Στη διεθνή συνάντηση «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Στη διεθνή συνάντηση «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του κεντρικού κράτους και των Δήμων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές πόλεις «θα γίνουν φιλόξενες για τους πρόσφυγες, χωρίς να καταστούν αφιλόξενες για τους κατοίκους τους», επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης σε ομιλία του στη Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα», που διοργάνωσε  το Ίδρυμα «Μ. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την UNESCO.

Ο κ. Γ. Πατούλης επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, τονίζοντας ότι «οι Δήμοι, οι οποίοι σήκωσαν το κύριο βάρος διαχείρισης του προσφυγικού, επέδειξαν επάρκεια και ανθρωπιά».

Στην εκδήλωση αναλύθηκαν όλες οι πτυχές του πολυσύνθετου προσφυγικού ζητήματος, ενώ δήμαρχοι πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους, αλλά και τους τρόπους διαχείρισης του ζητήματος.

Η Διεθνής Συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, του υφ. Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη, της γενικής διευθύντριας της UNESCO Irina Bokova, της πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου Άντρης Αναστασιάδη, του δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη, του δημάρχου Λέσβου Σπ. Γαληνού, της αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Γούλα και πλήθους προσκεκλημένων.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τη γενική διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova για θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από τους Δήμους.

Ο κ. Γ. Πατούλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ΚΕΔΕ από την πρώτη στιγμή που το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα πήρε διαστάσεις, το ανέδειξε σε όλες του τις πτυχές και μάλιστα σε μια περίοδο που απουσίαζε ο εθνικός σχεδιασμός, ενώ διαμόρφωσε ολοκληρωμένη θέση για τον ρόλο και την προσέγγιση των Δήμων.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στη βάση του στρατηγικού σχεδίου που εκπονήθηκε διαμορφώθηκαν έξι άξονες που συνοψίζονται ως εξής:

  • Ο πρώτος άξονας αφορά τον ρόλο και την προσέγγιση των Δήμων στη διαχείριση του προσφυγικού.

Για τους Δήμους, η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να στηρίζεται σε έκτακτες λύσεις, αλλά σε μακροπρόθεσμες ενταξιακές πολιτικές μιας κοινής στρατηγικής των χωρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό.

  • Ο δεύτερος άξονας αφορά τον συντονισμό των πολιτικών και τις δράσεις δικτύωσης.

Οι Δήμοι θα πρέπει να ενταχθούν στα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση και ένταξη των προσφυγικών πληθυσμών. Παράλληλα, η κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να γίνει με ορθολογικά κριτήρια τα οποία θα προσδιοριστούν κατόπιν επιστημονικής έρευνας και διαβούλευσης με την ΚΕΔΕ. Ενδεικτικά κριτήρια για τη κατανομή των προσφύγων, είναι καταρχήν ο πληθυσμός μιας περιοχής, η έκταση, το περιβάλλον, η αναπτυξιακή προοπτική, το ποσοστό ανεργίας τα θέματα ασφάλειας, τα οικονομικά δεδομένα.

  • Ο τρίτος άξονας αφορά το χρηματοδοτικό πλαίσιο των δράσεων.

Θα πρέπει να τροποποιηθεί ο Κανονισμός 2016/369, δεδομένου ότι οι δράσεις λαμβάνουν χώρα εντός της Ε.Ε., και επομένως η στήριξη έκτακτης ανάγκης να υλοποιείται και από άλλους φορείς πέραν των ΜΚΟ.

Η ΚΕΔΕ θα πρέπει να εμπλακεί στην εξειδίκευση του ΠΥΛΩΝΑ ΙΙ του ΤΑΜΕ που αφορά την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών και νόμιμη μετανάστευση.

  • Ο τέταρτος άξονας αφορά την υποδοχή και υποστήριξη των προσφύγων.

Κρίνουμε απαραίτητο καταρχήν να προχωρήσει η Αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, με στόχο τη θέσπιση καλύτερου, μόνιμου μηχανισμού επιμερισμού των ευθυνών για τη στήριξη των κρατών – μελών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι αρμόδιες εθνικές Αρχές, παρά τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να αφιερώσουν ικανούς εθνικούς πόρους (προσωπικό, χρηματοδότηση και υποδομές) στην κρίση και να υλοποιήσουν στρατηγικά σχέδια.

Οι Δήμοι, μέσω της ΚΕΔΕ, διαθέτουν την ικανότητα και τη βούληση να αναλάβουν το συντονιστικό ρόλο τόσο για τη συγκέντρωση, όσο και για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

  • Ο πέμπτος άξονας αφορά την προώθηση της ένταξης.

Οι πολιτικές ένταξης, προφανώς πρέπει να υπαχθούν στο γενικότερο σχεδιασμό ένταξης των πολιτών τρίτων χωρών.

  • Ο έκτος άξονας του σχεδίου μας είναι οι ενέργειες ευαισθητοποίησης.

Η στήριξη του κοινού στην υποδοχή των προσφύγων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια αποτελεσματική κοινή ενωσιακή προσέγγιση της άφιξης των προσφύγων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε χαρακτηριστικά:

Η ΚΕΔΕ εκφράζει:

α) την πλήρη προσήλωση προς την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, την κοινωνική συνοχή και την αρμονική συνύπαρξη στο πλαίσιο πολυπολιτισμικών κοινωνιών,

β) την ακλόνητη πεποίθηση ότι το δικαίωμα στο άσυλο αποτελεί θεμελιώδες οικουμενικό δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε οποιονδήποτε διαφεύγει πολέμου ή απειλής  για τη ζωή του, και

γ) την κατηγορηματική απόρριψη προς κάθε μορφή εκμετάλλευσης της ανθρωπιστικής κρίσης για εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet