε το μάθημά της και να μην θελήσει να δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές και ανοχές του κοινωνικού σώματος, γιατί υπάρχει και έτερη λαϊκή ρήση που λέει «μια του κλέφτη, δυο του ψεύτη, τρεις και την κακή του μέρα»…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet